Episode fra «Hotell i særklasse» igjen tilgjengelig i Storbritannia

Komiker og skuespiller John Cleese fotografert i forbindelse med et intervju i Oslo i 2014. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Komiker og skuespiller John Cleese fotografert i forbindelse med et intervju i Oslo i 2014. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En klassisk episode fra «Hotell i særklasse» som en periode var fjernet fra den BBC-eide strømmetjenesten UKTV, gjøres igjen tilgjengelig – med en advarsel.

Bakgrunnen for fjerningen var at episoden fra 1975 inneholder rasistisk ladet språk. Episoden, som har tittelen «The Germans», er en av flere TV- og filmproduksjoner som er blitt fjernet fra strømmetjenester i kjølvannet av demonstrasjonene og protestene etter George Floyds død.

Nå er den imidlertid på plass igjen, med en advarsel om at den inneholder støtende språk, melder BBC.

Blant dem som kritiserte beslutningen om fjerning var komikeren John Cleese, som spiller hovedrollen i episoden. I en Twitter-melding skriver han er det er to måter å gjøre narr av mennesker oppførsel på.

– En er å angrep den direkte. Den andre er å sette en åpenbart morsom figur til å forsvare den samme oppførselen, skriver Cleese.

«Hotell i særklasse», som heter «Fawlty Towers» på originalspråket, ble i fjor kåret til tidenes beste britiske komiserie.

I den aktuelle episoden, som er den siste i den første sesongen, besøker en tysk familie hotellet Fawlty Towers i Torquay, og hotelleier Basil (Cleese) går fullstendig av hengslene i sitt forsøk på å ikke nevne andre verdenskrig og få de andre ansatte til å avstå fra å «mention the war». Samtidig er manuset ladet med politisk ukorrekt språk.

Episoden inneholder også en scene der Basil Fawlty er tilsynelatende sjokkert over å bli behandlet på sykehus av en svart lege.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært