Hundeeiere rådes til å begrense kontakt med andre hunder

Mattilsynet råder nå hundeeiere til å begrense nærkontakt med andre hunder og å holde hunden i bånd. Illustrasjosnfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet har syv råd til hundeiere som er bekymret over den ukjente sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken til den ukjente hundesykdommen er fortsatt ikke kjent, opplyste beredskapssjef Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet søndag. Det er imidlertid gjort samme funn hos alle de sju hundene som er obdusert.

– Vi har gjort tilsvarende funn av tarmbetennelser i de siste hundene vi har fått inn, men vi må undersøke flere hunder for å finne ut hvordan dette har spredd seg, sa Jarp.

Nå har Mattilsynet kommet med en liste over råd til eiere med friske hunder:

  • Begrens nærkontakt med andre hunder, og hold hunden i bånd.
  • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur.
  • Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand hos din hund.
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.
  • Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs, bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses.
  • Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken.

Samtidig håper myndighetene at et eget spørreskjema som er blitt sendt ut til landets veterinærer vil kunne bidra til å gi en forklaring på den ukjente hundesykdommen. I skjemaet kartlegges det blant annet hvilke fôrtyper hunden har spist, i tillegg til hva slags godbiter og drikke hunden har fått.

Fôr er en av mange muligheter som undersøkes for å finne årsaken til de mange sykdomstilfellene. Mattilsynet ber hundeeiere med syke eller døende hunder om å ta vare på prøver av hva hunden har fått å spise de siste to ukene. Dette for å kunne ta prøver hvis nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Fredag forrige uke holdt Veterinærinstituttet pressekonferanse der de orienterte om arbeidet med sykdommen som har rammet mange hunder den siste tiden

Fram til søndag var minst 25 hunder registrert døde i Norge etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. Hovedtyngden av tilfellene er fortsatt fra Østlandet, men Veterinærinstituttet opplyser at de får meldinger om syke hunder fra store deler av landet nå.

– Det er dramatisk at så mange friske hunder med god helsetilstand og som er godt vaksinerte, dør på denne måten, sier Jorun Jarp i Veterinærinstituttet.