Spar like smart som oljefondet

Oslo Børs. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo Børs. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oljefondet er verdens største fond, og forvaltes på en meget fornuftig og langsiktig måte. Jeg mener at private sparere har mye å lære av oljefondet når de skal spare langsiktig. Det vil gi høyere langsiktig avkastning.

Stemmer: Bjørn Erik Sættem
Spareøkonom i Nordnet med mer enn 20 års erfaring innen personlig økonomi.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Nedenfor har jeg satt opp 5 smarte investeringstips basert på oljefondets strategi. Følger du disse er det trolig lettere å bygge opp «ditt eget oljefond» – eller «ditt eget pensjonsfond».

1. Lag en langsiktig plan, og hold deg til den

Oljefondet har et evighetsperspektiv på investeringene. Investeringsstrategien sier at inntil 70 prosent av fondet skal plasseres i aksjer og inntil 30 prosent i obligasjoner, samt noen prosenter i eiendom og infrastruktur. Fonds- og pensjonssparere har en kortere horisont enn oljefondet, gjerne 5, 10, 20, 30 eller 40 år, men kan med fordel bruke en lignende fordeling. Med en så lang tidshorisont jevner svingningene i aksjemarkedet seg ut.

Husk også på at Ola og Kari Nordmann vil motta størsteparten av pensjonen sin fra folketrygden/NAV, og den er i praksis en sikker renteplassering. Samlet aksjeandel i pensjonssparingen er derfor under 50 prosent for de fleste av oss, selv med en aksjeandel 70 prosent eller mer i jobbpensjon og privat sparing.

Når du har bestemt deg for en aksjeandel – enten den er 50, 70 eller 100 prosent – bør du holde deg til denne planen, slik oljefondet gjør. Ikke selg etter en kraftig korreksjon eller et krakk. Da taper du langsiktig avkastning. Ikke selg høns i regnvær!

2. Rebalanser – kjøp når det faller, selg når det stiger

En viktig del av strategien til oljefondet kalles rebalansering. Det innebærer at du nullstiller – eller tilbakevekter – porteføljen med jevne mellomrom.

Tenk deg at din sparing er fordelt med 70 prosent i aksjefond og 30 prosent i rentefond. Etter et aksjefall vil aksjeandelen falle under 70 prosent. Rebalansering innebærer at du i en slik situasjon kjøper aksjefond, for å bringe aksjeandelen tilbake til 70 prosent. Motsatt medfører en kraftig børsoppgang til at du selger aksjefond for å bringe aksjeandelen ned til 70 prosent. Dermed tvinges du til å kjøpe aksjer på lave kurser og selge på høye kurser. Rebalansering gir normalt en noe bedre risikojustert avkastning sammenlignet med en statisk portefølje.

Det kan høres tungvint ut å rebalansere selv. Det positive er at de fleste kombinasjonsfond (de med fastsatt aksjeandel) og pensjonsprofiler har automatisk rebalansering. Har du innskuddspensjon på jobben, nyter du allerede godt av rebalansering, siden dette er standard hos pensjonsleverandørene.

Les også: Regjeringen vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet

3. Spar jevnt og trutt

Etter hvert som oljen i Nordsjøen pumpes opp og blir solgt, blir pengene investert fortløpende i aksjer og renter. En tilsvarende jevn sparing i aksjer og renter skjer med din jobbpensjon, dersom du jobber i privat sektor.

En slik regelmessig sparing bør du også gjøre på privaten: Start en månedlig spareavtale i fond med fast trekk fra lønnskontoen din. Ved å spare månedlig automatiserer du sparingen din – og tvinger deg selv til å kjøpe også når kursene er lave.

PS: Husk bufferkonto til uforutsette utgifter før du starter langsiktig sparing.

4. Spre pengene over hele verden

Meglere i New York Stock Exchange (NYSE) 20. mai 2019. Foto: NTB Scanpix/AFP.
Meglere i New York Stock Exchange (NYSE) 20. mai 2019. Foto: NTB Scanpix/AFP.

Oljefondet investerer i flere tusen selskaper over hele verden. Ønsker du kun ett aksjefond, bør du velge et bredt, billig globalt indeksfond.

Er du litt mer avansert kan du med fordel investere i flere fond – i flere regioner – med ulik investeringsstil. Oljefondet har en overvekt av indeksforvaltning, men har også noen aktive mandat der de mener at forvalter kan skape meravkastning.

I tillegg til aksjefond, bør du også ha noe rentefond. Er du en mer avansert sparer kan du også gjerne spe på med eiendom (i tillegg til egen bolig), og alternative investeringer som hedgefond og PE-fond.

PS: Har du boliglån bør du normalt betale ned dette til 60 til 75 prosent av boligverdien før du begynner langsiktig sparing – da får du litt mer slakk i økonomien. Les mer om denne vurderingen her . Du bør også spare med høy aksjeandel, slik at du kan regne med at avkastningen overstiger lånerenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Meglerbordet hos DNB Markets. Illustrasjonsfoto/arkiv: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Meglerbordet hos DNB Markets. Illustrasjonsfoto/arkiv: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

5. Spar bærekraftig

Både oljefondet og de fleste kapitalforvaltere i Norden utelukker verstingselskaper som medvirker til brudd på menneskerettigheter, grov korrupsjon, miljøskade og lignende. Det reduserer risikoen og øker samvittigheten i sparingen. Sjekk om din forvalter følger utelukkelseslisten til oljefondet.

Forvent 6-7 prosent avkastning på aksjer og 2-3 prosent på renter

Oljefondet har et mål om en forventet langsiktig nominell avkastning på 5 prosent på sine 9.000 milliarder kroner, som altså er investert på ca 70 prosent aksjer og 30 prosent renter. Målet består av en langsiktig realavkastning på 3 prosent (tidligere: 4 prosent) pluss en forventet inflasjon på 2 prosent (tidligere: 2,5 prosent).

En slik avkastning bør også være oppnåelig for deg og meg. Forvent 6-7 prosent langsiktig avkastning på aksjefondene dine og 2-3 prosent på rentefondene dine. Regn med en inflasjon på 2 prosent.

Med en miks på 70-30 fordelt på aksjer og renter ender du opp med ca 5 prosent nominell avkastning på lang sikt – eller 3 prosent realavkastning. Dermed kan du regne med å øke kjøpekraften på sparepengene dine.

PS: En avkastning på 5 prosent i en slik portefølje høres lavt ut sett i lys av at aksjemarkedet har gitt tosifret avkastning de siste 10 årene, og obligasjonsfondenes gode avkastning som følge av fallende renter. Husk på at den siste 10-års perioden har vært ekstraordinært sterk, og man kan ikke forvente at det vil fortsette. Rentene vil trolig forbli lave i mange år, og en risikopremie på ca 4 prosentpoeng på aksjer i forhold til renter er omtrent hva som har vært tilfelle de siste 100 årene.

Med en slik gjennomtenkt og robust sparestrategi kan du sove godt om natten og være temmelig sikker på at sparepengene dine vokser på lang sikt.

Denne kommentaren er en forkortet versjon av dette innlegget på Nordnetbloggen. Her kan du lese mer om vurderingene rundt aksjeandel og rebalansering.

Les også:

Oljefondet fikk en avkastning på 738 milliarder kroner

Fraråder pensjon for unge

Rapport: En av tre privat ansatte kan ende med pensjon under halv lønn

Forbrukerrådet vant over DNB i tidenes største søksmål


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen
Siste nytt
05:30NorgeNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15NorgePrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52VerdenDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47NorgeStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37NorgeStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen
Populært