«Amerikas største svindel»: Kjempen fra Cardiff

150 år siden steinkjempen forbløffet Amerika

Video: Var det en forsteinet kjempe eller et mirakel? Det tok flere måneder før svaret kom.

En oktoberdag i 1869 ble et tre meter langt menneske av stein gravd opp fra en åker i delstaten New York. Var det en forsteinet kjempe eller et mirakel? Det tok flere måneder før svaret på sensasjonen kom.

En gang fantes det kjemper på jorden, hevder Bibelen. Kjemper refereres til både i passasjer i hellige skrifter og i folketro. De finnes i myter og sagn i kulturer over hele verden.

De forsteinede levningene av en kjempe - eller bare en snedig svindel? Foto fra utgravingen. Foto: Wikimedia Commons.
De forsteinede levningene av en kjempe - eller bare en snedig svindel? Foto fra utgravingen. Foto: Wikimedia Commons.

Men hvordan ville samfunnet og bokstavtro bibeltolkere reagere dersom man plutselig fant «bevis» for at mennesker av gigantisk størrelse virkelig har eksistert en gang?

En høstdag for 150 år siden kom svaret.

The Cardiff-Giant

På en bondegård i Cardiff nordvest i delstaten New York var det tidlig om morgenen lørdag 16. oktober 1869. Et par arbeidsomme menn hadde blitt hyret av bonden William Newell for å lage en brønn. Han hadde selv pekt ut hvor brønnen skulle stå. Nå sto de noen titalls meter fra hovedhuset på gården og tok de første spadetakene i jorda.

De støtte raskt mot noe hardt.

Etter hvert som de fikk jorden gravd vekk kom en steinfot til syne. Flere gravere meldte seg. Ivrig fortsatte de videre inntil en enorm steinmann var avdekket i den avlange gropen.

– I jøssenavn, det ligger en gammel indianer begravet her, utbrøt en av mennene.

Men det var ingen indianer arbeidskarene hadde støtt på. Det var en stor steinfigur. Et nakent menneske av stein, 3,16 meter i lengde og på 1350 kilo. Figuren lå halvveis vendt over på siden. Den høyre armen foldet over magen med fingrene spredt, den andre vridd på ryggen. Beina samlet, med med den ene foten trukket litt opp.

Forundringen var stor blant de først ankomne.

Hva kunne det være? En forsteinet kjempe? Et mirakel? Et bevis på at vikinger hadde nådd til Amerika og kunstferdig laget store statuer av stein?

Teoriene var mange. Gårdeieren selv, William Newell, virket forundret han også. Men forundringen var påtatt. Han visste jo utmerket godt hvor det store steinmennesket hadde kommet fra.

Han hadde jo selv vært med på å grave den ned ett år tidligere.

Kjempen som nettopp hadde blitt gravet opp på gården hans skulle snart bli kalt for «America's Biggest Hoax». «Amerikas største svindel». Men før det skulle den skape overskrifter og oppstandelse over hele USA, og store menneskemengder skulle strømme til å for å se.

I dag er det 150 år siden Cardiff-kjempen ble funnet.

Les også: Lurte alle til å tro det fantes liv på Månen

God tid for svindel og bedrag

Havfruen fra Fiji - den berømte forfalskningen av det som skulle være skjelettet til en ekte havfrue, dukket første gang opp i New York i 1842. Her er den på utstilling i Sydney, Australia, i 1999. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Havfruen fra Fiji - den berømte forfalskningen av det som skulle være skjelettet til en ekte havfrue, dukket første gang opp i New York i 1842. Her er den på utstilling i Sydney, Australia, i 1999. Foto: Reuters / NTB scanpix.

1800-tallet var en tid der såkalte «hoaxes» hadde god grobunn, ikke minst på grunn av store vitenskapelige gjennombrudd. Charles Darwins bok «Artenes Opprinnelse» fra 1859 revolusjonerte ikke bare biologien, men hele det moderne verdensbildet. Darwins evolusjonsteorier sto i sterk kontrast til etablert religiøs tro, men førte også til en økende interesse for fossiler, evolusjon og vitenskapelige kuriositeter blant menigmann.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om den berømte avisbløffen fra 1835, da New York-avisa Sun trykket en serie i seks episoder med fantastiske og detaljerte beretninger om livet på Månen.

I disse rammene fantes det også gode grunner til å få laget en falsk fortidslevning av et kjempemenneske.

Ikke minst de økonomiske.

For 50 cent kunne folk betale for å få se kjempen på nært hold. I løpet av en time var det solgt billetter for 100 dollar, skriver nettstedet Syracuse.com.

Farmeren gikk i kompaniskap med naboene for å kunne utnytte de store inntektene som salg av billetter og forfriskninger brakte med seg.

Les også: Ota Bengas tragiske liv i bur

Hjernen bak

Det var sigarfabrikanten George Hull som var hjernen bak den finurlige bløffen. Et par år før Cardiff-kjempen ble gravd opp av jorda, hadde Hull havnet i hissig diskusjon med en konservativ vekkelsespredikant.

Vekkelsespredikanten sto for en helt bokstavelig tolkning av Bibelen, også der det sto om kjempene på jorden, «de veldige fra fordums tid».

George Hull(1821-1902) fotografert rundt 1870.
George Hull(1821-1902) fotografert rundt 1870.

Dette provoserte George Hull såpass at han etter noe grubling fikk ideen om å lage en steinkjempe og utgi den for å være de forsteinede levningene av en gigant.

«Planen var at den skulle bli avslørt etter en tid, enten av vitenskapen eller av ham selv, men ikke før kristenfundamentalister som pastor Turk hadde tatt den til inntekt for sin bokstavelige tolkning av Bibelen og vist hvor lettlurte og godtroende de egentlig var», skriver forfatter Tore Sørensen i sin bok om bedrageriets kulturhistorie, «Bløffer og bløffmakere» fra 2009.

Det gikk ytterligere noen måneder før George Hull begynte å sette planen sin til livs. Først fikk han noen håndverkere til å skjære ut en enorm gipsblokk han påsto skulle brukes til en statue av Abraham Lincoln. Deretter involverte han en steinskulptør til å hogge ut en mannsfigur - uten å nevne arbeidet for en levende sjel. Hull sto selv modell for ansiktet.

Les også: Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Forsøkte å få den til å se gammel ut

Etter tre uker med hammer og meisel var formen på statuen klar. Men Hull mente fortsatt at den så for fersk ut til at noen ville tro på svindelen.

Derfor utsatte han den ferdige figuren for både svovelsyre og ordentlig tøff medfart for å gi den det riktige, gamle preget. Han festet også hundrevis av synåler på en planke og hamret løs på statuen for å skape en illusjon av porer i huden.

Da den så passe eldgammel ut fikk han fraktet kjempen til gården til en fjern slektning av seg, William Newell, en mørk og regntung novemberkveld i 1868.

Her ble den gravd ned i skjul mens de passet på å vikle statuen inn i røttene til et nyveltet tre for å forsikre seg om at det virkelig så ut som om kjempen hadde ligget i jorden siden tidenes morgen.

De lot det gå 11 måneder før kjempen ble gravd opp igjen og sirkuset var i full gang.

Cardiff-kjempen løftes opp fra jorden. Den ble senere solgt til utstilling. Foto: Wikimedia Commons.
Cardiff-kjempen løftes opp fra jorden. Den ble senere solgt til utstilling. Foto: Wikimedia Commons.

Håvet inn penger

Det fantes selvsagt de som mente at Cardiff-kjempen måtte være en bløff. Problemet var bare å bevise det. Den vitenskapelige ekspertisen var mangelvare, aviser og menigmann var dessuten generelt skeptiske til slik ekspertise.

Cardiff-kjempen ble dermed noe alle kunne ha en formening om.

Alle, bortsett fra kristenfundamentalistene som jo Hull hadde ønsket å lure. De følte ingen større trang til å sammenligne kjempen med kjempene beskrevet fra Bibelen.

Ifølge boka «A Colossal Hoax» fra 2009 var det rett og slett fordi Bibelen på denne tiden ikke var under angrep fra vitenskapen i USA. Fundamentalistene hadde dermed ikke noe behov for å forsvare seg.

Svindelen ble avslørt i februar 1870. Da innrømmet steinhoggerne i Chicago kjempen bare var en statue, nedgravd med det formålet å lure godtroende folk.

Det stoppet imidlertid ikke nysgjerrige fra å fortsette å strømme til for å se kjempen – som nå hadde blitt kjøpt opp for klekkelige 23.000 dollar og havnet på utstilling. Til og med den berømte sirkuskongen P. T. Barnum kom nå på banen og tilbød 50.000 dollar for kjempen. Tilbudet ble avslått.

Barnum viste likevel råd. Han skaffet bare sin egen identiske gipskjempe, som han stilte ut i konkurranse med den opprinnelige. Dermed kunne folk i lang tid se to konkurrerende utstillinger med «Kjempen fra Cardiff».

Ifølge en avisartikkel fra 1948 skal over seks millioner mennesker ha betalt for å få ta den store svindelen i skue, skriver nettstedet New York Upstate.

Les også: Han var alle gruppebilders far

Kjempen i dag

Interessen for Cardiff-kjempen hadde begrenset levetid. Etter noen måneder ebbet karrieren sakte, men sikkert ut. Etter hvert tilsto også George Hull i et avisintervju at kjempen var fabrikkert.

Cardiff-kjempen utstilt i Farmers Museum i USA. Foto: AP / NTB scanpix.
Cardiff-kjempen utstilt i Farmers Museum i USA. Foto: AP / NTB scanpix.

Det anslås at han tjente 20.000 dollar på utstillingene og salg av eierandeler. En svært solid slump penger på den tiden.

Muligens inspirert av sine tidligere bragder og suksesser forsøkte han seg på nytt med en ny kjempe etter at sigarfabrikken hans ble slått konkurs i 1877. Denne gang fikk han laget en litt mindre kjempe, en slags «missing link» med hale, som han lot grave ned i Colorado. Den ble ingen stor suksess.

Men Cardiff-kjempen har aldri blitt glemt. Den eksisterer ennå som utstillingsobjekt. Den kan fortsatt sees på Farmers' Museum i Cooperstown, New York.

I anledning 150-årsjubileet arrangerer museet en ordentlig bursdagsfest, som det både hør seg og bør seg for en kjempe.

Billettprisen for å være med på festivitasen er den samme som nysgjerrige betalte for å se kjempen den gang i 1869: 50 cent.

Les også: Londons beste restaurant var en bløff

Kilder: Bløffer og Bløffmarkere (2009), history.com, Terje Nordberg, wikipedia.org, hoaxes.org, Livescience.com, The Farmers Museum, Allers 02.05.2017.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 – Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Dramatisk vitnemål mot Trump15:25 Banktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem
Siste nytt
14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50Politikk– Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkDramatisk vitnemål mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem
Populært