Meny

Norske politikere: – Demokrati må bygges nedenfra

Solberg overrasket over vinnerne av Fredsprisen. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprisen er en hyllest til en vellykket bygging av et nytt demokratisk samfunn, oppsummerer norske politikere.

– Prisen er fortjent fordi Tunisia er det eneste landet som står igjen etter den arabiske våren som et demokrati. Landet har klart reisen fra diktatur, via revolusjon til demokrati. Det er i seg selv god nok grunn, sier SVs Heikki Eidsvoll Holmås til NTB.

Alle med

Han og stortingskollega Åsmund Aukrust (Ap) nominerte Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia til Nobels fredspris.

– Kvartetten spilte en avgjørende rolle da nasjonalforsamlingen klarte å kompromisse om en ny grunnlov. Grunnloven har solid legitimitet i hele befolkningen fordi alle var med. At fagbevegelsen, arbeidsgiverne, advokater og menneskerettighetsforkjempere sto sammen, gir grunnloven en helt annen tyngde enn om lederne for de tre største partiene skulle ha blitt enige bak en lukket dør, sier Holmås.

Les også : Nobel fredspris går til tunisisk dialogkvartett

Bygge nedenfra

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier at prisen er en anerkjennelse av den kraften som ligger i det sivile samfunnet.

– En av grunnene til at dette har gått så galt i mange andre land i den arabiske våren, er at de ikke har sivile samfunn med tilsvarende tunge aktører som har blitt hørt og sett, sier Støre til NTB.

– Et demokrati er noe man bygger fra bunnen og oppover, ikke ved at statsledere møtes og forhandler. Prisen peker på hvor viktig det er at sivilsamfunnsaktører som fagbevegelsen er med, sier Venstres Sveinung Rotevatn.

Skape dialog

Statsminister Erna Solberg (H) mener Tunisia er et eksempel til etterfølgelse i en region preget av ustabilitet.

– Prisen viser at bred dialog med sivilsamfunnet og støtte til moderate krefter øker sjansene for å lykkes med demokratisering, sier Høyre-lederen.

Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i Fremskrittspartiet synes prisen er spennende fordi den tar utgangspunkt i å få grunnlovsfestet grunnleggende menneskerettigheter i Tunisia.

– I tillegg er dette det sivile samfunn som er med og skaper en dialog og fremdrift, noe som viser at det er mulig at den sekulære delen av politikken kan stå sammen med islam og den religiøse biten, sier han til NTB.

Les også: – Dette skal være vinnernes dag, ikke Geir Lundestads

Pågående prosess

Det politiske Norge er samstemt om at prisen er lite kontroversiell – men ikke mindre viktig av den grunn. Tvert om, antyder KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen:

– Mange vil si at dette er ikke noen spektakulær pris, men kanskje er den viktigere enn mange andre priser, fordi man bygger opp under en pågående demokratisering i et land som er blitt symbolet på den arabiske våren, sier han til NTB.

– Det er ikke noe mål å ha kontroversielle priser hvis de er vellykket. Og denne er vellykket, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Kan bli modell

Flere håper prisen kan inspirere andre land i regionen og andre steder i verden. Med-forslagsstiller Heikki Eidsvoll Holmås går enda et hakk lenger:

– Jeg håper denne fredsprisen kan føre til at den tunisiske metoden kan bli en modell for andre fredsprosesser. Ikke minst viser det hvor viktig et samarbeid mellom arbeidstakere og arbeidsgivere er. Og når det øvrige sivilsamfunnet også er med, så blir det noe helt annet enn de topptunge prosessene vi har så altfor mange av, sier han til NTB.

Anerkjenner arbeidslivets rolle

LO-leder Gerd Kristiansen jubler over fredsprisen.

LO har over flere år jobbet tett med den tunisiske fagorganisasjonen UGTT, som er en av de fire tunisiske organisasjonene som utgjør Kvartetten for nasjonal dialog.

Kristiansen mener at årets fredspristildeling anerkjenner rollen som arbeidslivets parter spiller i demokratibygging og konfliktløsning, ifølge NTB.

– En oppfinnsom og viktig pris

– Jeg syns at dette er en veldig bra pris av flere grunner, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty.

Han er i likhet med de fleste andre overrasket over Nobelkomiteens valg, men understreker at prisen like fullt er fortjent.

– Årets pris framstår som oppfinnsom og viktig, sier Egenæs til NTB.

– Det å ære denne prosessen og aktørene i denne prosessen, som på mange måter framstår som det eneste eksemplet på at den arabiske våren har ført til noe positivt, tror jeg kan være viktig, legger han til.

Les også : Flyktningkrisen preger fredspristips

Les også : Sara Danius kunngjør litteraturprisen for første gang

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus