Meny

Dette gjør fylla med kroppen din

FYLLA: Både kristisk sans og stemningleie endres. Det samme gjelder koordinasjon og dømmekraft. © Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Det er en myte at potensen og hjernen tar skade.

Vi overlever nok en fyllekule, men kroppen får gjennomgå.

– Allerede etter en halvtime til en time etter de første slurkene, slår effekten inn i kroppen vår. Jo mer vi drikker, jo større effekt på organismen, sier Jørg Mørland, divisjonsdirektør for rettsmedisin og rusmiddelforskning ved Nasjonal Folkehelseinstitutt.

Fraktes til hjernen

Når vi koser oss med øl, dram eller et glass vin skal fluidumet først ned i magen, deretter over i tarmene.

Her suges alkoholen opp i blodet som nå frakter den til kroppens ulike organer, lever, nyrer, hjerne.

Fordi rusen tross alt ikke kommer spontant, kan det også være vanskelig å beregne den - hvor sterk den blir og hvor lenge den varer - og også hvor lenge vi vil ha promille i kroppen.

Det er i hodet vi merker moroa først.

Les også: Derfor blir kvinner raskere alkoholikere

Svekker dømmekraften

- Den rent kjemiske forklaringen på rus er at alkoholen virker på reseptorer på hjernecellene i ulike hjernesentra og påvirker og forandrer funksjonen i disse. Både kristisk sans og stemningleie endres. Det samme gjelder koordinasjon og dømmekraft. Kort sagt; vi sier og gjør ting vi ikke ville ha gjort i edru tilstand. Som kjent er det ofte ikke så smarte ting heller, sier Mørland.

Når alkoholen når hjernen vil denne bade i den samme promillen som blodet forøvrig. Av den grunn sier også en blodprøve alt om graden av fyll «i hode».

Tre livsfarlige promille

Om høyt inntak av alkohol indirekte kan føre til idiotiske handlinger , ulykker og død, blir den først direkte livstruende i den rent fysiologiske betydningen av ordet når den kommer opp i tre-fire promille.

- Da kan den lamme det senteret i hjernen som styrer og regulerer åndedrettet vårt. Det som skjer når man dør av for høyt alkoholinntak, er at man slutter å puste, sier Jørg Mørland.

Han forteller at cirka 100 personer drikker seg i hjel i Norge per år på denne måten.

– Mange av dem er ungdommer med lite kjennskap og erfaring med alkohol. Man kan i prinsippet dø av alkoholforgifting første gang man drikker seg full, sier han.

Lever og nyrer tåler mye

- Men umiddelbart går leveren fri. Du kan ha mange fyllekuler uten å få snev av leverskader. Det er nesten umulig å drikke på seg en leverskade hvis du bare drikker deg full en sjelden gang. Men drikker du jevnt over mye over flere år kan du som kjent risikere leverbetennelse med skrumplever og fettlever som resultat, sier Mørland.

I første omgang bruker leveren kapasitet på å rense kroppen for alkohol. En frisk og velfungerende lever klarer dette.

- Nyrene tåler også godt alkohol, bedre enn leveren faktisk, sier Mørland.

Testosteronet halveres

Derimot skjer det mye på det hormonelle området når vi drikker.

- Hvis du er mann og drikker deg opp til 1–1,5 promille vil nivået av testosteron være halvert dagen etter. Testosteron er det hormonet som bygger opp muskler. I praksis betyr dette at du har mye dårligere effekt av treningen. Derfor er alkohol lite gunstig i forbindelse med muskeltrening, sier han.

Når testosteronet svikter, vil også følelseslivet endre seg. Manglende motivasjon og energi, plutselig uro og bekymring er vanlig, har androlog og forsker Kenneth Purvis tidligere uttalt til Klikk.no.

Alkohol ugunstig ved amming og trening

Et annet svært alkoholpåvirkelig hormon er oxytocin.

Et gammelt doktorråd var å gi en god dram, tilsvarende en promille til for tidlig fødende kvinner. Det dempet riene og forsinket fødselen. Men oxytocin inngår også i dieprosessen - og kvinner som gir brystmelk bør drikke minst mulig alkohol fordi melkeproduksjonen blir mindre når man drikker. Et halvt glass rødvin er faktisk nok til at barnet får i seg mindre melk dagen etter dersom moren har en liten promille.

Produksjonen av stresshormonet kortisol øker også i forbindelse med alkoholinntak. For mye kortisol i kroppen virker nedbrytende på muskulaturen; altså nok en grunn til ikke å drikke dersom du er opptatt av muskulatur. For å si det på den måten, drikker du for deretter å trene dagen derpå, nuller det hverandre ut; du kunne like gjerne latt være å drikke og latt vær å trene og komme akkurat likt ut, sier Mørland.

