Tannlege forteller: – Jeg har hatt pasienter som trakk tennene sine selv

Tannlegeskrekk er utbredt i Storbritannia.
Tannlegeskrekk er utbredt i Storbritannia. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tannlegefobiens klør kan pasienter finne på å trekke egne tenner. Det finnes hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da han var 18 år skulle Finn James fjerne en tann. Men bedøvelsen virket ikke.

– Tannlegen bare fortsatte og fortsatte, sier han og fortsetter:
– Jeg var ikke hos tannlegen på flere tiår etter det.

Tannlegefobi er en av de mest utbredte fobiene i Storbritannia. Nesten halvparten av alle voksne i Storbritannia er redde for tannlegen, og noen nekter plent å gå til en. Undersøkelser viser at mellom fem og ti prosent av den norske befolkningen ikke sjekker tennene på grunn av tannlegeskrekk, ifølge Den norske tannlegeforening.

Heldigvis finnes det effektive hjelpemidler, men de koster.

Som følge av sin fobi gikk James rundt i nesten to år med en liten, men smertefull og potensielt farlig byll. Så kom han over et nettsted som tilbød kognitiv atferdsterapi og nevro-lingvistisk programmering (NLP) for engstelige pasienter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det forandret virkelig livet mitt. Jeg ønsket bare at noen skulle behandle meg som et menneske, og jobbe med frykten min. Første gang jeg traff min nye tannlege etter behandling snakket vi i en time, og det gjorde at tankene mine roet seg. For mange som meg er det skammen over å la tennene forfalle som er den største kampen, så vi trenger å få hjelp uten å bli dømt.

Les også: – Fremtidens tannhelsetjeneste må gi hele befolkningen et likeverdig tilbud

Hadde ikke vært hos tannlegen på 40 år

Tannlege Gordon Laurie forteller at behandlingen av tannlegeskrekk lenge har blitt forsømt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kvalifiserte meg i 1982 og det var ikke mye informasjon om tannlegeskrekk den gang, sier han.

– I ekstreme tilfeller henviste vi folk til beroligende behandling, men henvisningene innebar lang ventetid - og i mellomtiden økte pasientens smerter. Det er fortsatt langt mellom disse henvisningssentrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Laurie har både personlig og profesjonell erfaring med tannlegefobi.

– Jeg har hatt pasienter som ikke hadde sett en tannlege på 40 år og som ville trekke ut egne tenner. Min avdøde svigermor var et eksempel. Hun gjorde alt for å unngå tannlegen. Hun pleide å legge sennepspulver i hulrommene for å brenne nervene i stedet for å få tannpine. På det nivået er det jo rent selvmisbruk.

I nyere tid har det blitt utført flere studier rundt suksessen med kognitiv atferdsterapi som middel for å redusere tannlegeskrekk. Det innebærer en steg-for-steg-tilnærming som tydelig beskriver hver del av behandlingen, man har en avtale på forhånd om signaler hvis pasienten vil at behandlingen skal stoppe, og det legges planer for oppfølgingsavtaler. Et annet alternativ for engstelige pasienter er hypnose, men dette er relativt ukjent territorium.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes et tilbud i Norge: Ekstrem tannlegeskrekk: – Det er hjelp å få

Hypnoterapi

I 2009 omskolerte tannpleier Emma Carey seg for å bli hypnoterapeut. For å oppnå kvalifikasjonen tok hun et seks ukers diplomkurs ved London College of Clinical Hypnosis. Hun driver nå en privat klinikk for engstelige pasienter i Wetherby i West Yorkshire og tar opp mot 900 kroner for en time.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med klinisk hypnoterapi får vi tilgang til det ubevisste sinnet og kan klare å omgå det kritiske senteret i hjernen, slik at den engstelige pasienten kan bli dypt avslappet, sier hun og forklarer videre:

– Vi går alle inn i en tilstand med dagdrømming flere ganger om dagen, men med hypnose er det et mye dypere nivå av transe vi prøver å få tilgang til. Pasientene får veiledning til å øve på dette hjemme slik at de enkelt kan oppnå den dype tilstanden av avslapning, og deretter finne frem til denne tilstanden hos tannlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ofte trenger Carey bare å treffe pasienter tre-fire ganger før de har tilegnet seg ferdighetene og kan klare å slappe av når de er til behandling.

Les også: Tannkjøttsykdom rammer 10-15 prosent - dette bør du vite om periodontitt

Fobier fra barndommen

John Bailey, hypnoterapeut på heltid og spesialist på tannlegeskrekk, har sett at mange fobier stammer fra barndommen. Han forteller at foreldre gjerne sier ting som «ikke bekymre deg, det kommer ikke til å gjøre vondt», og på den måten forteller barnet at tannlegen er en å være på vakt mot. Barnet tenker «men hvorfor kan det gjøre vondt». Og så gjør det kanskje vondt, selv om foreldrene har forsikret dem om det motsatte.

En spesialistbehandling for tannlegeskrekk er fremdeles bare tilgjengelig for de som har råd til dem. De knappe alternativene som er tilgjengelige i det offentlige er underlagt et postnummer-lotteri, ifølge Charlotte Waite som leder England Community Dental Services Committee.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Keerut Oberai, en nyutdannet tannlege, sier:

– Selv om vi er mye mer bevisste på å behandle pasienter helhetlig og tannlegeskrekk er et tema på universitetet, er vi i en offentlig praksis ofte veldig presset, og det kan være vanskelig å ta seg tid til å snakke med pasienten og bruke disse forskjellige teknikkene. Samtidig er vi her for å sørge for at pasientene holder tennene friske, og vi må gjøre det vi kan for at de føler seg komfortable. Noe som også må jobbes med er å bli kvitt stereotypen om at tannleger er til for å fryktes. Vi er jo faktisk ganske normale og hyggelige mennesker.

Les også: Knytter dårlig tannhelse til demens

Oversatt av Guro Thorbru /ABC Nyheter /Pressworks © Guardian News & Media Limited