Vi er bare halvveis i det politiske uåret 2019

USAs president besøkte nylig den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea.
USAs president besøkte nylig den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Foto: Brendan Smialowski / AFP

Trump fortsetter å hylle USAs tradisjonelle fiender, samtidig som han fortsatt har grunn til å bekymre seg for riksrett på hjemmebane. Samtidig seiler det opp nye demokratiske stjerner. Og vi er bare halvveis i året, skriver USA-kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det internasjonale, politiske året 2019 topper seg allerede ved halvgått løp. Lederne av verdens 20 mektigste land, «G20» møttes i Osaka i Japan. Den mektigste av de mektige, Donald Trump, fortsatte sin vante kritikk av USAs tradisjonelle venner og hyllet landets fiender med Russlands president Putin i spissen. Han spenner også buen til bristepunktet mot Iran.

Siste: Trump-besøk hylles i Nord-Korea

I Storbritannia står kampen om å nå makten i Downing Street mellom urokråka Boris Johnson og Jeremy Hunt.

Langt bak i kulissene venter Labours leder, Jeremy Corbyn. Det ser imidlertid ikke ut som om han når opp og vil klare å styre britene ut av EU.

Å skaffe landet en forsvarlig Brexit-avtale er blitt en politisk nøtt det konservative partiets ledere selv har skapt – og som de må knekke selv.

Tilbake til USA, hvor det i Japan blusset opp ny interesse for forholdet mellom Trump og Putin.

Også andre, vanskelige internasjonale spørsmål står i kø.

Under en pressekonferanse fleipet Trump nemlig bort en oppfordring fra en journalist, om at Trump måtte be Putin om ikke å blande seg inn i amerikanske valgkamper.

«Naturligvis vil jeg det», svarte Trump i en fleipende tone med en smilende Putin ved sin side – og forsøkte dermed å latterliggjøre antydningen om at russerne grep inn i presidentvalget i USA – og muligens påvirket utfallet.

Se Putins respons på «fleipen» her (kommentaren fortsetter under) :

Dermed ble verden igjen minnet om valgkampen i 2016 mellom Trump og Hillary Clinton, der det er bevist at russiske agenter blandet seg inn og forsøkte å påvirke resultatet i Trumps favør. Dette var hovedpunktet i spesialetterforsker Robert Muellers 448 siders rapport «Report On The Investigation Into Russian Interference in the 2016 Presidential Election».

Blir Trump stilt for riksrett?

Muellers rapport var krystallklar på at det hadde vært russisk påvirkning under valgkampen. Dette var også amerikanske myndigheter blitt klar over, noe som fikk daværende president Barack Obama til å utvise 35 russiske diplomater fra USA mens politiske kommentatorer snakket om den russiske innblandingen som «Americas politiske Pearl Harbor».

Senere kom avsløringen av at nyvalgte, men ikke tiltrådte, Trumps sikkerhetsrådgiver Michael Flynn hadde løyet overfor visepresident Pence om en samtale som Flynn hadde den 30. desember 2016 med den russiske ambassadøren i Washington.

I samtalen ba Flynn om at russerne ikke måtte forverre situasjonen ved å treffe mottiltak mot utvisningen av de russiske diplomatene. Bare noen timer senere tvitret Trump til Putin: «Great move on delay» (av Putin).

Dagen etter ringte ambassadøren til Flynn og sa at meldingen var kommet fram til «det høyeste nivå», og at Russland som et resultat av Flynns henvendelse, ikke kom til å treffe mottiltak mot utvisningen. (Fra Muellers rapport, side 7/8.)

Fordi demokratene er misfornøyde med hvordan Trumps nyinnsatte justisminister William Barr har redigert og presentert rapporten, med store, svarte overstrykninger av det Barr ikke ville ha offentliggjort, kommer saken opp igjen allerede den 17. juli.

Da skal Robert Mueller møte i justiskomiteen i Representantenes hus for å svare på spørsmål og forklare seg nærmere om rapporten. Dette vil være en del av demokratenes forberedelser til en eventuell riksrettssak mot presidenten.

Les også: Kongressen krever Trumps selvangivelse - igjen

Verkebyllen i Iran

Også andre, vanskelige internasjonale spørsmål står i kø.

Det mest presserende for krig og fred i verden, er Iran-saken, etter at USA trakk seg ut av atomavtalen som ble framforhandlet i 2015 med Iran av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.

Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

President Obama og hans folk var pådrivere til å få i stand avtalen med Iran, og bare det i seg selv kan ha medvirket til at Trump ville ut av avtalen. De vestlige partnerne i avtalen forsøkte å få Trump til å omgjøre sin allerede kunngjorte beslutning, men den 8. mai i fjor trakk USA seg ut av avtalen.

Iran forpliktet seg til å begrense sin anriking av uran for en periode på 15 år fra avtalen ble inngått. Samtidig godtok Iran åtte års videreføring av sanksjoner mot landets program for utvikling av langtrekkende raketter.

Les kommentaren: Trump for riksrett eller ikke?

Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet. I bytte mot innsyn er økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring blitt opphevet. Avtalen trådte i kraft i januar 2016. Hvis Iran bryter den, kan FNs sanksjoner gjeninnføres i løpet av 65 dager. Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har Iran til nå etterlevd sin del av avtalen. (Kilder: NTB, DPA, CNN)

Det synes klart at Trump er sterkt påvirket av John Bolton, som har vært Trumps sikkerhetspolitiske rådgiver siden 9. april 2018. Bolton er en kjent «hauk» i forsvarspolitiske spørsmål, og Trump er vel heller ikke akkurat noen due i den sammenheng. Røster har begynt å uroe seg over at Iran nå kan forberede seg på å utvikle kjernefysiske våpen, når USA er ute av avtalen. Og hva vil USA og andre vestlige land gjøre, spesielt overfor USAs hovedallierte i Midt-Østen, Israel, hvis Iran begynner å utvikle kjernefysiske våpen?

Saken ble brakt på banen i Washington Post nylig av Steven Andreasen, som underviser ved Universitet i Minnesota og har bakgrunn som leder for forsvarspolitikk og våpenkontroll i det nasjonale sikkerhetsråd fra 1993 til 2001. Han minner om at utviklingen kan svekke den 50 år gamle forståelsen om ikke å gjennomføre kjernefysiske eksplosjoner (den delvise prøvestansavtalen fra 1963) og som er nedfelt i CTBT (Comprehensive Nuclear-Test-Ban). Prøvestansavtalen er en avtale som forbyr alle typer kjernefysiske prøvesprengninger. Avtalen ble vedtatt i 1996. For at avtalen skulle tre i kraft, måtte alle de 44 landene som har atomvåpen, atomkraftverk eller andre kjernefysiske anlegg, både skrive under og ratifisere avtalen.

Av de fem atomstormaktene har Storbritannia , Frankrike og Russland gjort dette, mens Kina og USA har signert men ikke ratifisert avtalen. Norge har både signert og ratifisert avtalen. I dag er avtalen signert av 177 land og ratifisert av 138.

Ny demokratisk stjerne

Av framtidig stor betydning er også debatten mellom demokratenes presidentkandidater, om hvem som kan utfordre president Trump når han i 2020 stiller til valg for neste periode - hvis han unngår å bli stilt for riksrett. Debatten ble ført delvis i skyggen av tragedien i elven Rio Grande nylig, der den 25 år gamle Óscar Alberto Martínez Ramírez og hans datter Valeria druknet i et forsøk på å komme over grensen for å skaffe seg og familien et bedre liv i USA.

Bildet av de livløse ofrene liggende ved elvebredden har opprørt alle og har satt et nytt søkelys på den immigrasjonspolititikken som president Trump og hans regjering fører, særlig angående flyktninger som forsøker å komme seg gjennom Mexico og over grensen mot Amerika. I debatten framsto kandidat Kamala Harris som demokratenes nye, politiske stjerne, og mener at Trumps flyktningpolitikk ikke reflekterer det hun kaller «vårt Amerika og våre verdier, og at den må opphøre».

Størst oppmerksomhet vakte det at Harris målbandt den antatt fremste kandidaten på demokratenes side, tidligere visepresident Joe Biden, på hans antatte hjemmebane.

Det som spesielt ga Harris tyngde under debatten, var hvordan hun satte den antatte frontkandidaten Biden totalt i skyggen. Harris har afroamerikansk bakgrunn og brakte inn sine egne opplevelser som en «liten, annenklasses, svart jentunge» som ikke kunne få normal skolegang i eget nabolag, men som ble «busset» til bedre skoler i andre, vesentlig «hvite» deler utenfor hennes eget nabolag.

Det hadde vært avgjørende for henne som barn, og nå anklaget hun Biden for på den tiden å ha vært motstander av «bussing». Harris satte sine øyne direkte i Bidens ansikt, han ble tom for ord og avsluttet det hele med å si at hans taletid var gått ut.

Les kommentaren: – Nei, Trump. USA er ikke fullt!

Harris er advokat av yrke og ser ut til å være tilstrekkelig hard i klypa til hamle opp med skarpskodde politikere på alle kanter. Etter Obama var det fra mange et seriøst ønske om å få Obamas hustru Michelle Obama til å stille som kandidat. Det ønsket hun ikke, men nå kan det demokratiske partiet ha fått Kamala Harris i stedet.

I kampen mot Trump i 2020 vil det kanskje ikke være så dumt å sikre seg en skarpskodd advokat med afroamerikansk bakgrunn, i et land hvor det nå er flere innbyggere med afroamerikansk og latinsk enn en såkalt «hvit» etnisk bakgrunn, og hvor halve befolkningen mener at det må være på tide med en kvinnelig sjef i Det hvite hus.

Det husker vi alle, at det ikke var langt unna at Hillary Clinton vant i 2016. Og kanskje det denne gangen vil bli mindre russisk innblanding i den amerikanske valgkampen. Hvis det kan bli et resultat av de politiske omveltningene de siste årene, vil kanskje det politiske uåret 2019 føre noe godt med seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38 Stein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 Av 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42 Fotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41 Veske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10 Kulde på vei etter regnværet14:08 Trump og Erdogan møtes én til én14:07 Over 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45 Telenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41 En person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17 Nye CO2-tall: – Vanskelig å være optimistisk på grunnlag av dette
Siste nytt
17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38PengerStein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeAv 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42SportFotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41VerdenVeske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10NorgeKulde på vei etter regnværet14:08VerdenTrump og Erdogan møtes én til én14:07PengerOver 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45Helse og livsstilTelenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41VerdenEn person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17VerdenNye CO2-tall: – Vanskelig å være optimistisk på grunnlag av dette
Populært