Fra Svalbard til Barbados

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken har vi smakt på øl fra verdens nordligste bryggeri som ligger på Svalbard og en fabelaktig ny rom fra Barbados. Her er det med andre ord klimatiske ytterkanter som presenteres – fra det kalde ishavet til tropiske strender i karibien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svalbard bryggeri

Bryggeriet på Svalbard fikk ingen enkel start. Etter å ha fått ideen om et bryggeri på Svalbard i 2007 gikk det nesten 10 år før de kunne få starte opp. Grunnen til dette var en gammel lov fra 1928 som gjorde all produksjon av alkohol på øygruppen ulovlig. Etter å ha søkt om både tillatelse og dispensasjon fra loven ble det klart at det var ingen vei utenom – hvis det skulle bli et bryggeri på Svalbard så måtte loven endres.

Ekteparet Anne Grete og Robert Johansen mistet åpenbart ikke motet av motstanden. I 2011 etablerte de Svalbard bryggeri AS og i 2014 fikk de loven endret slik at man kunne brygge øl også på Svalbard. Det første ølet ble tappet i 2015 og de har virkelig truffet en nisje ved å kunne tilby øl som er brygget så langt nord. En del av vannet kommer også fra den 2000 år gamle Bogerbreen. Det er det vel neppe mange bryggerier som kan matche? Vi har smakt på fire varianter fra bryggeriet i det høye nord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spitsbergen Weissbier

Dette er et øl hvor det er brukt 50 prosent hvete. Fargen er lys gul og litt tåkete.

Fint hvitt skum med godt hold. Dufter av blomster, honning og banan. Frisk smak med noe appelsinpreg, krydder og banan. Ølet har lang ettersmak med litt aprikos og en lett krydrete avslutning. Godt med kullsyre og middels munnfylde.

Et godt komponert hveteøl med god balanse og god friskhet.
Spitsbergen Weissbier - Alkohol 4,7 prosent - 0,33 l - butikkøl

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tysk kvalitet og tradisjon

Spitsbergen Stout

En lett temperert Stout må jo være noe av det absolutt beste man kan få etter en kald dag i Arktis.

Denne varianten fra Svalbard bryggeri har både nok kraft og smak til å gi varme i den svarteste polarnatta. Fargen er mørk rødbrun og ølet har fint fyldig skum med noe brunt i seg. Tydelig sjokoladepreg i duften og litt kaffe. Mye god kaffe i smaken, mørk og bitter sjokolade, litt karamell. Fint preg av bitterhet i avslutningen. Myk munnfølelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spitsbergen Stout er en delikat og deilig øl.
Spitsbergen Stout – Alkohol 7,0 prosent - 0,33 l – kr 61,90

Les også: Lyst, lett, surt og søtt

Spitsbergen IPA

Bryggeriets variant av India Pale Ale er brygget med masse amerikansk humle.

Ølet er kobberfarget og litt tåkete. Fint kremet skum med godt hold. Dufter av amerikanske humler med tropiske aromaer, harpiks og furu. Veldig myk munnfølelse. Tydelig og markert humlepreg. Noe korn, litt bær og honning finner man også i denne.

Et relativt tradisjonelt IPA-øl som fungerer godt til litt krydret mat og som forfriskning.

Spitsbergen IPA – Alkohol 7,0 prosent - 0,33 l – kr 61,90

Les også: Bodøs stolthet på flasker

Spitsbergen Pale Ale

Dette er et klassisk Pale Ale øl som har fått seg en god dose med amerikanske humler.

Ølet har masse kritthvitt skum og fargen er oransje og tåkete. Veldig behagelig duft av korn, aprikos og sitrus. Veldig myk munnfølelse med en god og markert bitterhet. Lang ettersmak. Tydelig preg av amerikanske humler. Litt vandig. Et øl som duger både til mat og som forfriskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En god Pale Ale som ikke skiller seg så mye ut fra en rekke andre av samme type, med unntak av den særdeles fine mykheten.

Spitsbergen Pale Ale – Alkohol 4,7 prosent - 0,33 l – Butikkøl

Les også: Syrlig og fruktig fra Qvart Ølkompani

En karibisk skatt til en veldig hyggelig pris

Vi måtte ta med denne hyggelige nyheten som en fin kontrast til ølet brygget på vann fra gamle isbreer.

Rom har hatt et litt dårlig rykte, mye på grunn av at det som man har fått presentert i Norge har vært av det litt mer tvilsomme slaget. Dårlig rom er ikke godt – men god rom kan være så mye mer enn drikke for pirater. Plantation Grand Reserve er et typisk tegn på at det har skjedd betydelige ting blant de som importerer denne typen drikke. Det vises også på økte salgstall av rom hos Vinmonopolet.

Hvis du tror at du ikke liker rom så bør du vurdere å smake på denne – du vil neppe bli skuffet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plantation Rum Grand Reserve Barbados

Plantation Grande Réserve modnes først i to år på gamle bourbonfat i det tropiske klimaet på Barbados. Kvaliteten heves deretter ytterligere gjennom et års modning på mindre eikefat i franske Cognac.

Fargen er lys brungul. Fin duft med lette sitrustoner, vanilje, kokos og karamell. Veldig myk og god med masse smak. Karamelisert sukker, noe kokos, vanilje, honning og hint av sitrus i ettersmaken. Lang smak. Dette er en myk og stilfull rom med mye sjel. Denne er så god at den passer best bart.

Utmerket til dessert eller som en avec. Prisen er veldig hyggelig i forhold til kvaliteten.
Plantation Rum Grand Reserve Barbados – Alkohol 40 prosent - 0,7 l – kr 369,90

Les også: Sprudlende sommerdrikke