Studie: Disse er mest utsatt for langtidssykdom som følge av coronasmitte

Kvinner er blant gruppen som er mer utsatt for langtidssykdom som følge av coronaviruset.
Kvinner er blant gruppen som er mer utsatt for langtidssykdom som følge av coronaviruset.

Visse faktorer gjør deg mer utsatt for å bli syk i en lengre periode etter å ha blitt smittet av covid-19.

Én av 20 personer smittet av coronaviruset har symptomer som vedvarer i åtte uker. En studie gjennomført av forskere fra Kings College London viser at det er en overhyppighet av langtidssykdom blant kvinner, overvektige og folk med astma.

Studiens formål er å kartlegge hvem som vil kunne trenge mer omstendelig og lengre helsehjelp gjennom sykdomsperioden, slik at det kan tas tak i tidlig i sykdomsforløpet.

Fikk flere symptomer

Smittede ble bedt om å registrere symptomene sine i en app utviklet av forskerne. Slik kunne forskergruppen samle og analysere data fra dem som viste seg å utvikle vedvarende symptomer.

Det viste seg blant annet at de som utviklet langtidsplager ofte hadde mer enn fem symptomer i løpet av den første uken av sykdomsperioden. De vanligste symptomene blant de langtidssyke er hoste, utmattelse, hodepine, diare og svekket luktesans. De hardest rammede var kvinner i alderen 50 år og eldre.

– Menn har større risiko for å utvikle alvorlige komplikasjoner, mens kvinner er mer utsatt for langtidsplager, sier forsker Claire Stevens til BBC.

Les også: Nytt symptom oppdaget: Covid-19 kan forårsake plutselig hørselstap

Fra «patetisk liten hoste» til langtidssykdom

De vedvarende symptomene varierer fra person til person, hvor utmattelse var den hyppigeste registrerte langtidsplagen.

Britiske Vicy Bourne (48) deltok i studien. Hennes sykdomsperiode begynte med det hun beskriver som en «patetisk liten hoste» i mars, men det utviklet seg til alvorlige pustevansker og behov for oksygentilførsel etter et par uker. Ved utgangen av oktober er hun fortsatt syk. Hun sliter blant annet med å gjøre daglige aktiviteter som å gå tur med hunden sin.

– Det er akkurat som om en betennelse som løper løpsk i kroppen. Plagene kommer og går, sier Vicky til BBC.

Ifølge studien er én av 7 personer syke i minst fire uker, mens én av 20 er syk i åtte, og én av 45 er syke i minst 12 uker.

Les også: Tusenvis melder seg til frivillig å la seg smitte med coronaviruset

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden