Julefilmene vi ikke klarer oss uten

<p>OBLIGATORISK: «Love Actually» er et selvsagt must for mange nordmenn i førjulstiden. Foto: United International Pictures</p>
OBLIGATORISK: «Love Actually» er et selvsagt must for mange nordmenn i førjulstiden. Foto: United International Pictures

«Hjelp, det er juleferie», «Hjemme alene» og «Love Actually» blant filmtitlene som alle kan smykke seg med fornavnet «Julen er ikke den samme uten».

Det er en kjensgjerning at norske TV-kanaler opplever ramaskrik og illsinte telefoner dersom det hellige film-firkløveret ikke kan oppleves i løpet av selve julaften: «Tre nøtter til Askepott», «Reisen til Julestjernen», «Tante Pose» og «Flåklypa Grand Prix».

Men det er fortsatt mange dager igjen, med nok av kveldstid til å benke seg i sofakroken med stemningsskapende julefilm. Her er en liste over 10 av de mest populære titlene som alle gjør seg fortjent til fornavnet «Julen er ikke den samme uten».

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Frank Capras «It's a Wonderful Life» er like selvsagt for amerikanere i førjulstiden som «Tre nøtter til Askepott» er for nordmenn på julaften.

«It's a Wonderful Life» (1946)

Regi: Frank Capra

Med: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Henry Travers, Thomas Mitchell

Frank Capras eviggrønne fabel befinner seg overraskende på listen over filmhistoriens største økonomiske flopper. Den ble i sin tid nominert til fem Oscar og hyllet av kritikerne. Men publikum ble deprimert av historien om en mann på randen av selvmord, og å sprenge et budsjett med en million på midten av 1940-tallet var ikke noe som ble forbigått i stillhet.

Tidene har forandret seg og i dag oppfattes det livreddende julemirakelet som en optimistisk hyllest til livet, vennskap og kjærlighet.

Les også: – Tre dager hos svigers i julen er maks

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Den første offentlige fremførelsen av «White Christmas» var med Crosby på hans radioshow «The Kraft Music Hour» på NBC 1. juledag 1941, men opptaket er ikke bevart.

«White Christmas» (1954)

Regi: Michael Curtiz

Med: Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney, Vera Ellen

Ingen julesang troner høyere på listene enn Bing Crosbys fremføring av Irving Berlins «White Christmas». Sangen ble fremført i «Hollidy Inn» 12 år i forveien, men forbindes i dag ene og alene med denne filmmusikalen. Historien er søt som julekonfekt, krydret med humor og varme, store mengder hvit snø, skøyter, sang og dans.

«White Christmas» var den første som ble laget i Vistavision-format og det er aldri utgitt noe offisielt soundtrack ettersom skuespillerne var tilknyttet ulike plateselskap.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «The Snowman» ble nominert til Oscar for beste animerte kortfilm.

«The Snowman» (1982)

Regi: Dianne Jackson

Med: Peter Auty

Denne håndtegnede kortfilmperlen er totalt blottet for tale i løpet av sine 26 magiske minutter, med hederlig unntak av den gåsehudfremkallende sangen «Walking in the Air» som trygt må kunne sies å leve sitt eget liv, tolket av titalls artister.

Basert på Raymond Briggs barnebok fortelles historien om vennskapet mellom en liten gutt og en snømann utelukkende gjennom bilder, og filmen rører både unge og gamle til tårer i dag som den gjorde første gang i 1982.

Les også: Den vanskelige julen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: « Gremlins» ble den fjerde mest innbringende filmen i USA i 1984. Seks år senere kom den mindre vellykkede «Gremlins 2».

«Gremlins» (1984)

Regi: Joe Dante

Med: Zach Galligan, Hoyt Axton, Corey Feldman, Phoebe Cates, Keye Luke, Peter Cullen

Ikke sterkt lys, hold vannet unna og aldri mat etter midnatt - tre enkle regler som ignoreres og får følger. Skrekkomedien «Gremlins» har i likhet med «Die Hard», «Dødelig våpen» og «Batman Returns» gjort seg fullt fortjent til betegnelsen «julefilm», der høytiden foregår rundt handlingen fremfor å utgjøre selve kjernen.

Produsent Spielberg viser sin enestående evne til å trollbinde oss inn i et univers med appell til både barn og voksne, og Phoebe Cates monolog er en av de mest minneverdige i julefilmhistorien.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «Hjelp, det er juleferie» kom under en tid der filmer som «Politiskolen» regjerte både i videobutikkene og på kinolerretene.

«Hjelp, det er juleferie» (1989)

Regi: Jeremiah Chechik

Med: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Juliette Lewis, Johnny Galecki, Julia Louis-Dreyfus og Randy Quaid

Året før han forfattet manus til supersuksessen «Hjemme alene», skrev nå legendariske John Hughes manus til den tredje filmen om familien Griswold, «Hjelp, det er juleferie». Historien om Clark Griswald som ønsker å gi familien den beste og mest tradisjonsrike julen i historien, er fylt med så mye humor, varme og galskap at den ble raskt for en juleklassiker å regne.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Johnny Depp måtte gå ned 12 kilo for tittelrollen som Edward Saksehånd. Han uttaler ellers kun 169 ord i løpet av hele filmen.

«Edward Saksehånd» (1990)

Regi: Tim Burton

Med: Johnny Depp, Winona Ryder, Diane Wiest, Anthony Michael Hall, Vincet Price

Det er umulig å snakke om Tim Burtons versjon av eventyret om Skjønnheten og Udyret uten å nevne Danny Elfman. Den på samme tid vonde og nydelige historien om gutten med saksehender byr på grunnleggende julelementer. Elfmans musikk, i grenselandet mellom mørkt gotisk, melankoli og magisk eventyrlig, forsterker totalopplevelsen ytterligere. Den ikoniske scenen med isdansen er således å regne for et av de store filmøyeblikkene.

Les også: Pepperkaker er nordmenns favoritt i julen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Konseptet for «Hjemme alene» ble født under innspillingen av «Uncle Buck» året i forveien, der Macaulay Culkin spiller en gutt som avhører barnevakten gjennom brevsprekken.

«Hjemme alene» (1990)

Regi: Chris Columbus

Med: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O'Hara, John Heard, John Candy

Ingen julefilmliste er den samme uten guttungen Kevin og hans kreative triks for å forsvare hus og hjem mot innbruddsstyver, og både runde en og to i en filmserie på totalt fire, er etterspurte gjengangere på norske TV-skjermer.

I Polen har «Hjemme alene» blitt vist årlig siden 1990 og nyter samme status som tsjekkiske «Tre nøtter til Askepott» gjør hos oss. En av grunnene er at dette var den første vestlige filmen som ble vist på polsk TV etter kommunismens fall.

Les også: Neppe priskrig på dagligvarer før jul i år

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Det tok tre år for et team på 100 mennesker å ferdigstille «Et førjulsmareritt». For et sekund med film, måtte det ofte gjøres inntil 12 stop motion-bevegelser.

«Et førjulsmareritt» (1993)

Regi: Henry Selick

Med: Jack Skellington, Danny Elfman, Catherine O'Hara, Ken Page, William Hickey

Stakkars Henry Selick. Han sitter muligens i registolen, men filmen forbindes ene og alene med Tim Burton som er hjernen bak både historien og de ikoniske karakterene. Med sin unike visuelle stil og detaljrikdom er dette julefilmen for de som gjerne vil bytte ut engler med flaggermus på juletreet.

Danny Elfman (som både snakker og synger i hovedrollen) har på sin side skapt en musikal for de som normalt hater sjangeren for alt hva den står for. Selvskreven for både Halloween og jul.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «Love Actually» toppet utleie-listene i Storbritannia da den kom på DVD i 2004. I dag er de fleste videoutleie-butikker borte.

«Love Actually» (2003)

Regi: Richard Curtis

Med: Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Emma Thompson, Alan Rickman, Bill Nighy

Denne stjernespekkede ensemblefilmen klarer på mesterlig vis å skildre ti ulike par uten å miste oversikten, før de samles i et deilig, julete klimaks. For mange er denne et must før London inntas i jakten på årets julegaver.

«Love Actually» er rik på småfrekk humor, og den umiskjennelige britiske formen gir rom for evigrørende scener fri for bitter ettersmak. Emma Thompsons kjærlighetssorg til tonene av Joni Mitchells «Both Sides Now» lokker frem tårer i øyekroken uansett hvor mange ganger man har sett filmen.

Les også: Dette må du vite når du skal handle kjøtt til jul

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «En dag uten krig» er dedisert soldatene som fraterniserte julaften 1914 ulike steder ved fronten. Filmen har aldersgrense 11 år.

«En dag uten krig» (2005)

Regi: Christian Carion

Med: Benno Fürmann, Guillaume Canet, Daniel Brühl, Gary Lewis, Diane Kruger

I motsetning til de andre på lista er denne basert på en sann historie fra 1. verdenskrig, da britiske, tyske og franske soldater la ned sine våpen, gikk opp av skyttergravene og feiret julaften sammen i full forbrødring.

Julens budskap om fred og vennskap har sjeldent kommet til bedre uttrykk enn her, og «En dag uten krig» byr på genuint rørende scener. Historien er muligens satt til 1914, men er like aktuell i dag.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Det er ikke bare, bare å være kjøpesenter-nisse i Atle Antonsens skikkelse i norske «Pitbull-Terje».

«Pitbull-Terje» (2005)

Regi: Arild Fröhlich

Med: Petrus Andreas Christensen, Jørgen Foss, Robert Lindahl Haug, Atle Antonsen, Kristin Skogheim

Filmatiseringen av Endre Lunds ungdomsroman har i de senere år havnet litt i skyggen av «Jul i Blåfjell» og Nils Gaups «Reisen til Julestjernen», men «Pittbull-Terje» hevder seg med skildring av mobbing, vennskap og tilhørighet.

Stor suksess på kino, men det tok et år før filmen kom på DVD grunnet dens juletematikk. En klar utfordrer til visningsplass på TV på julaften, med blant annet flere scener med Playmo-figurer signert Qvisten Animation som for tiden er kinoatuell med «Dyrene i Hakkebakkeskogen».

Les også:

Nordmenns interesse for julemarkeder er sterkt økende

Det beste juleølet du får i butikken

Ikke handle deg blakk til jul - det ødelegger moroa

Slik lager du nøttestek til jul

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver i bolig i Sola18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør forklarte seg om ukjent telefonsamtale18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Forslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen
Siste nytt
20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver i bolig i Sola18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør forklarte seg om ukjent telefonsamtale18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkForslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen