Meny

Bodøs stolthet på flasker

Med nye lokaler og spenstige øl ser fremtiden lys ut for Bodøbryggeriet Bådin.

Enhver by med respekt for seg selv må ha et fotballag i toppdivisjonen og et bryggeri. Bodø har tippeligalaget Bodø/Glimt som feirer 100 år i september 2016 og i lang tid var det Nordlandsbryggeriet som sto for ølproduksjonen til de svært så patriotiske bodøværingene. Men alt har sin tid og i 2006 var det absolutt slutt for Nordlandsbryggeriet. Ringnes hadde da kjøpt opp hele sulamitten og flyttet produksjonen til Trondheim.

Selv om den legendariske nordlandspilsen fremdeles finnes i hyllene så har den nok utvilsomt en viss bismak hos de mest innbitte nordlandspatriotene når den ikke lenger lages i Nordland. 2006 var i det store og hele neppe et godt år for bodøværingene ettersom Bodø/Glimt i tillegg spilte i førstedivisjon og ikke klarte opprykk til eliteserien.

(Saken fortsetter under)

Andreas Myrvold, Morten Iveland og Steinar Andersen kan se inn i en lys fremtid med sine flotte lokaler, entusiastiske eiere og svært smaksrike øl. Foto: Arne Lindbach

Ti år etter dette har ting virkelig snudd seg i byen. Bodø ble i år kåret til landets mest attraktive by, har et fotballag som spiller i tippeligaen (og for øyeblikket ligger over erkerival Tromsø), og de har pinadø også et bryggeri som seiler frem med en herlig miks av lokalpatriotisme, smaksrikdom og entusiasme. Fremtiden ser utvilsomt lys ut for Bodø.

Andreas Myrvold, Steinar Andersen og Morten Iveland i full gang med å få alt på plass i det nye lokalet til Bådin bryggeri. Foto: Arne Lindbach

Historien om Bådin startet i 2012 da seks kompiser fant ut at de skulle starte et bryggeri. Opprinnelig var tanken å selge dette selv via en popup-pub en gang i måneden. Denne ideen ble ikke fulgt opp da de raskt forsto at det betød mer arbeid enn inntekt. Bryggerne gikk til innkjøp av et 800-liters bryggeri og skviset dette inn i et lokale på 165 kvadratmeter. Deretter har det gått slag i slag med stadig økende produksjon og flere varianter. Med bryggenavn som Rensåsen, Mjelle og Mørkved viser de sin lokale tilhørighet.

I løpet av sommeren har bryggeriet kommet seg over i nye lokaler og har nå hele 650 kvadratmeter de kan boltre seg på, noe som gir bryggerne en helt ny hverdag med blant annet betydelig mer lagerplass. Gjengen har frem til nå gjort all brygging på dugnad, men har nå fått sin første heltidsansatt – og håper på å få enda en fast stilling i løpet av kort tid.

Bryggeriet er nå etablert i de gamle lokalene til Løvold hvor det i sin tid ble produsert vaiere og tauverk, med umiddelbar nærhet til havet og sentrum av Bodø. Ølet til Bådin finner du i vinmonopolets tilleggsutvalg eller på gode ølhull i Bodø og andre byer.

Les også: Sommer, øl og godt haill

Bådin 8013 Black IPA original

8013 var postnummeret til Bodøs skyggeside. Der kriget Kingserne mot Rønviksossen og ungdomsklubben Hot Shot var stedet for frykt, fest og forelskelse. Det var her Bådin i 2012 fant det trygt å etablere seg i sine først lokaler.

Brygget 8013 er en svart IPA. Dette er en lettere kaotisk ølsort hvor man har IPA’ens voldsomme humlete bitterhet, men er helt svart og har ofte et lite preg av kaffe og sjokolade bak all humlen. 8013 dufter av amerikansk humle med tropisk preg, litt karamell og kaffe. Smaken er god og voldsom med mye humle, men med et fint maltpreg med melasse, salt lakris og et hint av kaffe.

Selv om dette fremdeles er en ølsort som undertegnede sliter med å forstå så er dette absolutt et meget vellykket eksemplar av stilen. Her er det mye moro og smak i en liten flaske.
Bådin 8013 Black IPA original – Alkohol 7,0 % - 0,33 l
Les også: Nye og spreke øl på polet

Bådin Rensåsen Mosaic Pale Ale

Rensåsen ligger mellom sentrum og Østbyen i Bodø. Dette er en av Bodøs storstuer og åsted for den årlige Parkenfestivalen som i år har sitt tiårsjubileum. Det var også her den unge bryggeren Andreas Myrvold satt utfor på akebrett i sitt tredje leveår. Ferden endte, via at seljetre, på sykehuset.

Dette har utvilsomt brent seg inn i sinnet til bryggeren ettersom dette ølet ble lansert allerede første året bryggeriet var i drift – og siden har kommet i en rekke remixer. Ølet er gulgyllen med et fint skum og godt hold. Dufter deilig av mosaichumlen med ananas, sitrus og et hint av kvae.

Smaken er veldig tropisk med masse aprikos, ananas, mandariner som møtes av en god og behagelig maltsødme. Et godt og friskt øl som passer som forfriskning.
Bådin Rensåsen Mosaic Pale Ale – Alkohol 5,5 % - 0,33 l
Les også: Rødt og eksklusivt fra Monaco

Bådin Moloen Hoppy Saison

Moloen i Bodø ble ferdigsstilt i 1904 og ble bygget for å verne havna mot uværet, som det er nok av i Bodø. Dette er også stedet for vandringer på gode dager og lyse sommernetter med sin sentrumsnære beliggenhet. Bryggeriets nye lokale er heller ikke langt unna.

Moloen Hoppy Saison er lys gyllen med hvit skum og godt hold. Dufter av gress, appelsin, tropiske frukter. Smaken er saisonpreget fruktig og med et lett krydret preg. Mye humle av sortene Galaxy og Pacific Gem gir ølet et ekstra kick med tropiske frukter og sitrus.

Dette er rett og slett et friskt og godt matøl som passer til grillet kylling, salater og skalldyr. Du får sikkert kjøpt noen reker ved brygga i Bodø som burde passe utmerket til dette ølet.
Bådin Moloen Hoppy Saison – Alkohol 5,6 % - 0,33 l

Les også: Sommerlig smak av øl

Bådin Rensåsen Remix-05

Å lage remixer av tidligere slagere har vært en enkel inntektskilde for mer eller mindre musikalske produsenter – og har til tider gitt svært så meningsløse varianter av gode låter. Er det dette Bådin forsøker her? Å lage en remix av et godt øl og dermed flyte litt på tidligere suksess?

En vellykket remix krever et godt utgangspunkt og noen uforutsette ingredienser som løfter originaloppskriften til noe uventet. Dette har Bådin funnet med den uvanlige bruken av bjørkeskudd. Ølet er i samme farge som originalen og duften er nokså lik, med unntak av et tydelig hint av bjørkeskudd. Smaken inneholder langt mer av bjørkesmaken og har fin balanse mellom bitterhet og sødme.

Dette er et øl som bringer tankene mot våren. Et spennende øl som passer best for seg selv slik at man kan smake bjørkeskuddpreget fullt ut. Artig og nytenkende fra Bådin.
Bådin Rensåsen Remix-05 – Alkohol 5,5 % - 0,33 l


Bådin har i tillegg til dette en rekke andre varianter og en hel liten serie med øl knyttet til personligheter fra Bodø, noe vi kommer tilbake ved en senere anledning. Det er liten tvil om at både Bådin og Bodø har en lys fremtid hvis de fortsetter i samme spor som nå.

Les også: Fem friske og leskende øl

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus