Meny

Nobelkomiteen har ikke snakket med vinnerne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five er glad for at fredsprisen er mottatt med glede hos prisvinnerne og mange i Tunisia, men hun har ennå ikke snakket med årets vinnere.

– Jeg hører at mediebildet ser relativt positivt ut, og at vinnerne i intervjuer har sagt at de er overrasket og veldig fornøyd. Men vi har hittil ikke klart å etablere kontakt, sier Five til NTB.

Hun forteller at komiteens sekretær og direktør på Nobelinstituttet, Olav Njølstad, har forsøkt, og hun forsikrer at de kommer til å komme i kontakt snart.

– Jeg har ikke snakket med dem personlig. Jeg må skjerpe fransken min litt, og med litt forarbeid er jeg i stand til å gjøre det på fransk, forteller hun.

Bakgrunn: – Prisen til Tunisia er langt fra Nobels visjon

Lyskastere mot Tunisia

Nobelkomiteen ønsker at årets fredspris skal gi stolthet og ytterligere krefter til det tunisiske folk.

– Vi håper at det å rette lyskasterne mot Tunisia og denne prosessen kan bidra til at verdenssamfunnet ser hvilken viktig rolle Tunisia har, sa komitélederen under foredraget om årets fredsprisvinnere på Nobels Fredssenter lørdag.

– Prisen er, mer enn noe annet, ment som et håndslag til det tunisiske folk, som til tross for store utfordringer har lagt grunnlaget for det de betegner som en nasjonal forbrødring, fortsatte hun.

Prisvinnerne, Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog, består av mange medlemmer av det sivile samfunn i Tunisia: fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettighetsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen.

Under radaren

Årets prisvinner kom overraskende på og var ukjent mange, men Five er ikke overrasket over Tunisia ikke har vært i medienes og verdenssamfunnets søkelys.

– At verden rundt ikke ser så mye på et samfunn som er vesentlig fredeligere og mer velorganisert enn nabolandene, der konfliktene er til å gråte av, det er kanskje ikke så rart, sier hun.

Under foredraget fortalte komitélederen om historien til sjasminrevolusjonen, fra grønnsakshandleren som satte fyr på seg selv til maktovertakelsen, og hvilken innsats årets fredsprisvinnere har gjort. Men hun svarte også på spørsmål fra salen om komiteens arbeid.

– Jeg må si at vi er veldig fornøyd med at ingen gjettet dette, selv om det ikke er noe mål i seg selv. Men det er et mål for oss å holde det hemmelig – og det tror jeg dere har fått med dere i den siste tidens debatt, lo hun fra podiet, med henvisning til ordskiftet etter at tidligere sekretær Geir Lundestad utga sin mye omtalte bok i høst.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus