Meny

Teatersjefer reagerer på Frp-forslag: – Uakseptabelt

Teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret. Foto: Arne Ove Bergo
Teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret. Foto: Arne Ove Bergo

Teatersjefene ved de største norske teatrene reagerer sterkt på Fremskrittspartiets forslag om å stoppe støtten til Black Box etter omstridt forestilling. – Helt uakseptabelt, sier Det Norske Teatret-sjef Erik Ulfsby.

– Dette er oppsiktsvekkende. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle få sett noe sånt i Norge. Vi har ikke sett slike forsøk på politisk styring av teateret i Norge siden andre verdenskrig, kommenterer Erik Ulfsby, sjef ved Det Norske Teatret.

I Oslo bystyre la Fremskrittspartiet onsdag fram forslag om å stoppe støtten til Black Box Teater, under den endelige behandlingen av Oslobudsjettet 2019. Bakgrunnen er den omstridte forestillingen «Ways of Seeing», som omtaler navngitte politikere og har filmede innslag av hus og hager til blant andre justisminister Tor Mikkel Wara og Christian Tybring-Gjedde. Forestillingen «har kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn», heter det i presentasjonen.

«Bystyret ber byrådet stoppe all kommunal støtte til Black Box teater som følge av oppsetningen av et stykke med politiske angrep på navngitte personer med fremvisning av bilder av personenes private hjem, som således kan virke som en oppfordring til hærverk og brudd på lovgiving om privatlivets fred», lød forslaget fra Oslo Frp. Forslaget fikk bare Frps egne stemmer.
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) reagerte umiddelbart på forslaget:

– Dette er forsøk på politisk sensur av kulturuttrykk, sa hun til Dagsavisen.

«Ways of Seeing» som ble spilt på Black Box 21.-30. november. Stykket skapte omfattende debatt og ble beskyldt for å krenke privatlivets fred. 6. desember ble Tor Mikkel Waras hus og bil utsatt for hærverk.

Les også: Fremskrittspartiet ville stoppe støtte til Black Box

Kriminelle handlinger

Stortingsrepresentant Christian Tybring Gjedde (Frp) var blant dem som satte stykket i sammenheng med hærverket. Fremskrittspartiets Peter N. Myhre, som sitter i finanskomiteen i Oslo, hevdet i Dagsavisen at Black Box gjennom dette stykket oppfordrer til kriminelle handlinger.

Teatersjefene ved de to store institusjonsteatrene i Oslo reagerer sterkt, og støtter Black Box:
– Dette er helt absurd, kommenterer teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret.
– Å straffe Black Box på denne måten viser en manglende forståelse for fundamentale demokratiske prinsipper, og manglende forståelse for norsk teaterstruktur. Black Box er et programmerende teater som rommer frie teatergrupper og artister, understreker Tømta.

(Saken fortsetter under)

Hanne Tømta, sjef for Nationaltheatret. Foto: Mimsy Møller
Hanne Tømta, sjef for Nationaltheatret. Foto: Mimsy Møller

Overfor Dagsavisen avviste Fremskrittspartiets Peter N. Myhre at forslaget innebærer sensur: «Vi vil ikke nekte Black Box å drive sin virksomhet, men vi vil ikke bruke kommunale penger på det».
– Dette er i praksis forsøk på sensur. Å late som noe annet er tull. Alle vet at et teater som Black Box er avhengig av offentlig støtte dersom de skal utfordre oss kunsterisk, sier Det Norske Teatrets sjef Erik Ulfsby.
– Jeg har aldri opplevd å få slike signaler fra politikere. Prinsippet om armlengdes avstand står sterkt i Norge. Dette gjør meg ikke veldig bekymret, Fremskrittspartiet er heldigvis temmelig alene om slik kulturfiendtlighet, sier Erik Ulfsby.
– Slikt foregår i land Fremskrittspartiet ikke liker å sammenligne seg med. Det er pinlig og helt uakseptabelt.

Les også: - Det er ren løgn at vi oppfordrer til noe kriminelt, sier Black Box-regissør

Vanvittig opprørt

Teatersjef Agnete Haaland ved Den Nationale Scene i Bergen er også sjokkert over forslaget:
– Jeg blir vanvittig opprørt og provosert av dette. Hele den nye kulturmeldingen er bygget rundt ytringsfriheten og grunnlovens paragraf 100. Det er bare i diktaturer vi ikke vil sammenligne oss med at denne type utspill kommer, mener Haaland.

(Saken fortsetter under)

Teatersjef Agnete Haaland ved Den Nasjonale Scene i Bergen. Foto: NTB scanpix
Teatersjef Agnete Haaland ved Den Nasjonale Scene i Bergen. Foto: NTB scanpix

Ungarske tilstander

– Svært bekymringsfullt. Det viser en mangel på forståelse for grunnleggende prinsipper i et liberalt demokrati. Det ligner på Putin og ungarske tilstander, sier Therese Bjørneboe, redaktør for Norsk Shakespeare- og Teatertidsskrift, og ledende teaterkritiker.

Therese Bjørneboe. Foto: Fredrik Bjerknes
Therese Bjørneboe. Foto: Fredrik Bjerknes

– Selvsagt er det forsøk på sensur, når et kommunalt subsidiert teater blir truet med å bli fratatt støtte på grunn av sitt repertoar, fastslår Bjørneboe.
– Man kan diskutere virkemidler og metoder, men dette er som om Jonas Gahr Støre skulle ha inndratt pressestøtten til avisen Dagen etter at Vebjørn Selbekk trykket karikaturene, kommenterer Bjørneboe.

Les også: – Wara-angrepet det groveste jeg har sett

Støtte i kommentarfeltene

Nettavisene Resett og document.no har omtalt saken etter at Dagsavisen først skrev om dem onsdag, og her får Fremskrittspartiets forslag bred støtte i kommentarfeltene. Også på Oslo Frps facebookside får forslaget mye støtte.
«Teateret Black Box fortjener ikke en eneste krone fra skattebetalerne. Det er ikke sensur å frata økonomisk støtte til de som filmer privatlivet til folk», skriver Oslo FrP.
– Jeg er skuffet over at ingen andre stemte for å stoppe støtten til Black Box. Da er det fritt fram for å oppfordre til terror mot norske politikere, uttalte Peter N. Myhre til Dagsavisen.

Les også: Her er teatervåren

- Feilaktig grunnlag

Teaterkritiker Lillian Bikset (bildet) avviser at forestillingen oppfordrer til kriminalitet:

Teaterkritiker Lillian Bikset
Teaterkritiker Lillian Bikset

– At forestillingen oppfordrer til terror, hærverk og kriminalitet er myter som har oppstått i omtalen av stykket. Det har ikke rot i det som faktisk vises i stykket. Ikke bare er Fremskrittspartiets forslag et forsøk på å innskrenke ytringsrommet i Norge, det er gjort på helt feilaktig grunnlag, sier Bikset, som er teaterkritiker i Dagbladet, og tidligere kritiker i Dagsavisen. Hun sitter i juryen for den nasjonale teaterprisen Heddaprisen.

«Ways of Seeing»-regissør Pia Maria Roll uttalte til Dagsavisen: «Det er ren løgn at vi oppfordrer til kriminalitet. Dette er sensur».

– Det har nok hendt at politikere justerer støtte opp eller ned og gir noen signaler gjennom det. Men en så tydelig kobling mellom kutt i bevilgning og ett bestemt kunstnerisk prosjekt som i Oslo bystyre i går, det har jeg ikke sett i noe demokratisk land, sier Lillian Bikset.
– Det er alvorlig at et politisk parti i et demokratisk samfunn forsøker å sensurere kunstneriske ytringer på denne måten. Det er urovekkende og gir et politisk signal om at kunsten ikke skal være fri, mener Bikset.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:38 Nye bompengesamtaler avsluttet19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre
Siste nytt
19:38PolitikkNye bompengesamtaler avsluttet19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28VerdenKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre
Populært