Prinsessen og sjamanen: – Business og åndelighet

Sjaman Durek og prinsesse Märtha Louise har fått enorm medieoppmerksomhet i forkant av sin foredragsturné. – Det er business og det er åndelighet, sier religionsviter.

– Jeg tror mye av reaksjonen i Norge skyldes at de ikke kjenner meg og det jeg står for, sa Durek Verrett i et intervju med TV 2 Nyhetskanalen onsdag.

Durek Verretts ankomst til kongeriket har fått stor oppmerksomhet denne uka. Mandag var eksempelvis artikkelen «Prinsesse Märtha Louise bekrefter kjæreste » den mest leste her i ABC Nyheter. Onsdag landet «Blodkreftforeningen ber Kongehuset rydde opp etter sjaman Durek» også på førsteplass.

Onsdag varslet Forbrukertilsynet at de vil følge med på prinsessen og sjamanens løfter under foredragsserien om selvrealisering som starter søndag i København og fortsetter til Norge. At paret var kjærester ble annonsert av prinsessen på hennes Instagramside søndag i forrige uke.

Fædrelandsvennen krever i en lederartikkel torsdag at prinsessen bør frasi seg sin tittel fordi avisen mener den ikke bør brukes i kommersiell sammenheng.

Men er det janteloven eller kvakksalverloven som kommer til anvendelse? («kvakksalverloven» ble erstattet med lov om alternativ behandling av sykdom i 2004).

– Det er business og det er åndelighet, sier førsteamanuensis i religionsvitenskap Cecilie Endresen til ABC Nyheter.

Mandag neste uke starter prinsessen og sjamanen sin turné i Norge med samtaleforedrag i Stavanger (flyttet fra St. Petri Kirke til Clarion Hotel etter protest fra den lokale biskopen). 22. mai ankommer de Edderkoppen Scene i Oslo (utsolgt).

Førsteamanuensis i religionsvitenskap Cecilie Endresen. Foto: UiO.
Førsteamanuensis i religionsvitenskap Cecilie Endresen. Foto: UiO.

Paret inviterer til «reise i livets mysterier, hvordan komme i dypere kontakt med din indre kraft og øke bevisstheten så du tar fram ditt egentlige jeg uansett hvor du er i livet.»

– Denne formen for moderne religiøsitet forutsetter magisk tenkning og en sterk tiltro til hva mennesker kan få til med tankekraft alene. Forskjellige religiøse elementer blandes, formuleres med ord som energier og fremstilles som vitenskapelige. Det fokuseres på din helse, ditt liv, din økonomi, med resultater her og nå, sier Endresen.

– Det er en form for folkelig religiøsitet som også har mange tilhengere i Norge. Mange er nok påvirket av lignende tankegods selv om de kanskje ikke legger så mye i det. Kanskje har de lest Paolo Coehlo, kanskje har de drevet litt med krystaller, eller de driver med pusteøvelser og meditasjon.

Kyrre Gram Franck, landsforstander i Sjamanistisk Forbund.
Kyrre Gram Franck, landsforstander i Sjamanistisk Forbund.

Forbrukertilsynet varslet onsdag at de vil følge med på hva prinsesse Märtha og kjæresten Durek Verrett lover under foredragsturneen som starter søndag.

– Utvannet sjaman-begrep

Innen religionsvitenskap og antropologi ble sjamanisme i forrige århundre brukt som sekkebetegnelse for visse former religiøs og åndelig praksis man finner i flere ulike religioner og deler av verden, særlig blant urfolk.

– Det har blitt et veldig utvannet begrep i nyere tid, der man putter inn andre tradisjoner og teknikker som ikke er typiske for sjamanisme, sier landsforstander i Sjamanistisk forbund Norge Kyrre Gram Franck, til ABC Nyheter.

Sjamanene han organiserer arbeider blant annet med transetilstander og kommuniserer med ånder i naturen.

– Vi ønsker å revitalisere samiske og norrøne åndelige kulturtradisjoner, hvor vi søker i historiske kilder og snakker med folk om hva som har blitt gjort tidligere, sier Franck.

– Vi vet lite om Durek utover det som er tilgjengelig på nett. Men vi registrerer en del diskusjon på vår Facebook-gruppe nå denne uken. Mange reagerer for eksempel på prisnivået som nevnes for hans tjenester.

Kjendis-sjaman

På sin nettside tilbyr Verrett nettkurs i sjamanisme, som koster fra 15 til 150 dollar (130 til 1300 kroner). En billett til foredraget i Stavanger lå på 595 kroner. I et intervju fra 2017 omtaler britiske The Times Verrett som kjendisenes foretrukne spirituelle rådgiver. Her heter det at timer hos ham koster 300 pund (3400 kroner). I flere intervjuer nevnes det at skuespillerinnen Gwyneth Paltrow er en kunde og venn.

– Det er en del kulturelle forskjeller mellom sjamanistisk praksis i Norge og det han later til å stå for. Han er amerikansk, og de er kanskje litt mer flamboyante i sin væremåte, sier Franck.

I 2007 startet prinsesse Märtha Louise skolen Astarte Education, som blant annet tilbød opplæring i «reading», «healing» og «berøring». Utdannelsen kostet 24.000 kroner i året.

I et videoopptak fra Focus TV VG har gjengitt, sier prinsessens nye kjæreste at han kan rotere atomkjerner for å «bokstavelig talt redusere alder».

– Noe av det Durek forteller i intervjuer er kjente forestillinger, noe av det er vanskelig for meg å relatere meg til. Når han snakker om at han kan snu atomer trodde jeg han mente det som et slags forsøk på å bringe balanse i ting, slik vi ofte jobber. Men slik han er sitert virker det som han mener det er noe han gjør fysisk. Da henger ikke jeg helt med, sier Franck i sjamanforbundet.

– Det er vanskelig å gjøre seg opp en mening bare basert på det vi finner på nett. Jeg vil ikke sette meg til doms over noen jeg ikke vet noe om, understreker landsforstanderen.

– Finner på hva som helst

Onsdag stilte Verrett til intevju i TV 2 Nyhetskanalen der han blant annet kommenterer biskopens avlysning og kritiserer mediene for å gjengi ham upresist:

– Vi ler. Det er ikke fakta. Folk finner på hva som helst for å få overskrifter.

Se video: Durek langer ut mot norsk presse

Her er noen sitater tilskrevet Verrett i intervjuer gjengitt på hans eget nettsted:

«Jeg kan lese dine tanker. Ikke dine aktive tanker, men tankene du har generert i ditt sinn som spinner rundt. Jeg har også evnen til å kommunisere med ånder som i trær, blomster og dyr.» (Ocean Drive)

Faksimile fra shamandurek.com.
Faksimile fra shamandurek.com.

«(…) Jordbruk eller arkitektur og måten vi behandler vår planet må bevege seg inn i et mye mer feminint landskap. Dette er en av de viktigste grunnene til at Gud skapte mennesker som kalles ‘homofile’. De er ikke egentlig ‘homofile’, dette er bare en merkelapp de har fått. De er faktisk kjent som det femte elements balanse[skapere], og de er her for å skape balanse mellom det maskuline og det feminine». (Dust Magazine – hvor Verrett også forteller om sin nær-døden opplevelse).

shamandurek.com
shamandurek.com

Om morgenrutiner: «(…) Siden gjør jeg det jeg kaller ånde-hacking. Jeg går inn og rett og slett endrer og regulerer min kropp; jeg brenner fett, jeg øker mitt energinivå. Jeg forandrer min hjernekjemi, øker energien i synapsene. Noe av det kan være å rense mine chakraer, eller å øke rotasjonen i mine elektroner.» (L’Officiel USA)

Faksimile fra shamandurek.com.
Faksimile fra shamandurek.com.

I dette klippet demonstrerer Verrett åndehacking på programmet The Doctors:

Paret besøkte God Morgen Norge på TV 2 torsdag morgen. Les også: – Har møtt kongeparet

I Times-intervjuet hevder han blant annet å kunne lese journalistens tanker. Både den britiske journalisten, damen i videoen med ånde-hacking over og en svensk journalist sier de har hatt fysiske reaksjoner etter å ha blitt eksponert for Verretts metoder.

Globetrotter

I intervjuer presenterer Verrett seg som en globetrottende guru, inspirert av en rekke forskjellige åndelige tradisjoner, i nær kontakt med åndelige veiledere.

