De verste CV-tabbene ekspertene har sett

Typiske feil som useriøse epostadresser og skrivefeil viser dårlig dømmekraft fra søkernes side, og som resulterer i at vedkommendes CV kasseres av arbeidsgiver umiddelbart, forteller ekspert. Foto: Getty Images
Typiske feil som useriøse epostadresser og skrivefeil viser dårlig dømmekraft fra søkernes side, og som resulterer i at vedkommendes CV kasseres av arbeidsgiver umiddelbart, forteller ekspert. Foto: Getty Images

– Jeg har sett e-postadresser som inneholder banneord og annet sjikanerende språk.

Dette skal du legge vekt på

– Sørg for at en oppsummering over dine personlige egenskaper kommer på toppen i en slags "pitch", og ikke i det nederste avsnittet, tipser Vasset.

Ellers:

Få fram nøkkelkvalifikasjonene du har for stillingen.

En god oversikt over relevant arbeidserfaring hvor du tar med de viktigste oppgavene og ansvarsområdene, utdanning, språk, aktuelle sertifiseringer og kurs.

Gjør det enkelt og oversiktlig for en potensiell arbeidsgiver å "se" profilen din.

– Sørg for at det grunnleggende er hundre prosent på plass, og bruk deretter tid på skreddersy CV og søknad opp mot stillingen. Disse to må henge sammen.

– Jeg har sett CV med e-postadresser som inneholder banneord og annet sjikanerende språk! I tillegg har jeg sett arbeidssøkere bruke et useriøst profilbilde av seg selv i fra en fest, gjerne med alkohol i hånden, sterk sminke eller utringede klær.

Det forteller Helene Tronstad Moe, førsteamanuensis ved Markedshøyskolen og konsulent i KPMG.

Hun har selv sittet på den andre siden av bordet i mange ansettelsesprosesser. Dette er bare noen av skrekkeksemplene hun kan liste opp fra arbeidssøkeres CV-er.

Det er typiske feil som viser dårlig dømmekraft fra søkernes side, og som resulterer i at vedkommendes CV kasseres av arbeidsgiver umiddelbart.

Det tar nemlig kort tid å plassere deg i nei-bunken.

– En arbeidsgiver vil kanskje ikke bruke mer enn fem sekunder på å scanne CV-en din og beslutte om den er relevant og interessant eller ikke, hevder Bjarne Vasset jr., daglig leder og grunnlegger av Karrierestart.no.

Les også: Er du den vi leter etter?

Banneord, utfordrende bilder og løgn er bare noen av skrekkeksemplene Helene Tronstad Moe, førsteamanuensis ved Markedshøyskolen og konsulent i KPMG, har sett på CV-er. Foto: Markedshøyskolen
Banneord, utfordrende bilder og løgn er bare noen av skrekkeksemplene Helene Tronstad Moe, førsteamanuensis ved Markedshøyskolen og konsulent i KPMG, har sett på CV-er. Foto: Markedshøyskolen

Noen vil danne seg helhetsinntrykk først

CV-en din leses selvsagt mer dersom det umiddelbart kommer frem at søkeren er relevant for stillingen. Dette kan du sørge for ved å sette det mest relevante av din utdanning eller din arbeidserfaring øverst, råder Vasset;

– Dersom kompetanse er viktig, vil første avklaring for arbeidsgiver være om hvorvidt du har relevant og tilstrekkelig kompetanse i forhold til stillingen du søker på.

Om kompetansen ikke betyr like mye, mener han at arbeidsgiver i større grad vil forsøke å danne seg et helhetsinntrykk og skumlese CV-en for å avklare om dette er en interessant kandidat eller ikke.

– Søkere som sender inn en generell søknad som signaliserer at det ikke er så nøye hvor de jobber eller hva de jobber med, ender bak i køen, sier Jon Paulsen ved Manpower. Foto: Manpower
– Søkere som sender inn en generell søknad som signaliserer at det ikke er så nøye hvor de jobber eller hva de jobber med, ender bak i køen, sier Jon Paulsen ved Manpower. Foto: Manpower

Jon Paulsen, leder ved Talent Center hos Manpower, er helt uenig:

– Jeg har svært vanskelig for å tro at bedrifter som skal rekruttere nye medarbeidere kun bruker 30 sekunder eller mindre på å vurdere en CV.

Han forteller at i forkant av en rekrutteringsprosess gjennomfører Manpower en jobbanalyse med oppdragsgiver for å komme fram til kravspesifikasjonene som gjelder for den enkelte stilling.

– I den enkelte CV vurderer vi utdanning, kurs, sertifiseringer, kompetanse og erfaring opp mot satte krav, for å finne aktuelle profiler som kvalifiserer seg for videre prosess. Dette tar definitivt ikke 30 sekunder!

Les også: 8 tips til en bedre jobbsøknad

Masseprodusert CV

Uansett antallet sekunder arbeidsgiveren bruker er det helt nødvendig at du sjekker ut hva slags tabber du må unngå.

Tronstad Moe har for eksempel sett CV-er hvor søker har brukt for mye fleipete humor og ironi i teksten, noe hun mener til en viss grad er OK i jobbsøknaden - men aldri i CV-en.

– I tillegg er det mange som går i fellen ved å masseprodusere CV-en sin. Det gjennomskues lett om søkerne bare har byttet ut arbeidsgivers navn CV, og til og med kanskje glemmer å bytte navnet ut lenger nede i CV-en, sier hun.

Tronstad Moe advarer også mot feilen ved å la jobbsøknad og CV flyte over i hverandre slik at det ikke skilles på hvert enkelt dokument.

– Det er selvsagt også totalt uakseptabelt å pynte på sannheten ved å for eksempel skrive at man har tatt fag på høyskole eller universitet uten å ha gjennomført eksamen, sier hun.

Dette sjekker arbeidsgiver lett ved å ta en telefon til utdanningsinstitusjonen.

Les også: Endringer i ytelser for arbeidsledige i 2016

Den absolutt verste tabben

Bjarne Vasset ved KarriereStart mener at din CV skannes på fem sekunder eller mindre. Foto: KarriereStart
Bjarne Vasset ved KarriereStart mener at din CV skannes på fem sekunder eller mindre. Foto: KarriereStart

Vasset er ikke i tvil om hva som er den absolutt verste tabben: skrivefeil.

– Det er viktig å være skrivefør, i tillegg er en ustrukturert og rotete CV dumt, særlig om jobben krever at du har god orden og er grundig. Arbeidsgivere ønsker ryddige medarbeidere, og da er CV-en din mulighet til å gi et ryddig førsteinntrykk, uansett yrke, sier han.

Det er også mange som glemmer å spisse CV-en sin til å passe for den aktuelle stillingen.

– Som arbeidsgiver er jeg opptatt av at mine ansatte kan gjøre jobben, at de ønsker og er motivert for å jobbe i akkurat min bedrift og med oppgavene vi skal løse. Det betyr at søkere som sender inn en generell søknad som signaliserer at det ikke er så nøye hvor de jobber eller hva de jobber med, ender bak i køen, sier han.

Har du hatt flere stillinger, er det fornuftig å legge vekt på erfaringen som er relevant.

– Vær nøye med det du skriver for å unngå skrivefeil og unngå forkortelser og "stammespråk". Vær og nøye med å få fram årstall og måned for det du velger å ta med.

Og for all del - ikke overdriv.

– Du trenger ikke å sende med bildet med smoking og sigar fra julebordet. Hovedregelen er å kjøre en nøytral og profesjonell stil på bildet dersom du har med det i din CV, sier Vasset.

Les også: Flere frykter å bli arbeidsledige

Er du hundre prosent motivert?

Vasset tror ikke alltid at poenget er å skille seg ut i mengden, men å bli gruppen av kandidater som arbeidsgiveren ikke kan la være å gi en ordentlig vurdering.

– Og da handler det om å matche CV-en din så godt som mulig opp i mot hva arbeidsgiveren enten skriver at de søker etter, eller det du selv kan tenke deg vil være relevant for akkurat denne jobben, sier han.

Og det er nettopp her du kan, og bør, være kreativ. Lag en CV som skiller seg ut på en god måte tekst- og disposisjonsmessig.

– Men jeg vil likevel ikke generalisere og si at dette er for alle. Man både kan og bør være kreativ i alle relevante former dersom dette er naturlig for stillingen, bransjen, firmaet eller for deg som person. Kreativitet øker risikonivået ditt, men samtidig så øker det også mulighetene dine om du treffer. Og klart, søker du på en stilling hvor mottaker forventer at du er kreativ, bør du være det, sier han.

Vasset mener at den største utfordringen for arbeidsgiver i en ansettelsesprosess, er å avdekke din egentlige motivasjon for stillingen.

– Dette er din mulighet til å feie all tvil til side og virkelig vise arbeidsgiver at dette er en jobb du ønsker. Det vil si at du viser det, og ikke bare sier det!

Les også:

Dette skal jobbsøknaden inneholde

«Ikke for å være negativ, men...»

- Evnen til å fokusere på én ting av gangen er undervurdert og utrolig stressmestrende

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:02 Nesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00 Over 2.000 døde i virusepidemi01:32 Elton John avlyser i New Zealand, men lover å komme tilbake01:25 Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19 Apples virusfrykt ga børsnedgang01:11 Casper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25 Extra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn00:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet23:58 Saúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43 Kavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15 Svekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen13:00 Ønsker felles regelverk for elsparkesykler12:59 EU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51 Skadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30 Slik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30 Norsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28 Skoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28 Hemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27 Bloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27 Jærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11 Råkjør venter «sliten» Ødegaard10:32 Ingen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er igjen fullt operativt10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Stengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 WikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen
Siste nytt
02:02NorgeNesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00VerdenOver 2.000 døde i virusepidemi01:32VerdenElton John avlyser i New Zealand, men lover å komme tilbake01:25NorgeLokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19VerdenApples virusfrykt ga børsnedgang01:11SportCasper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25NorgeExtra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn00:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet23:58SportSaúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43VerdenKavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15KulturSvekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55VerdenRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen13:00NorgeØnsker felles regelverk for elsparkesykler12:59PengerEU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51SportSkadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30NorgeSlik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30SportNorsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28NorgeSkoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28PolitikkHemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27PolitikkBloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27NorgeJærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11SportRåkjør venter «sliten» Ødegaard10:32SportIngen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er igjen fullt operativt10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeStengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48Helse og livsstilKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31PolitikkTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25Helse og livsstilSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47Helse og livsstilNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27Helse og livsstilOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenWikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07ReiseWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus