Vi ler av Ivanka Trump – det er for skremmende å ta henne på alvor

På første rekke under G20-toppmøtet i Japan 29. juni: Japans statsminister Shinzo Abe, presidentrådgiver Ivanka Trump, USAs president Donald Trump og Indonesias president Joko Widodo. I bakgrunnen blant annet Storbritannias statsminister Theresa May og Canadas statsminister Justin Trudeau. NTB Scanpix/AFP.
På første rekke under G20-toppmøtet i Japan 29. juni: Japans statsminister Shinzo Abe, presidentrådgiver Ivanka Trump, USAs president Donald Trump og Indonesias president Joko Widodo. I bakgrunnen blant annet Storbritannias statsminister Theresa May og Canadas statsminister Justin Trudeau. NTB Scanpix/AFP.

Håndveske-entreprenøren blir avfeid av verdens ledere, men det spiller ingen rolle. Hun er fortsatt den perfekte produktplasseringen for merkevaren Trump.

Stemmer: Suzanne Moore - The Guardian
Spaltist i The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Et skilt med bilde av seniorrådgiver til den amerikanske presidenten, Ivanka Trump, før hennes deltakelse i Det vestafrikanske toppmøtet om kvinnelige entreprenører i Elfenbenskysten 17. mai. NTB Scanpxi/AFP.
Et skilt med bilde av seniorrådgiver til den amerikanske presidenten, Ivanka Trump, før hennes deltakelse i Det vestafrikanske toppmøtet om kvinnelige entreprenører i Elfenbenskysten 17. mai. NTB Scanpxi/AFP.

Har vi ikke alle vært der? Holdt litt utenfor samtalen. Vi har dollet oss opp, «pretty in pink» og håpet å bli tatt på alvor, mens de andre himler med øynene.

De fleste av oss er en smule selvbevisste, og håper at ingen legger merke til det som foregår. Men forlegenhet er ikke Ivanka Trumps greie. At hele verden så at hun ble avfeid av verdens ledere på G20, spiller egentlig ingen rolle. Hun kler seg tekkelig. Hun neier. Og det var hun, og ikke presidentfruen Melania Trump (som nok en gang har forsvunnet fra rampelyset) som krysset grensen til Nord-Korea sammen med sin far.

«Surrealistisk», var hennes kommentar til dette. Det var virkelig surrealistisk, selv om den poetiske kraften til surrealismen har fordampet for lengst. Surrealismen kan bare rokke ved det rasjonelle, og vi er langt forbi det stadiet.

Ivanka, konevikar og datter, reiser jorden rundt og snakker om kvinners styrke. Jeg antar dette betyr ørepynt. At hennes robotaktige fremtoning gjør faren i stand til å støtte dem som fratar kvinner rettigheter, kan virke avvæpnende, men er ikke noe nytt. Bøllete menn har alltid brukt kvinner til å myke opp sitt image.

Hun minner nesten litt om Asma al-Assad, kona til Syrias president Bashar al-Assad.

Ivanka driver merkevarebygging for Trump-regimet. Produktplassering.

Hun er både produkt og plassering, og ingen vet helt hvordan de skal forholde seg til det.

Les også: Fryder seg over manipulerte bilder av Ivanka Trump

Beklemte statsledere

Statsledere ser kanskje beklemt ut når hun plasseres midt på bilder fra toppmøter, men de er medskyldige i at det kan skje. Faktisk er det mange av dem som vet alt for godt hvordan slikt fungerer. Særlig Indias statsminister Narendra Modi, Russlands president Vladimir Putin og saudierne.

Ivanka Trump under et møte om kvinners rolle i arbeidslivet i forbindelse med G20-toppmøtet i Osaka i Japan 29. juni. NTB Scanpix/AFP.
Ivanka Trump under et møte om kvinners rolle i arbeidslivet i forbindelse med G20-toppmøtet i Osaka i Japan 29. juni. NTB Scanpix/AFP.

Da Putin i forrige uke erklærte det liberale verdensbildet avleggs, lot folk som om dette var noe nytt. Han sa liberalismen «har kommet i konflikt med interessene til det overveldende flertall av befolkningen». Vi fortsetter å benekte dette perspektivet, eller i det minste nære vi et håp om at det er feil. President av Europarådet, Donald Tusk, svarte med å si at det han virkelig finner avleggs er «autoritært styre, personlighetsdyrkelse og oligarkers regjering». Vel, jeg skulle ønske det var tilfelle, men vi ser i økende grad hvordan ikke-valgte ledere trer frem. Ekspertkunnskap er bare forrige århundre.

I Storbritannia ser vi hvordan Nigel Farage, som aldri har blitt valgt inn i parlamentet, samler seg betydelig makt. Vi ligger an til å få en statsminister som beviselig er håpløs på internasjonalt diplomati – kanskje også grunnleggende redelighet.

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Manipulerte bilder av Ivanka Trump går viralt:

Les også: Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor

... og Jared skal lage fred i Midtøsten

Teknokratenes epoke, det være seg Jeremy Hunt eller Miliband-konstellasjonen, er over. Ivanka leder alskens avdelinger i Det hvite hus, og leder opplæringen av de ansatte (hva enn det innebærer). Hennes mann Jared Kushner har samtidig ansvar for fredsprosessen i Midtøsten, og arrangerer et toppmøte i Bahrain der ingen palestinere er involvert overhodet.

Spesialrådgiver til den amerikanske presidenten Ivanka Trump tok del i et møte med tittel «Å fremme kvinners rolle i arbeidslivet» under G20-toppmøtet i Osaka 29. juni. NTB Scanpix/AFP.
Spesialrådgiver til den amerikanske presidenten Ivanka Trump tok del i et møte med tittel «Å fremme kvinners rolle i arbeidslivet» under G20-toppmøtet i Osaka 29. juni. NTB Scanpix/AFP.

At Ivanka er på en slags permanent «ta med barnet på jobb-dag» har lenge vært tydelig.

Hun delte scene med Angela Merkel i 2017, igjen for å snakke om kvinner i arbeidslivet. I forrige måned anklaget enda en kvinne hennes far for voldtekt, men disse påstandene ble knapt fulgt opp.

Når familiedynastier kommer til makten kan ikke slektningene få sparken. Nepotisme er viktig. Penger er viktig. Forbindelser er viktig. Kvalifikasjoner er det bestemt ikke. Da Alexandria Ocasio-Cortez kritiserte Ivankas deltakelse ved G20 var svaret skuldertrekk, og de vanlige slengbemerkningene om at Ocasio-Cortez har vært bartender. Jobber er visst noe kun de uviktige menneskene holder på med.

Les også: Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump

«Det store skuespillet»

Når ingen holdes til ansvar kan et demokrati bli et diktatur. Det er skillelinjen. Ingen valgte Ivanka, men der er hun; som representant for merkevaren Trump. Se for dere om Obamas døtre skulle gjort dette, hvis de hadde blitt voksne mens faren var president. Det ville ha blitt opptøyer om grunnloven. Istedenfor møtes Trump giftighet som patriarkalsk gangster fremdeles med forskrekket høflighet. Våre egne kongelige bøyer seg for disse skurkene.

Det er ikke deltakerdemokrati i noen betydning av ordet. Faktisk er vår eneste deltakelse å lage memer om det groteske skuespillet. Som den franske filosofen Guy Debord sa: «Skuespillet («spectacle») er kapital akkumulert til det punkt at det blir en avbildning». Det er alt som betyr noe. Dette skjøre bildet virker uknuselig. Og det bryr seg ikke om at vi ler av det. Det bryr seg ikke lenger om at vi ser hvordan det fungerer. Ivanka er dets salgsrepresentant, og hun selger hver gang vi ser henne.

Vi ler – fordi det å ta henne på alvor er for stygt til en gang å overveie.

Rådgivere i Det hvite hus, presidentdatter Ivanka Trump og hennes mann Jared Kushner, i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea 30. juni 2019. Kushner har blant annet fått i oppdrag å lage en fredsplan for Midtøsten. NTB Scanpix/Reuters.
Rådgivere i Det hvite hus, presidentdatter Ivanka Trump og hennes mann Jared Kushner, i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea 30. juni 2019. Kushner har blant annet fått i oppdrag å lage en fredsplan for Midtøsten. NTB Scanpix/Reuters.

Les også:

Reuters: Demokratene vil granske Ivanka Trumps epostbruk

Ivanka Trump på kant med faren i brennbare spørsmål

Kina har godkjent 13 av Ivanka Trumps varemerker


Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40 Nytt portforbud i Santiago22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord
Siste nytt
00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40VerdenNytt portforbud i Santiago22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord
Populært