Meny

Fredsprisvalg godt mottatt dagen derpå

Kullmann Five holder foredrag om årets fredsprisvinnere lørdag. Følg foredraget direkte her fra klokken 13.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprisen til Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia blir rost i avisenes ledere lørdag.

– Riktig og viktig, er overskriften på lederartikkelen i VG. Avisen skriver at fredsprisen til den tunisiske kvartetten er svært velfortjent.

– De har gjort en stor innsats for å forsvare demokratiprosessen og menneskerettighetene i en kritisk tid for Tunisia, skriver avisen på lederplass.

Fantasi

Aftenposten skriver også i sin leder at prisen er fullt fortjent og et «klokt trekk» av Nobelkomiteen. I en kommentar i samme avis skriver Harald Stanghelle at Nobelkomiteen igjen viser at den har bedre fantasi enn alle som spekulerer i hvem som får fredsprisen: I år ble det ingen berømt helt, men et møysommelig lagarbeid, skriver han.

– Nobelkomiteen har bak seg det eneste året i sin 114 år lange historie der debatten om det indre livet i Henrik Ibsens gate 51 har overskygget selve fredsprisen. I går satte nyvalgt leder Kaci Kullmann Five sluttstrek for dette unntaksåret. Syrlig bemerket hun til VG at «jeg synes dagen i dag skal være vinnerens dag, ikke Geir Lundestads dag», skriver Stanghelle.

Overraskelse

Adresseavisen skriver at det kom som en overraskelse hvem som fikk fredsprisen, men at tildelingen oppfyller klart kravene i Alfred Nobels testamente.

– Den bør stimulere makthavere og opposisjonelle i andre land, mener avisen, som synes Nobelkomiteen har gjort et godt valg.

Vårt Land er også positiv til prisutdelingen:

– Vi tror at tildelingen er en viktig symbolhandling som ikke minst peker på at samarbeid mellom religiøse og sekulære grupper er en viktig forutsetning for fred. I en situasjon der ekstremistiske grupper som IS truer verdensfreden mer enn noen gang, er det av avgjørende betydning å støtte positivt samarbeid mellom islamistiske og sekulære politiske bevegelser.

Enige

Dagbladet omtaler ikke fredsprisen i sin lederartikkel, men Einar Hagvaag skriver i en kommentar at årets fredspris i år egentlig går til hele det tunisiske folk.

– Det er en heder til den fredelige «Sjasmin-revolusjonen» i 2011, utdelt litt på etterskudd, skriver Hagvaag.

Han mener prisen er midt i hovedsporet for hvordan Nobelkomiteen har tolket testamentet fra Alfred Nobel i nyere tid.

Avisens ledere samsvarer godt med fredsekspertenes reaksjoner kort tid etter at det fredag formiddag ble kjent hvem som får årets fredspris.

Forskere og fredseksperter NTB snakket med kaller årets fredspris for ukontroversiell, men overraskende og god.

SE VIDEO: Kaci: – Dette skal være vinnerens dag, ikke Geir Lundestads

SE VIDEO: Derfor får den tunisiske dialogkvartetten fredsprisen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus