Jarle Andhøy etter frikjennelsen: – Jakten på «Berserk» fortsetter

<p>FRIFUNNET: Jarle Andhøy ble torsdag frifunnet i Nord-Troms tingrett. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)</p>
FRIFUNNET: Jarle Andhøy ble torsdag frifunnet i Nord-Troms tingrett. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Eventyreren Jarle Andhøy planlegger nye reiser til Antarktis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble Jarle Andhøy (37) frifunnet i Nord-Troms tingrett frifunnet etter sin siste ekspedisjon til Antarktis. Retten aksepterte at han hadde fått de nødvendige tillatelser til å seile i Antarktis fra Argentina.

Etter seieren i tingrett forteller Andhøy nå at han akter å reise tilbake til Antarktis for å finne ut hva som skjedde med de fire kameratene som forliste med seilbåten «Berserk» i 2011.

– Ja, selvfølgelig. Jakten på «Berserks» savnede mannskap fortsetter helt til vi har fått all fakta på bordet fra newzealandsk marine og polarmyndigheter, sier han til VG.

Se også: Jarle Andhøy frifunnet

– Ut på tokt

Han kommer samtidig med en klar melding til norske myndigheter.

– Og jeg kommer aldri til å søke norske polarmyndigheter om noe som helst! Norges Utenriksdepartement og Polarinstitutt bør heretter bare ligge unna fremover når jeg legger ut på tokt, sier han.

TROMSØ: Jarle Andhøy og ekspedisjonsmedlem Juan Manuel Hernández med den argentinske tillatelsen de hevder ga Berserk rett til å seile i Antarktis. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
TROMSØ: Jarle Andhøy og ekspedisjonsmedlem Juan Manuel Hernández med den argentinske tillatelsen de hevder ga Berserk rett til å seile i Antarktis. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Og fortsetter:

– Ifølge antarktistraktaten er området rundt Antarktis internasjonalt farvann, og da må Norge holde seg til havrettskonvensjonen.

Se også: Jarle Andhøy utfordrer Antarktis-traktaten igjen

Nesten absurd

37-åringen sier Norge ikke har rett til å bestemme hvem som får seile i Sørishavet.

– Det er nesten absurd at det har tatt fire rettsrunder før norsk domstol forstår det.

– Og det er mildt sagt skammelig at den norske inkompetente fagmyndigheten på Polarinstituttet har ridd sine kjepphester uten å reise relevante ulykkesspørsmål og uten å bruke huet etter tragedien 2011, sier han til VG.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus