Julefilmene vi ikke klarer oss uten

<p>OBLIGATORISK: «Love Actually» er et selvsagt must for mange nordmenn i førjulstiden. Foto: United International Pictures</p>
OBLIGATORISK: «Love Actually» er et selvsagt must for mange nordmenn i førjulstiden. Foto: United International Pictures

«Hjelp, det er juleferie», «Hjemme alene» og «Love Actually» blant filmtitlene som alle kan smykke seg med fornavnet «Julen er ikke den samme uten».

Det er en kjensgjerning at norske TV-kanaler opplever ramaskrik og illsinte telefoner dersom det hellige film-firkløveret ikke kan oppleves i løpet av selve julaften: «Tre nøtter til Askepott», «Reisen til Julestjernen», «Tante Pose» og «Flåklypa Grand Prix».

Men det er fortsatt mange dager igjen, med nok av kveldstid til å benke seg i sofakroken med stemningsskapende julefilm. Her er en liste over 10 av de mest populære titlene som alle gjør seg fortjent til fornavnet «Julen er ikke den samme uten».

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Frank Capras «It's a Wonderful Life» er like selvsagt for amerikanere i førjulstiden som «Tre nøtter til Askepott» er for nordmenn på julaften.

«It's a Wonderful Life» (1946)

Regi: Frank Capra

Med: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Henry Travers, Thomas Mitchell

Frank Capras eviggrønne fabel befinner seg overraskende på listen over filmhistoriens største økonomiske flopper. Den ble i sin tid nominert til fem Oscar og hyllet av kritikerne. Men publikum ble deprimert av historien om en mann på randen av selvmord, og å sprenge et budsjett med en million på midten av 1940-tallet var ikke noe som ble forbigått i stillhet.

Tidene har forandret seg og i dag oppfattes det livreddende julemirakelet som en optimistisk hyllest til livet, vennskap og kjærlighet.

Les også: – Tre dager hos svigers i julen er maks

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Den første offentlige fremførelsen av «White Christmas» var med Crosby på hans radioshow «The Kraft Music Hour» på NBC 1. juledag 1941, men opptaket er ikke bevart.

«White Christmas» (1954)

Regi: Michael Curtiz

Med: Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney, Vera Ellen

Ingen julesang troner høyere på listene enn Bing Crosbys fremføring av Irving Berlins «White Christmas». Sangen ble fremført i «Hollidy Inn» 12 år i forveien, men forbindes i dag ene og alene med denne filmmusikalen. Historien er søt som julekonfekt, krydret med humor og varme, store mengder hvit snø, skøyter, sang og dans.

«White Christmas» var den første som ble laget i Vistavision-format og det er aldri utgitt noe offisielt soundtrack ettersom skuespillerne var tilknyttet ulike plateselskap.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «The Snowman» ble nominert til Oscar for beste animerte kortfilm.

«The Snowman» (1982)

Regi: Dianne Jackson

Med: Peter Auty

Denne håndtegnede kortfilmperlen er totalt blottet for tale i løpet av sine 26 magiske minutter, med hederlig unntak av den gåsehudfremkallende sangen «Walking in the Air» som trygt må kunne sies å leve sitt eget liv, tolket av titalls artister.

Basert på Raymond Briggs barnebok fortelles historien om vennskapet mellom en liten gutt og en snømann utelukkende gjennom bilder, og filmen rører både unge og gamle til tårer i dag som den gjorde første gang i 1982.

Les også: Den vanskelige julen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: « Gremlins» ble den fjerde mest innbringende filmen i USA i 1984. Seks år senere kom den mindre vellykkede «Gremlins 2».

«Gremlins» (1984)

Regi: Joe Dante

Med: Zach Galligan, Hoyt Axton, Corey Feldman, Phoebe Cates, Keye Luke, Peter Cullen

Ikke sterkt lys, hold vannet unna og aldri mat etter midnatt - tre enkle regler som ignoreres og får følger. Skrekkomedien «Gremlins» har i likhet med «Die Hard», «Dødelig våpen» og «Batman Returns» gjort seg fullt fortjent til betegnelsen «julefilm», der høytiden foregår rundt handlingen fremfor å utgjøre selve kjernen.

Produsent Spielberg viser sin enestående evne til å trollbinde oss inn i et univers med appell til både barn og voksne, og Phoebe Cates monolog er en av de mest minneverdige i julefilmhistorien.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «Hjelp, det er juleferie» kom under en tid der filmer som «Politiskolen» regjerte både i videobutikkene og på kinolerretene.

«Hjelp, det er juleferie» (1989)

Regi: Jeremiah Chechik

Med: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Juliette Lewis, Johnny Galecki, Julia Louis-Dreyfus og Randy Quaid

Året før han forfattet manus til supersuksessen «Hjemme alene», skrev nå legendariske John Hughes manus til den tredje filmen om familien Griswold, «Hjelp, det er juleferie». Historien om Clark Griswald som ønsker å gi familien den beste og mest tradisjonsrike julen i historien, er fylt med så mye humor, varme og galskap at den ble raskt for en juleklassiker å regne.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Johnny Depp måtte gå ned 12 kilo for tittelrollen som Edward Saksehånd. Han uttaler ellers kun 169 ord i løpet av hele filmen.

«Edward Saksehånd» (1990)

Regi: Tim Burton

Med: Johnny Depp, Winona Ryder, Diane Wiest, Anthony Michael Hall, Vincet Price

Det er umulig å snakke om Tim Burtons versjon av eventyret om Skjønnheten og Udyret uten å nevne Danny Elfman. Den på samme tid vonde og nydelige historien om gutten med saksehender byr på grunnleggende julelementer. Elfmans musikk, i grenselandet mellom mørkt gotisk, melankoli og magisk eventyrlig, forsterker totalopplevelsen ytterligere. Den ikoniske scenen med isdansen er således å regne for et av de store filmøyeblikkene.

Les også: Pepperkaker er nordmenns favoritt i julen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Konseptet for «Hjemme alene» ble født under innspillingen av «Uncle Buck» året i forveien, der Macaulay Culkin spiller en gutt som avhører barnevakten gjennom brevsprekken.

«Hjemme alene» (1990)

Regi: Chris Columbus

Med: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O'Hara, John Heard, John Candy

Ingen julefilmliste er den samme uten guttungen Kevin og hans kreative triks for å forsvare hus og hjem mot innbruddsstyver, og både runde en og to i en filmserie på totalt fire, er etterspurte gjengangere på norske TV-skjermer.

I Polen har «Hjemme alene» blitt vist årlig siden 1990 og nyter samme status som tsjekkiske «Tre nøtter til Askepott» gjør hos oss. En av grunnene er at dette var den første vestlige filmen som ble vist på polsk TV etter kommunismens fall.

Les også: Neppe priskrig på dagligvarer før jul i år

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Det tok tre år for et team på 100 mennesker å ferdigstille «Et førjulsmareritt». For et sekund med film, måtte det ofte gjøres inntil 12 stop motion-bevegelser.

«Et førjulsmareritt» (1993)

Regi: Henry Selick

Med: Jack Skellington, Danny Elfman, Catherine O'Hara, Ken Page, William Hickey

Stakkars Henry Selick. Han sitter muligens i registolen, men filmen forbindes ene og alene med Tim Burton som er hjernen bak både historien og de ikoniske karakterene. Med sin unike visuelle stil og detaljrikdom er dette julefilmen for de som gjerne vil bytte ut engler med flaggermus på juletreet.

Danny Elfman (som både snakker og synger i hovedrollen) har på sin side skapt en musikal for de som normalt hater sjangeren for alt hva den står for. Selvskreven for både Halloween og jul.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «Love Actually» toppet utleie-listene i Storbritannia da den kom på DVD i 2004. I dag er de fleste videoutleie-butikker borte.

«Love Actually» (2003)

Regi: Richard Curtis

Med: Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Emma Thompson, Alan Rickman, Bill Nighy

Denne stjernespekkede ensemblefilmen klarer på mesterlig vis å skildre ti ulike par uten å miste oversikten, før de samles i et deilig, julete klimaks. For mange er denne et must før London inntas i jakten på årets julegaver.

«Love Actually» er rik på småfrekk humor, og den umiskjennelige britiske formen gir rom for evigrørende scener fri for bitter ettersmak. Emma Thompsons kjærlighetssorg til tonene av Joni Mitchells «Both Sides Now» lokker frem tårer i øyekroken uansett hvor mange ganger man har sett filmen.

Les også: Dette må du vite når du skal handle kjøtt til jul

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «En dag uten krig» er dedisert soldatene som fraterniserte julaften 1914 ulike steder ved fronten. Filmen har aldersgrense 11 år.

«En dag uten krig» (2005)

Regi: Christian Carion

Med: Benno Fürmann, Guillaume Canet, Daniel Brühl, Gary Lewis, Diane Kruger

I motsetning til de andre på lista er denne basert på en sann historie fra 1. verdenskrig, da britiske, tyske og franske soldater la ned sine våpen, gikk opp av skyttergravene og feiret julaften sammen i full forbrødring.

Julens budskap om fred og vennskap har sjeldent kommet til bedre uttrykk enn her, og «En dag uten krig» byr på genuint rørende scener. Historien er muligens satt til 1914, men er like aktuell i dag.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Det er ikke bare, bare å være kjøpesenter-nisse i Atle Antonsens skikkelse i norske «Pitbull-Terje».

«Pitbull-Terje» (2005)

Regi: Arild Fröhlich

Med: Petrus Andreas Christensen, Jørgen Foss, Robert Lindahl Haug, Atle Antonsen, Kristin Skogheim

Filmatiseringen av Endre Lunds ungdomsroman har i de senere år havnet litt i skyggen av «Jul i Blåfjell» og Nils Gaups «Reisen til Julestjernen», men «Pittbull-Terje» hevder seg med skildring av mobbing, vennskap og tilhørighet.

Stor suksess på kino, men det tok et år før filmen kom på DVD grunnet dens juletematikk. En klar utfordrer til visningsplass på TV på julaften, med blant annet flere scener med Playmo-figurer signert Qvisten Animation som for tiden er kinoatuell med «Dyrene i Hakkebakkeskogen».

Les også:

Nordmenns interesse for julemarkeder er sterkt økende

Det beste juleølet du får i butikken

Ikke handle deg blakk til jul - det ødelegger moroa

Slik lager du nøttestek til jul

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden