Avisbløffen som lurte en hel verden i 1835:

Lurte alle til å tro det fantes liv på Månen

Mennesket har alltid lurt på om det finnes liv utenfor Jorden. I 1835 kom New York-avisa Sun med sitt oppsiktsvekkende svar: I en serie på seks episoder trykket de fantastiske og detaljerte beretninger om livet på Månen. Faksimile fra Sun.
Mennesket har alltid lurt på om det finnes liv utenfor Jorden. I 1835 kom New York-avisa Sun med sitt oppsiktsvekkende svar: I en serie på seks episoder trykket de fantastiske og detaljerte beretninger om livet på Månen. Faksimile fra Sun.

180 år før «falske nyheter» ble et begrep, skrev New York-avisen The Sun fantastiske beretninger om liv på månen. Historiene forbløffet en hel verden og bragte avisens opplagstall til himmels.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sommerdag i august 1835 våknet innbyggerne i New York opp til den fantastiske nyheten om at det var blitt oppdaget liv på månen.

Ifølge den vesle avisen The Sun hadde en vitenskapsmann i Sør-Afrika klart å fravriste månen dens hemmeligheter ved å bruke et kraftig teleskop. Det markerte starten på en serie i seks episoder hvor leserne kunne følge de utrolige og detaljerte historiene fra vår nærmeste nabo i verdensrommet.

Det var fantastiske fortellinger om månens flora og fauna, beretninger om flaggermusmennesker med utsvevende sexliv, intelligente bevere, geitelignende monstre og templer av safirer og smaragder.

Opplaget til avisen The Sun gikk til himmels på kort tid. Men historiene suksessen var bygget på var oppspinn fra ende til annen, funnet på av en kreativ journalist på jakt etter sensasjoner og flere lesere, over 180 år før USAs Donald Trump gjorde «fake news» til et begrep.

Illustrasjon fra en italiensk versjon av den store månebløffen, trykket i Napoli i 1836. Foto: Smithsonian Institution Libraries.
Illustrasjon fra en italiensk versjon av den store månebløffen, trykket i Napoli i 1836. Foto: Smithsonian Institution Libraries.

Pirret leserne

Det første kapitlet i den berømte månebløffen kom på trykk fredag den 21. august 1835. Da publiserte The Sun en relativt nøktern notis om oppdagelsen som var gjort på månens overflate. Artikkelen hadde som hovedformål å pirre leserne til å kjøpe de kommende utgavene. Samtidig satte notisen en troverdig og vitenskapelig ramme på de utrolige historiene som skulle komme. Og de kom.

I beretningen ble det fortalt at vitenskapsmannen Sir John Herschel, sønn av den kjente astronomen Sir William Herschel (som oppdaget Neptun), hadde dratt til Sør Afrika med et nytt og kraftig teleskop for å studere månen på et detaljnivå som ville sette alle tidligere observasjoner i skyggen.

Les også: Ota Bengas tragiske liv i bur

Det kraftige teleskopet skulle ha et detaljnivå tilsvarende et mikroskop. Dermed, skrev avisen, hadde Herschel klart å forstørre månens overflate imponerende 42.000 ganger. Det gjorde det mulig å se ting på månens overflate ned til 45 centimeters størrelse, slik at man kunne skjelne et stort spekter av månens flora og fauna forbausende klart.

Artikkelen var signert en viss Dr Andrew Grant, som i virkeligheten var en person som ikke eksisterte. Bak det fiktive navnet skjulte den engelske journalisten Richard Adams Locke (1800 - 1871) seg. Locke var en fjern slektning av den berømte filosofen John Locke, og hadde dratt over Atlanteren til USA i 1832 i håp om å gjøre karriere.

Vakre strender og blåaktige monstre

Avisen Suns illustrasjon av flaggermusmenneskene på månen.
Avisen Suns illustrasjon av flaggermusmenneskene på månen.

Etter å ha pirret leserne gjennom den første introduksjonen, var Locke klar til å bringe løgnen et steg videre. I den andre beretningen kunne Locke begeistre leserne med små glimt av hvordan landskapet og innbyggerne på månen virkelig så ut.

Her var det nydelige strender med den hviteste sand, klipper av grønn marmor og skoger som overgikk alt man har sett her på jorden. Bøffellignende dyr regjerte på slettene og et annet snodig dyr, som ifølge avisen ville blitt klassifisert som monster på vår planet, hadde også blitt oppdaget. Monsteret hadde blåaktig farge, hodet og skjegget til en geit, samt et horn i pannen, omtrent som en enhjørning.

I artiklene som fulgte ble bildene og beskrivelsene av månen mer og mer detaljerte. Locke overgikk nesten seg selv i sine kreative og fantasifulle skildringer. For hver utgave hadde han nye avsløringer. Bare på én del av månen, fortalte han, hadde Sir John Herschel observert 38 tresorter, dobbelt så mange andre planter og 16 forskjellige dyrearter. Blant dem et lite reinsdyrlignende dyr, elg, hjort og bjørner med horn.

Safirtempel på månen. Illustrasjon fra 1835.
Safirtempel på månen. Illustrasjon fra 1835.

Og mang en leser ble sikkert forbløffet over å høre om templer av edelsten, måneametyster på over 20 meter og skildringen av et mystisk beverlignende dyr uten hale som kunne bevege seg på to ben.

Dyret bærer ungene sine på armen, som om det skulle være et menneske og beveger seg ved å glide gjennom landskapet. Hyttene deres er konstruert bedre og og høyere enn det mange av de ville innfødte får til, og ettersom det kommer synlig røyk fra flere av hyttene synes det klart at disse vesenene også kjenner til bruken av ild, skrev avisen.

Les også: Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Uanstendige flaggermusmennesker

Mest sensasjonelt var nok likevel oppdagelsen av menneskelignende måneboere. Ifølge The Sun var de bortimot halvannen meter høye, dekket med blankt, kopperfarget hår og, skulle man dømme etter utrykket i de gulaktige ansiktene, var de tydelig intelligente. De hadde membranaktige vinger på ryggen slik at de kunne fly, var glade i å samtale, badet i sjøene og hadde en seksuell løssluppenhet avisen kviet seg for å utdype da den «ville passet dårlig overens med vår jordiske oppfatning av anstendighet».

«Vespertilius-homo» ble måneboerne døpt. «Flaggermusmennesker».

Saken fortsetter under bildet

Mest sensasjonelt var oppdagelsen av menneskelignende måneboere med flaggermusvinger. Illustrasjon fra 1835.
Mest sensasjonelt var oppdagelsen av menneskelignende måneboere med flaggermusvinger. Illustrasjon fra 1835.

Artiklene fra månen skapte sensasjon. Hele USA lot seg begeistre og ventet i spenning på neste kapittel. Så ivrige var folk etter å høre siste nytt fra verdensrommet, at opplagstallet til The Sun, som lenge hadde vært synkende, gikk i taket fra 4.000 til 19.360 eksemplarer på kort tid og bidro til at avisen i en periode kunne kalle seg verdens største dagsavis. Trykkpressen i The Suns lokaler i Nassau Street gikk uavbrutt i ti timer hver dag for å tilfredsstille etterspørselen.

Artiklene ble også trykket i andre publikasjoner i Amerika og Europa. Ytterligere 60.000 eksemplarer ble solgt da artiklene kom som eget hefte med illustrasjoner.

Les også: Han var alle gruppebilders far

Lurte seg unna skeptiske forskere

Selv om historiene fra månen var umåtelig populære, var det slett ikke alle som lot seg lure av The Suns månebløff. Amerikanske astronomer var svært skeptiske til de stadige rapportene om vår nærmeste nabo i verdensrommet.

Uten at det har blitt verifisert, sies det at det en dag dukket en delegasjon forskere fra Yale University uanmeldt opp i avisredaksjonen og forlangte å få se de originale vitenskapelige rapportene det stadig ble referert til. Og med all den sjarmen Locke klarte å lire av seg, forklarte han at disse befant seg på trykkeriet. Håpet var at forskerne dermed skulle la saken ligge. Men de mistenksomme vitenskapsfolkene ga seg ikke før Locke hadde gitt fra seg trykkeriets navn og adresse.

Sir John Herschel ble kreditert for oppdagelsene på Månen, men hadde ingenting med saken å gjøre. Portrettet er fra 1867. Foto: Metropolitan Museum of Art.
Sir John Herschel ble kreditert for oppdagelsene på Månen, men hadde ingenting med saken å gjøre. Portrettet er fra 1867. Foto: Metropolitan Museum of Art.

Den store månebløffen stod nå i fare for å bli avslørt en gang for alle. Men heldigvis for Locke klarte han å komme forskerne i forkjøpet. Han ilte til det oppgitte stedet og fikk trykkeren til å fortelle forskerne at de originale rapportene var sendt videre. Det ble begynnelsen på en vill jakt, der Locke sendte forskerne fra det ene trykkeriet til det neste, mens han selv tok snarveier for å fortelle sine trykkerivenner hvor de skulle sende forskerne videre.

Til slutt var forskerne utmattet og ga opp forsøket på å avsløre bløffen.

Oppspinn

Nærmest en avsløring kom den konkurrerende avisen New York Herald, som stilltiende hadde sittet på sidelinjen og observert The Suns opplagstall nå astronomiske høyder. Der satte redaktøren inn flere støt på å avsløre rivalen, noe som førte til fornøyelige passiarer mellom redaktørene i de to konkurrerende avisene, hvor det ikke manglet på finurlige personangrep og kvikke orddueller.

«The Sun svindler sitt publikum», skrev den frittalende James Gordon Bennett i New York Herald, og fortsatte med å kalle avisen «lettsindig, umoralsk, pengeglad, forvorpen og nederdrektig, en avis som skamløst bløffer sitt publikum».

Det var journalisten Richard Adams Locke som stod bak den kreative månebløffen. Foto: Wikimedia Commons.
Det var journalisten Richard Adams Locke som stod bak den kreative månebløffen. Foto: Wikimedia Commons.

Først den sekstende september 1835 kom sannheten fram. Da bestemte The Sun seg for selv for indirekte å avsløre månehistoriene som oppspinn. Likevel kom aldri avisen selv med noen direkte innrømmelser eller beklagelser overfor leserne. De skrev bare en kort oppsummering hvor de bemerket at historien hadde vært nyttig fordi den hadde fått opinionen til å tenke på noe annet et stund enn det bitre stridens eple: avskaffelsen av slaveriet.

Les også: Londons beste restaurant var en bløff

Reaksjonene

Leserne skal ha tatt avsløringen med stor munterhet, og de høye opplagstallene som Sun hadde nådd i løpet av måneserien, holdt seg stabile også etterpå. Ordet «Moon-hoax» ble av samtiden brukt som begrep tilsvarende «fake news».

Da spøken nådde hovedpersonen selv, vitenskapsmannen Sir John Herschel - som var uvitende til hele episoden, skal han ha gitt uttrykk for at han syntes månespøken var morsom og at hans egne oppdagelser aldri ville bli like spennende.

Senere, da han var nødt til å svare på spørsmål fra folk som trodde spøken var virkelig og som ville høre mer om flaggermusmenneskene, skal han vært mindre begeistret.

Richard Adams Locke selv døde 16. februar 1871, 71 år gammel. I en nekrolog publisert på forsiden av The Sun, skrev avisen blant annet følgende:

«Mr. Locke var mannen bak Månebløffen, den mest suksessfulle vitenskapelige bløffen noen gang publisert, som opprinnelig ble trykket i The Sun. Historien ble fortalt med en så stor detaljrikdom og bruk av tekniske fraser at det ikke bare fenget den vanlige leser, men også forførte og forbløffet vitenskapsmenn i en utrolig grad.»

I dag regnes The Suns månebløff som en av de mest kjente og vellykkede bløffene i avishistorien. Det regnes også som en forløper til science fiction-sjangeren. De utrolige beretningene fra månen ga den to år gamle avisen et oppsving og en oppmerksomhet som løftet den opp i avisenes førstedivisjon. Det var faktisk samme avis som senere lanserte «Man bites dog»-begrepet, som i dag regnes som selve definisjonen på hva som er en nyhet.

Julebløffen 60 år senere

Avisen forsøkte seg på en bløff igjen i 1897, dog av et litt annet kaliber. I det som har endt opp som tidenes mest berømte leder, skrev avisens daværende redaktør et aldeles nydelig svar på spørsmålet fra åtte år gamle Virginia O'Hanlon om julenissen virkelig finnes.

Virginias originale brev hvor hun spør om julenissen virkelig finnes. Foto: Wikimedia Commons.
Virginias originale brev hvor hun spør om julenissen virkelig finnes. Foto: Wikimedia Commons.

Virginia hadde begynt å tvile og spurte faren sin om det virkelig var sant. Faren parerte med å si at dersom det står i avisen, så er det sant. Virginia vendte seg til The Sun for å få svaret.

«Vær så snill å si sannheten,» skrev hun. «Finnes julenissen?»

Svaret til redaktør Francis Pharcellus Church er et vakkert, gripende, filosofisk forsvar for poesien, håpet og den menneskelige fantasi hvor hans uforbeholdne konklusjon var den rørende bløffen: «Yes, Virginia, there is a Santa Claus».

Lederen har blitt en klassiker i amerikansk julefolklore og har resultert i både teateroppsetninger og filmer.

Avisen The Sun ble nedlagt i 1950.

Kilder: Los Angeles Times, hoaxes.org , History Buff, «Bløffer og bløffmakere» av Tore Sørensen, Wikipedia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkmordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Tre menn pågrepet og siktet for drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 Ni savnet etter vulkanutbruddet på New Zealand08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er fornøyde med barnehagene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38 Studenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31 Tak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57 Mystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52 Milik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39 Riksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23 Grønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16 Nesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58 Flere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49 Fløibanen kjørte på et tre20:47 Mesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44 Ny skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39 Nav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35 Zuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22 Pompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16 33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10 Ap om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35 Mann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18 Aftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07 Protester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59 Triste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43 Solberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01 Elever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37 Opprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27 Studie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24 Nye målinger av sola overrasker forskerne17:09 Rosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08 Seks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07 Hurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50 Karmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27 Mattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27 Politiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08 10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42 Karlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35 Hvordan kunne man tillate turister der?15:34 Finland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33 Luftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22 Demokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19 Letingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42 Forsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40 Norsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20 Ny kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13 Uværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58 Ny skade for City-forsvarer13:46 USA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28 Deschamps gjør som Lagerbäck12:50 Vanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49 Roxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48 Abiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48 Y-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31 Lånekassen øker fastrenten
Siste nytt
10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkmordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeTre menn pågrepet og siktet for drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNi savnet etter vulkanutbruddet på New Zealand08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er fornøyde med barnehagene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03PolitikkTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38NorgeStudenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31NorgeTak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57NorgeMystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52SportMilik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39NorgeRiksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23PengerGrønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16Helse og livsstilNesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58VerdenFlere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49NorgeFløibanen kjørte på et tre20:47SportMesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44SportNy skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39PengerNav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35SportZuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22VerdenPompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16Norge33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10Helse og livsstilAp om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35NorgeMann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18SportAftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07NorgeProtester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59ReiseTriste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43PolitikkSolberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01NorgeElever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37VerdenOpprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27VerdenStudie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24NyheterNye målinger av sola overrasker forskerne17:09SportRosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08VerdenSeks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07PengerHurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50NorgeKarmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27NorgeMattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27NorgePolitiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08Kultur10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42SportKarlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35VerdenHvordan kunne man tillate turister der?15:34PolitikkFinland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33NorgeLuftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22PolitikkDemokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19VerdenLetingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42VerdenForsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40SportNorsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20PolitikkNy kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13NorgeUværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58SportNy skade for City-forsvarer13:46VerdenUSA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28SportDeschamps gjør som Lagerbäck12:50KulturVanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48NorgeAbiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48KulturY-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31PengerLånekassen øker fastrenten
Populært