Jarle Andhøy etter frikjennelsen: – Jakten på «Berserk» fortsetter

<p>FRIFUNNET: Jarle Andhøy ble torsdag frifunnet i Nord-Troms tingrett. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)</p>
FRIFUNNET: Jarle Andhøy ble torsdag frifunnet i Nord-Troms tingrett. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Eventyreren Jarle Andhøy planlegger nye reiser til Antarktis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble Jarle Andhøy (37) frifunnet i Nord-Troms tingrett frifunnet etter sin siste ekspedisjon til Antarktis. Retten aksepterte at han hadde fått de nødvendige tillatelser til å seile i Antarktis fra Argentina.

Etter seieren i tingrett forteller Andhøy nå at han akter å reise tilbake til Antarktis for å finne ut hva som skjedde med de fire kameratene som forliste med seilbåten «Berserk» i 2011.

– Ja, selvfølgelig. Jakten på «Berserks» savnede mannskap fortsetter helt til vi har fått all fakta på bordet fra newzealandsk marine og polarmyndigheter, sier han til VG.

Se også: Jarle Andhøy frifunnet

– Ut på tokt

Han kommer samtidig med en klar melding til norske myndigheter.

– Og jeg kommer aldri til å søke norske polarmyndigheter om noe som helst! Norges Utenriksdepartement og Polarinstitutt bør heretter bare ligge unna fremover når jeg legger ut på tokt, sier han.

TROMSØ: Jarle Andhøy og ekspedisjonsmedlem Juan Manuel Hernández med den argentinske tillatelsen de hevder ga Berserk rett til å seile i Antarktis. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
TROMSØ: Jarle Andhøy og ekspedisjonsmedlem Juan Manuel Hernández med den argentinske tillatelsen de hevder ga Berserk rett til å seile i Antarktis. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Og fortsetter:

– Ifølge antarktistraktaten er området rundt Antarktis internasjonalt farvann, og da må Norge holde seg til havrettskonvensjonen.

Se også: Jarle Andhøy utfordrer Antarktis-traktaten igjen

Nesten absurd

37-åringen sier Norge ikke har rett til å bestemme hvem som får seile i Sørishavet.

– Det er nesten absurd at det har tatt fire rettsrunder før norsk domstol forstår det.

– Og det er mildt sagt skammelig at den norske inkompetente fagmyndigheten på Polarinstituttet har ridd sine kjepphester uten å reise relevante ulykkesspørsmål og uten å bruke huet etter tragedien 2011, sier han til VG.

Personvernpolicy