Meny

Vi er bare halvveis i det politiske uåret 2019

USAs president besøkte nylig den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea.
USAs president besøkte nylig den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Foto: Brendan Smialowski / AFP

Trump fortsetter å hylle USAs tradisjonelle fiender, samtidig som han fortsatt har grunn til å bekymre seg for riksrett på hjemmebane. Samtidig seiler det opp nye demokratiske stjerner. Og vi er bare halvveis i året, skriver USA-kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det internasjonale, politiske året 2019 topper seg allerede ved halvgått løp. Lederne av verdens 20 mektigste land, «G20» møttes i Osaka i Japan. Den mektigste av de mektige, Donald Trump, fortsatte sin vante kritikk av USAs tradisjonelle venner og hyllet landets fiender med Russlands president Putin i spissen. Han spenner også buen til bristepunktet mot Iran.

Siste: Trump-besøk hylles i Nord-Korea

I Storbritannia står kampen om å nå makten i Downing Street mellom urokråka Boris Johnson og Jeremy Hunt.

Langt bak i kulissene venter Labours leder, Jeremy Corbyn. Det ser imidlertid ikke ut som om han når opp og vil klare å styre britene ut av EU.

Å skaffe landet en forsvarlig Brexit-avtale er blitt en politisk nøtt det konservative partiets ledere selv har skapt – og som de må knekke selv.

Tilbake til USA, hvor det i Japan blusset opp ny interesse for forholdet mellom Trump og Putin.

Også andre, vanskelige internasjonale spørsmål står i kø.

Under en pressekonferanse fleipet Trump nemlig bort en oppfordring fra en journalist, om at Trump måtte be Putin om ikke å blande seg inn i amerikanske valgkamper.

«Naturligvis vil jeg det», svarte Trump i en fleipende tone med en smilende Putin ved sin side – og forsøkte dermed å latterliggjøre antydningen om at russerne grep inn i presidentvalget i USA – og muligens påvirket utfallet.

Se Putins respons på «fleipen» her (kommentaren fortsetter under) :

Dermed ble verden igjen minnet om valgkampen i 2016 mellom Trump og Hillary Clinton, der det er bevist at russiske agenter blandet seg inn og forsøkte å påvirke resultatet i Trumps favør. Dette var hovedpunktet i spesialetterforsker Robert Muellers 448 siders rapport «Report On The Investigation Into Russian Interference in the 2016 Presidential Election».

Blir Trump stilt for riksrett?

Muellers rapport var krystallklar på at det hadde vært russisk påvirkning under valgkampen. Dette var også amerikanske myndigheter blitt klar over, noe som fikk daværende president Barack Obama til å utvise 35 russiske diplomater fra USA mens politiske kommentatorer snakket om den russiske innblandingen som «Americas politiske Pearl Harbor».

Senere kom avsløringen av at nyvalgte, men ikke tiltrådte, Trumps sikkerhetsrådgiver Michael Flynn hadde løyet overfor visepresident Pence om en samtale som Flynn hadde den 30. desember 2016 med den russiske ambassadøren i Washington.

I samtalen ba Flynn om at russerne ikke måtte forverre situasjonen ved å treffe mottiltak mot utvisningen av de russiske diplomatene. Bare noen timer senere tvitret Trump til Putin: «Great move on delay» (av Putin).

Dagen etter ringte ambassadøren til Flynn og sa at meldingen var kommet fram til «det høyeste nivå», og at Russland som et resultat av Flynns henvendelse, ikke kom til å treffe mottiltak mot utvisningen. (Fra Muellers rapport, side 7/8.)

Fordi demokratene er misfornøyde med hvordan Trumps nyinnsatte justisminister William Barr har redigert og presentert rapporten, med store, svarte overstrykninger av det Barr ikke ville ha offentliggjort, kommer saken opp igjen allerede den 17. juli.

Da skal Robert Mueller møte i justiskomiteen i Representantenes hus for å svare på spørsmål og forklare seg nærmere om rapporten. Dette vil være en del av demokratenes forberedelser til en eventuell riksrettssak mot presidenten.

Les også: Kongressen krever Trumps selvangivelse - igjen

Verkebyllen i Iran

Også andre, vanskelige internasjonale spørsmål står i kø.

Det mest presserende for krig og fred i verden, er Iran-saken, etter at USA trakk seg ut av atomavtalen som ble framforhandlet i 2015 med Iran av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.

Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

President Obama og hans folk var pådrivere til å få i stand avtalen med Iran, og bare det i seg selv kan ha medvirket til at Trump ville ut av avtalen. De vestlige partnerne i avtalen forsøkte å få Trump til å omgjøre sin allerede kunngjorte beslutning, men den 8. mai i fjor trakk USA seg ut av avtalen.

Iran forpliktet seg til å begrense sin anriking av uran for en periode på 15 år fra avtalen ble inngått. Samtidig godtok Iran åtte års videreføring av sanksjoner mot landets program for utvikling av langtrekkende raketter.

Les kommentaren: Trump for riksrett eller ikke?

Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet. I bytte mot innsyn er økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring blitt opphevet. Avtalen trådte i kraft i januar 2016. Hvis Iran bryter den, kan FNs sanksjoner gjeninnføres i løpet av 65 dager. Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har Iran til nå etterlevd sin del av avtalen. (Kilder: NTB, DPA, CNN)

Det synes klart at Trump er sterkt påvirket av John Bolton, som har vært Trumps sikkerhetspolitiske rådgiver siden 9. april 2018. Bolton er en kjent «hauk» i forsvarspolitiske spørsmål, og Trump er vel heller ikke akkurat noen due i den sammenheng. Røster har begynt å uroe seg over at Iran nå kan forberede seg på å utvikle kjernefysiske våpen, når USA er ute av avtalen. Og hva vil USA og andre vestlige land gjøre, spesielt overfor USAs hovedallierte i Midt-Østen, Israel, hvis Iran begynner å utvikle kjernefysiske våpen?

Saken ble brakt på banen i Washington Post nylig av Steven Andreasen, som underviser ved Universitet i Minnesota og har bakgrunn som leder for forsvarspolitikk og våpenkontroll i det nasjonale sikkerhetsråd fra 1993 til 2001. Han minner om at utviklingen kan svekke den 50 år gamle forståelsen om ikke å gjennomføre kjernefysiske eksplosjoner (den delvise prøvestansavtalen fra 1963) og som er nedfelt i CTBT (Comprehensive Nuclear-Test-Ban). Prøvestansavtalen er en avtale som forbyr alle typer kjernefysiske prøvesprengninger. Avtalen ble vedtatt i 1996. For at avtalen skulle tre i kraft, måtte alle de 44 landene som har atomvåpen, atomkraftverk eller andre kjernefysiske anlegg, både skrive under og ratifisere avtalen.

Av de fem atomstormaktene har Storbritannia , Frankrike og Russland gjort dette, mens Kina og USA har signert men ikke ratifisert avtalen. Norge har både signert og ratifisert avtalen. I dag er avtalen signert av 177 land og ratifisert av 138.

Ny demokratisk stjerne

Av framtidig stor betydning er også debatten mellom demokratenes presidentkandidater, om hvem som kan utfordre president Trump når han i 2020 stiller til valg for neste periode - hvis han unngår å bli stilt for riksrett. Debatten ble ført delvis i skyggen av tragedien i elven Rio Grande nylig, der den 25 år gamle Óscar Alberto Martínez Ramírez og hans datter Valeria druknet i et forsøk på å komme over grensen for å skaffe seg og familien et bedre liv i USA.

Bildet av de livløse ofrene liggende ved elvebredden har opprørt alle og har satt et nytt søkelys på den immigrasjonspolititikken som president Trump og hans regjering fører, særlig angående flyktninger som forsøker å komme seg gjennom Mexico og over grensen mot Amerika. I debatten framsto kandidat Kamala Harris som demokratenes nye, politiske stjerne, og mener at Trumps flyktningpolitikk ikke reflekterer det hun kaller «vårt Amerika og våre verdier, og at den må opphøre».

Størst oppmerksomhet vakte det at Harris målbandt den antatt fremste kandidaten på demokratenes side, tidligere visepresident Joe Biden, på hans antatte hjemmebane.

Det som spesielt ga Harris tyngde under debatten, var hvordan hun satte den antatte frontkandidaten Biden totalt i skyggen. Harris har afroamerikansk bakgrunn og brakte inn sine egne opplevelser som en «liten, annenklasses, svart jentunge» som ikke kunne få normal skolegang i eget nabolag, men som ble «busset» til bedre skoler i andre, vesentlig «hvite» deler utenfor hennes eget nabolag.

Det hadde vært avgjørende for henne som barn, og nå anklaget hun Biden for på den tiden å ha vært motstander av «bussing». Harris satte sine øyne direkte i Bidens ansikt, han ble tom for ord og avsluttet det hele med å si at hans taletid var gått ut.

Les kommentaren: – Nei, Trump. USA er ikke fullt!

Harris er advokat av yrke og ser ut til å være tilstrekkelig hard i klypa til hamle opp med skarpskodde politikere på alle kanter. Etter Obama var det fra mange et seriøst ønske om å få Obamas hustru Michelle Obama til å stille som kandidat. Det ønsket hun ikke, men nå kan det demokratiske partiet ha fått Kamala Harris i stedet.

I kampen mot Trump i 2020 vil det kanskje ikke være så dumt å sikre seg en skarpskodd advokat med afroamerikansk bakgrunn, i et land hvor det nå er flere innbyggere med afroamerikansk og latinsk enn en såkalt «hvit» etnisk bakgrunn, og hvor halve befolkningen mener at det må være på tide med en kvinnelig sjef i Det hvite hus.

Det husker vi alle, at det ikke var langt unna at Hillary Clinton vant i 2016. Og kanskje det denne gangen vil bli mindre russisk innblanding i den amerikanske valgkampen. Hvis det kan bli et resultat av de politiske omveltningene de siste årene, vil kanskje det politiske uåret 2019 føre noe godt med seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 – Må være lov å stille spørsmål om penger som kommer fra statskassen19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping
Siste nytt
18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46Penger– Må være lov å stille spørsmål om penger som kommer fra statskassen19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping
Populært