Spar like smart som oljefondet

Oslo Børs. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo Børs. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oljefondet er verdens største fond, og forvaltes på en meget fornuftig og langsiktig måte. Jeg mener at private sparere har mye å lære av oljefondet når de skal spare langsiktig. Det vil gi høyere langsiktig avkastning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Bjørn Erik Sættem
Spareøkonom i Nordnet med mer enn 20 års erfaring innen personlig økonomi.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Nedenfor har jeg satt opp 5 smarte investeringstips basert på oljefondets strategi. Følger du disse er det trolig lettere å bygge opp «ditt eget oljefond» – eller «ditt eget pensjonsfond».

1. Lag en langsiktig plan, og hold deg til den

Oljefondet har et evighetsperspektiv på investeringene. Investeringsstrategien sier at inntil 70 prosent av fondet skal plasseres i aksjer og inntil 30 prosent i obligasjoner, samt noen prosenter i eiendom og infrastruktur. Fonds- og pensjonssparere har en kortere horisont enn oljefondet, gjerne 5, 10, 20, 30 eller 40 år, men kan med fordel bruke en lignende fordeling. Med en så lang tidshorisont jevner svingningene i aksjemarkedet seg ut.

Husk også på at Ola og Kari Nordmann vil motta størsteparten av pensjonen sin fra folketrygden/NAV, og den er i praksis en sikker renteplassering. Samlet aksjeandel i pensjonssparingen er derfor under 50 prosent for de fleste av oss, selv med en aksjeandel 70 prosent eller mer i jobbpensjon og privat sparing.

Når du har bestemt deg for en aksjeandel – enten den er 50, 70 eller 100 prosent – bør du holde deg til denne planen, slik oljefondet gjør. Ikke selg etter en kraftig korreksjon eller et krakk. Da taper du langsiktig avkastning. Ikke selg høns i regnvær!

2. Rebalanser – kjøp når det faller, selg når det stiger

En viktig del av strategien til oljefondet kalles rebalansering. Det innebærer at du nullstiller – eller tilbakevekter – porteføljen med jevne mellomrom.

Tenk deg at din sparing er fordelt med 70 prosent i aksjefond og 30 prosent i rentefond. Etter et aksjefall vil aksjeandelen falle under 70 prosent. Rebalansering innebærer at du i en slik situasjon kjøper aksjefond, for å bringe aksjeandelen tilbake til 70 prosent. Motsatt medfører en kraftig børsoppgang til at du selger aksjefond for å bringe aksjeandelen ned til 70 prosent. Dermed tvinges du til å kjøpe aksjer på lave kurser og selge på høye kurser. Rebalansering gir normalt en noe bedre risikojustert avkastning sammenlignet med en statisk portefølje.

Det kan høres tungvint ut å rebalansere selv. Det positive er at de fleste kombinasjonsfond (de med fastsatt aksjeandel) og pensjonsprofiler har automatisk rebalansering. Har du innskuddspensjon på jobben, nyter du allerede godt av rebalansering, siden dette er standard hos pensjonsleverandørene.

Les også: Regjeringen vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet

3. Spar jevnt og trutt

Etter hvert som oljen i Nordsjøen pumpes opp og blir solgt, blir pengene investert fortløpende i aksjer og renter. En tilsvarende jevn sparing i aksjer og renter skjer med din jobbpensjon, dersom du jobber i privat sektor.

En slik regelmessig sparing bør du også gjøre på privaten: Start en månedlig spareavtale i fond med fast trekk fra lønnskontoen din. Ved å spare månedlig automatiserer du sparingen din – og tvinger deg selv til å kjøpe også når kursene er lave.

PS: Husk bufferkonto til uforutsette utgifter før du starter langsiktig sparing.

4. Spre pengene over hele verden

Meglere i New York Stock Exchange (NYSE) 20. mai 2019. Foto: NTB Scanpix/AFP.
Meglere i New York Stock Exchange (NYSE) 20. mai 2019. Foto: NTB Scanpix/AFP.

Oljefondet investerer i flere tusen selskaper over hele verden. Ønsker du kun ett aksjefond, bør du velge et bredt, billig globalt indeksfond.

Er du litt mer avansert kan du med fordel investere i flere fond – i flere regioner – med ulik investeringsstil. Oljefondet har en overvekt av indeksforvaltning, men har også noen aktive mandat der de mener at forvalter kan skape meravkastning.

I tillegg til aksjefond, bør du også ha noe rentefond. Er du en mer avansert sparer kan du også gjerne spe på med eiendom (i tillegg til egen bolig), og alternative investeringer som hedgefond og PE-fond.

PS: Har du boliglån bør du normalt betale ned dette til 60 til 75 prosent av boligverdien før du begynner langsiktig sparing – da får du litt mer slakk i økonomien. Les mer om denne vurderingen her . Du bør også spare med høy aksjeandel, slik at du kan regne med at avkastningen overstiger lånerenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Meglerbordet hos DNB Markets. Illustrasjonsfoto/arkiv: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Meglerbordet hos DNB Markets. Illustrasjonsfoto/arkiv: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

5. Spar bærekraftig

Både oljefondet og de fleste kapitalforvaltere i Norden utelukker verstingselskaper som medvirker til brudd på menneskerettigheter, grov korrupsjon, miljøskade og lignende. Det reduserer risikoen og øker samvittigheten i sparingen. Sjekk om din forvalter følger utelukkelseslisten til oljefondet.

Forvent 6-7 prosent avkastning på aksjer og 2-3 prosent på renter

Oljefondet har et mål om en forventet langsiktig nominell avkastning på 5 prosent på sine 9.000 milliarder kroner, som altså er investert på ca 70 prosent aksjer og 30 prosent renter. Målet består av en langsiktig realavkastning på 3 prosent (tidligere: 4 prosent) pluss en forventet inflasjon på 2 prosent (tidligere: 2,5 prosent).

En slik avkastning bør også være oppnåelig for deg og meg. Forvent 6-7 prosent langsiktig avkastning på aksjefondene dine og 2-3 prosent på rentefondene dine. Regn med en inflasjon på 2 prosent.

Med en miks på 70-30 fordelt på aksjer og renter ender du opp med ca 5 prosent nominell avkastning på lang sikt – eller 3 prosent realavkastning. Dermed kan du regne med å øke kjøpekraften på sparepengene dine.

PS: En avkastning på 5 prosent i en slik portefølje høres lavt ut sett i lys av at aksjemarkedet har gitt tosifret avkastning de siste 10 årene, og obligasjonsfondenes gode avkastning som følge av fallende renter. Husk på at den siste 10-års perioden har vært ekstraordinært sterk, og man kan ikke forvente at det vil fortsette. