Polarinstituttet: – Andhøy reiste uten tillatelse

Nok en gang havner en av Jarle Andhøys seilaser i retten, men denne gangen mener eventyreren han har et ess i ermet. Foto: NTB scanpix.
Nok en gang havner en av Jarle Andhøys seilaser i retten, men denne gangen mener eventyreren han har et ess i ermet. Foto: NTB scanpix.

Norsk Polarinstitutt fikk beskjed fra argentinske myndigheter om at det ikke var gitt tillatelse til Jarle Andhøy etter miljøreglene i Antarktis-traktaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyste seksjonsleder Birgit Njaastad i Norsk Polarinstitutt da hun vitnet i saken mot Jarle Andhøy onsdag. Det var polarinstituttet som anmeldte Andhøy og som førte til saken der Andhøy kan risikere fengsel for sin tredje seiling i Antarktis uten tillatelse og forsikring.

Ingen er dømt for denne bestemmelsen tidligere, og Jarle Andhøy er den eneste som er bøtelagt.

– Dersom retten finner Andhøy skyldig i henhold til tiltalen, er strafferammen opp til ett års fengsel, opplyser Aktor Trude Kvanli til NTB.

Argentinske dokumenter

Andhøy overrasket retten med å be den vurdere argentinske dokumenter som skal være en tillatelse til å seile. Om disse dokumentene er en juridisk akseptabel tillatelse, svever i det blå. Dokumentene ble ikke lagt fram på forhånd, og aktor Trude Kvanli fikk tilgang på dem sent tirsdag kveld.

Kan bli utsatt

Rettens administrator, tingrettsdommer Morten Berg, åpner for å utsette saken for å få vurdert dokumentene som ett av besetningsmedlemmene på Berserk, argentineren Manuel Hernández hadde med seg til Norge fra Buenos Aires tirsdag.

Men først skal de ordinære rettsforhandlingene onsdag og torsdag fortsette som planlagt. Aktor er overrasket over den nye dokumentasjonen, men motsatte seg ikke at den blir vurdert av retten.

– – Hvis dette er et gyldig dokument, faller grunnlaget for saken. Men vi må først få vite hva som står i dokumentet. Så må vi få en vurdering fra Norsk Polarinstitutt og UD av om disse papirene tilfredsstiller kravene til melding om seilas i Antarktis-traktaten, sier aktor Kvanli.

Les også: Jarle Andhøy tiltalt igjen

– Må søke i Norge

Birgit Njaastad i Norsk Polarinstitutt hadde ikke sett lignende tillatelser som den Andhøy sier han fikk fra argentinske sjøfartsmyndigheter.

– Jeg har ikke oversikt over rutiner og dokumenter fra argentinske havne- og sjøfartsmyndigheter. Men før vi leverte anmeldelsen bekreftet argentinske myndigheter overfor oss at Jarle Andhøy ikke har fått tillatelse i henhold til det regelverket vi forvalter, sa Njaastad.

Hun opplyste at regelverket er slik at norske statsborgere som skal til Antarktis, skal melde fra til norske myndigheter og få tillatelse.

Les også: Jarle Andhøy fikk flytevest-bot

– Løgnkampanjer

Andhøy sa på sin side at siden Norge, New Zealand og USA driver klappjakt og løgnkampanjer mot ham, gikk han til et vennligsinnet Argentina for å få tillatelse. Andhøy er to ganger tidligere bøtelagt for å ha seilt sør for 60. breddegrad uten tillatelse og forsikring.

Han fastholder at alle har rett til å seile i internasjonalt farvann i Antarktis.

– Mitt fundament er tindrende klart. Farvannene rundt Antarktis er internasjonalt farvann åpent for alle stater. Alle borgere har fri ferdsel i farvannene der. Men på grunn av tre tidligere rettsprosesser, søkte jeg den argentinske stat om å seile i farvannene, sier Andhøy til NTB.

Magefølelse på avslag

Komiker Anne Kat. Hærland ble rekruttert som kokk på seilasen i fjor. I Nord-Troms tingrett var hun innkalt som aktoratets vitne. Hærland visste at de ikke hadde tillatelse fra norske myndigheter.

– Min magefølelse sa at han ikke ville få det. Jeg visste at ekspedisjonsleder Jarle Andhøy og Manuel Hernández jobbet med å få argentinsk tillatelse. Men konsentrerte meg om mitt, sa Hærland.

På spørsmål fra forsvarer Brynjar Østgård om hvordan hun reagerer på at Andhøy er tiltalt for brudd på miljøregelverket i Antarktis, svarte hun:

– Det forstår jeg ingenting av. Var det én ting vi ikke gjorde, var det å være til skade for miljøet, sa Hærland i retten.