Dette gjør fylla med kroppen din

FYLLA: Både kristisk sans og stemningleie endres. Det samme gjelder koordinasjon og dømmekraft. © Illustrasjonsfoto: colourbox.com
FYLLA: Både kristisk sans og stemningleie endres. Det samme gjelder koordinasjon og dømmekraft. © Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en myte at potensen og hjernen tar skade.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi overlever nok en fyllekule, men kroppen får gjennomgå.

– Allerede etter en halvtime til en time etter de første slurkene, slår effekten inn i kroppen vår. Jo mer vi drikker, jo større effekt på organismen, sier Jørg Mørland, divisjonsdirektør for rettsmedisin og rusmiddelforskning ved Nasjonal Folkehelseinstitutt.

Fraktes til hjernen

Når vi koser oss med øl, dram eller et glass vin skal fluidumet først ned i magen, deretter over i tarmene.

Her suges alkoholen opp i blodet som nå frakter den til kroppens ulike organer, lever, nyrer, hjerne.

Fordi rusen tross alt ikke kommer spontant, kan det også være vanskelig å beregne den - hvor sterk den blir og hvor lenge den varer - og også hvor lenge vi vil ha promille i kroppen.

Det er i hodet vi merker moroa først.

Les også: Derfor blir kvinner raskere alkoholikere

Svekker dømmekraften

- Den rent kjemiske forklaringen på rus er at alkoholen virker på reseptorer på hjernecellene i ulike hjernesentra og påvirker og forandrer funksjonen i disse. Både kristisk sans og stemningleie endres. Det samme gjelder koordinasjon og dømmekraft. Kort sagt; vi sier og gjør ting vi ikke ville ha gjort i edru tilstand. Som kjent er det ofte ikke så smarte ting heller, sier Mørland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når alkoholen når hjernen vil denne bade i den samme promillen som blodet forøvrig. Av den grunn sier også en blodprøve alt om graden av fyll «i hode».

Tre livsfarlige promille

Om høyt inntak av alkohol indirekte kan føre til idiotiske handlinger , ulykker og død, blir den først direkte livstruende i den rent fysiologiske betydningen av ordet når den kommer opp i tre-fire promille.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da kan den lamme det senteret i hjernen som styrer og regulerer åndedrettet vårt. Det som skjer når man dør av for høyt alkoholinntak, er at man slutter å puste, sier Jørg Mørland.

Han forteller at cirka 100 personer drikker seg i hjel i Norge per år på denne måten.

– Mange av dem er ungdommer med lite kjennskap og erfaring med alkohol. Man kan i prinsippet dø av alkoholforgifting første gang man drikker seg full, sier han.

Lever og nyrer tåler mye

- Men umiddelbart går leveren fri. Du kan ha mange fyllekuler uten å få snev av leverskader. Det er nesten umulig å drikke på seg en leverskade hvis du bare drikker deg full en sjelden gang. Men drikker du jevnt over mye over flere år kan du som kjent risikere leverbetennelse med skrumplever og fettlever som resultat, sier Mørland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I første omgang bruker leveren kapasitet på å rense kroppen for alkohol. En frisk og velfungerende lever klarer dette.

- Nyrene tåler også godt alkohol, bedre enn leveren faktisk, sier Mørland.

Testosteronet halveres

Derimot skjer det mye på det hormonelle området når vi drikker.

- Hvis du er mann og drikker deg opp til 1–1,5 promille vil nivået av testosteron være halvert dagen etter. Testosteron er det hormonet som bygger opp muskler. I praksis betyr dette at du har mye dårligere effekt av treningen. Derfor er alkohol lite gunstig i forbindelse med muskeltrening, sier han.

Når testosteronet svikter, vil også følelseslivet endre seg. Manglende motivasjon og energi, plutselig uro og bekymring er vanlig, har androlog og forsker Kenneth Purvis tidligere uttalt til Klikk.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alkohol ugunstig ved amming og trening

Et annet svært alkoholpåvirkelig hormon er oxytocin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et gammelt doktorråd var å gi en god dram, tilsvarende en promille til for tidlig fødende kvinner. Det dempet riene og forsinket fødselen. Men oxytocin inngår også i dieprosessen - og kvinner som gir brystmelk bør drikke minst mulig alkohol fordi melkeproduksjonen blir mindre når man drikker. Et halvt glass rødvin er faktisk nok til at barnet får i seg mindre melk dagen etter dersom moren har en liten promille.

Produksjonen av stresshormonet kortisol øker også i forbindelse med alkoholinntak. For mye kortisol i kroppen virker nedbrytende på muskulaturen; altså nok en grunn til ikke å drikke dersom du er opptatt av muskulatur. For å si det på den måten, drikker du for deretter å trene dagen derpå, nuller det hverandre ut; du kunne like gjerne latt være å drikke og latt vær å trene og komme akkurat likt ut, sier Mørland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alkohol dehydrerer kroppen

– Alkohol dehydrerer kroppen. Når vi drikker, skiller vi ut mer urin enn ellers, sier Mørland.

