Unngå de vanligste julebordtabbene

JULEBORD: Når det kommer til alkohol er det mange som fort kan gå på en smell. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
JULEBORD: Når det kommer til alkohol er det mange som fort kan gå på en smell. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Særlig det med skåling er vrient.

Skikk og bruk på julebordet- kan du reglene?

Vet du hvor servietten til enhver tid skal være under et måltid? Eller hvor høyt du kan heve glasset under en skål? Hvis ikke, her er tipsene du trenger for å unngå etikettefeller på julebordet.

Klassiske etikettefeller

Svært mange synder grovt når de skal holde styr på servietten under et måltid. Når måltidet begynner skal man med en gang legge servietten i fanget. Der skal den være helt til man går fra bordet, og da skal servietten legges på stolen. Dette gjelder også dersom man unnskylder seg fra bordet under måltidet. Det anses som lite dannet å legge servietten på tallerkenen. Og husk – når man legger fra seg servietten etter måltidet, skal det ikke være sausflekker og lignende synlig på den. Servietten skal kun brukes til å tørke vekk smuler fra munnviken.

Som mange vet kan man begynne å spise med en gang hvis det serveres varm mat. Men dersom det serveres kald mat er det vanlig å begynne å spise når verten har satt seg. Dessuten regnes det som uhøflig å strekke seg over en annens tallerken for å rekke noe.

Utallige karer glemmer å tenke på hvem som er borddamen deres, og ikke minst hvilke plikter de har gjennom kvelden.

- Borddamen sitter til høyre for mannen. Blant annet skal mannen før måltidet trekke ut borddamens stol før hun setter seg og han skal danse den første dansen med henne, sier programleder og forfatter av boken «Pias bekjennelser: shopping, sjekking, skikk og bruk», Pia Haraldsen.

Hun minner også om at man må legge vekk mobilen under måltidet, for å være 100% til stedet i selskapet.

Når det kommer til alkohol er det mange som fort kan gå på en smell.

- Et julebord uten alkohol er ikke et julebord, det er et møte. Det er veldig vanlig at en liten gjeng går i etikettefella allerede før de drar på julebord, og å sovne med hodet i ribba er særdeles dårlig folkeskikk. En klassiker er selvfølgelig også når man ved midnatt setter seg ned over en Irish Coffee og skal renske luften med avdelingsleder, sier en spøkefull Jørn Dissen som var med å skrive den humoristiske boken «Fålkeskikk» om gammeldags folkeskikk i Gudbrandsdalen.

Haraldsen er enig i at det er lurt å holde alkoholinntaket under kontroll.

- Det er lov å nippe, sier hun.

Pass på at du ikke gjør noe på julebordet som gir deg grunn til å rødme når du kommer på jobben dagen etter.

- Unngå forhandlinger om lønn med sjefen, og ikke klin med kollegaen din, råder Haraldsen.

Taler

- De som inviterer til julebordet, altså vertskapet, skal alltid holde tale, sier Commercial Director på Grand Hotel, Angelica Montez de Oca.

Dissen minner spøkefullt om at tema for talen fra øverste leder skal være, at til tross for at halvparten av medarbeiderne dessverre gikk av med sluttpakke siden forrige julebord, så er sjefen rørt over å jobbe med så mange flotte mennesker.

- Dersom det er et julebord for en liten bedrift med hovedsakelig kvinnelige medarbeidere, holder det med en gruppeselfie på Instagram med teksten; «Julebord med de fineste menneskene», sier Dissen.

Han legger til at den som aldri burde holde tale, er personen som også i år har klart å samle flest drikkebonger fra kolleger som «kjører i kveld».

- Hvem som skal holde tale burde avtales på forhånd. På denne måten får vedkommende anledning til å forberede seg. En ideell tale varer mellom tre og fire minutter, og har et snev av humor, sier Haraldsen.

Hva er reglene for skåling?

I følge Montez de Oca tar skåling ordinært sted ved velkomsttale og takk for maten-tale, i tillegg ved oppfordring etter andre taler.

- Herrene skal først skåle med sin borddame og deretter se seg til venstre. Blikkontakt er viktig, sier Haraldsen.

Dersom det er åtte eller færre tilstede skal man se på alle rundt bordet under en skål før man drikker. Hvis det er over åtte, skal man bare veksle blitt med de nærmeste. Deretter skal man igjen se på de samme før man setter ned glasset.

En annen felle det er lett å gå i når man skal skåle, er å holde glasset feil. Glasset skal alltid holdes i stetten. Det er feil å holde rundt klokken på glasset. Og dessuten – under en skål, skal det ikke heves høyere enn til haken.

- Før middag skåler man for god innsats i året som var. Før dessert skåler man for året som kommer. Etter kaffe og avec skåler man i håp om å ha jobb dagen etterpå, sier en alvorlig Dissen.

Kleskode

- At gjester kommer upassende kledd er en vanlig etikettefeil. Jeans for eksempel, er ikke riktig antrekk på et julebord, men det er heller ikke heldig å komme for overpyntet, sier Montez de Oca.

Pia Haraldsen har et enkelt råd: Ikke overgå juletreet!

Hva er så passende antrekk på et julebord?

- Først og fremst er det viktig å følge kleskoden på invitasjonen, sier Haraldsen.

Hun minner om at man burde velge et antrekk man kjenner seg komfortabel i. Et julebordantrekk skal ha plass til et godt måltid, og rom for å svinge seg på dansegulvet. Derfor bør man ikke nødvendigvis velge den trangeste kjolen.

- Ikke kle deg for vulgært. Velger du å gå for litt utringning bør du kompensere med lengre skjørt, og motsatt, sier Haraldsen.

Ofte kan det være lurt å investere i et klassisk og elegant antrekk man kan bruke ved flere anledninger. Dette gjelder også gutta. Og så trenger mange et tips om skoenes farge.

- Selve antrekket er mer et spørsmål om mote, og da er spørsmålet om det er skikk og bruk å kle seg etter moten? Svaret er åpenbart nei, siden akademikere også må få delta på festen, ler Dissen.

Sko er med på å sette prikken over i´en på antrekket. Damer er ikke nødt til å gå med høye heler for å være festfine. Det er lurt å velge en helhøyde man uproblematisk klarer å gå med. Dersom man velger de høyeste helene fra skoparken kan det være et godt tips å ta med seg et ekstra par lave sko. I de sene timer på dansegulvet kan man da gi etter for verkende føtter, og fortsatt være passende kledd.

- Det anbefales ikke å ta av seg skoene i fare for knust glass, sier Montez de Oca.

Haraldsen har et viktig tips til alle julebordklare karer der ute:

- Gutter, husk å pusse skoene!

Dersom man har glemt ekstra sko, mener Dissen det fortsatt er håp for damenes føtter.

- For kvinner er det lov å ta av seg skoene når dansen er på sitt mest aktive. Julebord er kanskje eneste høytidelige anledning hvor dette anses som sjarmerende. Menn må ikke under noen omstendighet ta av seg annet enn jakken, slår Dissen fast.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus