Studie: 8 av 10 som testet positivt på covid-19 var symptomfrie

<p>Et coronautbrudd om bord på et cruiseskip beskrives av tre australske forskere som alle var om bord. Smitten spredde seg til seks av ti av passasjerer og mannskap i løpet av kort tid. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com</p>
Et coronautbrudd om bord på et cruiseskip beskrives av tre australske forskere som alle var om bord. Smitten spredde seg til seks av ti av passasjerer og mannskap i løpet av kort tid. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Seks av ti om bord på cruiseskipet ble smittet av coronaviruset, men de aller fleste var uten symptomer, viser ny studie. – Bekrefter at mange smittede er uten symptomer, sier norsk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et cruiseskip med 128 passasjerer og 95 mannskap la fra kai fra Ushuaia i Argentina i midten av mars for å gjennomføre et planlagt 21 dagers cruise ved Antarktishalvøya.

Tross screening for covid-19-symptomer hos alle passasjerer og mannskap før ombordstigning, samt reisenekt for personer som hadde vært i områder med utbredt smitte de siste tre ukene før avreise, oppsto et coronautbrudd på skipet.

I løpet av kort tid hadde om lag seks av ti om bord i skipet blitt smittet av viruset, men hele åtte av ti hadde ingen symptomer på covid-19 da de testet positivt, viser en fersk studie.

– Denne studien bekrefter at veldig mange som tester positivt er uten symptomer. Det begynner å tegne seg et ganske godt bilde av hvordan dette ser ut, sier forsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo (UiO) til ABC Nyheter.

Les også: Sverige med verdens høyeste covid-19-dødelighet to uker på rad

Alle passasjerer ble isolert i lugaren

Utbruddet om bord på cruiseskipet beskrives av tre australske forskere som alle var om bord, i studien i tidsskriftet Thorax.

Det første tilfellet av feber oppsto hos en passasjer den åttende dagen etter avreise.

Dette førte til at alle passasjerer ble isolert i lugarene sine, der de fikk mat servert tre ganger daglig. De ansatte som var i kontakt med passasjerer, var ikledd masker. De som var i kontakt med syke, hadde fullt verneutstyr, skriver forskerne.

I løpet av de neste dagene fikk flere om bord feber.

Argentina stengte grensene sine og ville ikke ta imot skipet, så det reiste videre til Montevideo i Uruguay, hvor det ankom på dag 13 etter avreise.

Myndighetene i Uruguay ville ikke gi tillatelse til å legge til kai før alle om bord hadde blitt testet for covid-19, med prøvetaking fra nesen. På dag 20 ble de 217 som da var igjen på skipet, testet. 128 testet positivt (59 prosent), men bare 2 av 10 hadde symptomer.

Åtte personer på skipet alvorlig syke og måtte evakueres for å få behandling på sykehus. En av de smittede passasjerene døde, skriver forskerne i Thorax.

Les også: Forland om covid-19: – Jeg tror ikke vi får en stor andre bølge

– De aller fleste som blir smittet, har få eller ingen symptomer

UiO-forsker Gunnveig Grødeland er ikke overrasket over at åtte av ti som testet positivt, var uten symptomer.

– De aller fleste som blir smittet, har få eller ingen symptomer. Det gjelder også i gruppen av eldre individer, selv om de har forhøyet risiko for å bli syke, sier hun.

– I et cruiseskip bor de tett, de sitter sammen for eksempel i kinosaler, konsertsaler og i restaurantene. Man er tett innpå folk over lang tid, da sprer smitten seg raskt, sier Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT, som har mye erfaring med utbrudd på cruiseskip. Foto: UiT