Vil fjerne prinsesse Märtha Louise som kongelig beskytter

<p>«Det er et faktum at prinsessen fremstår som mer og mer omstridt, og at hennes omdømme er svekket,» mener en ansatt i Hørselshemmedes Landsforbund.</p>
«Det er et faktum at prinsessen fremstår som mer og mer omstridt, og at hennes omdømme er svekket,» mener en ansatt i Hørselshemmedes Landsforbund. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Etter all støyen rundt prinsesse Märtha Louise og bruken av prinsessetittelen, tas det nå til orde for å fjerne henne fra den symbolske rollen som kongelig beskytter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av august innrømmet prinsessen at det var feil å tjene penger på bruk av prinsessetittelen, og varslet samtidig at hun ville slutte å bruke tittelen i kommersielle sammenheng.

– Det var et feiltrinn, og jeg skjønner at det provoserer når prinsessetittelen blir brukt på denne måten. Nå blir det et tydelig skille mellom min næringsvirksomhet og min rolle som representant for Kongehuset, skrev prinsesse Märtha Louise på Instagram.

Les også: Märtha Louise slutter å bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger

«Hennes omdømme er svekket»

I et debattinnlegg i tidsskriftet Din Hørsel, utgitt av Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), tas det nå til orde for å bryte båndene til prinsessen.

«Det er et faktum at prinsessen etter de siste tiders medieoppslag og skandaler, fremstår som mer og mer omstridt, og at hennes omdømme er svekket. Når det er slik fatt, er det kanskje prinsessen som trenger HLF mer enn HLF trenger prinsessen», skriver studieleder i HLF Hordaland, Jan Erik Hagesæter.

«Lykke til videre, med sjamanen ved sin side»

Han mener interesseorganisasjonen ikke lenger har behov for å sole seg i glansen av de kongelige, og mener dagens ordning med kongelig beskyttelse er en verdiløs og unødvendig anakronisme.

Prinsesse Märtha og Durek Verrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Prinsesse Märtha og Durek Verrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Kanskje tiden er inne til å ta farvel med vår høye beskytter og ønske prinsessen lykke til videre, med sjamanen ved sin side på livets landevei», skriver studielederen i HLF.

Han beskriver beskytterrollen som avleggs og gammelmodig, men understreker at forslaget om å avslutte samarbeidet med prinsessen ikke er et innlegg for eller imot monarkiet.

«Men er HLF tjent med å bli assosiert med en beskytter som bekjenner seg til spiritisme, sjamanisme,» spør studieleder Jan Erik Hagesæter.

Les også: Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme

– Vi setter stor pris på kongehuset

Forbundsleder i HLF, Morten Buan, viser til at debatten om beskytterskap bør tas med jevne mellomrom uavhengig av hvem som innehar dette.

Dette for å sikre at beskytterskapet skaper verdi for vårt arbeid. Den debatten hører først og fremst hjemme internt i vår organisasjon og ikke eksternt. Derfor har vi ingen kommentar knyttet til vårt nåværende beskytterskap utover at vi setter stor pris på at kongehuset ser betydningen av hørselssaken som vi representerer, skriver Buan i en mail til ABC Nyheter.

Kongen tok initiativ til dialog

Kunngjøringen om prinsessens rolleavklaring på sensommeren kom etter en lengre debatt om prinsessens rolle, spesielt i forbindelse med turneen «The Princess and the Shaman» sammen med kjæresten Durek Verrett.

Prinsessens far, Kong Harald, og Slottet tok også initiativ til å finne en avklaring med tanke på datterens bruk av prinsessetittelen.

– Vi forsøker å få til en ordning, sa Kongen slutten av juni.

Les også: Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min

– I tråd med hva det norske folk føler

Statsminister Erna Solberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg roste prinsessen for en «klok vurdering» om å være mer selektiv og forsiktig ved bruk av prinsessetittelen.

– Det er godt i tråd med hva det norske folk også føler i denne saken. Det er fint at hun har lyttet, uttalte statsministeren.

Avisen Fædrelandsvennen har på lederplass oppfordret prinsesse Märtha Louise til å gi fra seg prinsessetittelen, men dette har hun kategorisk avvist.

Det har ikke lykkes for ABC Nyheter å komme i kontakt med prinsesse Märtha Louises manager.

Personvernpolicy