Dette skyldes at alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH fra hypofysen. Det er dette hormonet som sender signaler til nyrene om å holde vannet tilbake. Når ADH er passivisert, strømmer det bokstavelig talt på.

Dehydrering, hormonelle endringer og ettervirkninger i hjernen medvirker til den berømmelige bakrusen. Den kan i noen grad forebygges ved at man drikker mye vann ved siden av alkoholen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi blir behagelig avslappet når vi drikker. Blodtrykket går kanskje ned fordi blodårene utvider seg noe og trykket kan falle. Men erfaringsmessig stiger blodtrykket igjen dagen derpå. Og drikker vi mye over lenger tid kan vi ende opp med et blodtrykk som er permanent for høyt, sier Mørland.

Angstdemper - som gir angst

Alkohol er en kjent angstdemper. Dette fordi den midlertidig demper aktiviteten i et hjernesenter kalt amygdala som finnes i midthjernen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høy aktivitet her er normalt hos folk med angst. Alkoholen demper angsten ved å redusere aktiviteten i amygdala.

- Når alkoholen går ut av kroppen igjen, øker også aktiviteten igjen i amygdala - noe som trigger angsten og gjør den verre. Slik oppstår de såkalte fyllenervene, sier Mørland.

«Nightcapen» som gjør oss mer våkene

Hva med en såkalt nightcap til å roe ned på ved festens slutt. Da skal du jo likevel gå å legge deg. En liten skarp en kan neppe gjøre noen skade på det tidspunktet?

- Å tro dette kan både være en illusjon og en fare, sier Marianne Ors, overlege ved Neurofysiologiske klinikken ved Universitetet i Lund.

For det første er fyllesøvn mangelfull søvn.

- Umiddelbart kan det virke som man slapper av og sover bedre. Sannheten er at du får en mye mer overflatisk og urolig søvn når du drikker. Det blir flere oppvåkninger fordi alkoholen vanndrivende og du må opp og tisse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Verre er det likevel at alkoholen inneholder giftstoffer som fortsetter å jobbe i systemet. Det er når disse går ut av kroppen at problemer oppstår. Vi kan våkne med angst og indre uro i tillegg til dårlig søvn - og også hodepine, sier Ors, som under alle omstendigheter fraråder nightcup nummer to.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ofte kombinerer folk tabletter og alkohol for å få sove. Søvnen blir som sagt elendig og tilvenningsfaren tilsvarende stor, sier overlegen.

Promille og hallusinasjoner

Alkoholsøvn kan gi både delirium og i verste fall være direkte livstruende, ifølge Per Egil Hesla, spesialist i nevrologi og utdannet søvnspesialist i USA.

- Om natten følger søvnen spesielle sykluser mellom drøm og dyp søvn. Denne rytmen forstyrres og forskyves av alkohol. Drømmeaktiviteten kan hope seg opp på morgenkvisten. I verste fall kan drøm og virkelighet gå over i hverandre når vi våkner - og vi vil hallusinere, sier Hesla.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødelig søvn

Folk med respirasjonsforstyrrelser som søvnapne, bør aldri drikke før de legger seg.

- Ved normal søvnapne stopper man å trekke pusten regelmessig når man sover, men man trekker automatisk luft inn når oksygennivået i blodet kommer under et visst nivå. Er man full, fungerer kanskje ikke disse mekanismene. Oksygenmangelen kan føre til akutt hjerteinfarkt, blodpropp i hjernen - og i verste fall død, sier Hesla.

Les også: Sluttet å puste 600 ganger på én natt

Men hjernecellene overlever flatfylla

– Selv om både hjerneceller og hjernesentre får gjennomgå når vi drikker for mye, er det likevel en myte at alkohol dreper hjerneceller, sier Mørland.

Med mindre vi drikker så mye at vi bedøver senteret som styrer pusting i en grad som gir oss generell surstoffmangel som jo kan skade hjernen, dreper alkoholen verken celler eller skader kroppsorganer i første omgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derimot er alkoholens langtidsskader betydelige, sier han.

Det er også en myte at potensen blir dårligere.

– De fleste vet at sexlysten får en oppsving når du drikker. Med mindre du blir stupfull selvsagt. Da stuper potensen også, sier Jørg Mørland.

Les også:

Sånn går det når du blander alkohol og penicillin

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Urinen avslører helsen din

Lær å kjenne igjen hjerneslag

8 tegn på at du har et helseproblem

Les mer om helse i ABC Nyheter

Røykfrie ansatte får ekstra fridager fra jobb

Legeforeningen vil ha røykeforbud i bil