Meny

Avisbløffen som lurte en hel verden i 1835:

Lurte alle til å tro det fantes liv på Månen

Mennesket har alltid lurt på om det finnes liv utenfor Jorden. I 1835 kom New York-avisa Sun med sitt oppsiktsvekkende svar: I en serie på seks episoder trykket de fantastiske og detaljerte beretninger om livet på Månen. Faksimile fra Sun.
Mennesket har alltid lurt på om det finnes liv utenfor Jorden. I 1835 kom New York-avisa Sun med sitt oppsiktsvekkende svar: I en serie på seks episoder trykket de fantastiske og detaljerte beretninger om livet på Månen. Faksimile fra Sun.

180 år før «falske nyheter» ble et begrep, skrev New York-avisen The Sun fantastiske beretninger om liv på månen. Historiene forbløffet en hel verden og bragte avisens opplagstall til himmels.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sommerdag i august 1835 våknet innbyggerne i New York opp til den fantastiske nyheten om at det var blitt oppdaget liv på månen.

Ifølge den vesle avisen The Sun hadde en vitenskapsmann i Sør-Afrika klart å fravriste månen dens hemmeligheter ved å bruke et kraftig teleskop. Det markerte starten på en serie i seks episoder hvor leserne kunne følge de utrolige og detaljerte historiene fra vår nærmeste nabo i verdensrommet.

Det var fantastiske fortellinger om månens flora og fauna, beretninger om flaggermusmennesker med utsvevende sexliv, intelligente bevere, geitelignende monstre og templer av safirer og smaragder.

Opplaget til avisen The Sun gikk til himmels på kort tid. Men historiene suksessen var bygget på var oppspinn fra ende til annen, funnet på av en kreativ journalist på jakt etter sensasjoner og flere lesere, over 180 år før USAs Donald Trump gjorde «fake news» til et begrep.

Illustrasjon fra en italiensk versjon av den store månebløffen, trykket i Napoli i 1836. Foto: Smithsonian Institution Libraries.
Illustrasjon fra en italiensk versjon av den store månebløffen, trykket i Napoli i 1836. Foto: Smithsonian Institution Libraries.

Pirret leserne

Det første kapitlet i den berømte månebløffen kom på trykk fredag den 21. august 1835. Da publiserte The Sun en relativt nøktern notis om oppdagelsen som var gjort på månens overflate. Artikkelen hadde som hovedformål å pirre leserne til å kjøpe de kommende utgavene. Samtidig satte notisen en troverdig og vitenskapelig ramme på de utrolige historiene som skulle komme. Og de kom.

I beretningen ble det fortalt at vitenskapsmannen Sir John Herschel, sønn av den kjente astronomen Sir William Herschel (som oppdaget Neptun), hadde dratt til Sør Afrika med et nytt og kraftig teleskop for å studere månen på et detaljnivå som ville sette alle tidligere observasjoner i skyggen.

Les også: Ota Bengas tragiske liv i bur

Det kraftige teleskopet skulle ha et detaljnivå tilsvarende et mikroskop. Dermed, skrev avisen, hadde Herschel klart å forstørre månens overflate imponerende 42.000 ganger. Det gjorde det mulig å se ting på månens overflate ned til 45 centimeters størrelse, slik at man kunne skjelne et stort spekter av månens flora og fauna forbausende klart.

Artikkelen var signert en viss Dr Andrew Grant, som i virkeligheten var en person som ikke eksisterte. Bak det fiktive navnet skjulte den engelske journalisten Richard Adams Locke (1800 - 1871) seg. Locke var en fjern slektning av den berømte filosofen John Locke, og hadde dratt over Atlanteren til USA i 1832 i håp om å gjøre karriere.

Vakre strender og blåaktige monstre

Avisen Suns illustrasjon av flaggermusmenneskene på månen.
Avisen Suns illustrasjon av flaggermusmenneskene på månen.

Etter å ha pirret leserne gjennom den første introduksjonen, var Locke klar til å bringe løgnen et steg videre. I den andre beretningen kunne Locke begeistre leserne med små glimt av hvordan landskapet og innbyggerne på månen virkelig så ut.

Her var det nydelige strender med den hviteste sand, klipper av grønn marmor og skoger som overgikk alt man har sett her på jorden. Bøffellignende dyr regjerte på slettene og et annet snodig dyr, som ifølge avisen ville blitt klassifisert som monster på vår planet, hadde også blitt oppdaget. Monsteret hadde blåaktig farge, hodet og skjegget til en geit, samt et horn i pannen, omtrent som en enhjørning.

I artiklene som fulgte ble bildene og beskrivelsene av månen mer og mer detaljerte. Locke overgikk nesten seg selv i sine kreative og fantasifulle skildringer. For hver utgave hadde han nye avsløringer. Bare på én del av månen, fortalte han, hadde Sir John Herschel observert 38 tresorter, dobbelt så mange andre planter og 16 forskjellige dyrearter. Blant dem et lite reinsdyrlignende dyr, elg, hjort og bjørner med horn.

Safirtempel på månen. Illustrasjon fra 1835.
Safirtempel på månen. Illustrasjon fra 1835.

Og mang en leser ble sikkert forbløffet over å høre om templer av edelsten, måneametyster på over 20 meter og skildringen av et mystisk beverlignende dyr uten hale som kunne bevege seg på to ben.

Dyret bærer ungene sine på armen, som om det skulle være et menneske og beveger seg ved å glide gjennom landskapet. Hyttene deres er konstruert bedre og og høyere enn det mange av de ville innfødte får til, og ettersom det kommer synlig røyk fra flere av hyttene synes det klart at disse vesenene også kjenner til bruken av ild, skrev avisen.

Les også: Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Uanstendige flaggermusmennesker

Mest sensasjonelt var nok likevel oppdagelsen av menneskelignende måneboere. Ifølge The Sun var de bortimot halvannen meter høye, dekket med blankt, kopperfarget hår og, skulle man dømme etter utrykket i de gulaktige ansiktene, var de tydelig intelligente. De hadde membranaktige vinger på ryggen slik at de kunne fly, var glade i å samtale, badet i sjøene og hadde en seksuell løssluppenhet avisen kviet seg for å utdype da den «ville passet dårlig overens med vår jordiske oppfatning av anstendighet».

«Vespertilius-homo» ble måneboerne døpt. «Flaggermusmennesker».

Saken fortsetter under bildet

Mest sensasjonelt var oppdagelsen av menneskelignende måneboere med flaggermusvinger. Illustrasjon fra 1835.
Mest sensasjonelt var oppdagelsen av menneskelignende måneboere med flaggermusvinger. Illustrasjon fra 1835.

Artiklene fra månen skapte sensasjon. Hele USA lot seg begeistre og ventet i spenning på neste kapittel. Så ivrige var folk etter å høre siste nytt fra verdensrommet, at opplagstallet til The Sun, som lenge hadde vært synkende, gikk i taket fra 4.000 til 19.360 eksemplarer på kort tid og bidro til at avisen i en periode kunne kalle seg verdens største dagsavis. Trykkpressen i The Suns lokaler i Nassau Street gikk uavbrutt i ti timer hver dag for å tilfredsstille etterspørselen.

Artiklene ble også trykket i andre publikasjoner i Amerika og Europa. Ytterligere 60.000 eksemplarer ble solgt da artiklene kom som eget hefte med illustrasjoner.

Les også: Han var alle gruppebilders far

Lurte seg unna skeptiske forskere

Selv om historiene fra månen var umåtelig populære, var det slett ikke alle som lot seg lure av The Suns månebløff. Amerikanske astronomer var svært skeptiske til de stadige rapportene om vår nærmeste nabo i verdensrommet.

Uten at det har blitt verifisert, sies det at det en dag dukket en delegasjon forskere fra Yale University uanmeldt opp i avisredaksjonen og forlangte å få se de originale vitenskapelige rapportene det stadig ble referert til. Og med all den sjarmen Locke klarte å lire av seg, forklarte han at disse befant seg på trykkeriet. Håpet var at forskerne dermed skulle la saken ligge. Men de mistenksomme vitenskapsfolkene ga seg ikke før Locke hadde gitt fra seg trykkeriets navn og adresse.

Sir John Herschel ble kreditert for oppdagelsene på Månen, men hadde ingenting med saken å gjøre. Portrettet er fra 1867. Foto: Metropolitan Museum of Art.
Sir John Herschel ble kreditert for oppdagelsene på Månen, men hadde ingenting med saken å gjøre. Portrettet er fra 1867. Foto: Metropolitan Museum of Art.

Den store månebløffen stod nå i fare for å bli avslørt en gang for alle. Men heldigvis for Locke klarte han å komme forskerne i forkjøpet. Han ilte til det oppgitte stedet og fikk trykkeren til å fortelle forskerne at de originale rapportene var sendt videre. Det ble begynnelsen på en vill jakt, der Locke sendte forskerne fra det ene trykkeriet til det neste, mens han selv tok snarveier for å fortelle sine trykkerivenner hvor de skulle sende forskerne videre.

Til slutt var forskerne utmattet og ga opp forsøket på å avsløre bløffen.

Oppspinn

Nærmest en avsløring kom den konkurrerende avisen New York Herald, som stilltiende hadde sittet på sidelinjen og observert The Suns opplagstall nå astronomiske høyder. Der satte redaktøren inn flere støt på å avsløre rivalen, noe som førte til fornøyelige passiarer mellom redaktørene i de to konkurrerende avisene, hvor det ikke manglet på finurlige personangrep og kvikke orddueller.

«The Sun svindler sitt publikum», skrev den frittalende James Gordon Bennett i New York Herald, og fortsatte med å kalle avisen «lettsindig, umoralsk, pengeglad, forvorpen og nederdrektig, en avis som skamløst bløffer sitt publikum».

Det var journalisten Richard Adams Locke som stod bak den kreative månebløffen. Foto: Wikimedia Commons.
Det var journalisten Richard Adams Locke som stod bak den kreative månebløffen. Foto: Wikimedia Commons.

Først den sekstende september 1835 kom sannheten fram. Da bestemte The Sun seg for selv for indirekte å avsløre månehistoriene som oppspinn. Likevel kom aldri avisen selv med noen direkte innrømmelser eller beklagelser overfor leserne. De skrev bare en kort oppsummering hvor de bemerket at historien hadde vært nyttig fordi den hadde fått opinionen til å tenke på noe annet et stund enn det bitre stridens eple: avskaffelsen av slaveriet.

Les også: Londons beste restaurant var en bløff

Reaksjonene

Leserne skal ha tatt avsløringen med stor munterhet, og de høye opplagstallene som Sun hadde nådd i løpet av måneserien, holdt seg stabile også etterpå. Ordet «Moon-hoax» ble av samtiden brukt som begrep tilsvarende «fake news».

Da spøken nådde hovedpersonen selv, vitenskapsmannen Sir John Herschel - som var uvitende til hele episoden, skal han ha gitt uttrykk for at han syntes månespøken var morsom og at hans egne oppdagelser aldri ville bli like spennende.

Senere, da han var nødt til å svare på spørsmål fra folk som trodde spøken var virkelig og som ville høre mer om flaggermusmenneskene, skal han vært mindre begeistret.

Richard Adams Locke selv døde 16. februar 1871, 71 år gammel. I en nekrolog publisert på forsiden av The Sun, skrev avisen blant annet følgende:

«Mr. Locke var mannen bak Månebløffen, den mest suksessfulle vitenskapelige bløffen noen gang publisert, som opprinnelig ble trykket i The Sun. Historien ble fortalt med en så stor detaljrikdom og bruk av tekniske fraser at det ikke bare fenget den vanlige leser, men også forførte og forbløffet vitenskapsmenn i en utrolig grad.»

I dag regnes The Suns månebløff som en av de mest kjente og vellykkede bløffene i avishistorien. Det regnes også som en forløper til science fiction-sjangeren. De utrolige beretningene fra månen ga den to år gamle avisen et oppsving og en oppmerksomhet som løftet den opp i avisenes førstedivisjon. Det var faktisk samme avis som senere lanserte «Man bites dog»-begrepet, som i dag regnes som selve definisjonen på hva som er en nyhet.

Julebløffen 60 år senere

Avisen forsøkte seg på en bløff igjen i 1897, dog av et litt annet kaliber. I det som har endt opp som tidenes mest berømte leder, skrev avisens daværende redaktør et aldeles nydelig svar på spørsmålet fra åtte år gamle Virginia O'Hanlon om julenissen virkelig finnes.

Virginias originale brev hvor hun spør om julenissen virkelig finnes. Foto: Wikimedia Commons.
Virginias originale brev hvor hun spør om julenissen virkelig finnes. Foto: Wikimedia Commons.

Virginia hadde begynt å tvile og spurte faren sin om det virkelig var sant. Faren parerte med å si at dersom det står i avisen, så er det sant. Virginia vendte seg til The Sun for å få svaret.

«Vær så snill å si sannheten,» skrev hun. «Finnes julenissen?»

Svaret til redaktør Francis Pharcellus Church er et vakkert, gripende, filosofisk forsvar for poesien, håpet og den menneskelige fantasi hvor hans uforbeholdne konklusjon var den rørende bløffen: «Yes, Virginia, there is a Santa Claus».

Lederen har blitt en klassiker i amerikansk julefolklore og har resultert i både teateroppsetninger og filmer.

Avisen The Sun ble nedlagt i 1950.

Kilder: Los Angeles Times, hoaxes.org , History Buff, «Bløffer og bløffmakere» av Tore Sørensen, Wikipedia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 SSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 TØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte
Siste nytt
07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00NorgeSSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58NorgeStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40MotorTØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte
Populært