Meny

Dureks tipp-tipp-tippoldefar var omstreifer og livstidsfange

Se video.

Går du mange nok ledd tilbake på slektstavlen til prinsesse Märtha Louises kjæreste, Durek Verrett, finner du Samuel Hellen (1813-1892). Han var dømt til livstidsslave i fengsel på Akershus festning. Men så kom vendepunktet.

– Hans livshistorie vitner om en enorm klassereise, og at det går an å reise seg igjen, selv fra den dypeste bunn, sier den norsk-engelske journalisten, fagbokforfatteren, forleggeren og musikeren Ann-Turi Ford.

Samuel Hansen Hellen ble født på Nøtterøy 13. november 1813. Moren var ugift, hjemløs og enslig, noe som var forbundet med stor skam.

– Nesten en katastrofe

– Det var nesten å regne som en katastrofe den gangen. Til alt hell søkte moren tilflukt på en av Vestfold flotteste gårder. Bror og svigerinne til gårdeieren ble faddere til Samuel, forteller Ford, som bor på Nesodden.

Da Samuel fylte 17 år traff han sin først kone, Sophie. Hun beskrives som en «klok kone», var av finsk-svensk

taterslekt og skal ha hatt magiske evner, noe hun også involverte sin ektemann i.

Sammen med Samuel utviklet de en livsstil hvor de blant annet livnærte seg av å lure folk. De hevdet også å kunne skaffe tapte ting tilbake og helbrede syke.

– Det startet i det små, men etter hvert ble det litt verre. De hadde en livsstil som landsstrykere og omstreifere. Men i motsetning til omstreifere flest, kunne Samuel både lese og skrive. Etter det jeg har funnet ut var han en snål, uvanlig og ekstraordinær fyr, fortsetter Ann-Turi Ford.

Takket være bistand fra flere kilder som slektsforskere, lokalhistorikere, fagpersoner med kunnskap om musikkhistorie, transkribering av rettspapirer, fangeprotokoller og tilgang til Riksarkivets skattkammer, har forfatteren fra Nesodden satt sammen puslespillet om en av Durek Verretts ukjente forfedre.

Les også: Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus

Havnet på «Slaveriet» med Bårdsen og Høiland

Samuel H. Hellen fikk til sammen ti barn med to kvinner på 1800-tallet. Han er tipptipptippoldefaren til Durek Verrett. Foto: Illustrasjon: Ann-Turi Ford
Samuel H. Hellen fikk til sammen ti barn med to kvinner på 1800-tallet. Han er tipptipptippoldefaren til Durek Verrett. Foto: Illustrasjon: Ann-Turi Ford

Samuel Hellen ble til slutt arrestert og senere dømt til livstidsstraff. Forbrytelsen han ble dømt for innbefattet blant annet småkriminalitet som stjeling, «lureri», omgåelse av datidens passlover og ulovlig kryssing av amtsgrenser.

De første to årene tilbragte han på Fredriksten festning i lenker. Så ble han overflyttet til fengselet «Slaveriet» på Akershus festning. Her ventet seks nye år i lenker under kummerlige forhold.

På festningen sonet han sammen med 380 fanger, deriblant de legendariske forbryterne Gjest Bårdsen og Ole Pedersen Høiland. Natten tilbragte de i sovesaler på opptil 50 mann.

Les også: Sjaman Dureks oldemor født på Sagene

– Gjorde en helomvending

Underveis i soningen ble Samuel Hellen, som da var i slutten av 20-årene, omvendt til grundtvigianismen, en kirkelig retning og folkelig kulturbevegelse med opprinnelse i Danmark på 1800-tallet. Trosretningen omtales som frisinnet og lys med vekt på nasjonalfølelse og såkalt «opprinnelige kristendom».

– Mens han sonet på Akershus festning gjorde han en helomvending, og ble til slutt benådet og satt fri, forteller Ann-Turi Ford.

Da hadde han søkt om benådning tre ganger, før han omsider kunne spasere ut av portene til «Slaveriet» for siste gang, som en fri borger – stadfestet av Konge, regjering og landets Høyesterett.

Dette ble starten på en helt ny og mer stabil tilværelse.

Hans første kone, Sophie, døde av magekreft ett år etter løslatelsen. Sammen hadde de fem barn. Samuel giftet seg senere på nytt, og fikk ytterligere fem barn med sin nye kone.

– En suksessfull smed

Samuel Hellen startet deretter opp som smed med egen smie i Brenneriveien på Grünerløkka i det gamle Christiania. Her drev han sin virksomhet i nærmere 40 år.

– Han startet som smed i Brenneriveien, slo seg opp som en suksessfull smed og god samfunnsborger. Da han døde i 1892 eide han en hel bygård og etterlot seg tilsvarende 700.000 kroner, forteller hun.

– Men hvordan oppdaget du at Samuel var i slekt med Durek Verrett?

Fotografi av et gammelt maleri av huset hvor Samuel Hellen bodde deler av sitt liv.
Fotografi av et gammelt maleri av huset hvor Samuel Hellen bodde deler av sitt liv.

– Min fantastiske medhjelper i dette prosjektet, slektsgransker Espen Tjernshaugen, tipset meg for bare noen dager siden. Jeg må si jeg ble gledelig overrasket, forteller Ann-Turi Ford.

Slektsgransker: – Flere hoppet høyere i stolen enn meg

Espen Tjernshaugen, som holder til på Nesodden i Akershus, forteller at han ikke visste om koblingen til prinsesse Märthas nye kjæreste før han leste artikkelen i ABC Nyheter om de norske familiebåndene.

– Alt har skjedd veldig fort etter dette. Jeg er ikke så veldig opptatt av titler og konger, og det var nok flere som hoppet høyere i stolen enn meg da jeg ble klar over dette, men dette er bare artig, sier Tjernshaugen. Han beskriver seg selv som slektsgransker på hobbybasis.

Da han oppdaget koblingen mellom Durek Verrett og Samuel Hansen Hellen, falt brikkene på plass.

– Jeg satt jo med en allerede ferdig slektstavle etter Samuel da jeg fikk vite dette, og kan bekrefte at han er Dureks tipp-tipp-tippoldefar, sier Tjernshaugen.

Regnes som Norges beste

Det var da Ford i 2013 startet innsamlingen av folkemusikk med utspring fra Nesodden, at hun snublet over den hittil ukjente folkesangkilden Samuel Hellen. Senere viste det seg at Durek Verretts tipptipptippoldefar var en av folkemusikksamler og komponist Ludvig Mathias Lindemans viktigste kilder.

Brenneriveien på Grünerløkka. Nordre gate mot Grünerbrua. Bildet er tatt i 1937. I denne gata arbeidet Samuel H. Hellen som smed. Foto: oslobilder.no (Holland, Fritz)
Brenneriveien på Grünerløkka. Nordre gate mot Grünerbrua. Bildet er tatt i 1937. I denne gata arbeidet Samuel H. Hellen som smed. Foto: oslobilder.no (Holland, Fritz)

– Melodiene etter Samuel Hellen regnes blant de beste og mest spennende innen norsk tradisjonssang. Med sine 12 melodier til viser av Petter Dass er han verdens største enkeltkilde for folketoner til Dass-sanger. Han plukket opp visene på veien i en omflakkende tilværelse. Til å være kriminell og omstreifer var han en svært bokinteressert mann, forteller Ann-Turi Ford.

Nå har hun samlet hele 40 sanger på to CD-er som etter planen skal utgis på Grappa musikkforlag i midten av november, sammen med en bok om Samuel Hellen. Selve lanseringen finner sted på Ingenstads i Brenneriveien hvor Samuel drev sin egen smie.

– Det som virkelig er artig var at Dureks tipptipptippolderfar faktisk streifet omkring i samme nabolag som meg på Nesodden noen måneder på 1840-tallet. Etter å ha blitt kjent med Samuel Hellens liv er det moro når vi i dag er kjent med den kongelige touchen slekten nå har fått, og et liv på kanten av det normale samfunnet, humrer Ford.

– En viktig kulturbærer

Astrid Nora Ressem jobber som forskningsbibliotekar ved Nasjonalbibliotekets musikkseksjon. Hun har i mange år arbeidet med de norske middelalderballadene, og ble tidlig oppmerksom på Samuel Hellens historiske betydning for folkemusikken i Norge.

– Det er ingen tvil om at Hellen var en viktig kulturbærer. Han var en viktig kilde for en av våre store innsamlere på 1800-tallet, Ludvig Lindeman. Mange av tekstene er hentet fra en populær bok utgitt i 1695, «Kjempeviseboka», som fikk stor innflytelse på sang og musikk i Danmark, Norge og på Færøyene. Han levde ikke noe høystatusliv, men har en spennende og broket livshistorie. Det er artig at slike personer blir løftet frem i ettertid, sier Ressem.

– Jeg liker ham allerede

Ann-Turi Ford er glad og overrasket over at dypdykket ned i Samuel Hellens liv over natten fikk en aktualitet hun knapt kunne drømme om.

– Fra sitt hinsidige kan Samuel kan nå glede seg over at sangene etter ham blir gjengitt på ypperste vis, korrekturlest og kvalitetskontrollert av den fabelaktige Anne Kristine Haugestad.

– Hva tror du Durek Verrett tenker om dette?

– Han må gjerne komme og klippe snoren under lanseringen. Det hadde vært moro. Jeg aner jo ingenting om ham, men bare det at han falt for prinsesse Märtha, som jeg har truffet tidligere, gjør at jeg allerede liker ham, selv om jeg aldri har møtt ham, ler forfatteren

Ps: Søndag 9. juni sender NRK P2 et større intervju med Ann-Turi Ford hvor hun forteller om Samuel H. Hellens brokede liv og historiske rolle i «Folkemusikktimen».

– Det som var virkelig artig var at Durek Verretts tipptipptippolderfar faktisk streifet om i samme nabolag som meg på Nesodden noen måneder på 1840-tallet, sier forfatter og musiker Ann-Turi Ford. Foto: Gunnar R. Larsen
– Det som var virkelig artig var at Durek Verretts tipptipptippolderfar faktisk streifet om i samme nabolag som meg på Nesodden noen måneder på 1840-tallet, sier forfatter og musiker Ann-Turi Ford. Foto: Gunnar R. Larsen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid
Siste nytt
09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56VerdenEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid
Populært