Folk som er mye på farten føler seg lykkeligere

Ut på tur i egen by ser ut til å være en skikkelig oppkvikker for humøret, ifølge ny studie. Særlig bra er det å reise variert og oppsøke bydeler som er annerledes enn der man bor. Her fra Frognerparken i Oslo. Foto: NTB/Scanpix
Ut på tur i egen by ser ut til å være en skikkelig oppkvikker for humøret, ifølge ny studie. Særlig bra er det å reise variert og oppsøke bydeler som er annerledes enn der man bor. Her fra Frognerparken i Oslo. Foto: NTB/Scanpix

De som går og reiser langt og variert, trives bedre i hverdagen. Å være mye på farten har også sammenheng med økt hjerneaktivitet som gir mer dopamin, viser ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden treningssentrene ble corona-stengt, har mange trent fysisk ved å gå tur, løpe eller sykle. Mange har begynt å utforske nærmiljøet og utforsket nye stier med mindre trengsel.

Men kan det å reise langt med t-banen også være bra for den psykiske helsen? Og hvilken betydning har variasjon i reiserutene, i så fall? Dette ville amerikanske psykologer undersøke.

Drøyt hundre deltakerne i New York City og Miami ble utstyrt med GPS-sporing som de gikk med i tre til fire måneder. Deltakerne rapporterte om positive og negative følelser, via spørsmål de besvarte på mobilen. Dermed kunne forskerne se om det var en sammenheng mellom aktiviteten og humøret.

Blir glad av å være på farten

Og sammenhengen var tydelig. De deltakerne som fartet mye rundt i byen, rapporterte i snitt mer positive følelser enn de som holdt seg mer i ro. De oppga oftere at de følte seg lykkelig, opprømt, sterk, oppmerksom eller avslappet. Forskerne registrerte alle former for forflytning.

– Det inkluderer gåturer, løping, sykling, kjøring og å ta t-banen, skriver Aaron S Heller, Ph.D. og førsteamanuensis i psykologi ved University of Miami.

Studien er publisert i tidsskriftet Nature Neuroscience denne uken. For å finne ut om variasjon i reiseruten påvirket humøret, registrerte forskerne også om deltakerne reiste variert, eller tok samme reiserute flere ganger.

Les også:

Variasjon en stor fordel

De som stadig dro til nye steder i byen, oppga at de var lykkeligere enn de som hadde mer ensformig reisemønster.

– Våre resultater tyder på at mennesker føler seg lykkeligere når de har mer variasjon i sine daglige rutiner, sier Catherine Hartley, førsteamanuensis i psykologi ved New York University i en pressemelding. Hun er en av forskerne bak studien.