15-åringens forsvarer mener avhøret burde vært avbrutt

15-åringen avslo tilbudet om forsvarer da han tilsto at det var han som hadde begått dobbeltdrapet i Kristiansand. – Politiet burde likevel ha ventet, sier forsvareren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dobbeltdrapet i Kristiansand:

* Mandag 5. desember om ettermiddagen blir Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) knivstukket i skolegården til barneskolen Wilds Minne i Kristiansand. Begge dør av skadene på sykehuset.

* Ilebekk var ute og luftet hunden da hun ble knivstukket.

* Det skal ikke ha vært noen relasjon mellom de to ofrene.

* En 15 år gammel gutt har tilstått dobbeltdrapet, opplyser politiet onsdag 7. desember.

– Min klient ble gjort oppmerksom at han som siktet hadde krav på å ha forsvarer til stede. Han avslo tilbudet. Men dette er en gutt som aldri har vært i politiavhør. Det er betydelig forskjell på ham og en garvet kriminell som har vært i avhør en rekke ganger, sier advokat Svein Kjetil Stallemo til NTB.

Han ble oppnevnt som forsvarer først etter at gutten hadde erkjent de faktiske forholdene og gitt en detaljert forklaring om hva som skjedde da Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble drept i Kristiansand mandag ettermiddag. 15-åringen hadde først status som vitne. Han ble siktet tirsdag kveld, og onsdag ble han varetektsfengslet i to uker i Kristiansand tingrett.

Les også: Avhørt i blodige klær og uten forsvarer

– Kan få konsekvenser

I forklaringen kan han ha gitt svar som han ikke hadde forutsetninger for å forstå konsekvensene av – svar som kan få betydning både for hvilket straffebud han skal siktes etter og for en eventuell straffeutmåling når saken er til behandling i retten

– Politiet burde avsluttet avhøret for å tilkalle en forsvarer, sier Stallemo.

Først etter at 15-åringen hadde fortalt om drapsforløpet, ble avhøret avsluttet. Nå varsler Stallemo at politiets håndtering av avhøret og 15-åringens opplysninger kan få konsekvenser for den videre straffeprosessen. Han ønsker ikke å gå i detalj om dette i pressen.

– Jeg har gjort meg mine tanker om dette, men de skal jeg meddele politiet, sier han.

Les også: 15-åring har tilstått dobbeltdrapet i Kristiansand

Ekspert kritiserer politiet

Advokat Marius Oscar Dietrichson, som er leder av forsvarergruppen i Advokatforeningen, er skeptisk til om avhøret kan brukes.

– Politiet har forpurret en viktig sak, sier han til Fædrelandsvennen.

– Det er ikke til å tro, verken av hensyn til allmennheten eller av hensyn til de pårørende, at man ikke greier å følge elementære saksbehandlingsregler.

Dietrichson sier han ikke kjenner til omstendighetene som tilståelsen ble avgitt under, men peker på at siktede etter avhøret ble lagt inn på en psykiatrisk institusjon.

– Da er han ikke selv i stand til å ta stilling til om han vil gi avkall på sin rett til forsvarer. Staten har en forpliktelse til å gi ham en forsvarer som han kan rådføre seg med, sier han.

Les også: – Familien er i sjokk

Se på annen siktelse

Agder politidistrikt vil ikke gi NTB ytterligere opplysninger om hvilke tiltak som ble satt inn og hvor raskt de ble iverksatt da 15-åringen ble siktet for drapene sent tirsdag kveld.

– Vi har registrert at forsvarer vil komme med eventuell kritikk direkte til politiet. Vi vil gi en tilbakemelding direkte til forsvarer hvis det kommer noe derfra, sier konstituert politimester Terje Kaddeberg Skaar.

Det vil være naturlig for Stallemo å se på omstendighetene rundt hendelsesforløpet, for eksempelvis å undersøke om det har vært et nødvergeaspekt involvert. Kilder har dessuten opplyst til VG at det har oppstått et basketak mellom de to tenåringene. Hvis knivstikkingen fant sted i en slik kaotisk situasjon, kan det bli aktuelt å se om 15-åringen burde vært siktet for kroppsskade med døden til følge og ikke drap.

Motivet til 15-åringen er fortsatt ikke kjent, og politiet går gjennom mobiltelefon, datamaskiner og andre elektroniske spor for å finne svar på hva som lå bak ugjerningen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden