– Det finnes ingen kur for bakrus

BAKRUS: Må alkholinntaket gjøre vondt i morgen? Ja, hvis du ikke begrenser deg, mener forskere som har undersøkt effekten av studenters «forebyggende» tiltak mot bakrus. Foto: Colourbox.com
BAKRUS: Må alkholinntaket gjøre vondt i morgen? Ja, hvis du ikke begrenser deg, mener forskere som har undersøkt effekten av studenters «forebyggende» tiltak mot bakrus. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det eneste som faktisk nytter, er å drikke mindre, mener forskere. Det er likevel mulig å få den gode følelsen av alkohol, uten bakrus, ifølge norsk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rask promillestigning gir verre bakrus

Ifølge Ole André Sivertsen, som har skrevet boken «Bakrus – en røff guide til dagen derpå», vil alvorlighetsgraden av bakrus først og fremst handle om to ting: Hvor rask promillestigning du har, og hvor høy promille du får.

– Blir du fort full, preger dette nedbrytingen av alkoholen. Blant annet fører det til høyere konsentrasjon av acetaldehyd, som er det stoffet alkoholen brytes ned til. Dette stoffet er 30 ganger så giftig som alkohol, og påfører kroppen ekstra belastning. Blir du veldig full, er acetaldehyd helt klart med på å skape smerter og generell følelse av å være uvel, har Sivertsen uttalt til Kikk.no tidligere.

En lystig og fuktig fest er gjerne etterfulgt av en langt mindre morsom dag, med tørr munn, bankende hodepine, kvalme og treigt hode, gjerne ledsaget av en hullete hukommelse og sosial angst.

Bakrus er ikke gøy, men kan det unngås?

Bare hvis man drikker lite nok.

Det mener forskerne bak en ny studie som ble presentert på en konferanse i Amsterdam nylig.

Les også: – Ikke bland bakrus og smertestillende

– Liten effekt av vann og mat

Forskere ved Universitetet i Utrecht spurte over 1600 studenter i Nederland og Canada om drikkevaner og bakrus, for å finne ut hvorvidt bakrus kan begrenses eller om noen mennesker er immune mot den dårlige formen dagen derpå, melder BBC.

Da 826 nederlandske studenter ble spurt om hva de gjorde for å begrense bakrusen, oppga 54 prosent av studentene oppga at de spiste enten feit mat eller en stor frokost med håp om at det skulle gjøre bakrusen mindre alvorlig. Men dette hadde liten effekt på formen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn to tredjedeler av studentene drakk vann mens de drakk alkohol for å lette bakrusen og mer enn halvparten drakk vann før de la seg, av samme grunn.

Selv om gruppene som drakk vann i løpet av kvelden eller før de la seg, oppga å ha noe bedre form enn det som ble rapportert blant studentene som ikke hadde drukket vann, var det lite forskjell i hvor alvorlig bakrusen deres ble.

– Ut fra det vi vet så langt, er den eneste praktiske måten å unngå bakrus å drikke mindre alkohol, sier forsker Joris Verster, som ledet studien, ifølge Sky News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Ikke bland bakrus og smertestillende

– Ingen er immune

Det finnes en del mennesker som hevder at de aldri opplever bakrus. For å sjekke om det betyr at noen mennesker faktisk er immune, gjorde forskere beregninger av promillen til 789 canadiske studenter.

Studentene hadde svart på spørsmål om hvor mye de hadde drukket den siste måneden, og forskernes beregninger viste at de som hadde oppgitt at de ikke opplevde bakrus, faktisk ikke hadde hatt så høy promille.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Generelt sett fant vi en ganske klar sammenheng: jo mer du drikker, jo større er sjansen for at du får en bakrus, sier Verster ifølge The Independent.

Psykolog Michael Bloomfield ved University College London forklarer at bakrus koster samfunnet svært mye både økonomisk og sosialt, og at det derfor er viktig å finne svaret på hvordan den dårlige formen dagen derpå kan unngås.

– Selv om vi trenger mer forskning, forteller denne nye studien oss at svaret er enkelt: Drikk mindre, sier han ifølge The Independent.

Les også: En av tre hjemme i bakrus

– Oppnå lykkepromille og hold på den

Som overlege ved Folkehelseinstituttet Merete Vevelstad har forklart til ABC Nyheter tidligere, kan man drikke mindre, unngå bakrus og likevel oppleve den gode følelsen som alkohol kan gi.

– Moderate menger alkohol får alle instrumentene i hjernen din til å spille litt ekstra samtidig, det gir deg en god følelse. Det er det vi kaller en «lykkepromille». Men drikker du for mye eller for lenge tipper du over og nesten alle instrumentene gradvis stilner. Da setter hjernen i gang en motreaksjon og det gir bakrusen, sa Vevelstad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så hvordan klarer man å oppnå og holde på lykkepromillen?

– Lykkepromillen oppnås typisk med et par glass vin eller øl for kvinner, tre til fire for menn. Og den vedlikeholdes så ved å drikke maks én alkoholenhet - to for store menn - annenhver time, men ikke mer enn tre til fem timer, ifølge Vevelstad.

Hun anbefaler også å ha tenkt ut hva man skal drikke på forhånd.

Les mer: Slik unngår du bakrus dagen derpå