Dureks tipp-tipp-tippoldefar var omstreifer og livstidsfange

Se video.

Går du mange nok ledd tilbake på slektstavlen til prinsesse Märtha Louises kjæreste, Durek Verrett, finner du Samuel Hellen (1813-1892). Han var dømt til livstidsslave i fengsel på Akershus festning. Men så kom vendepunktet.

– Hans livshistorie vitner om en enorm klassereise, og at det går an å reise seg igjen, selv fra den dypeste bunn, sier den norsk-engelske journalisten, fagbokforfatteren, forleggeren og musikeren Ann-Turi Ford.

Samuel Hansen Hellen ble født på Nøtterøy 13. november 1813. Moren var ugift, hjemløs og enslig, noe som var forbundet med stor skam.

– Nesten en katastrofe

– Det var nesten å regne som en katastrofe den gangen. Til alt hell søkte moren tilflukt på en av Vestfold flotteste gårder. Bror og svigerinne til gårdeieren ble faddere til Samuel, forteller Ford, som bor på Nesodden.

Da Samuel fylte 17 år traff han sin først kone, Sophie. Hun beskrives som en «klok kone», var av finsk-svensk

taterslekt og skal ha hatt magiske evner, noe hun også involverte sin ektemann i.

Sammen med Samuel utviklet de en livsstil hvor de blant annet livnærte seg av å lure folk. De hevdet også å kunne skaffe tapte ting tilbake og helbrede syke.

– Det startet i det små, men etter hvert ble det litt verre. De hadde en livsstil som landsstrykere og omstreifere. Men i motsetning til omstreifere flest, kunne Samuel både lese og skrive. Etter det jeg har funnet ut var han en snål, uvanlig og ekstraordinær fyr, fortsetter Ann-Turi Ford.

Takket være bistand fra flere kilder som slektsforskere, lokalhistorikere, fagpersoner med kunnskap om musikkhistorie, transkribering av rettspapirer, fangeprotokoller og tilgang til Riksarkivets skattkammer, har forfatteren fra Nesodden satt sammen puslespillet om en av Durek Verretts ukjente forfedre.

Les også: Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus

Havnet på «Slaveriet» med Bårdsen og Høiland

Samuel H. Hellen fikk til sammen ti barn med to kvinner på 1800-tallet. Han er tipptipptippoldefaren til Durek Verrett. Foto: Illustrasjon: Ann-Turi Ford
Samuel H. Hellen fikk til sammen ti barn med to kvinner på 1800-tallet. Han er tipptipptippoldefaren til Durek Verrett. Foto: Illustrasjon: Ann-Turi Ford

Samuel Hellen ble til slutt arrestert og senere dømt til livstidsstraff. Forbrytelsen han ble dømt for innbefattet blant annet småkriminalitet som stjeling, «lureri», omgåelse av datidens passlover og ulovlig kryssing av amtsgrenser.

De første to årene tilbragte han på Fredriksten festning i lenker. Så ble han overflyttet til fengselet «Slaveriet» på Akershus festning. Her ventet seks nye år i lenker under kummerlige forhold.

På festningen sonet han sammen med 380 fanger, deriblant de legendariske forbryterne Gjest Bårdsen og Ole Pedersen Høiland. Natten tilbragte de i sovesaler på opptil 50 mann.

Les også: Sjaman Dureks oldemor født på Sagene

– Gjorde en helomvending

Underveis i soningen ble Samuel Hellen, som da var i slutten av 20-årene, omvendt til grundtvigianismen, en kirkelig retning og folkelig kulturbevegelse med opprinnelse i Danmark på 1800-tallet. Trosretningen omtales som frisinnet og lys med vekt på nasjonalfølelse og såkalt «opprinnelige kristendom».

– Mens han sonet på Akershus festning gjorde han en helomvending, og ble til slutt benådet og satt fri, forteller Ann-Turi Ford.

Da hadde han søkt om benådning tre ganger, før han omsider kunne spasere ut av portene til «Slaveriet» for siste gang, som en fri borger – stadfestet av Konge, regjering og landets Høyesterett.

Dette ble starten på en helt ny og mer stabil tilværelse.

Hans første kone, Sophie, døde av magekreft ett år etter løslatelsen. Sammen hadde de fem barn. Samuel giftet seg senere på nytt, og fikk ytterligere fem barn med sin nye kone.

– En suksessfull smed

Samuel Hellen startet deretter opp som smed med egen smie i Brenneriveien på Grünerløkka i det gamle Christiania. Her drev han sin virksomhet i nærmere 40 år.

– Han startet som smed i Brenneriveien, slo seg opp som en suksessfull smed og god samfunnsborger. Da han døde i 1892 eide han en hel bygård og etterlot seg tilsvarende 700.000 kroner, forteller hun.

– Men hvordan oppdaget du at Samuel var i slekt med Durek Verrett?

Fotografi av et gammelt maleri av huset hvor Samuel Hellen bodde deler av sitt liv.
Fotografi av et gammelt maleri av huset hvor Samuel Hellen bodde deler av sitt liv.

– Min fantastiske medhjelper i dette prosjektet, slektsgransker Espen Tjernshaugen, tipset meg for bare noen dager siden. Jeg må si jeg ble gledelig overrasket, forteller Ann-Turi Ford.

Slektsgransker: – Flere hoppet høyere i stolen enn meg

Espen Tjernshaugen, som holder til på Nesodden i Akershus, forteller at han ikke visste om koblingen til prinsesse Märthas nye kjæreste før han leste artikkelen i ABC Nyheter om de norske familiebåndene.

– Alt har skjedd veldig fort etter dette. Jeg er ikke så veldig opptatt av titler og konger, og det var nok flere som hoppet høyere i stolen enn meg da jeg ble klar over dette, men dette er bare artig, sier Tjernshaugen. Han beskriver seg selv som slektsgransker på hobbybasis.

Da han oppdaget koblingen mellom Durek Verrett og Samuel Hansen Hellen, falt brikkene på plass.

– Jeg satt jo med en allerede ferdig slektstavle etter Samuel da jeg fikk vite dette, og kan bekrefte at han er Dureks tipp-tipp-tippoldefar, sier Tjernshaugen.

Regnes som Norges beste

Det var da Ford i 2013 startet innsamlingen av folkemusikk med utspring fra Nesodden, at hun snublet over den hittil ukjente folkesangkilden Samuel Hellen. Senere viste det seg at Durek Verretts tipptipptippoldefar var en av folkemusikksamler og komponist Ludvig Mathias Lindemans viktigste kilder.

Brenneriveien på Grünerløkka. Nordre gate mot Grünerbrua. Bildet er tatt i 1937. I denne gata arbeidet Samuel H. Hellen som smed. Foto: oslobilder.no (Holland, Fritz)
Brenneriveien på Grünerløkka. Nordre gate mot Grünerbrua. Bildet er tatt i 1937. I denne gata arbeidet Samuel H. Hellen som smed. Foto: oslobilder.no (Holland, Fritz)

– Melodiene etter Samuel Hellen regnes blant de beste og mest spennende innen norsk tradisjonssang. Med sine 12 melodier til viser av Petter Dass er han verdens største enkeltkilde for folketoner til Dass-sanger. Han plukket opp visene på veien i en omflakkende tilværelse. Til å være kriminell og omstreifer var han en svært bokinteressert mann, forteller Ann-Turi Ford.

Nå har hun samlet hele 40 sanger på to CD-er som etter planen skal utgis på Grappa musikkforlag i midten av november, sammen med en bok om Samuel Hellen. Selve lanseringen finner sted på Ingenstads i Brenneriveien hvor Samuel drev sin egen smie.

– Det som virkelig er artig var at Dureks tipptipptippolderfar faktisk streifet omkring i samme nabolag som meg på Nesodden noen måneder på 1840-tallet. Etter å ha blitt kjent med Samuel Hellens liv er det moro når vi i dag er kjent med den kongelige touchen slekten nå har fått, og et liv på kanten av det normale samfunnet, humrer Ford.

– En viktig kulturbærer

Astrid Nora Ressem jobber som forskningsbibliotekar ved Nasjonalbibliotekets musikkseksjon. Hun har i mange år arbeidet med de norske middelalderballadene, og ble tidlig oppmerksom på Samuel Hellens historiske betydning for folkemusikken i Norge.

– Det er ingen tvil om at Hellen var en viktig kulturbærer. Han var en viktig kilde for en av våre store innsamlere på 1800-tallet, Ludvig Lindeman. Mange av tekstene er hentet fra en populær bok utgitt i 1695, «Kjempeviseboka», som fikk stor innflytelse på sang og musikk i Danmark, Norge og på Færøyene. Han levde ikke noe høystatusliv, men har en spennende og broket livshistorie. Det er artig at slike personer blir løftet frem i ettertid, sier Ressem.

– Jeg liker ham allerede

Ann-Turi Ford er glad og overrasket over at dypdykket ned i Samuel Hellens liv over natten fikk en aktualitet hun knapt kunne drømme om.

– Fra sitt hinsidige kan Samuel kan nå glede seg over at sangene etter ham blir gjengitt på ypperste vis, korrekturlest og kvalitetskontrollert av den fabelaktige Anne Kristine Haugestad.

– Hva tror du Durek Verrett tenker om dette?

– Han må gjerne komme og klippe snoren under lanseringen. Det hadde vært moro. Jeg aner jo ingenting om ham, men bare det at han falt for prinsesse Märtha, som jeg har truffet tidligere, gjør at jeg allerede liker ham, selv om jeg aldri har møtt ham, ler forfatteren

Ps: Søndag 9. juni sender NRK P2 et større intervju med Ann-Turi Ford hvor hun forteller om Samuel H. Hellens brokede liv og historiske rolle i «Folkemusikktimen».

– Det som var virkelig artig var at Durek Verretts tipptipptippolderfar faktisk streifet om i samme nabolag som meg på Nesodden noen måneder på 1840-tallet, sier forfatter og musiker Ann-Turi Ford. Foto: Gunnar R. Larsen
– Det som var virkelig artig var at Durek Verretts tipptipptippolderfar faktisk streifet om i samme nabolag som meg på Nesodden noen måneder på 1840-tallet, sier forfatter og musiker Ann-Turi Ford. Foto: Gunnar R. Larsen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Åpningsprosedyren i riksrettssaken mot Trump er i gang19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 – Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 Nesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina03:03 Toyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33 Etterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43 Viken kan ryke med Frp i opposisjon01:41 Flere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35 36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21 Mexico opplevde hele 35.588 drap i 2019, flere enn på over 20 år00:17 Flere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45 Flertall for å avsette Trump i USA23:44 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32 Det hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter
Siste nytt
21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenÅpningsprosedyren i riksrettssaken mot Trump er i gang19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00Penger– Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenNesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40PengerKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36KulturNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53PolitikkBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53Helse og livsstilNi døde av lungevirus i Kina03:03MotorToyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33NorgeEtterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43PolitikkViken kan ryke med Frp i opposisjon01:41VerdenFlere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35Verden36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21VerdenMexico opplevde hele 35.588 drap i 2019, flere enn på over 20 år00:17NorgeFlere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45VerdenFlertall for å avsette Trump i USA23:44SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32VerdenDet hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter
Populært