Ny bok:Vil dyrke selv: Spiselig hage rett inn på bestselgerlista

TIL Å SPISE OPP: Dennis Asbjørnsens bok Spiselig hage har ligget fire uker på bestselgerlista.
TIL Å SPISE OPP: Dennis Asbjørnsens bok Spiselig hage har ligget fire uker på bestselgerlista. Foto: Helle Navratil

– Målet mitt er å spre kunnskap og informasjon og å inspirere så mange som mulig til å dyrke sine egne grønnsaker, sier Dennis Asbjørnsen.

Denne boka muliggjør drømmen om å være selvforsynt med egne grønnsaker, enten du har stor hage eller bare en balkong.

Det å dyrke sin egen mat er en drøm for mange. Verdenssituasjonen har også gjort at flere er opptatt av beredskap og selvberging.

I hagen til greenfluencer Dennis Asbjørnsen kan nesten alt spises, og han brenner for å vise hvor enkelt og billig det er å dyrke sine egne grønnsaker. Selv kan han høste nesten 60 spiselige vekster i hagen sin. Og det er ingen tvil om at nordmenn er interessert i dette. Boka Spiselig hage har ligget på bestselgerlisten fra den ble lansert.

– Ifølge FN vil verden trenge 60 % mer mat i 2050, og organisasjonen påpeker at alle land i verden må bidra med å produsere mat. Mitt bidrag er å dyrke selv – det kan være ditt mål også! sier han i en pressemelding.

Ti enkle ting å dyrke

For at du skal komme i gang, starter boken med «Ti enkle ting å dyrke», som salat, hvitløk, tomater, sukkererter og jordbær.

Dennis gir gode dyrkingsråd og tips enten man vil dyrke i kjøkkenhage, drivhus, balkongkasser eller på kjøkkenbenken. En egen såkalender gjør det lett å planlegge hagearbeidet. I Spiselig hage får man alle tipsene og rådene som gjør at man lykkes med kjøkkenhagen og kan fråtse i sunne og fargerike grønnsaker.

Det behøver ikke være verken komplisert eller dyrt. En kjøkkenhage kan faktisk være nesten helt gratis – er man flink å dele frø med venner, bruke naturlig gjødsel og få tak i gratis brukte potter/pallekarmer, kommer man ganske langt.

- Ingen ting går til spille

– Det fine med å dyrke etter økologiske prinsipper i egen hage er at det er det mest miljøvennlige du kan gjøre. Hver og ens innsats i kjøkkenhagen gjør verden til et bedre sted. I tillegg er det jo kjempemoro, sunt og godt. Man bidrar faktisk til mindre forurensing, mindre utslipp av klimagasser, reduksjon av både internasjonal transport og sprøytemidler som tar livet av millioner av nyttige insekter. I kjøkkenhagen min går ingen ting til spille. Jeg lager kompostjord og bruker hønsegjødsel til dyrking. Hønene får som regel det meste av middagsrester og annet matavfall. I retur får jeg ferske egg og friske grønnsaker, sier Dennis Asbjørnsen.