Dobbeltdrapet: Avhørstabbe kan få konsekvenser

Advokat Svein Kjetil Stallemo (bildet), som er oppnevnt som forsvarer for den dobbeltdrapssiktede 15-åringen i Kristiansand, er svært kritisk til politiets håndtering av det første avhøret av hans klient. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Advokat Svein Kjetil Stallemo (bildet), som er oppnevnt som forsvarer for den dobbeltdrapssiktede 15-åringen i Kristiansand, er svært kritisk til politiets håndtering av det første avhøret av hans klient. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Politiet i Kristiansand kritiseres fra flere hold fordi den 15 år gamle gutten som er siktet for dobbeltdrap, tilsto i avhør uten forsvarer til stede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da 15-åringen ble avhørt tirsdag kveld, ble han ifølge sin forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo, gjort oppmerksom på at han hadde krav på å ha forsvarer til stede, men han avslo tilbudet.

Advokaten ble først oppnevnt etter at gutten hadde erkjent de faktiske forholdene og gitt en detaljert forklaring om hva som skjedde da Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble drept.

Stallemo vil ta forholdet opp med politiet i Agder torsdag, men tror ikke dette er noe Spesialenheten for politisaker vil se på.

– De ettergår straffbare forhold begått av politiet i tjeneste. Dette er ikke et straffbart forhold, men et spørsmål om konsekvensen av det som har skjedd. Det kan tenkes ulike ting, men jeg kan ikke gå inn på det nå, sier Stallemo til NTB.

Bakgrunn: 15-åringens forsvarer mener avhøret burde vært avbrutt

Tvil om avhøret

Advokat Marius Dietrichson, som leder forsvarergruppen i Advokatforeningen, er skeptisk til om avhøret kan brukes i etterforskningen.

– Mitt budskap er først og fremst at da det ble klart for politiet at de skulle sikte gutten for forholdet, så burde de ha avbrutt avhøret og sørget for at han kom i kontakt med en forsvarer før de fortsatte, sier han til NTB.

Han peker på at siktede er en gutt på 15 år med mentale problemer av en slik karakter at han ble lagt inn på en psykiatrisk institusjon etter avhøret.

– Er han skyldig i alle detaljer som han har forklart seg om nå, og er det bra at tilståelsen kom så raskt? Han hadde også tilstått med en forsvarer til stede. Det vi nå vet, er at han har vært innelukket i et rom med flere voksne trente avhørere og har tilstått en forferdelig forbrytelse. Det skaper tvil om tilståelsen. Jeg reiser spørsmålet om avhøret er lovlig og kan brukes i ettertid, både under etterforskningen og i rettssaken, sier Dietrichson.

Les mer: Avhørt i blodige klær og uten forsvarer

Saksbehandlingsfeil

Han stusser over at politiet kan gjøre en så åpenbar saksbehandlingsfeil og mener det kan hindre en oppklaring som har betydning for både allmennheten, ofrene og de etterlatte.

– Grunnen til at jeg påpeker dette er at han er en guttunge med mentale problemer og derfor er særlig sårbar. Jeg setter spørsmålstegn ved tilståelsen som er gitt. Den tvilen som nå oppstår, ville ikke vært der med en forsvarer til stede, sier den erfarne forsvarsadvokaten.

Han nevner også at dette kan føre til at 15-åringen ikke vil være så detaljrik i neste avhør og at han kanskje heller ikke vil la seg avhøre mer med det første.

Agder politidistrikt ville onsdag ikke gi ytterligere opplysninger om hvilke tiltak som ble satt inn og hvor raskt de ble iverksatt, da 15-åringen ble siktet i dobbeltdrapssaken.

– Vi har registrert at forsvarer vil komme med eventuell kritikk direkte til politiet. Vi vil gi en tilbakemelding direkte til forsvarer hvis det kommer noe derfra, sa konstituert politimester Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt til NTB.

Les også:

15-åring har tilstått dobbeltdrapet i Kristiansand

– Familien er i sjokk

Demokratene-politiker etterforskes for hatkriminalitet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden