Kygo og kopier venter fredskvartetten i Oslo

Norske Kygo skal opptre på nobelkonserten, og også spille en av sine hitlåter for prisvinnerne og fakkeltoget for Grand Hotel. Det er aldri gjort før i nobelprisens historie.
Norske Kygo skal opptre på nobelkonserten, og også spille en av sine hitlåter for prisvinnerne og fakkeltoget for Grand Hotel. Det er aldri gjort før i nobelprisens historie. Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB scanpix

En innholdsrik uke venter årets fredsprisvinnere – Den tunisiske dialogkvartetten – når de ankommer Oslo tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om årets fredsprisvinnere

*Årets fredspris ble tildelt Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog.

* Kvartetten består av fire organisasjoner fra det tunisiske sivile samfunnet: fagbevegelsen UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), arbeidsgiverorganisasjonen UTICA (Union Tunisienne de l'Industrie, du Commerce et de l'Artisanat), menneskerettsorganisasjonen LTDH (La Ligue Tunisienne pour La Défense des Droits de l'Homme) og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie.

* Samarbeid som kom i stand sommeren 2013 da demokratiseringsprosessen etter revolusjonen i Tunisia 2011 sto i fare for å bryte sammen.

* Kvartetten, ikke de fire organisasjonene hver for seg, er tildelt Nobels fredspris for 2015.

Representantene for kvartetten, Abdessattar Ben Moussa, Ouided Bouchamaoui, Mohamed Fadhel Mahmoud og Houcine Abassi skal etter planen ankomme hovedstaden tirsdag kveld.

I dagene som følger skal de sluses gjennom den tradisjonelle nobelløypa med prisseremoni, bankett og nobelkonsert, men enkelte nyvinninger dukker også opp.

For aller første gang i nobelhistorien vil fakkeltoget bli etterfulgt av et musikalsk innslag foran Grand Hotel. Det er norske Kygo som skal fremføre en akustisk versjon av verdenshiten «Firestone» foran balkongen hvor prisvinnerne tradisjonen tro kommer ut og mottar hyllesten fra fakkeltoget.

Les også: Nobelkomiteen har ikke snakket med vinnerne

Gullkopier

Årets prisvinnere har også «mot normalt» fått laget fire kopier av gullmedaljen og fire kopier av diplomet, slik at de kan få hver sitt med seg hjem.

Det er kvartetten som mottar prisen, og derfor får de også bare én offisiell medalje og ett diplom. Det var imidlertid ikke de fire – som representerer hver sin organisasjon – ikke fornøyde med.

Ekstrakostnadene med å lage fire ytterligere medaljer i rent gull må prisvinnerne dekke selv.

Les også: Fredsprisvalg godt mottatt dagen derpå

Deler nobelforedraget

Utover disse avvikene vil fredsprisvinnerne følge i de samme fotsporene som tidligere års vinnere med en internasjonal pressekonferanse onsdag formiddag, prisutdeling i Oslo rådhus torsdag, etterfulgt av fakkeltog og bankett på Grand Hotel.

Under seremonien vil de fire, som representerer henholdsvis menneskerettsorganisasjonen LTDH, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, Den nasjonale advokatforeningen og fagbevegelsen UGTT, holde hver sin del av det 20 minutter lange nobelforedraget.

Prisutdelingen følges også i år av et direktesendte intervju gjort av den amerikanske TV-kanalen CNN.

Prisvinnerne skal også innom Redd Barnas årlige fredsprisarrangement torsdag formiddag, som er en fest laget av barn for å hylle fredsprisvinnerne.

Les også: Obama gratulerer fredsprisvinneren

Søstertreff

Fredag blir det offisielle åpning på årets fredsprisutstilling på Nobels Fredssenter. Utstillingen har fått navnet «Den tunisiske metode» og handler om hvordan Tunisia ved hjelp av Kvartettens dialogarbeid klarte å få politikerne tilbake til forhandlingsbordet igjen da landet sto på randen av borgerkrig.

Utstillingen inneholder blant annet en mulighet for publikum til å teste ut sine egne evner til dialog, og tilbyr gratis inngang ut året.

Prisvinnerne skal senere samme dag møte en kvartett av sine norske motparter – NHO, LO, Advokatforeningen og Norsk senter for menneskerettigheter – til en rundebordskonferanse for å dele erfaringer søsterorganisasjonene mellom.

Les også: Norske politikere: – Demokrati må bygges nedenfra

Kygo

Finalen på Oslo-uken – den årlige nobelkonserten – avholdes i år for første gang i Telenor Arena istedenfor Oslo Spektrum, med den amerikanske talk show-stjernen Jay Leno som vert.

Norske artister er godt representert i år med både Kygo, a-ha og Aurora. Fra prisvinnernes hjemland kommer sanger og låtskriver Emel Mathlouthi.

Den amerikanske hiphop- og RnB-artisten Jason Derulo og den danske artisten MØ skal også opptre.

Det er ventet at prisvinnerne drar hjem igjen lørdag. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus