Mattilsynet: – Ikke mat gatekatter på ferie

Selv om det kan være fristende å gi ragmagre løskatter mat på ferie, bør man la være, ifølge Mattilsynet.
Selv om det kan være fristende å gi ragmagre løskatter mat på ferie, bør man la være, ifølge Mattilsynet. Foto: photopixel / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I populære ferieland møter man ofte løskatter og -hunder, og dyreelskere vil nok både klappe og fôre dem. – Bør unngås, mener Mattilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I disse dager reiser mange nordmenn til sørligere strøk for å få litt etterlengtet varme og sol. Er du blant dem, og i tillegg har et stort dyrehjerte, har Mattilsynet en klar oppfordring til deg:

Unngå kontakt med og fôring av løsdyr.

Det sier veterinær og seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud til ABC Nyheter.

De klassiske landene nordmenn flokker til om sommeren - som Hellas, Spania, Tyrkia og Italia - har alle mange gatekatter.

I 2016 meldte VG at Tyrkias hovedstad, Istanbul, hadde én million herreløse katter og hunder.

Selv om det kan være fristende å fôre de tidvis radmagre kattene og hundene, bør man holde seg på den trygge siden, og ikke oppnå kontakt med dyra.

Vi er veldig tydelige på at man bør unngå kontakt med løsdyr. Risikoen kontakt utgjør er stor, det så man jo med den tragiske saken tidligere i år, sier Tronerud, og referer til 24-årige Birgitte Kallestad som døde av rabies etter et opphold på Filippinene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er usikkerheter knyttet til å mate dyr og om man gjør det på riktig måte. Hva slags behov har dyra? I tillegg kan dyrene trekke tilbake til områdene i ettertid, som kan være til plage for lokalbefolkningen.

– Støtt lokale ildsjeler

Likevel er det en måte å hjelpe kattene og hundene i området du besøker - ved å hjelpe lokale ildsjeler som hjelper dyrene.

Informasjonssjef i Ving, Siri Røhr-Staff, utdyper til ABC Nyheter:

På de fleste av våre reisemål, i for eksempel Hellas, finnes det egne matstasjoner for gatekattene, slik at de får mat samlet på egnede steder. Det gjør at disse kattene og hundene holder seg mer unna restauranter og lignende, og da trenger man heller ikke synes synd på dem fordi de ikke får mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staff understreker at Ving ikke oppfordrer turister til å ikke mate dyr - men:

– Jeg tenker det er bedre å heller spørre noen lokale der man er på ferie om hvordan man kan bidra. De vet best om hvordan det fungerer best der de bor, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken forsetter under bildet.)

Å oppsøke gatekatter når man er på ferie bør unngås, mener Mattilsynet. Foto: Dziewul / Shutterstock / NTB scanpix
Å oppsøke gatekatter når man er på ferie bør unngås, mener Mattilsynet. Foto: Dziewul / Shutterstock / NTB scanpix

Tronerud er enig dette:

Det er ikke lurt å fôre dyr uten å snakke med lokale som kjenner området. Man vet ikke hvem som tar seg av dyra og hvordan lokalbefolkningen forholder seg til dem.

For å finne disse ildsjelene som ivaretar dyrenes behov, foreslår Tronerud å kontakte lokale veterinærer eller søke seg frem til dem på nettet.

Forbud mot å ta med gatehunder hjem

Samtidig oppfordrer veterinæren til å ikke ta med løshunder tilbake til Norge:

Vi er veldig opptatt av å støtte dyr som hjelpes lokalt. Støtt gjerne lokale som gjør en innsats for løshunder - og ikke ta dem med til Norge. Det utgjør en stor risiko.

Han understreker at det samme også gjelder for å bringe løshunder til andre europeiske land.

I fjor la Mattilsynet ned forbud mot å bringe gatehunder og -katter til Norge. Begrepet gatehund omfatter flere typer hunder, blant annet hunder fra sheltere, eierløse hunder og hunder med ukjent bakgrunn.