– Viktig å se gjennom filmen først

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med jevne mellomrom serveres det filmer på kino og DVD merket «Tillatt for alle». Men er de egentlig det?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. juledag var det duket for et kjærkomment gjensyn med Solan, Ludvig, Reodor i kinofilmen «Solan og Ludvig - Hefra til Flåklypa». Her inngår Solan et veddemål med meieribestyrer Ollvar O. Kleppvold og de gjenoppliver det gamle Osteløpet for å finne ut en gang for alle hvem som er best: Flåklypa eller nabobygda Slidre.

Det er Medietilsynet som setter aldersgrensene på film som skal vises på kino, og «Solan og Ludvig - Hefra til Flåklypa» er vurdert til aldersgrensen A - Tillatt for alle. Dette åpner for at du kan ta med de minste barna på kino for å se Solan og de andre figurene i aksjon. Men hva er en barnefilm?

– En barnefilm er en film som, uavhengig av sjanger, fenger og engasjerer ungene, som de kan relatere til og kjenne seg igjen i, forklarer Barbro Hardersen, filmsakkyndig i Medietilsynet, til Skolekinonytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nyoppdaget krigsfilm viser Finnmark fortsatt i brann

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Kinoene har ikke lov til å slippe inn barn på visninger som er under aldersgrensen satt av Medietilsynet. Brudd kan føre til at de mister konsesjonen. Den britiske animasjonsfilmen «Bien Maja på eventyr» er det fritt frem til å kunne se på kino.


Respektere barnas ønsker

Hardersen forteller at barna selv hverken tenker eller analyserer i sjanger. For dem kan en «film» være et nyhetsinnslag eller en Youtube-video.

– Vi voksne plasserer ofte en viss type film i sjangeren barnefilm, mens det kan være vanskeligere å sette disse i en alderskategori.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmer som vurderes som Tillatt for alle skal ikke inneholde noen urovekkende eller dramatiske scener, men de kan ha noen skumle elementer hvis disse er kortvarige og foregår innenfor en trygg ramme. Filmer som blir tillatt for alle skal dessuten ha en neddempet lyd- og effektbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være kjempeskummelt i seg selv for de aller yngste å skulle gå inn i en kinosal, der lysene slukkes og hvor det kan være sterke lydeffekter underveis. De voksne skal respektere dersom et barn blir redd og ikke vil se. Da handler det om å ta de med ut av salen fremfor å skulle prøve litt til.

Les også: Tarzan vender tilbake til kinolerretet

Vurderer ikke DVD eller Blu-Ray

Barbro Hardersen i Medietilsynet understreker at det viktig å huske at aldersgrense ikke må forveksles med filmens målgruppe.

– Målgruppe er de man tenker filmen er relevant for og som kan ha interesse av den, mens aldersgrense settes etter skadelighetsprinsippet. En klassisk voksenfilm som kun inneholder dialog i halvannen time kan få «Tillatt for alle» uten at det har noe med barn å gjøre, forteller Hardersen.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Kinoaktuelle «45 år» inneholder ingen scener som antas å kunne skremme de yngste, og er derfor tillatt for alle. Men målgruppen er ikke barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Alt som vises på kino skal være vurdert og tildelt aldersgrense av Medietilsynet, mens det er distributørene selv som gjør den samme vurderingen på filmer som utgis på DVD og Blu-Ray.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Desto viktigere er det å kjenne til denne nyanseforskjellen.

– Ofte følger distributøren den samme aldersgrensen som ble satt da filmen ble vist på kino, men av og til er det forskjell. Derfor er det viktig å se gjennom filmen først og ta en vurdering i forhold til hvorvidt den passer for de barna den skal vises for, mener Hardersen.

Les også: Ny «Star Wars»-film hylles av norske kritikere

Naken hud på film

Når Medietilsynet vurderer film for kino, handler det om hvor skadelig den kan være i forhold til hva barn kan klare å håndtere og hva som kan bli for vanskelig å fordøye i etterkant.

– Når vi ser på enkeltscener så ser vi ofte at når det nærmer seg klimaks, drar det seg samtidig til med lydeffekter som gjør at det kan bli skummelt for de små. Ellers kan det være filmen i sin helhet. Man trenger ikke nødvendigvis se noe i selve bildene, men tematikken i seg selv kan være vanskelig å håndtere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Verdens mest berømte beagle, Snoopy, ble skapt i 1950 i forbindelse med tegneserien «Knøttene». Nå er han kinoaktuell med «Snoopy og Charlie Brown: Knøttene-filmen».

Medietilsynet får publikumshenvendelser fra de som mener aldersgrensen skal opp og de som mener den skal ned. Da handler det om å forklare regelverket de forvalter og understreke at Medietilsynet ikke gjør moralske vurderinger.

– For eksempel er det ikke sikkert nakenhet på film er skadelig. Det kan være ubehagelig for foreldre å se det sammen med barna og kanskje voksne gjerne vil ha aldersgrense på ulike tema man synes er ubehagelig, slik at det kan unngås, forteller Hardersen.

– Men for barn i vår kultur er det jo tradisjonelt ikke uhåndterbart eller «skadelig» å se nakenhet i seg selv. Igjen er det settingen som er avgjørende.

Les også: Ukjent Disney-film lå glemt i 87 år

Denne saken ble opprinnelig publisert på Film & Kino.