Alkohol dehydrerer kroppen

– Alkohol dehydrerer kroppen. Når vi drikker, skiller vi ut mer urin enn ellers, sier Mørland.

Dette skyldes at alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH fra hypofysen. Det er dette hormonet som sender signaler til nyrene om å holde vannet tilbake. Når ADH er passivisert, strømmer det bokstavelig talt på.

Dehydrering, hormonelle endringer og ettervirkninger i hjernen medvirker til den berømmelige bakrusen. Den kan i noen grad forebygges ved at man drikker mye vann ved siden av alkoholen.

– Vi blir behagelig avslappet når vi drikker. Blodtrykket går kanskje ned fordi blodårene utvider seg noe og trykket kan falle. Men erfaringsmessig stiger blodtrykket igjen dagen derpå. Og drikker vi mye over lenger tid kan vi ende opp med et blodtrykk som er permanent for høyt, sier Mørland.

Angstdemper - som gir angst

Alkohol er en kjent angstdemper. Dette fordi den midlertidig demper aktiviteten i et hjernesenter kalt amygdala som finnes i midthjernen.

Høy aktivitet her er normalt hos folk med angst. Alkoholen demper angsten ved å redusere aktiviteten i amygdala.

- Når alkoholen går ut av kroppen igjen, øker også aktiviteten igjen i amygdala - noe som trigger angsten og gjør den verre. Slik oppstår de såkalte fyllenervene, sier Mørland.

«Nightcapen» som gjør oss mer våkene

Hva med en såkalt nightcap til å roe ned på ved festens slutt. Da skal du jo likevel gå å legge deg. En liten skarp en kan neppe gjøre noen skade på det tidspunktet?

- Å tro dette kan både være en illusjon og en fare, sier Marianne Ors, overlege ved Neurofysiologiske klinikken ved Universitetet i Lund.

For det første er fyllesøvn mangelfull søvn.

- Umiddelbart kan det virke som man slapper av og sover bedre. Sannheten er at du får en mye mer overflatisk og urolig søvn når du drikker. Det blir flere oppvåkninger fordi alkoholen vanndrivende og du må opp og tisse.

- Verre er det likevel at alkoholen inneholder giftstoffer som fortsetter å jobbe i systemet. Det er når disse går ut av kroppen at problemer oppstår. Vi kan våkne med angst og indre uro i tillegg til dårlig søvn - og også hodepine, sier Ors, som under alle omstendigheter fraråder nightcup nummer to.

- Ofte kombinerer folk tabletter og alkohol for å få sove. Søvnen blir som sagt elendig og tilvenningsfaren tilsvarende stor, sier overlegen.

Promille og hallusinasjoner

Alkoholsøvn kan gi både delirium og i verste fall være direkte livstruende, ifølge Per Egil Hesla, spesialist i nevrologi og utdannet søvnspesialist i USA.

- Om natten følger søvnen spesielle sykluser mellom drøm og dyp søvn. Denne rytmen forstyrres og forskyves av alkohol. Drømmeaktiviteten kan hope seg opp på morgenkvisten. I verste fall kan drøm og virkelighet gå over i hverandre når vi våkner - og vi vil hallusinere, sier Hesla.

Dødelig søvn

Folk med respirasjonsforstyrrelser som søvnapne, bør aldri drikke før de legger seg.

- Ved normal søvnapne stopper man å trekke pusten regelmessig når man sover, men man trekker automatisk luft inn når oksygennivået i blodet kommer under et visst nivå. Er man full, fungerer kanskje ikke disse mekanismene. Oksygenmangelen kan føre til akutt hjerteinfarkt, blodpropp i hjernen - og i verste fall død, sier Hesla.

Les også: Sluttet å puste 600 ganger på én natt

Men hjernecellene overlever flatfylla

– Selv om både hjerneceller og hjernesentre får gjennomgå når vi drikker for mye, er det likevel en myte at alkohol dreper hjerneceller, sier Mørland.

Med mindre vi drikker så mye at vi bedøver senteret som styrer pusting i en grad som gir oss generell surstoffmangel som jo kan skade hjernen, dreper alkoholen verken celler eller skader kroppsorganer i første omgang.

– Derimot er alkoholens langtidsskader betydelige, sier han.

Det er også en myte at potensen blir dårligere.

– De fleste vet at sexlysten får en oppsving når du drikker. Med mindre du blir stupfull selvsagt. Da stuper potensen også, sier Jørg Mørland.

Les også:

Sånn går det når du blander alkohol og penicillin

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Urinen avslører helsen din

Lær å kjenne igjen hjerneslag

8 tegn på at du har et helseproblem

Les mer om helse i ABC Nyheter

Røykfrie ansatte får ekstra fridager fra jobb

Legeforeningen vil ha røykeforbud i bil

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:45 313 evakuert fra cruiseskip05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen
Siste nytt
05:45Norge313 evakuert fra cruiseskip05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen
Populært