Avhørt i blodige klær og uten forsvarer

Det som er kjent så langt tyder på at Tone Ilebekk uforskyldt kom opp i situasjonen som endte med at hun ble drept, mener bistandsadvokat Tone Westbye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 15 år gamle gutten fikk vite om siktelsen mot seg, men ble videre avhørt uten å ha en advokat tilstede, skriver Fædrelandsvennen.

Gutten har nå fått en forsvarer i Svein Kjetil Stallemo. Han er ordknapp i sin reaksjon.

– Jeg har en oppfatning av det, og det har jeg tenkt å viderebringe til politiet, sier forsvareren.

Ifølge VG møtte han opp til avhøret i de samme klærne som han hadde på seg drapskvelden, og det skal ha vært menneskeblod på tøyet.

Advokat i advokatfirmaet Schjødt er sterkt kritisk til politiet, hvis påstandene stemmer.

Man har rett på forsvarer når man har status som siktet, og det gjelder også i første avhør spesielt hvis det er snakk om for eksempel mindreårige i alvorlige straffesaker, sier Thomas Horn til Dagbladet.

Trolig tilfeldig

– Vi har lite informasjon, men ut fra omstendighetene, synes det som om hun har kommet uforskyldt opp i dette, sier familiens bistandsadvokat Tone Westbye til NTB.

Så langt er det kjent at tobarnsmoren Tone Ilebekk var ute og luftet hunden da hun kom opp i en situasjon som endte med at hun ble drept. Det er ingenting som tyder på noen relasjon til verken drapsmannen eller Jakob Hassan (14), det andre drapsofferet.

Westbye sier familien er lettet over at en 15 år gammel gutt nå er pågrepet og har tilstått drapet, men mener alderen til gjerningsmannen er underordnet for familien.

– De har mistet en kjær person. Det gjør nok ikke noe fra eller til for dem at det er snakk om en ung gjerningsmann, sier advokaten.

Advokat Westbye sier til Dagbladet at Ilebekk var på luftetur med hunden da hun kom opp i situasjonen mellom de to guttene, som utviklet seg til et dobbeltdrap. Der prøvde hun trolig å hjelpe den 14 år gamle drepte gutten.

– Sterkt preget

– Min klient har erkjent å ha forvoldt døden til begge to, og har forklart at han var alene om dette, sa guttens forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo, da han kom ut fra fengslingsmøtet i Kristiansand tingrett onsdag ettermiddag.

Gutten måtte ha medisinsk hjelp og ble lagt inn på psykiatrisk sykehus etter at han erkjente å ha begått drapene på Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) i Kristiansand mandag. Han er siden utskrevet, men er i såpass dårlig form at han trolig ikke er i stand til å la seg avhøre før i neste uke.

– Han er sterkt preget, sa forsvareren.

Han vil ikke kommentere offentlig at erkjennelsen kom uten at gutten hadde forsvarer til stede. Avhøret ble avsluttet umiddelbart etter erkjennelsen, og forsvarer tilkalt etter at 15-åringen hadde fått endret sin status fra vitne til siktet.

– Jeg opplever ham som veldig samarbeidsvillig for å sikre sakens opplysning, sier Stallemo.

SE VIDEO: Intervju med familiens bistandsadvokat

Bakgrunn: Rykter om flere gjerningsmenn bekymrer politiet

To uker

15-åringen er varetektsfengslet i to uker.

Gutten er underlagt brev- og besøkskontroll i hele toukersperioden, i tråd med politiets begjæring, ifølge NRK.

Den siktede gutten var ikke til stede i fengslingsmøtet onsdag ettermiddag. Møtet gikk for lukkede dører, og det er ikke opplyst hvordan han stilte seg til fengslingsbegjæringen.

Les også: – Familien er i sjokk

Ukjent motiv

Verken forsvareren eller politiet vil uttale seg om hva som kan ha vært motivet for dobbeltdrapet. Det er på det rene at Jakob Hassan og siktede var i samme omgangskrets og at de tok bussen sammen til området der drapet skjedde. Men det er ikke kjent om noen av dem hadde en relasjon til tobarnsmoren Tone Ilebekk. Kvinnen var ute og luftet hunden sin da hun ble drept.

Heller ikke omstendighetene rundt dette drapet er det opplyst noe om offentlig ennå, men det som er kjent så langt tyder på at hun kom tilfeldig opp i situasjonen.

Det var tips fra publikum og politiets egen etterforskning som ledet politiet på sporet av 15-åringen. Han ble innkalt til vitneavhør, og under avhøret ble han presentert for en drapssiktelse. Politiet fester lit til tilståelsen.

– Han fortalte nærmest umiddelbart at det var han som hadde utført drapene. Han ga deretter en detaljert forklaring til politiet i avhør. Vi har ingen konkrete holdepunkter for at det har vært flere enn én gjerningsperson, sier konstituert politimester Terje Kaddeberg Skaar.

Se opptak av politiets pressekonferanse her

Menighet og fotballklubb

Den siktede gutten har ifølge NRK vært aktiv i en lokal kristen menighet inntil nylig, og har spilt fotball i samme idrettsklubb som Hassan, melder VG. De to spilte ikke på samme lag, ettersom de ikke er født samme år.

Vitner NRK har snakket med, beskriver den siktede som en tilbaketrukket gutt og mener han ikke har tilhørt noe belastet miljø.

– Det er med sorg og fortvilelse vi har fått beskjed om at politiet har siktet en av våre elever for det meningsløse dobbeltdrapet. Dette er en trist og uvirkelig situasjon som det er vanskelig å ta inn over seg for oss alle. Våre tanker går først og fremst til ofrene og deres nærmeste pårørende, men også til den siktede og vedkommendes familie, sier rektor Hege Ose ved Karuss skole i Kristiansand, hvor siktede var elev.

Både ved denne skolen og ved Fiskå skole, der Hassan var elev, samt ved Wilds Minne skole, der drapet skjedde, har kommunens kriseteam bistått elever og lærere.

Familiene til drapsofrene og 15-åringen blir ivaretatt av krisepersonell.

– Dette var en tragisk sak i utgangspunktet. Saken er ikke mindre tragisk når det er en 15-åring som står bak, sier Terje Kaddeberg Skaar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden