Meny

Når du har drukket for mye:

Tipsene du trenger når du kjenner deg for full

PÅ EN SNURR: Når verden begynner å snurre, er det på tide å slutte å drikke. Du vil bli fullere de neste timene uansett, fordi det tar tid før alkoholen i magesekken tas opp i kroppen. Illustrasjonsfoto: Gry Cat. Wold

Kaffe, vann, luft eller junk? Se legens råd.

DU SKAL SLUTTE Å DRIKKE NÅR:

 • Du har vansker med å holde et resonnement
 • Du gjentar deg selv, fastholder argument
 • Du får utydelig tale/snøvler
 • Du blir svimmel/snubler
 • Andre ser at du er påvirket (barn, andre voksne som er edru)

(Kilde: Odd Martin Vallersnes)

--

Tre råd til deg som er ung:

 1. Bestem deg på forhånd. Hva er dine valg og hvor går dine grenser.
 2. Lag deg strategier for hva du skal svare når noen tilbyr deg drikke. Eks. Jeg kan ikke drikke fordi mamma kommer og henter meg.
 3. Om du opplever noe ubehagelig med deg selv eller andre, ta kontakt med en voksen.

(Kilde: Asker kommunes barne- og familieenhet)

--

GODE RÅD NÅR VERDEN SNURRER

 • Slutt å innta alkohol
 • Hvis du må kaste opp, ta med en som kan passe på deg
 • Det kan hjelpe å drikke vann og/eller cola og kaffe
 • Frisk luft hjelper
 • Det kan hjelpe å spise noe, men ikke overdriv

(Kilde: Odd Martin Vallersnes)

--

Nyttige lenker

Lege Odd Martin Vallersnes er ikke ukjent med døddrukne personer. Han jobber ved Allmennlegevakten, som er en del av Legevakten i Oslo.

Det er til ham de kommer, de som ikke sluttet å drikke i tide og som blir så fulle at de ikke kan gjøre rede for seg. Ingen har lyst til å se Vallersnes’ ansikt når de våkner fra en fyllekule.

Les også: Slik unngår du de verste tabbene på julebordet

Stigende promille etter inntakstans

Men hvis du kjenner at du har feilberegnet alkoholinntaket, hva bør du egentlig gjøre? Kaste opp? Drikke vann og kaffe? Ikke noe?

– Når du merker at du er full, har du fortsatt mye alkohol i magesekken som ikke er tatt opp i kroppen. Derfor vil promillen stige ytterligere i timene etter at du har sluttet å drikke, sier Vallersnes.

Mange lar seg friste til å kvitte seg med mageinnholdet ved å stikke fingeren i halsen.

– Jeg vil ikke råde til å fremprovosere oppkast fordi det er fare for at det kommer ned i luftveiene, sier han.

– Å slutte å innta alkohol er den eneste gode løsningen når du kjenner at du er full. Promillen er som den er, og kan ikke bli lavere. Tvert i mot kommer den til å øke!, sier legen.

Les også: Flere alkoholpåvirkede med akuttskader i desember

Full mage, svimmelt hode

Grunnen til at promillen øker, er at du har mye alkohol som ligger i magesekken og ikke er tatt opp i kroppen ennå. Derfor er det lett å feilberegne eget alkoholinntak.

«Hos mennesket har magesekken et volum på cirka 50-150 milliliter når den er tom, men den utvider seg til cirka 1-1,5 liter når man har spist. I ekstreme tilfeller kan den utvide seg til å romme hele fire liter», skriver Wikipedia.

Store medisinske leksikon opplyser på sin side at det tar to til tre timer å tømme magesekken for innhold dersom man ikke kaster opp.

– Alkoholen tas opp uavhengig av dette, og det meste alkoholen vil tas opp i løpet av en times tid, selv om magesekken ikke er tom ennå.

Les også: – Det finnes ingen kur for bakrus

Dette hjelper

Selv om du ikke kan påvirke promillen ut over den tiden det tar før den tas opp i kroppen, er det flere ting du kan gjøre for å få en grei sorti fra festen eller julebordet. Vi ba Vallersnes kommentere de vanligste måtene vi prøver å redde oss selv på:

 • Kaste opp: Du kan kaste opp hvis du må, men ikke fremprovoser det. Ta med en som kan passe på deg, uansett om du er gutt/mann eller jente/kvinne. Du er i en sårbar posisjon.
 • Vann: Drikk gjerne vann, men ikke overdriv. Det kan være fint å få i seg væske, fordi man blir (paradoksalt nok) ganske tørst av å drikke alkohol.
 • Kaffe: Kan virke oppkvikkende.
 • Frisk luft: Frisk luft er nyttig, og bra. Ikke gå ut alene.
 • Salt kjeks: Dette har neppe noe for seg utover at det er fint å spise.
 • Junk Food: Fet mat kan bidra til å forsinke alkoholopptaket fra magesekken, men ikke overdriv. Mye mat kan fremprovosere oppkast.
 • Cola: Er ok å drikke fordi du får i deg væske, koffein og sukker. Kan virke oppkvikkende.

Les også: Her går de mest på fylla i Europa

Debuterer med alkohol

Vestkantkommunene Asker og Bærum har i likhet med Oslo vest rykte på seg for å være «verstinger» når det kommer til ungdommer og fyll. Ikke sjelden leser vi om hjemmefester som har gått vilt for seg, og om en drikkekultur som er kilde til bekymring.

Ved helsestasjon for ungdom i Asker har de inntrykk av at ungdommen ikke er så aller verst, og de er ikke verre nå enn de var for noen generasjoner siden.

Likevel er det i ungdomskolealderen at mange debuterer med alkohol.

– Det store flertallet av ungdomsskoleelever har ikke etablert et regelmessig drikkemønster, men en del begynner å eksperimentere med alkohol i løpet av ungdomskolen. Mitt inntrykk er at ungdommer er flinke til å ta vare på hverandre, sier helsesøster Nina Nordgaard, ledende helsesøster i Asker kommunes Barne- og familieenhet.

Les også: Unngå de vanligste julebordtabbene

Ungdommer er ekstra sårbare

Hun minner om helsefaren ungdommer utsetter seg for når de inntar alkohol.

– Ungdommer er ekstra sårbare for alkohol. Dette henger sammen med at hjernen ikke er ferdig utviklet før 22-25 års alder. Dette gjelder særlig i forhold til konsekvenser og impulskontroll.

Hun sier også at ungdom har liten erfaring med hvordan alkohol virker på kroppen og kan derfor lettere komme ut for situasjoner som er uønskede.

– Under påvirkning av alkohol blir det vanskeligere å ta gode valg.

Opptil 30 personer hver helg, hele året

På legevakten står alltid bårer klare. De tar imot personer som nettopp har tatt dårlige valg. Kjønnsdelingen er ganske lik frem til vi blir over 25 år, altså tidspunktet for når hjernen er ferdig utviklet, i følge helsesøsteren.

Etter fylte 25 år er det flest menn som ligger på bårene hos Vallersnes.

Vallersnes sier julebordsesongen ikke skiller seg spesielt fra vanlige helger. Det er jevnt over åtte til femten personer hver kveld i helgen som trenger medisinsk oppfølging på grunn av fyll.

Les også: Dette gjør fylla med kroppen din

Dette skjer på legevakta

I motsetning til hva mange tror, blir ikke mageinnholdet pumpet ut.

– Her legges man i stabilt sideleie og er under medisinsk observasjon. Det blir ikke gitt noen spesifikk behandling, men det er viktig at man er observant på eventuelle andre problemer som hodeskade, annen rus eller andre kompikasjoner.

For Vallersnes og teamet hans er en av de viktigste observasjonspostene å påse at du puster ordentlig, fordi en alvorlig alkoholforgiftning hemmer pustesenteret i hjernen.

– Så passer vi på at det ikke er oppkast, for det kan gå i luftveiene hvis man kaster opp i søvne. Det skjer noen ganger. Er pustsenteret alvorlig rammet, må pasienten i respirator. Det er veldig sjelden.

Vallersnes sier pasientene er under tett observasjon. Alkoholforgiftning er ingen spøk.

Les også: Nei, du må ikke drikke to liter vann om dagen

– Flaks hvis de som finner deg har gode intensjoner

Hver kveld eller natt i hver helg ligger det altså flere mennesker i Oslos gater, stup fulle. De er ute av stand til å gjøre rede for seg selv eller ta vare på seg selv, fordi de har drukket alt for mye alkohol og har sovnet der de befant seg.

– Det er bare flaks at de som finner dem har gode intensjoner, sier legen.

Derfor oppfordrer han til at du skal stoppe å innta alkohol når du kjenner deg ruset, og du skal reise hjem.

– Få gjerne hjelp av noen du kjenner til å komme deg trygt hjem. For meg er det viktigste poenget at man må passe på hverandre og sørge for at alle kommer seg trygt hjem.

Les også:

Alkoholen tuller med mer enn balansen

Har du lagt merke til at det klør når du drikker utepils?

Slik blir du når du drikker

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51 NAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47 Pelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32 Stjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24 – USA må være militært beredt i verdensrommet07:00 Kongen feirer 82-årsdagen i dag06:40 To personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38 Klæbo: – Det blir litt bingo06:17 Helse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05 Drapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00 Før VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00 Elefanter truer verdens største flyktningleir05:52 79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Venezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06 Forsvaret har mottatt flere varsler05:00 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35 Reuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09 Flere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43 Dødstallene stiger til 69 etter brann i Bangladesh03:23 FN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03 Avslår søknader om salg av e-sigaretter02:46 Bergensavisen vil ut av Media City02:38 Skuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12 Kystvaktansatt i USA planla massedrap02:09 Milliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24 Venezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19 Bonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12 PST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00 Atlético vant fortjent etter VAR-drama00:27 Mann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10 Predikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59 Vilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44 Vegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41 City med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20 Jakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15 Statsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45 Ulovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47 Slik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35 Andøya vil vinne europeisk romkappløp20:26 Stonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Stiller spørsmål ved Waras lojalitet14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren
Siste nytt
10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51MotorNAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47VerdenPelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32SportStjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24Verden– USA må være militært beredt i verdensrommet07:00KulturKongen feirer 82-årsdagen i dag06:40VerdenTo personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38SportKlæbo: – Det blir litt bingo06:17NorgeHelse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05NorgeDrapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00SportFør VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00VerdenElefanter truer verdens største flyktningleir05:52Verden79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenVenezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06NorgeForsvaret har mottatt flere varsler05:00VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35VerdenReuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09NorgeFlere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43VerdenDødstallene stiger til 69 etter brann i Bangladesh03:23VerdenFN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03NorgeAvslår søknader om salg av e-sigaretter02:46NorgeBergensavisen vil ut av Media City02:38KulturSkuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12VerdenKystvaktansatt i USA planla massedrap02:09PolitikkMilliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24VerdenVenezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19NorgeBonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12NorgePST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00SportAtlético vant fortjent etter VAR-drama00:27NorgeMann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10NorgePredikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59SportVilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44NorgeVegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41SportCity med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20SportJakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15NorgeStatsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45MotorUlovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47VerdenSlik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35NorgeAndøya vil vinne europeisk romkappløp20:26VerdenStonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenAdvarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkStiller spørsmål ved Waras lojalitet14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus