50 år siden Walt Disney gikk over i legendenes rekker:

Arven etter Walt Disney

Walt Disney skapte utallige klassikere i løpet av sin eventyrlige karriere. Her er de viktigste. Se video.

Walt Disney etterlot seg et imperium som har vokst seg større enn noen gang. Men er vi kommet nærmere svaret på hvor skillet går mellom eventyronkelen og forretningsmannen?

Walt Disney (1901-1966) blir av mange hyllet som det forrige århundrets største amerikaner, større enn John F. Kennedy, Mohammed Ali, Franklin D. Roosevelt og Elvis. Ingen annen har hatt like stor innflytelse på tegnefilmmediet, og han regnes som selve grunnleggeren av den moderne underholdningsindustrien.

– Alle har et forhold til Walt Disney. 50 år etter sin død er han en av verdens mest berømte menn, forteller Gunnar Strøm, Dosent i film og fjernsyn ved Høgskulen i Volda og selvutnevnt Disney-fan.

– Men allerede i dag tror jeg nok mange neppe vil kjenne ham igjen om de fikk se et bilde av ham. Det er jo ikke egentlig personen Walt Disney man har et forhold til, men varemerket som er oppkalt etter ham og som han grunnla. Disney kommer til å være kjent på samme måte om nye 50 år, men Walt Disney som person vil nok bli mindre og mindre betydningsfull.

Nøye kalkulert image

Som de fleste andre norske barn, lærte journalist og mediekommentator Anders Giæver å lese av «Donald Duck & Co». I 2001 skrev han boken «Jakten på Onkel Walt – Fire nær-Disney opplevelser», der han innleder med å si at Disney gav den amerikanske drømmen en form og et innhold.

Walt Disney konsentrerte seg tidlig om produsentrollen. I tillegg til tegnefilmene produserte han også dokumentarfilmer, spillefilmer og fjernsynsprogrammer.
Walt Disney konsentrerte seg tidlig om produsentrollen. I tillegg til tegnefilmene produserte han også dokumentarfilmer, spillefilmer og fjernsynsprogrammer.

– Jeg vet ikke hvor mye dagens barn vokser opp med Walt Disney som noe annet enn en logo og Disneylandslottet som innleder filmene. Men for oss som er litt oppi årene var han en virkelig person, minnes han og fortsetter:

– Da jeg var liten, var det han som innledet «Disneyland»-seriene og filmene. Vi så ham vandre rundt i Disneyland mens han snakket til oss. For meg var han var en veldig konkret person og jeg hadde et nesten onkel-aktig forhold til ham. Han fremstod som en snill, skøyeraktig og flink onkel som fikk Donald til å bli levende.

– Men det var jo et nøye kalkulert image og Walt Disney selv var ingen utpreget tegner, snarere en dyktig rabler. Derimot var han først og fremst en teknologisk visjonær som så mulighetene i tegnefilmmediet og han var veldig god på å finne de folkene som klarte å sette hans visjoner ut i livet.

Les også: Ukjent Disney-film lå glemt i 87 år

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: «Snehvit og de syv dvergene» (1937) er kjent for å være verdens første helaftens tegnefilm. Walt Disney ble tildelt en æresoscar, samt syv ministatuetter for «sin innovasjon innen det store nye underholdningfeltet».

Revolusjonerte tegnefilmmediet

Gunnar Strøm, som i 1998 skrev boken «Alt på grunn av ei lita mus», er krystallklar på at ingen har hatt større betydning enn Walt Disney når det kommer til den kommersielle tegnefilmen og animasjonsfilmindustrien.

– Det han gjorde, var å bringe animasjon opp på et mye mer seriøst og kunstnerisk nivå. Han var veldig ambisiøs og opptatt av teknologiske fremskritt. Hans nærmeste medarbeider, Ub Iwerks, var den som utviklet de tekniske nyvinningene. Bruken av storyboard og de viktigste prinsippene for hvordan en tegnefilmfigur skal bevege seg var andre nyvinninger.

Disney hentet inn kunstlærere som hadde tegneundervisning med animatørene, han perfeksjonerte det tekniske ved bruk av blant annet multiplan-kamera, og hvordan fortelle en engasjerende historie ved hjelp av tegnede figurer. «Blomster og trær» fra 1932 var den første skikkelige fargefilmen i filmhistorien.

– Alt som skjedde på 1930-tallet, var en oppvarming til «Snehvit og de syv dverger» i 1937. Disneys mål var å lage en helaftens tegnefilm, og mye av denne utviklingen skjedde i kortfilmserien som het «Silly Symphonies». Disse filmene hadde ikke faste karakterer og fortalte ofte ambisiøse historier bygget på musikkstykker. Den mest berømte av disse kortfilmene er «Tre små griser» fra 1933, der de tre grisene har hver sin personlighet. Dette var noe helt nytt i tegnefilmsammenheng, forklarer Strøm.

Les også: Disney stanser seddelpressen

(Saken fortsetter under)

Sangen «Who's Afraid of the Big Bad Wolf» i tegnefilmen om de tre små griser fra 1933, er en av Disneys mest velkjente sanger. Foto: Disney
Sangen «Who's Afraid of the Big Bad Wolf» i tegnefilmen om de tre små griser fra 1933, er en av Disneys mest velkjente sanger. Foto: Disney

Den snille keiseren

Stikk i strid med imaget som godmodig eventyrkonge, var Walt Disney ingen enkel mann å jobbe for. Han oppfattet seg selv som en omsorgsfull arbeidsgiver, men sparket alle som ba om lønnspålegg. Fagforeninger var strengt forbudt og han hadde vanskelig for å gi ros til de som fortjente det.

– Jeg kan godt forstå at Art Babbitt, som var mannen som skapte Langbein og senere ledet studiostreiken i 1941 der Disney mistet mange av sine beste medarbeidere, var sur over å se Disney ta all æren. Han står jo fremdeles i Guinness Rekordbok som den som har mottatt flest Oscar-statuetter, og det er jo ganske drøyt, mener Anders Giæver.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: I dette klippet fra 1954, vinner Walt Disney to Oscar tett på hverandre. Totalt ble han ropt opp fire ganger den kvelden. Legg forresten merke til hvordan lengden på takketalene har endret seg frem til i dag.

Som mange gründere følte Disney at filmene var hans personlige verk. Det var hans navn som sto øverst på plakaten og de ble finansiert med hans penger. Han så på seg selv som den snille keiseren som ville alles ve og vel så lenge alle gjorde som han sa.

– Så må det jo sies at en rekke dyktige kunstnere som sluttet i Disney-selskapet, deriblant Art Babbitt og Ub Iwerks, endte som midt på treet-animatører i andre studioer. Det senere arbeidet deres kan ikke sammenliknes med de fikk til under Disneys ledelse, fastslår Giæver.

Les også: Disneyland tar mer betalt fra tyske kunder

(Saken fortsetter under galleri)

Galleri: Her er noen av de mange som hjalp Walt Disney vokse seg stor

Walt hadde kanskje visjonene, men uten broren Roy Disneys uvurderlige innsats ville han aldri fått investorenes økonomiske midler til å oppfylle dem. Foto: NTB Scanpix

Var Onkel Walt jødehater?

I enkelte biografier fremstilles Disney som antisemitt, men han var knapt verre enn andre forretningsmenn på den tiden, skriver biograf Neal Gabler i mastodontbiografien «Walt Disney – Mannen og myten». Anders Giæver har aldri sett det har vært dokumentert.

I en scene i «Tre små griser» fra 1933, kler Storeulv seg ut som jødisk dørselger. Foto: Disney
I en scene i «Tre små griser» fra 1933, kler Storeulv seg ut som jødisk dørselger. Foto: Disney

– Du kan se en antisemittisk karikatur i «De tre små griser» når Storeulv kler seg ut som jødisk dørselger. Men jødekritiske karikaturen var ikke noe som kun var forbeholdt nazistisk propaganda. Det var en type stereotypi som eksisterte på samme måte som at alle kinesere hadde stråhatt og kimono.

– Jeg synes det er vanskelig å se for meg at Walt Disney, som holdt til i Hollywood det meste av sin karriere og stadig gjorde forretninger med jøder, var antisemitt. Jeg tror han var altfor forretningsmotivert til å la noen ideologi komme i veien for det han prøvde å få til.

Likevel har jo mange den oppfatningen av ham i dag?

– Det er ikke dokumentert og dermed blir det bare en påstand. Urbane legender blir gjerne hengende, akkurat som historien om at han skal være fryst ned.

Les også: – Viktig å se gjennom filmen først

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: I dette «Family Guy»-klippet havner karakterene Stewie og Brian i et Disney-univers, på både godt og vondt.

Fra beundring til skjellsord

I kjølvannet av Walts bortgang i 1966, gikk det gradvis nedover med selskapet og tegnefilmene sviktet på det samme kinomarkedet der de et tiår tidligere hadde regjert. I skyggen av det politiske klimaet på 1970-tallet, ble «disneyfisering» et hyppig benyttet skjellsord, forteller Gunnar Strøm.

– Disney var symbolet på en ultrakapitalistisk tankegang og det var ikke særlig populært hos de fleste grupper på syttitallet. Disney ble også sett på som forflatende og feil kulturuttrykk for ungene. Tegneseriene ble sett ned på og det vakte oppsikt når man klarte å påpeke at språket i Donald-bladene var så bra som det var, minnes Strøm.

– I dag står det derimot langt på vei for kvalitet. Det gjelder jo naturligvis ikke alt, men jeg synes de langt på vei har klart å holde høy kvalitet på det de har gjort og det vet jeg de både er stolte av og bevisste på.

Les også: Julefilmene vi ikke klarer oss uten

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: Disney var perfeksjonist og jobbet hele tiden frem mot et realistisk tegnefilmuttrykk som toppet seg med «Bambi» i 1942.

Raseblanding, heltinner og homsepar

Anders Giæver synes det er imponerende at vi fremdeles kjenner figurene som ble skapt for 80-90 år siden. Han tror ganske små barn i verden i dag vet hvem Donald Duck og Mikke Mus er.

Foreløpig siste tilskudd til rekken av Disneys helaftens animerte spillefilmer, «Vaiana», har norsk kinopremiere 3. februar.
Foreløpig siste tilskudd til rekken av Disneys helaftens animerte spillefilmer, «Vaiana», har norsk kinopremiere 3. februar.

– For en uke siden var jeg på kino og så den nye animasjonsfilmen «Vaiana», og barna i salen var fulle av forventning. De hadde en idé om hvordan Disney skal være og det er vel det som er arven etter Walt Disney - at navnet Disney gir oss en gysende forventning om at vi skal få drømme oss ordentlig bort.

Enkelte kritikere mener Disney er gammeldags og reaksjonært. Men i forhold til mange av verdiene som presenteres i den kommersielle underholdningsindustrien, mener Giæver Disney har vært en foreganger i mange sammenhenger.

– For eksempel fremstår karakterene Timon og Pumba helt klart som et homsepar i flere av oppfølgerfilmene til «Løvenes konge». Vi serveres stadig flere kvinnelige hovedroller og Disney har vært flinke når det kommer til mangfold.

– Dette med stadig å ta inn liberale og tolerante verdier i filmene, er i Walt Disneys egen ånd. Se bare på «Lady og Landsstrykeren» fra 1955. Det er jo er en historie om blandingsekteskap der rasehunden Lady forelsker seg i en kjøter. Filmen kom på en tid da segregering sto høyt på den amerikanske agendaen og antydninger om raseblanding var kontroversielt i seg selv.

Les også: Marilyn Monroe - ikonet som aldri går av moten

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: Spaghetti-scenen i «Lady og Landstrykeren» er ofte ansett som en av filmhistoriens mest romantiske øyeblikk.

Ville gitt tommelen opp

En hardnakket Disney-myte går ut på at han ligger nedfrosset ned under attraksjonen «Pirates of the Caribbean» i Disneyland med tanke på senere gjenoppliving. Sett at det faktisk stemte, hva ville en opptint onkel Walt tenkt om dagens mektige Disney-konsern?

Walt Disney gav selv stemme til Mikke Mus frem til 1947. Mikke er sannsynligvis Disneys mest kjente figur og har en egen stjerne på Hollywood Walk of Fame.
Walt Disney gav selv stemme til Mikke Mus frem til 1947. Mikke er sannsynligvis Disneys mest kjente figur og har en egen stjerne på Hollywood Walk of Fame.

– Han ville vært vanvittig imponert og begeistret over dagens animasjonsteknikk og digital animasjon. Jeg er sikker på at han ville satt i gang med å finne ut av hvordan de neste grensene for fantasiopplevelser kan overvinnes teknologisk, mener Giæver.

Gunnar Strøm trekker frem at Walt nok ville nikket anerkjennende til tankegangen rundt det å kjøpe opp og legge under seg andre selskaper og dermed favne rundt et videre felt av populærkulturen.

– Det er ikke vanskelig å se at det er i tråd med måten han selv tenkte på når han gikk fra korte tegnefilmer til langfilmer, realfilm, TV, fornøyelsespark, merkevareprodukter og så videre.

– I sin egen tid var Walt Disney avhengig av de andre store distributørene i Hollywood. I dag har Disney-selskapet selv overtatt den rollen og det er jo innenfor distribusjon at mye av makten ligger. Sånn sett er det en naturlig utvikling og jeg tror nok han ville være høvelig fornøyd og litt stolt.

Kanskje han til og med ville gitt litt ros?

– Nja, det skal vi ikke være så altfor sikre på, humrer Strøm.

VIDEO: Det som i stor grad holder Walt Disney levende her i Norge, er det årlige juleshowet på norsk og svensk TV. For julen er jo ikke den samme uten.

Les også: Jediisme er like stor religion i England som scientologi

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:01 Erdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet
Siste nytt
14:01VerdenErdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet