Meny

Vi er bare halvveis i det politiske uåret 2019

USAs president besøkte nylig den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea.
USAs president besøkte nylig den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Foto: Brendan Smialowski / AFP

Trump fortsetter å hylle USAs tradisjonelle fiender, samtidig som han fortsatt har grunn til å bekymre seg for riksrett på hjemmebane. Samtidig seiler det opp nye demokratiske stjerner. Og vi er bare halvveis i året, skriver USA-kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det internasjonale, politiske året 2019 topper seg allerede ved halvgått løp. Lederne av verdens 20 mektigste land, «G20» møttes i Osaka i Japan. Den mektigste av de mektige, Donald Trump, fortsatte sin vante kritikk av USAs tradisjonelle venner og hyllet landets fiender med Russlands president Putin i spissen. Han spenner også buen til bristepunktet mot Iran.

Siste: Trump-besøk hylles i Nord-Korea

I Storbritannia står kampen om å nå makten i Downing Street mellom urokråka Boris Johnson og Jeremy Hunt.

Langt bak i kulissene venter Labours leder, Jeremy Corbyn. Det ser imidlertid ikke ut som om han når opp og vil klare å styre britene ut av EU.

Å skaffe landet en forsvarlig Brexit-avtale er blitt en politisk nøtt det konservative partiets ledere selv har skapt – og som de må knekke selv.

Tilbake til USA, hvor det i Japan blusset opp ny interesse for forholdet mellom Trump og Putin.

Også andre, vanskelige internasjonale spørsmål står i kø.

Under en pressekonferanse fleipet Trump nemlig bort en oppfordring fra en journalist, om at Trump måtte be Putin om ikke å blande seg inn i amerikanske valgkamper.

«Naturligvis vil jeg det», svarte Trump i en fleipende tone med en smilende Putin ved sin side – og forsøkte dermed å latterliggjøre antydningen om at russerne grep inn i presidentvalget i USA – og muligens påvirket utfallet.

Se Putins respons på «fleipen» her (kommentaren fortsetter under) :

Dermed ble verden igjen minnet om valgkampen i 2016 mellom Trump og Hillary Clinton, der det er bevist at russiske agenter blandet seg inn og forsøkte å påvirke resultatet i Trumps favør. Dette var hovedpunktet i spesialetterforsker Robert Muellers 448 siders rapport «Report On The Investigation Into Russian Interference in the 2016 Presidential Election».

Blir Trump stilt for riksrett?

Muellers rapport var krystallklar på at det hadde vært russisk påvirkning under valgkampen. Dette var også amerikanske myndigheter blitt klar over, noe som fikk daværende president Barack Obama til å utvise 35 russiske diplomater fra USA mens politiske kommentatorer snakket om den russiske innblandingen som «Americas politiske Pearl Harbor».

Senere kom avsløringen av at nyvalgte, men ikke tiltrådte, Trumps sikkerhetsrådgiver Michael Flynn hadde løyet overfor visepresident Pence om en samtale som Flynn hadde den 30. desember 2016 med den russiske ambassadøren i Washington.

I samtalen ba Flynn om at russerne ikke måtte forverre situasjonen ved å treffe mottiltak mot utvisningen av de russiske diplomatene. Bare noen timer senere tvitret Trump til Putin: «Great move on delay» (av Putin).

Dagen etter ringte ambassadøren til Flynn og sa at meldingen var kommet fram til «det høyeste nivå», og at Russland som et resultat av Flynns henvendelse, ikke kom til å treffe mottiltak mot utvisningen. (Fra Muellers rapport, side 7/8.)

Fordi demokratene er misfornøyde med hvordan Trumps nyinnsatte justisminister William Barr har redigert og presentert rapporten, med store, svarte overstrykninger av det Barr ikke ville ha offentliggjort, kommer saken opp igjen allerede den 17. juli.

Da skal Robert Mueller møte i justiskomiteen i Representantenes hus for å svare på spørsmål og forklare seg nærmere om rapporten. Dette vil være en del av demokratenes forberedelser til en eventuell riksrettssak mot presidenten.

Les også: Kongressen krever Trumps selvangivelse - igjen

Verkebyllen i Iran

Også andre, vanskelige internasjonale spørsmål står i kø.

Det mest presserende for krig og fred i verden, er Iran-saken, etter at USA trakk seg ut av atomavtalen som ble framforhandlet i 2015 med Iran av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.

Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

President Obama og hans folk var pådrivere til å få i stand avtalen med Iran, og bare det i seg selv kan ha medvirket til at Trump ville ut av avtalen. De vestlige partnerne i avtalen forsøkte å få Trump til å omgjøre sin allerede kunngjorte beslutning, men den 8. mai i fjor trakk USA seg ut av avtalen.

Iran forpliktet seg til å begrense sin anriking av uran for en periode på 15 år fra avtalen ble inngått. Samtidig godtok Iran åtte års videreføring av sanksjoner mot landets program for utvikling av langtrekkende raketter.

Les kommentaren: Trump for riksrett eller ikke?

Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet. I bytte mot innsyn er økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring blitt opphevet. Avtalen trådte i kraft i januar 2016. Hvis Iran bryter den, kan FNs sanksjoner gjeninnføres i løpet av 65 dager. Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har Iran til nå etterlevd sin del av avtalen. (Kilder: NTB, DPA, CNN)

Det synes klart at Trump er sterkt påvirket av John Bolton, som har vært Trumps sikkerhetspolitiske rådgiver siden 9. april 2018. Bolton er en kjent «hauk» i forsvarspolitiske spørsmål, og Trump er vel heller ikke akkurat noen due i den sammenheng. Røster har begynt å uroe seg over at Iran nå kan forberede seg på å utvikle kjernefysiske våpen, når USA er ute av avtalen. Og hva vil USA og andre vestlige land gjøre, spesielt overfor USAs hovedallierte i Midt-Østen, Israel, hvis Iran begynner å utvikle kjernefysiske våpen?

Saken ble brakt på banen i Washington Post nylig av Steven Andreasen, som underviser ved Universitet i Minnesota og har bakgrunn som leder for forsvarspolitikk og våpenkontroll i det nasjonale sikkerhetsråd fra 1993 til 2001. Han minner om at utviklingen kan svekke den 50 år gamle forståelsen om ikke å gjennomføre kjernefysiske eksplosjoner (den delvise prøvestansavtalen fra 1963) og som er nedfelt i CTBT (Comprehensive Nuclear-Test-Ban). Prøvestansavtalen er en avtale som forbyr alle typer kjernefysiske prøvesprengninger. Avtalen ble vedtatt i 1996. For at avtalen skulle tre i kraft, måtte alle de 44 landene som har atomvåpen, atomkraftverk eller andre kjernefysiske anlegg, både skrive under og ratifisere avtalen.

Av de fem atomstormaktene har Storbritannia , Frankrike og Russland gjort dette, mens Kina og USA har signert men ikke ratifisert avtalen. Norge har både signert og ratifisert avtalen. I dag er avtalen signert av 177 land og ratifisert av 138.

Ny demokratisk stjerne

Av framtidig stor betydning er også debatten mellom demokratenes presidentkandidater, om hvem som kan utfordre president Trump når han i 2020 stiller til valg for neste periode - hvis han unngår å bli stilt for riksrett. Debatten ble ført delvis i skyggen av tragedien i elven Rio Grande nylig, der den 25 år gamle Óscar Alberto Martínez Ramírez og hans datter Valeria druknet i et forsøk på å komme over grensen for å skaffe seg og familien et bedre liv i USA.

Bildet av de livløse ofrene liggende ved elvebredden har opprørt alle og har satt et nytt søkelys på den immigrasjonspolititikken som president Trump og hans regjering fører, særlig angående flyktninger som forsøker å komme seg gjennom Mexico og over grensen mot Amerika. I debatten framsto kandidat Kamala Harris som demokratenes nye, politiske stjerne, og mener at Trumps flyktningpolitikk ikke reflekterer det hun kaller «vårt Amerika og våre verdier, og at den må opphøre».

Størst oppmerksomhet vakte det at Harris målbandt den antatt fremste kandidaten på demokratenes side, tidligere visepresident Joe Biden, på hans antatte hjemmebane.

Det som spesielt ga Harris tyngde under debatten, var hvordan hun satte den antatte frontkandidaten Biden totalt i skyggen. Harris har afroamerikansk bakgrunn og brakte inn sine egne opplevelser som en «liten, annenklasses, svart jentunge» som ikke kunne få normal skolegang i eget nabolag, men som ble «busset» til bedre skoler i andre, vesentlig «hvite» deler utenfor hennes eget nabolag.

Det hadde vært avgjørende for henne som barn, og nå anklaget hun Biden for på den tiden å ha vært motstander av «bussing». Harris satte sine øyne direkte i Bidens ansikt, han ble tom for ord og avsluttet det hele med å si at hans taletid var gått ut.

Les kommentaren: – Nei, Trump. USA er ikke fullt!

Harris er advokat av yrke og ser ut til å være tilstrekkelig hard i klypa til hamle opp med skarpskodde politikere på alle kanter. Etter Obama var det fra mange et seriøst ønske om å få Obamas hustru Michelle Obama til å stille som kandidat. Det ønsket hun ikke, men nå kan det demokratiske partiet ha fått Kamala Harris i stedet.

I kampen mot Trump i 2020 vil det kanskje ikke være så dumt å sikre seg en skarpskodd advokat med afroamerikansk bakgrunn, i et land hvor det nå er flere innbyggere med afroamerikansk og latinsk enn en såkalt «hvit» etnisk bakgrunn, og hvor halve befolkningen mener at det må være på tide med en kvinnelig sjef i Det hvite hus.

Det husker vi alle, at det ikke var langt unna at Hillary Clinton vant i 2016. Og kanskje det denne gangen vil bli mindre russisk innblanding i den amerikanske valgkampen. Hvis det kan bli et resultat av de politiske omveltningene de siste årene, vil kanskje det politiske uåret 2019 føre noe godt med seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk
Siste nytt
09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03Norge22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk
Populært