Han er nominert til årets verste stemme

<p>Jarle Aabø er nominert for «å ha senket nivået på norsk offentlig debatt» av det han kaller for «russeavisen» Dag og Natt.</p>
Jarle Aabø er nominert for «å ha senket nivået på norsk offentlig debatt» av det han kaller for «russeavisen» Dag og Natt. Foto: Adrian Nielsen

Senker nivået på norsk offentlig debatt, mener Natt & Dag om den omstridte redaktøren for Ja til bilen i Oslo. – Russeavis-nivå, kommenterer årets verste stemme-nominerte Jarle Aabø.

Kåringen «årets verste stemme» i gratisavisen Natt & Dag skapte i fjor debatt da avisen kalte daværende kulturminister Linda Helleland for «dum» og «tomsete».

Nå er nominasjonene til årets pris klare: En av de nominerte er «DEG!!!» for din deltakelse i sosiale medier, som «truer hele demokratiet vårt», skriver Natt & Dag. Blant de tre nominerte er også «norske satirikere».

Den eneste enkeltpersonen blant de tre nominerte er «Jarle Aabø med Ja til bilen i Oslo». Den omstridte nettavisen og Facebook-gruppen har drevet hard kritisk journalistikk mot det rødgrønne byrådets samferdselspolitikk, og er blitt beskyldt for å spre hat gjennom sosiale medier. Den drives av PR-rådgiver Jarle Aabø.

Les også: Rødgrønn boikott av Aabø

«Årets verste stemme»

Prisen gis «til en person eller gruppe som i kraft av sin deltagelse har senket nivået på norsk offentlig debatt», heter det i begrunnelsen. «Årets verste stemme» er en av kategoriene i Natt & Dags Osloprisen, som deles ut årlig under en stor fest. Her kåres det beste og verste fra året som gikk i en rekke kategorier, som film, musikk, litteratur, uteliv og samfunnsdebatt. De nominerte velges av Natt & Dag-redaksjonen, og vinneren kåres gjennom nettavstemning.

– Hei Jarle Aabø, Dagsavisen her, du er nominert til årets verste stemme i Natt & Dag, hva synes du om det?

– DU er også nominert, kommenterer Jarle Aabø (han gjennomfører her et intervju med Dagsavisens journalist, med tanke på publisering på «Ja til bilen». En kortversjon ble lagt ut fire minutter etter intervjuet var over).

– Jeg er dobbeltnominert! Både som redaktør for «Ja til bilen i Oslo» og Facebook-gruppen «Ja til bilen». Og som DEG. Sammen med to og en halv million norske Facebook-brukere, poengterer Aabø.

– Men det å bli nominert til en pris i en russeavis synes jeg er bare morsomt. Det viser at vi har nådd fram til en ung målgruppe, 18-23, med journalistikken vår om samferdsel i Oslo

– Dum? Det må hun tåle

– Du blir omtalt som «en ekte byoriginal»?

– Jeg er ikke mer byoriginal enn det deg eller redaktøren i russeavisen Natt & Dag. Jeg oppfatter denne nominasjonsteksten som satire. Og det er morsomt. Jeg liker satire. At folk har sittet i en redaksjon og pønsket ut satire om deg er det ikke alle som opplever. Men jeg tror ikke de som har skrevet dette får jobb som tekstforfattere i Nytt på nytt, akkurat. Nivået er ikke akkurat der.

– Fjorårets kåring endte opp med Dagsnytt 18-debatt da kulturminister Linda Helleland ble kalt «dum», og mange reagerte...

– Dum! Det må hun tåle, bryter Aabø inn.

– Det er helt greit. Skal vi slutte å kalle hverandre dumme? Nei, det får være grenser for krenkelsesnivå.

Les også: – Dette er mobbing av en politiker

Hat mot ung kvinne

I nominasjonsteksten heter det blant annet: «Hans utrettelige innsats for å puste ild i glørne rundt hatet mot en ung kvinnelig politiker, mens han samtidig melankolsk og selvhøytidelig hevder han taler funksjonshemmedes og småbarnsfedres sak mot å bli dyttet ut av Oslos bybilde, gjør ham til en åpenbar nominert til årets verste stemme».

– Natt & Dag beskriver «Ja til bilen» ganske krast. Hva er formålet med «Ja til bilen» slik du ser det?

– «Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo» skriver om samferdselssaker i Oslo, og det er godt stoff. Facebookgruppa «Ja til bilen» er et debattforum med over 23.000 medlemmer der det blant annet postes hva pressen skriver om samferdsel.

– I høst ble dere ble først tatt opp som medlem i forbundet Fagpressen, så ble dere avvist i Fagpressen. Vil dere gå en ny runde for å bli medlem?

– Det kan hende, det blir eventuelt langt fram i tid. Vi ønsket et fagfelleskap så vi kunne delta på kurs, konferanser, julebord og slikt med blader som Cupido, Svin og Sko. De er fortsatt medlemmer. Mens en samferdselsavis fikk ikke være med. Fagpressen lyttet til grønne kommunister som ergrer seg over «Ja til bilen i Oslo» istedenfor å spørre oss hva som er fakta. Saksbehandlingen står til stryk. Men dette er en fillesak.

Les også: Aabø: - Jeg har meldt meg inn i Miljøpartiet De Grønne

Nettrollene

– Natt & Dag karakteriserer «Ja til bilen»-gruppa som «en slags hydra der hver hver hatytring som modereres bort fostrer ti nye» * Er det vanskelig å moderere bort uønskede ytringer i Ja til bilen?

– Nei, det er ikke vanskelig å fjerne uønskede ytringer. Men vi er utsatt for det samme problemet som Dagsavisen, VG, NRK, Aftenposten og andre tradisjonelle norske medier på Facebook: Kommentarfeltene kan ikke forhåndsmodereres. Jeg kan skrive på kommentarfeltet til Dagsavisen at du er (kriminell handling i strid med vær varsom-plakaten å publisere) uten at noen kan hindre meg i det. Jeg vil jo ikke gjøre det, selvsagt. Men jeg kan, sier Aabø.

– Det er et problem alle sliter med. Vi hadde en runde med graviditeten til Lan Marie Berg som førte til så mange stygge meldinger hos VG, Dagbladet, NRK, Dagsavisen og andre at pressen fikk seg en vekker. De innså hvor mange som må til for å moderere kommentarfelt. Når først nettrollene går berserk, ser det stygt ut, og det eneste Dagsavisen kan gjøre da, er å slette fortløpende, sier Aabø.

Les også: Det politiske Norge hegner om Berg og Trædal - massiv kritikk mot hetserne

– «Ja til bilen» har 15 frivillige medarbeidere som sletter kommentarer i våre spalter så fort de klarer. Problemet er at grønne aktivister tar skjermdumper før vi rekker å slette, og legger det ut i sosiale medier som eksempler på hets i «Ja til bilen». Det er stygt gjort. Å publisere slettede meldinger er ikke mye stilig.

– Skal du delta på prisutdelingen?

– Hvis jeg har anledning og «Ja til bilen» vinner, kommer jeg. Ellers gidder jeg ikke.

* Fullstendig setningstekst i Natt & Dag: «Med Ja til Bilen-gruppa som en slags hydra der hver hatytring som modereres bort fostrer ti nye ønsker om at «EN VISS PERSON» skal stilles opp på Akershus festning, prøver han med iherdig motivasjon å dokumentere Oslos forfall nå som MDG er i byrådet».

Les også: Portrettet - Pr-rådgiver og blogger Jarle Aabø trives på den mørke siden

Saken ble først publisert av Dagsavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner
Siste nytt
19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner
Populært