Syrlig og fruktig fra Qvart Ølkompani

Et av de ferskere mikrobryggeriene i Norge holder til på Lund i Kristiansand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra juni 2015 har det strømmet øl ut fra tankene til Qvart ølkompani og de har allerede en omfattende linje med øl i sin portefølje. Gründerne bak det hele er Tellef Dannevig og Lars Amundsen som er henholdsvis bryggemester og daglig leder i bedriften.

Lars Amundsen og Tellef Dannevig er gründerne bak Qvart ølkompani.
Lars Amundsen og Tellef Dannevig er gründerne bak Qvart ølkompani.

I tillegg til de litt mer vanlige øltypene som IPA og Brown Ale så har bryggeriet våget seg inn på den mer kompliserte og fascinerende bryggekunsten som skaper surøl.

De har allerede tre ulike varianter hvorav to finnes i vinmonopolets hyller. Den siste finner du i utvalgte butikker og ølutsalg.

Les også: Helgens utvalgte nyheter fra Vinmonopolet

Lars Amundsen foran growlerfylleren som bryggeriet har skaffet seg. Med denne får du tappet ølet du ønsker rett på en stor growlerflaske i bryggeriets lokaler – og kan ta det med deg hjem.
Lars Amundsen foran growlerfylleren som bryggeriet har skaffet seg. Med denne får du tappet ølet du ønsker rett på en stor growlerflaske i bryggeriets lokaler – og kan ta det med deg hjem.

I tillegg til dette har de også fått på plass growlerfylling. Det betyr at du kan få tappet ølet du ønsker rett på en stor growlerflaske i bryggeriets lokaler – og ta det med deg hjem. Tar du med deg flasken tilbake neste gang så fyller de den opp igjen. Mer kortreist og miljøvennlig enn dette kan ikke ølhandelen bli.

Qvart ølkompani legger vekt på å brygge ølet de selv liker og setter pris på, og de har såpass stor tiltro til prosjektet sitt at de allerede er i gang med å få inn nye og større tanker for å øke kapasiteten.

Vi måtte selvfølgelig benytte anledningen til å teste alle de tre sure når muligheten bød seg. Har du enda ikke våget deg inn i surølets fascinerende verden så har du virkelig noe å glede deg til.

Les også: Ekte mikroøl fra Troms

Qvart ølkompani Furious Passion

Her har bryggeriet laget en Berliner Weisse med pasjonsfrukt. Ølet er syrnet med bryggeriets lactobasillicuskultur før koking i kokekjelen.

Pasjonsfrukten har blitt tilsatt mot slutten av gjæringen for å bevare mest mulig smak og aroma.

Fargen er lys oransje og ølet har et lavt hvitt skum. Duften er preget av pasjonsfrukt, røde bær, brød og sitrus. Smaken er markant syrlig og frisk med mye pasjonsfrukt, hint av rabarbra, røde bær og brød. Ølet er saftig og fruktig med en lang og lett krydret ettersmak. Furious Passion ble lansert i vinmonopolets partiutvalg i januar.

Qvart ølkompani Furious Passion – Alkohol 5,5 % - 0,33 l – kr 55,30

Les også: Bodøs stolthet på flasker

Qvart Ølkompani Gose

Gose er en gammel tysk ølstil med opprinnelse i byen Goslar. Det særegne ølet med mye syre er tilsatt litt havsalt, noe som gir ølet et helt særegent preg. Før mikrobryggerienes inntog var denne ølstilen så å si utryddet, men gledelig nok er den på full fremmarsj igjen. Bryggeriet har her tilsatt litt koriander under kokingen.

Les også: Nye norske mikroøl

Ølet er lyst gult og har et lavt, men fint hvitt skum. Duften er preget av
fersken, sitrus og koriander. Smaken er intens frisk med masse syre. Sitrus, fersken, koriander, noe korn i avslutningen – og et delikat preg av salt på toppen. Dette er et veldig smaksrikt og friskt øl som også er alkoholsvakt.

Qvart ølkompani Gose – Alkohol 3,0 % - 0,33 l - Butikkøl
Les også: Høstens godbiter fra Kinn bryggeri

Qvart Ølkompani Sour Manadarina

Bryggeriet har her laget en IPA som har blitt syrnet med samme fremgangsmåte som de to andre.

Fargen er gyllen og litt tåkete. Ølet har et kraftig og kritthvit skum som holder seg lenge. Sour Mandarina er humlet og tørrhumlet med Citra og Mandarina Bavaria. Dette gir ølet en veldig aromatisk duft av mandariner, sitrus, grapefrukt og gresskar.

Les også: Eikesmak fra Leikanger

Smaken er meget spesiell med mye syre, mye bitterhet og smaker av tropiske frukter. Her har man våget å gå utfor boksen og endt opp med et radikalt øl med både potens og kraft. Hvis du ikke er redd for bitterhet eller syre så er dette absolutt et øl du bør prøve. Sour Mandarina er et veldig spennende, innovativt og smaksrikt øl som du finner i vinmonopolets bestillingsutvalg.

Qvart Ølkompani Sour Manadarina – Alkohol 6,0 % - 0,33 l – kr 69,00

Personvernpolicy