Verrett fortalte til Times at han oppdaget sine krefter i femårsalderen, og at han gått i lære hos sjamaner på Bali, i Vest-Afrika og Israel.

– Hans forskjellige kurstilbud og terapier ser ut til å være tilpasset ulike segment av søkende mennesker, sier førsteamanuensis i religionsvitenskap Cecilie Endresen til ABC Nyheter.

I 2016 var Verrett intervjuet i flere tyrkiske magasin. Her la han vekt på «kraften til det tyrkiske folk» og at «en veldig stor del av en energi som vil forandre verden er fokusert her», ifølge intervjuer med tyrkiske mediergjengitt på hans hjemmesider.

– Jeg er spent på hvordan han vil tilpasse sitt budskap til et norsk publikum. Det vage språket han fører gjør at folk selv kan lese det de behøver inn i budskapet. Kanskje han etter hvert vil bli mindre glitzy og tilpasse språket til trauste nordmenn og unngå kvakksalverlovverk, sier Endresen ved UiO.

På sin Instagram-konto har Verrett skrevet ved siden av et bilde av Märtha Louise:

«Da jeg var en tenåring fortalte mor meg at en dag ville jeg møte noen fra hennes avstamning i Norge, som ville bringe så mye glede til mitt hjerte. Jeg spurte, «hvem, mor?» «Hun sa en prinsesse». Jeg lo og sa «ok, en prinsesse, hva enn du sier mor, du er morsom». Vel, hun hadde rett og min sjelevenn fant meg.»

– Markedstilpasset selvutvikling

– Kolleger av meg i Bergen har omtalt denne typen åndelighet som «religion smurt tynt utover» for eksempel i populærkulturen og på ledelseskurs, steder vi vanligvis ikke venter å se religion. Durek tilbyr en markedstilpasset form for selvutvikling blandet med magiske og mystiske innslag fra ulike tradisjoner og kvasivitenskapelige referanser, sier Endresen.

I denne tradisjonen vektlegges ofte positiv tenkning, direkte personlige erfaringer og enkeltmenneskers evne til å endre sin skjebne. «Ingen behøver å jobbe i en fabrikk i Bangladesh. Det velger man», sa Verrett i et intervju med svenske Kit.se i 2016.

– Denne troen forutsetter at individet er løsrevet fra sosiale og økonomiske strukturer, så enkeltmennesker, kun ved mental trening, kan ta fullstendig grep om sin egen situasjon. Dette passer inn i den amerikanske kapitalistiske fortellingen om at alle kan lykkes, sier Endresen.

Ordet sjamanisme kommer trolig fra tungus-folket i Sibir. Enkelte vestlige antropologer har brukt «sjaman» som en bred sekkebetegnelse for forskjellige urfolks åndelige tradisjoner, ofte noe upresis ifølge forskeren:

– En tradisjonell sjaman hadde en bestemt sosial funksjon i sitt lokalsamfunn. En tungus-sjaman ville neppe kjent igjen Verretts prosjekt, sier forskeren.

– Ikke helbredelses-turné

Foto: Carina Scheele Carlsen.
Foto: Carina Scheele Carlsen.

– Sjaman Durek har ikke sagt han kan kurere blodkreft, men at han lindrer symptomer, slik mange alternative behandlere jobber og har lov til å jobbe, sier Carina Cheele Carlsen som er pressekontakt for turneen The Princess and The Shaman, og forhenværende manager for Soulspring (tidligere Astarte Education – «Engleskolen»).

– Det er heller ikke slik at de skal reise rundt og helbrede folk. Det er samtaler om deres oppfatninger og hva som er fokus for dem.

Carlsen ønsker ikke å kommentere sitatene ABC Nyheter har valgt ut fra shamandurek.com.

– Hvor bevisst har mediestrategien i forkant av foredragsserien vært?

– Som prinsessen har sagt valgte vi å gå ut med forholdet nå for å unngå spekulasjoner og rykter. All meroppmerksomheten var ikke planlagt fra vår side.

Ellers henviser Carlsen til parets uttalelser til norske medier denne uken, og foredragsseriens hjemmeside.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:58 Person fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:50 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Klimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:25 Kvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris
Siste nytt
14:58NorgePerson fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:50VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenKlimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:25SportKvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris
Populært