Meny

Vi ler av Ivanka Trump – det er for skremmende å ta henne på alvor

På første rekke under G20-toppmøtet i Japan 29. juni: Japans statsminister Shinzo Abe, presidentrådgiver Ivanka Trump, USAs president Donald Trump og Indonesias president Joko Widodo. I bakgrunnen blant annet Storbritannias statsminister Theresa May og Canadas statsminister Justin Trudeau. NTB Scanpix/AFP.
På første rekke under G20-toppmøtet i Japan 29. juni: Japans statsminister Shinzo Abe, presidentrådgiver Ivanka Trump, USAs president Donald Trump og Indonesias president Joko Widodo. I bakgrunnen blant annet Storbritannias statsminister Theresa May og Canadas statsminister Justin Trudeau. NTB Scanpix/AFP.

Håndveske-entreprenøren blir avfeid av verdens ledere, men det spiller ingen rolle. Hun er fortsatt den perfekte produktplasseringen for merkevaren Trump.

Stemmer: Suzanne Moore - The Guardian
Spaltist i The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Et skilt med bilde av seniorrådgiver til den amerikanske presidenten, Ivanka Trump, før hennes deltakelse i Det vestafrikanske toppmøtet om kvinnelige entreprenører i Elfenbenskysten 17. mai. NTB Scanpxi/AFP.
Et skilt med bilde av seniorrådgiver til den amerikanske presidenten, Ivanka Trump, før hennes deltakelse i Det vestafrikanske toppmøtet om kvinnelige entreprenører i Elfenbenskysten 17. mai. NTB Scanpxi/AFP.

Har vi ikke alle vært der? Holdt litt utenfor samtalen. Vi har dollet oss opp, «pretty in pink» og håpet å bli tatt på alvor, mens de andre himler med øynene.

De fleste av oss er en smule selvbevisste, og håper at ingen legger merke til det som foregår. Men forlegenhet er ikke Ivanka Trumps greie. At hele verden så at hun ble avfeid av verdens ledere på G20, spiller egentlig ingen rolle. Hun kler seg tekkelig. Hun neier. Og det var hun, og ikke presidentfruen Melania Trump (som nok en gang har forsvunnet fra rampelyset) som krysset grensen til Nord-Korea sammen med sin far.

«Surrealistisk», var hennes kommentar til dette. Det var virkelig surrealistisk, selv om den poetiske kraften til surrealismen har fordampet for lengst. Surrealismen kan bare rokke ved det rasjonelle, og vi er langt forbi det stadiet.

Ivanka, konevikar og datter, reiser jorden rundt og snakker om kvinners styrke. Jeg antar dette betyr ørepynt. At hennes robotaktige fremtoning gjør faren i stand til å støtte dem som fratar kvinner rettigheter, kan virke avvæpnende, men er ikke noe nytt. Bøllete menn har alltid brukt kvinner til å myke opp sitt image.

Hun minner nesten litt om Asma al-Assad, kona til Syrias president Bashar al-Assad.

Ivanka driver merkevarebygging for Trump-regimet. Produktplassering.

Hun er både produkt og plassering, og ingen vet helt hvordan de skal forholde seg til det.

Les også: Fryder seg over manipulerte bilder av Ivanka Trump

Beklemte statsledere

Statsledere ser kanskje beklemt ut når hun plasseres midt på bilder fra toppmøter, men de er medskyldige i at det kan skje. Faktisk er det mange av dem som vet alt for godt hvordan slikt fungerer. Særlig Indias statsminister Narendra Modi, Russlands president Vladimir Putin og saudierne.

Ivanka Trump under et møte om kvinners rolle i arbeidslivet i forbindelse med G20-toppmøtet i Osaka i Japan 29. juni. NTB Scanpix/AFP.
Ivanka Trump under et møte om kvinners rolle i arbeidslivet i forbindelse med G20-toppmøtet i Osaka i Japan 29. juni. NTB Scanpix/AFP.

Da Putin i forrige uke erklærte det liberale verdensbildet avleggs, lot folk som om dette var noe nytt. Han sa liberalismen «har kommet i konflikt med interessene til det overveldende flertall av befolkningen». Vi fortsetter å benekte dette perspektivet, eller i det minste nære vi et håp om at det er feil. President av Europarådet, Donald Tusk, svarte med å si at det han virkelig finner avleggs er «autoritært styre, personlighetsdyrkelse og oligarkers regjering». Vel, jeg skulle ønske det var tilfelle, men vi ser i økende grad hvordan ikke-valgte ledere trer frem. Ekspertkunnskap er bare forrige århundre.

