Meny

Statsadvokaten anker frifinnelse av Andhøy

Jarle Andhøy ble frifunnet i Nord-Troms tingrett. Nå anker påtalemyndigheten saken videre til lagmannsretten. Han anklages for å ha seilt i Antarktis uten tillatelse. Andhøy er to ganger tidligere blitt bøtelagt for ekspedisjoner til Antarktis. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Påtalemyndigheten har bestemt seg for å anke frifinnelsen av Jarle Andhøy etter eventyrerens siste ekspedisjon til Antarktis.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo forteller at han har skrevet en anke som han nå vil sende til Hålogaland lagmannsrett.

– Vi anker fordi Nord-Troms tingrett har frifunnet på grunnlag av unnskyldelig rettsvillfarelse, altså at han ikke skjønte at han ikke hadde gjort det riktig. Han hadde ikke tillatelse fra riktig organ, men så ble han likevel frifunnet fordi han trodde det var i orden. Vi mener han ikke var i en slik unnskyldelig rettsvillfarelse, sier Nordmo til NTB.

Bakgrunn: Jarle Andhøy etter frikjennelsen: – Jakten på «Berserk» fortsetter

– Han har jo vært flere ganger i disse farvannene og vet hvilke krav som er blitt stilt tidligere, sier han.

Jarle Andhøys advokat Brynjar Østgård sier til NTB at han tar dette til etterretning, men at han ikke ønsker å kommentere saken videre før han har fått satt seg inn i ankeskrivet.

Det blir opp til lagmannsretten å avgjøre om ankesaken skal slippes igjennom til behandling eller ikke.

Les også: Jarle Andhøy: – Det er det verste jeg har opplevd

Bakgrunnen for saken er Andhøys ekspedisjon til Antarktis med seilbåten Berserk i mars og april i fjor. Ekspedisjonen ble ikke meldt inn for Norsk Polarinstitutt, men Andhøy mente selv han hadde tillatelse fra Argentina.

Påtalemyndighetens påstand i tingretten var 30 dagers betinget fengsel og en bot på 45.000 kroner.

Les også: Polarinstituttet: – Andhøy reiste uten tillatelse

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus