Vi kan ikke ha en hvit Pocahontas eller Mulan

Halle Bailey fremfører under Grammy-utdelingen tidligere i år. Foto: AFP
Halle Bailey fremfører under Grammy-utdelingen tidligere i år. Foto: AFP

Den amerikanske artisten Halle Bailey har landet rollen som Ariel i live-innspillingen av «Den Lille Havfruen». Det har fått folk til å se rødt.

Stemmer: Carina Elisabeth Carlsen
Kroppspositivist, blogger og spaltist

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Bailey opplever den samme type hets som Hertuginnen av Sussex, Megan Markle, har gjort i lengre tid. Hun har fått en rolle som tradisjonelt har vært tiltenkt hvite kvinner, og det faller ikke i god jord. Det faktum at havfruer generelt er et fabelvesen og ikke eksisterer (selv om det hadde vært helt fantastisk om de gjorde), kommer i annen rekke. At fisker og krabber synger og danser på havets bunn er det heller ingen som stiller spørsmålstegn ved. At Ariel får en annen hudtone enn i tegnefilmen fra 80-tallet burde være det minste problemet ved det realistiske aspektet av filmen.

Folk samles om sine rasistiske holdninger og kaster ut argumentasjon som at Ariel har rødt hår, at hvis vi først skal ha en svart Ariel vil de ha en hvit Pocahontas, at eventyret finner sted i Danmark og at vi må holde oss til originalen.

Men ta det med ro – jeg skal bryte det hele ned for dere, steg for steg:

Vi kan ikke ha en hvit Pocahontas, Tatiana eller Mulan av den enkle grunn at deres etnisitet var selve bakteppet for historiens handling. Altså har alle Disney sine fargede prinsesser hatt hindringer eller utfordringer på bakgrunn av deres hudfarge. Tatiana fikk riktignok mannen hun ville ha, men det viktigste for henne å få sikret et økonomisk lån. Det er ikke like glamorøst som si Belle i «Skjønnheten og Udyret», som fikk et halvt kongerike og et bibliotek enhver ville misunt henne.

Et annet argument jeg har sett er at Ariel har rødt hår. Det har Disney ymtet frempå at hun fortsatt skal ha. Jeg kan også avsløre at svarte mennesker også kan ha rødt hår, helt naturlig.

Les også: For å få «bikinikropp» er det bare å ta på seg en bikini

(Saken fortsetter under)

Slik så Ariel ut i den tegnede filmklassikeren fra 1989. Foto: Disney/AP
Slik så Ariel ut i den tegnede filmklassikeren fra 1989. Foto: Disney/AP

Når det gjelder Danmark: Nå skal det jo også sies at i Disney-utgaven får vi aldri vite hvor skuta til prinsen har vært eller er på vei. Om han er dansk (hvilket jeg betviler med tanke på landskapet i filmen), kan han jo uansett ha sjarmert Ariel et helt annet sted. Hun følger jo faktisk etter ham, for de som husker filmen. Videre hadde Danmark på den tiden handlingen trolig er lagt til kolonier over store deler av verden, hvilket vil si at selv om handlingen finner sted på dansk jord, kan det ha funnet sted andre steder enn bortenfor Drøbaksundet.

Skal vi begynne å snakke om originaleventyrene er det mange av Disney-klassikerne som må gå igjennom en aldri så liten transformasjon, og ikke minst øke aldersgrensen sin:

I «Askepott» skar stesøstrene av seg tærne for å passe glasskoen. Pocahontas ble med til England, fant seg en annen og døde av pest i en alder av 21 år. I «Tornerose» møtes ikke Aurora og prinsen i skogen. Han finner henne etter hun har sovnet, voldtar henne, gjør henne gravid og hun føder tvillinger i søvne. Snøhvit er syv år når stemoren prøver å drepe henne.

For ikke å snakke om at Pinocchio dreper Timmy Gresshoppe, etter at Timmy gir ham noen gode råd. Også ble Pinocchio hengt.

«Den Lille Havfruen» er intet unntak. I den originalehistorien, som så mange refererer til, beskrives riktignok havfruens hvite hender og hvite ben. Men eventyret er også et mareritt fylt med psykisk og fysisk terror av en femten år gammel havfrue. Søstrene synger om å drepe sjømenn, prinsen er kjip (på et tidspunkt mansplainer han henne om havet), og Ariel skjære ut tungen sin for å få ben. Bena hun fikk var så smertefulle å gå på, at det kjentes ut som hun gikk på skarpe kniver.

I denne illustrasjonen fra 1899 ser vi den unge havfruen bli møtt av sine søstre som har solgt sitt hår til havheksen. De gir henne dolken hun må drepe prinsen med og dermed redde sitt eget liv. Foto: Wikimedia
I denne illustrasjonen fra 1899 ser vi den unge havfruen bli møtt av sine søstre som har solgt sitt hår til havheksen. De gir henne dolken hun må drepe prinsen med og dermed redde sitt eget liv. Foto: Wikimedia

I tillegg var avtalen hun inngikk med havheksa at hun måtte få prinsen til å gifte seg med henne, hvis ikke ville hun forvandles til havskum. Prinsen på sin side gifter seg med en annen - hun han tror er den som reddet ham fra drukning.

Søstrene til Ariel tar affære og donerer bort alt håret sitt til Ursula for å redde sin kjære søster. Dette fordrer dog at Ariel må drepe prinsen, noe hun ikke gjør fordi hun er så forelsket. Ariel gikk altså i døden for sin kjærlighet og ble forvandlet til havskum. Hun blir riktignok en ånd, blir kjent som en av vindens døtre og må gjøre gode gjerninger i 300 år fremover.

Så en forelsket liten havfrue trekker det korteste strået hele historien igjennom, mens Ursula på sin side lever lykkelig alle sine dager med flotte, nye parykker.

Så ikke akkurat den romantiske historien vi kjenner til der altså.

Andre argumenter er at Disney nå ødelegger sin egen havfrue. Men hvordan kan de gjøre det, når deres versjon allerede er en barnevennlig adapsjon av den allerede eksisterende historien? Og ærlig talt – tegnefilmen kom i 1989. Det er 30 år siden. For det første har verden gått fremover siden den gangen. Jeg synes det er flott at selskapet velger å løfte blikket og flytte historien frem til 2019.

For det andre har Disney selv uttalt at de ga den best kvalifiserte rollen. Dette kalles likestilling, og for de som er usikre på begrepet, betyr dette like muligheter for alle. Flere burde følge Disneys eksempel.

For det tredje er det jo den kommende generasjonen som skal se denne filmen. Det er en barnefilm. Du som i dag er voksen og husker tegnefilmen fra 80-tallet er ikke målgruppen lengre. Beklager. Du kan elske havfruer alt du vil, men det eneste som kommer frem ved å klage på at vi får en svart Ariel er at du fremmer de dårlige holdningene dine, og overfører disse til barna.

Til slutt – moralen i Disneys versjon av «Den Lille Havfruen», er å elske på tvers av rase. Tenk litt på den.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken
Siste nytt
16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken
Populært