I Storbritannia ser vi hvordan Nigel Farage, som aldri har blitt valgt inn i parlamentet, samler seg betydelig makt. Vi ligger an til å få en statsminister som beviselig er håpløs på internasjonalt diplomati – kanskje også grunnleggende redelighet.

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Manipulerte bilder av Ivanka Trump går viralt:

Les også: Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor

... og Jared skal lage fred i Midtøsten

Teknokratenes epoke, det være seg Jeremy Hunt eller Miliband-konstellasjonen, er over. Ivanka leder alskens avdelinger i Det hvite hus, og leder opplæringen av de ansatte (hva enn det innebærer). Hennes mann Jared Kushner har samtidig ansvar for fredsprosessen i Midtøsten, og arrangerer et toppmøte i Bahrain der ingen palestinere er involvert overhodet.

Spesialrådgiver til den amerikanske presidenten Ivanka Trump tok del i et møte med tittel «Å fremme kvinners rolle i arbeidslivet» under G20-toppmøtet i Osaka 29. juni. NTB Scanpix/AFP.
Spesialrådgiver til den amerikanske presidenten Ivanka Trump tok del i et møte med tittel «Å fremme kvinners rolle i arbeidslivet» under G20-toppmøtet i Osaka 29. juni. NTB Scanpix/AFP.

At Ivanka er på en slags permanent «ta med barnet på jobb-dag» har lenge vært tydelig.

Hun delte scene med Angela Merkel i 2017, igjen for å snakke om kvinner i arbeidslivet. I forrige måned anklaget enda en kvinne hennes far for voldtekt, men disse påstandene ble knapt fulgt opp.

Når familiedynastier kommer til makten kan ikke slektningene få sparken. Nepotisme er viktig. Penger er viktig. Forbindelser er viktig. Kvalifikasjoner er det bestemt ikke. Da Alexandria Ocasio-Cortez kritiserte Ivankas deltakelse ved G20 var svaret skuldertrekk, og de vanlige slengbemerkningene om at Ocasio-Cortez har vært bartender. Jobber er visst noe kun de uviktige menneskene holder på med.

Les også: Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump

«Det store skuespillet»

Når ingen holdes til ansvar kan et demokrati bli et diktatur. Det er skillelinjen. Ingen valgte Ivanka, men der er hun; som representant for merkevaren Trump. Se for dere om Obamas døtre skulle gjort dette, hvis de hadde blitt voksne mens faren var president. Det ville ha blitt opptøyer om grunnloven. Istedenfor møtes Trump giftighet som patriarkalsk gangster fremdeles med forskrekket høflighet. Våre egne kongelige bøyer seg for disse skurkene.

Det er ikke deltakerdemokrati i noen betydning av ordet. Faktisk er vår eneste deltakelse å lage memer om det groteske skuespillet. Som den franske filosofen Guy Debord sa: «Skuespillet («spectacle») er kapital akkumulert til det punkt at det blir en avbildning». Det er alt som betyr noe. Dette skjøre bildet virker uknuselig. Og det bryr seg ikke om at vi ler av det. Det bryr seg ikke lenger om at vi ser hvordan det fungerer. Ivanka er dets salgsrepresentant, og hun selger hver gang vi ser henne.

Vi ler – fordi det å ta henne på alvor er for stygt til en gang å overveie.

Rådgivere i Det hvite hus, presidentdatter Ivanka Trump og hennes mann Jared Kushner, i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea 30. juni 2019. Kushner har blant annet fått i oppdrag å lage en fredsplan for Midtøsten. NTB Scanpix/Reuters.
Rådgivere i Det hvite hus, presidentdatter Ivanka Trump og hennes mann Jared Kushner, i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea 30. juni 2019. Kushner har blant annet fått i oppdrag å lage en fredsplan for Midtøsten. NTB Scanpix/Reuters.

Les også:

Reuters: Demokratene vil granske Ivanka Trumps epostbruk Ivanka Trump på kant med faren i brennbare spørsmål Kina har godkjent 13 av Ivanka Trumps varemerkerOversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:54 Europeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39 Fastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23 Beredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21 Strålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13 Bohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34 United-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50 FBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17 Russisk proffbokser døde etter kamp20:16 USA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11 25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund
Siste nytt
22:54VerdenEuropeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39NorgeFastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23NorgeBeredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21SportStrålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13KulturBohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34SportUnited-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50VerdenFBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17SportRussisk proffbokser døde etter kamp20:16VerdenUSA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11Verden25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund
Populært