Økern Portal: OPF hylles for innovativ og bærekraftig bruk av takarealer

Nå er takparken til Økern Portal åpnet for publikum igjen.
Nå er takparken til Økern Portal åpnet for publikum igjen.

I mars ble takparken på Økern Portal tildelt DOGA-merket for design og arkitektur, samt prisen for det beste grønne takprosjekt i Skandinavia av Scandinavian Green Roof Institute. Nå er taket åpnet for en ny sesong.

Næringsbygget var også blant tre nominerte til Cityprisen, som deles ut av Norsk Eiendom.

«Takparken er velfungerende og vakker, samtidig som den bidrar til bedre helse, et levende bomiljø og en mer bærekraftig by. Dette er et prosjekt som flytter grenser innen landskapsarkitektur, og som andre utbyggere kan la seg inspirere og lære av», står det i begrunnelsen til DOGA-juryen.

Både de og juryen for Scandinavian Green Roof Award hyller Økern Portal for bruken av takarealene.

– Økern Portal skiller seg klart ut som vinneren med hensyn til kvalitet og oppfyllelse av vurderingskriteriene: biologisk mangfold, økologisk bærekraft, overvannshåndtering og klimatilpasning, innovativ design, verdi som oppholdsarealer og biophilic designkvalitet, sier Henrik Aspegren.

Han er styreleder for Scandinavian Green Infrastructure Association og annonserte Økern Portal som vinneren av Scandinavian Green Roof Award 17. mars.

Takparken til Økern Portal.
Takparken til Økern Portal.

Nord-Europas største spiselige takpark

Tanken med Økern Portal har hele veien vært å gi noe tilbake til nærmiljøet. Oslo Pensjonsforsikring (OPF) med samarbeidspartnere så at en takpark ville gi et ekstra løft til prosjektet, som foruten nær 50 000 kvadratmeter kontorplass også har konferansesenter, kulturliv og åtte spisesteder.

– Visjonen om å skape et bærekraftig fellesskap mellom næring og nærmiljø går igjen i alle valg for Økern Portal, og takhagen er kanskje det fremste eksempelet. Takparken er en arena for å dyrke grønnsaker, møte folk, nyte utsikten og kanskje ta en treningsøkt i høyde, sier forvaltningsdirektør i OPF, Richard Groven.

– I tillegg til store arealer for urbant landbruk finnes det sitteplasser, løpebane og treningsapparater på taket. Vi har også et eget samdyrkelag der lokalbefolkningen inviteres til å lære om urbant landbruk i høyden. Tilbudet er populært, og har samtidig en viktig funksjon knyttet til å drøye regnvann, noe som minimerer risikoen for flom, legger han til.

Taket på Økern Portal er Nord-Europas største spiselige takpark og åpent for alle. Alt som vokser der kan puttes i munnen, og spisestedene i bygget benytter seg av råvarene fra takhagen. Alt matavfall fra restaurantene i bygget, som er åpne for alle, blir kompostert på bygget til gjødsel som kan benyttes på taket allerede to døgn etter at maten ble kastet.

Dronefoto av Økern Portal i Oslo. Foto: Stema Rådgivning
Dronefoto av Økern Portal i Oslo. Foto: Stema Rådgivning

Åpnet for publikum

I september i fjor ble åpningen av Økern Portal markert med en storslagen nabolagsfest. 4. april åpnet det for årets sesong.

Da kan nærmiljøet, kontoransatte på Økern Portal og besøkende igjen boltre seg på nesten 7000 kvadratmeter park, hvor det vil vokse frem frukttrær, 2500 kvadratmeter med grønnsaker og 9000 spiselige busker og planter. Det vil være enkel tilgang med egen heis man får tilgang til etter å ha registret seg. Åpningstidene er 08-20 hverdager og 09-18 i helger.