Meny

Her skulle skillet mellom tak og vegg viskes ut

Denne hytta i Ryfylke er kledd med skifer for å skjerme den mot skogen bak. I fronten åpner hytta seg mot sjøen nedenfor. Foto: Olav Resell

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hytta fikk sin form fordi den skulle lukke seg mot skogen og åpne seg mot fjorden.

Hytte Ryfylke

  • Areal: 120 kvadratmeter
  • Antall rom: 6
  • Arkitekter: Pir II Oslo & Resell Arkitektur v/Olav Resell
  • Byggeår: 2012 -2015
  • Entreprenør: Miljø Bygg AS
  • Møbelsnekker: Solfjelds møbelfabrikk AS
  • Skiferfasade: Otta Pillarguri/Minera Skifer
  • Trefasade: Accoya/ProfftreInteriør - plater og paneler: Profftre
  • Vinduer og ytterdører: Thor Melings trevarefabrikk
  • Innerdører: Bovalls dörrbyggeri
  • Integrerte lyssystemer: Intra Lighting/SM Lys
  • Rekkverksnett: Jakob Rope Systems/Artinterior
  • Betong: Finnøy Betong/Oltedals

Mange hytter ligger utsatt til, i den forstand at vær og vind til tider herjer kraftig med dem. Det er det mange hytteeiere som tar hensyn til ved utformingen av hytta , og valg av ytterkledning.

Denne hytta i Ryfylke er plassert slik at når solen stråler, kan man sitte skjermet fra den fremherskende vindretningen.

– I dette området av landet er hovedregelen at nordavind medfører klarvær. På sydsiden av hytta er man dermed beskyttet mot den sterkeste vinden under godt vær", sier arkitekt Olav Resell. Hytta var et samarbeidsprosjekt mellom hans arkitektfirma, Resell Arkitektur, og Pir II arkitekter.
Les også:   Se hva arkitekten gjorde da hun kjøpte en liten 70-tallshytte

Hytta er skjermet mot skogen

Terrenget luter nedover mot sjøen, og bakenfor presser skogen på. I dette møtet mellom mørk skog og havets lys ble hytta plassert, som et skille mellom trærnes evighet og sjøens allmektighet.

(Saken fortsetter under bildet)

Hytta er gitt en omsluttende form som skaper et fokuspunkt i hyttas forkant. Foto: Olav Resell

– Hyttens fellesfunksjoner, som stue, spisestue og kjøkken henvender seg ut mot sjøsiden, mens hovedandelen av soverom og våtrom er plassert på motsatt side, der de ligger skjermet og henvender seg mot skogen bak, forklarer Resell.

Les også:   Slik spriter du opp badet på budsjett

Skifer på tak og yttervegger

Hytta ligger på en frodig liten øy nordøst for Stavanger. Dit kommer man bare sjøveien, og derfor måtte alle byggematerialer fraktes med båt. En utfordrende transport la likevel ikke begrensninger på materialvalget. For hytta er blant annet kledd med ottaskifer på nordsiden, mens det inne troner et ildsted av plasstøpt betong.

Skifer er valgt både som takbelegg og som veggkledning på hyttas nordside, og det er et valg som er motivert av flere vurderinger.

– Skiferen er mørk gråsvart og inneholder jern. Det gir et naturlig fargespill som forandrer seg under ulikt vær og i ulike lysforhold, forklarer Resell.

Les også:   Stua bar preg av at eieren hadde gjort ting selv

(Saken fortsetter under bildet)

Bruken av ottaskifer på vegger og tak gir hyttas overflate en spesiell estetikk. Foto: Olav Resell

– Det var et ønske om at hytta skulle lukke seg mot skogen bak, og åpne seg mot fjorden og utsikten. Dernest var det en intensjon om at skillet mellom vegg og tak skulle viskes ut, og at hytta skulle opptre som én hel form, utdyper Resell, og legger til at det også var et ønske om at man skulle komme tett på skiferen, at det skulle være lett å gå bort og ta på den.

Les også:   Slik lykkes du med åpen kjøkkenløsning

Lun uteplass

Arkitekten har gitt hyttas form to knekkpunkter, slik at den har fått en omsluttende form som skaper et fokuspunkt i hyttas forkant, og ut mot sjøsiden. For det er her livet skal leves om sommeren, når nordavinden kommer strykende gjennom skogen og bøyes av mot den massive skiferveggen og blir til en mild bris på forsiden.

– Denne formen er valgt for å skape et beskyttet og solrikt uterom med utsikt utover fjorden i syd, beskriver arkitekten.

Under hyttas himmelstrebende saltak er det lagt en halvetasje, som er tilgjengelig fra kjøkkenet. Dette området er designet for fleksibel bruk, blant annet med ekstra soveplasser.

– Og det er tatt ut åpninger i takflate og gavlvegg for å sørge for at utsikten ut mot fjorden og omgivelsene er tilgjengelig også herfra, forklarer Resell.

Les også:   Ser kjøkkenviften din slik ut?

(Saken fortsetter under bildet)

Hytteeieren ønsket å maksimere utnyttelsen av tillatt bebygd areal. Det innebar blant annet at arkitekten arbeidet med å minimere trafikkarealet. Foto: Olav Resell

Maksimal arealutnyttelse

Ett av hytteeierens krav, var en maksimal utnyttelse av tomtens byggbare areal. De hadde også helt spesifikk ønsker for hvor mange som skulle kunne bo på hytta samtidig.

– For å imøtekomme disse ønskene er mengden rent trafikkareal forsøkt redusert til et minimum, samtidig som hytten er designet slik at hele det øvre nivået har en høyde som gjør at det ikke regnes med i hyttens totale areal. Videre er det arbeidet med integrerte og plassbesparende løsninger for senger, skap og øvrig oppbevaring, forteller Resell.

Les også:   – Kan komme «over natta» i nye, godt isolerte boliger

Ask og betong innvendig

I tillegg til skiferkledningen er det lagt spilekledning i alle forsenkninger og innhuk. Spilene er i acetylert trevirke, som ifølge Resell har en stabilitet som har gjort det mulig å jobbe med høy presisjon i alle overganger uten fare for forskyvninger.

Den samme vekslende bruken av ulike kledninger er også gjennomført innvendig, da med ask som det bærende materialet. I himlingene er det lagt spiler og panel, på veggene er det brukt finerplater og panel og på gulvet i annenetasje er det lagt heltre. Gulvet i første etasje er derimot i slipt betong med innebygget vannbåren varme.

Og opp av betonggulvet reiser ildstedet seg som et tårn, plasstøpt med liggende bordforskaling, som gir betongkonstruksjonen en levende struktur. Konstruksjonen har også en betydelig varmelagringskapasitet.

Ved å gi hytta en buet form, etableres det et fokus i forkant av hytta. Foto: Olav Resell

Les også:

Slik så det ut da Grethe var ferdig med svigermorens hytte

Småbarnfamilien rekker knapt sette seg i bilen før de er fremme

Fikk seg drømmehytte med lavt budsjett og stor egeninnsats

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus