Når du har drukket for mye:

Tipsene du trenger når du kjenner deg for full

PÅ EN SNURR: Når verden begynner å snurre, er det på tide å slutte å drikke. Du vil bli fullere de neste timene uansett, fordi det tar tid før alkoholen i magesekken tas opp i kroppen. Illustrasjonsfoto: Gry Cat. Wold
PÅ EN SNURR: Når verden begynner å snurre, er det på tide å slutte å drikke. Du vil bli fullere de neste timene uansett, fordi det tar tid før alkoholen i magesekken tas opp i kroppen. Illustrasjonsfoto: Gry Cat. Wold

Kaffe, vann, luft eller junk? Se legens råd.

DU SKAL SLUTTE Å DRIKKE NÅR:

 • Du har vansker med å holde et resonnement
 • Du gjentar deg selv, fastholder argument
 • Du får utydelig tale/snøvler
 • Du blir svimmel/snubler
 • Andre ser at du er påvirket (barn, andre voksne som er edru)

(Kilde: Odd Martin Vallersnes)

--

Tre råd til deg som er ung:

 1. Bestem deg på forhånd. Hva er dine valg og hvor går dine grenser.
 2. Lag deg strategier for hva du skal svare når noen tilbyr deg drikke. Eks. Jeg kan ikke drikke fordi mamma kommer og henter meg.
 3. Om du opplever noe ubehagelig med deg selv eller andre, ta kontakt med en voksen.

(Kilde: Asker kommunes barne- og familieenhet)

--

GODE RÅD NÅR VERDEN SNURRER

 • Slutt å innta alkohol
 • Hvis du må kaste opp, ta med en som kan passe på deg
 • Det kan hjelpe å drikke vann og/eller cola og kaffe
 • Frisk luft hjelper
 • Det kan hjelpe å spise noe, men ikke overdriv

(Kilde: Odd Martin Vallersnes)

--

Nyttige lenker

Lege Odd Martin Vallersnes er ikke ukjent med døddrukne personer. Han jobber ved Allmennlegevakten, som er en del av Legevakten i Oslo.

Det er til ham de kommer, de som ikke sluttet å drikke i tide og som blir så fulle at de ikke kan gjøre rede for seg. Ingen har lyst til å se Vallersnes’ ansikt når de våkner fra en fyllekule.

Les også: Slik unngår du de verste tabbene på julebordet

Stigende promille etter inntakstans

Men hvis du kjenner at du har feilberegnet alkoholinntaket, hva bør du egentlig gjøre? Kaste opp? Drikke vann og kaffe? Ikke noe?

– Når du merker at du er full, har du fortsatt mye alkohol i magesekken som ikke er tatt opp i kroppen. Derfor vil promillen stige ytterligere i timene etter at du har sluttet å drikke, sier Vallersnes.

Mange lar seg friste til å kvitte seg med mageinnholdet ved å stikke fingeren i halsen.

– Jeg vil ikke råde til å fremprovosere oppkast fordi det er fare for at det kommer ned i luftveiene, sier han.

– Å slutte å innta alkohol er den eneste gode løsningen når du kjenner at du er full. Promillen er som den er, og kan ikke bli lavere. Tvert i mot kommer den til å øke!, sier legen.

Les også: Flere alkoholpåvirkede med akuttskader i desember

Full mage, svimmelt hode

Grunnen til at promillen øker, er at du har mye alkohol som ligger i magesekken og ikke er tatt opp i kroppen ennå. Derfor er det lett å feilberegne eget alkoholinntak.

«Hos mennesket har magesekken et volum på cirka 50-150 milliliter når den er tom, men den utvider seg til cirka 1-1,5 liter når man har spist. I ekstreme tilfeller kan den utvide seg til å romme hele fire liter», skriver Wikipedia.

Store medisinske leksikon opplyser på sin side at det tar to til tre timer å tømme magesekken for innhold dersom man ikke kaster opp.

– Alkoholen tas opp uavhengig av dette, og det meste alkoholen vil tas opp i løpet av en times tid, selv om magesekken ikke er tom ennå.

Les også: – Det finnes ingen kur for bakrus

Dette hjelper

Selv om du ikke kan påvirke promillen ut over den tiden det tar før den tas opp i kroppen, er det flere ting du kan gjøre for å få en grei sorti fra festen eller julebordet. Vi ba Vallersnes kommentere de vanligste måtene vi prøver å redde oss selv på:

 • Kaste opp: Du kan kaste opp hvis du må, men ikke fremprovoser det. Ta med en som kan passe på deg, uansett om du er gutt/mann eller jente/kvinne. Du er i en sårbar posisjon.
 • Vann: Drikk gjerne vann, men ikke overdriv. Det kan være fint å få i seg væske, fordi man blir (paradoksalt nok) ganske tørst av å drikke alkohol.
 • Kaffe: Kan virke oppkvikkende.
 • Frisk luft: Frisk luft er nyttig, og bra. Ikke gå ut alene.
 • Salt kjeks: Dette har neppe noe for seg utover at det er fint å spise.
 • Junk Food: Fet mat kan bidra til å forsinke alkoholopptaket fra magesekken, men ikke overdriv. Mye mat kan fremprovosere oppkast.
 • Cola: Er ok å drikke fordi du får i deg væske, koffein og sukker. Kan virke oppkvikkende.

Les også: Her går de mest på fylla i Europa

Debuterer med alkohol

Vestkantkommunene Asker og Bærum har i likhet med Oslo vest rykte på seg for å være «verstinger» når det kommer til ungdommer og fyll. Ikke sjelden leser vi om hjemmefester som har gått vilt for seg, og om en drikkekultur som er kilde til bekymring.

Ved helsestasjon for ungdom i Asker har de inntrykk av at ungdommen ikke er så aller verst, og de er ikke verre nå enn de var for noen generasjoner siden.

Likevel er det i ungdomskolealderen at mange debuterer med alkohol.

– Det store flertallet av ungdomsskoleelever har ikke etablert et regelmessig drikkemønster, men en del begynner å eksperimentere med alkohol i løpet av ungdomskolen. Mitt inntrykk er at ungdommer er flinke til å ta vare på hverandre, sier helsesøster Nina Nordgaard, ledende helsesøster i Asker kommunes Barne- og familieenhet.

Les også: Unngå de vanligste julebordtabbene

Ungdommer er ekstra sårbare

Hun minner om helsefaren ungdommer utsetter seg for når de inntar alkohol.

– Ungdommer er ekstra sårbare for alkohol. Dette henger sammen med at hjernen ikke er ferdig utviklet før 22-25 års alder. Dette gjelder særlig i forhold til konsekvenser og impulskontroll.

Hun sier også at ungdom har liten erfaring med hvordan alkohol virker på kroppen og kan derfor lettere komme ut for situasjoner som er uønskede.

– Under påvirkning av alkohol blir det vanskeligere å ta gode valg.

Opptil 30 personer hver helg, hele året

På legevakten står alltid bårer klare. De tar imot personer som nettopp har tatt dårlige valg. Kjønnsdelingen er ganske lik frem til vi blir over 25 år, altså tidspunktet for når hjernen er ferdig utviklet, i følge helsesøsteren.

Etter fylte 25 år er det flest menn som ligger på bårene hos Vallersnes.

Vallersnes sier julebordsesongen ikke skiller seg spesielt fra vanlige helger. Det er jevnt over åtte til femten personer hver kveld i helgen som trenger medisinsk oppfølging på grunn av fyll.

Les også: Dette gjør fylla med kroppen din

Dette skjer på legevakta

I motsetning til hva mange tror, blir ikke mageinnholdet pumpet ut.

– Her legges man i stabilt sideleie og er under medisinsk observasjon. Det blir ikke gitt noen spesifikk behandling, men det er viktig at man er observant på eventuelle andre problemer som hodeskade, annen rus eller andre kompikasjoner.

For Vallersnes og teamet hans er en av de viktigste observasjonspostene å påse at du puster ordentlig, fordi en alvorlig alkoholforgiftning hemmer pustesenteret i hjernen.

– Så passer vi på at det ikke er oppkast, for det kan gå i luftveiene hvis man kaster opp i søvne. Det skjer noen ganger. Er pustsenteret alvorlig rammet, må pasienten i respirator. Det er veldig sjelden.

Vallersnes sier pasientene er under tett observasjon. Alkoholforgiftning er ingen spøk.

Les også: Nei, du må ikke drikke to liter vann om dagen

– Flaks hvis de som finner deg har gode intensjoner

Hver kveld eller natt i hver helg ligger det altså flere mennesker i Oslos gater, stup fulle. De er ute av stand til å gjøre rede for seg selv eller ta vare på seg selv, fordi de har drukket alt for mye alkohol og har sovnet der de befant seg.

– Det er bare flaks at de som finner dem har gode intensjoner, sier legen.

Derfor oppfordrer han til at du skal stoppe å innta alkohol når du kjenner deg ruset, og du skal reise hjem.

– Få gjerne hjelp av noen du kjenner til å komme deg trygt hjem. For meg er det viktigste poenget at man må passe på hverandre og sørge for at alle kommer seg trygt hjem.

Les også:

Alkoholen tuller med mer enn balansen

Har du lagt merke til at det klør når du drikker utepils?

Slik blir du når du drikker

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:50 Stor pågang hos Ullevåls virustelefon23:49 Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef23:47 Hovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24 Bunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53 Ødegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52 Åtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19 Det hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34 MDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36 Malin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30 BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43 Ansatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11 Konflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05 Snøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41 Rolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24 Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Historisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan
Siste nytt
23:50NorgeStor pågang hos Ullevåls virustelefon23:49VerdenTrump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef23:47SportHovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24SportBunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53SportØdegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52NorgeÅtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19VerdenDet hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34PolitikkMDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36PengerMalin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30VerdenBBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43NorgeAnsatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11VerdenKonflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05NorgeSnøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41PengerRolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24PolitikkFiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06PolitikkKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenHistorisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus