Meny

SSB-sjefen: – Jeg har ikke levert noen oppsigelse

Dag Steinfeld, advokaten til SSB.sjef Christine Meyer, kom med krass kritikk av media etter pressekonferansen hos byrået fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christine Meyer har ikke trukket seg som SSB-sjef, og Finansdepartementet avviser at fredagens planlagte møte var ment å være et oppsigelsesmøte.

– Påstanden om at dette var et oppsigelsesmøte, er gal, heter det i en uttalelse fra departementet fredag.

Departementet beskriver det planlagte møtet – som for øvrig ble avlyst – som en del av dialogen mellom etat og departement.

– Kaoset er skapt av eieren

– Jeg mener at det kaoset som nå er skapt i SSB, er eieren sin skyld, sa Christine Meyer under et allmøte i SSB fredag formiddag, ifølge NRK.

Ifølge Meyer støttet Finansdepartementet den omstridte omstillingen i SSB helt fram til for rundt to uker siden.

– Men når vår eier velger på et kritisk tidspunkt i omstillingsprosessen å backe ut, og sår tvil om vi har støtte fra vår eier, så blir det kritisk for SSB. Jeg er kritisk til måten Finansdepartementet og finansministeren har opptrådt i dette, skal Meyer ha sagt.

– Bekymret for SSBs uavhengighet

SSB-sjef Christine Meyer sier at hun er bekymret for statistikkbyråets uavhengighet. Hun mener Finansdepartementet har stått i veien for å roe ned konflikten.

– Etter de siste ukers hendelser er jeg bekymret for SSBs uavhengighet. SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit. SSB skal være uavhengig og ikke styres politisk, sa Meyer på en pressekonferanse fredag.

Meyer hevder at den omstridte omstillingsprosessen i byrået har vært forankret hos styret og departementet.

– SSB har blitt pålagt å modernisere og effektivisere. Vi har holdt departementet og styret løpende orientert. Og har fått støtte fra departementet om prinsippene helt fram til resultatet omplassering av forskere ble kjent for to uker, sa Meyer.

Avviser

SSb-sjef Christine Meyer forlater møtet med Siv Jensen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere medier meldte torsdag at Meyer var ferdig i jobben, og at dette ville bli kunngjort fredag. Men på trappa utenfor Finansdepartementet fredag formiddag ble dette kontant avvist av hovedpersonen selv.

– I dag fikk jeg invitasjon til et nytt møte. Samtidig har jeg lest i mediene at jeg skulle trekke meg. Jeg har ikke levert noen oppsigelse, og jeg har ikke mottatt noe varsel om oppsigelse, så jeg følte i dag behov for å ha med meg en rådgiver. Det ønsket ikke finansministeren. Derfor ble det ikke noe møte, sa Meyer.

Jensen sa nei

SSB-sjefen ville ikke møte finansministeren uten at advokat Dag Steinfeld var til stede. Men dette var uaktuelt for finansministeren.

Finansminister Siv Jensen (Frp) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Meyer står fritt til å ha med seg rådgivere fra SSB inn i et møte med finansministeren. Meyer ønsket derimot å ha med seg en ekstern advokat. Temaet for møtet gjorde at dette ikke var naturlig, opplyser Finansdepartementet.

Meyer og Steinfeld var i Finansdepartementet i om lag en time før de kom ut og møtte pressen.

– Vi har sittet i møter med den administrative ledelsen i departementet, sa Steinfeld etterpå.

På spørsmål om Meyer fortsatt er SSB-sjef, svarte han følgende:

– Til de grader.

Skriftlig tilbakemelding

Spørsmålet om Meyer nå lever på lånt tid som SSB-sjef, vil naturlig nok bli reist. Det er tillyst allmøter i Statistisk sentralbyrå fredag, før Meyer selv vil møte pressen.

Også finansminister Siv Jensen vil møte pressen senere i dag.

– Tilbakemeldingene finansministeren hadde planlagt å gi i møtet, vil bli meddelt Meyer skriftlig, heter det i uttalelsen fra Finansdepartementet.

Det har stormet rundt SSB de siste ukene i forbindelse med at Meyer har rullet ut et omstridt omleggingsprosjekt i det statlige statistikkbyrået.

Populært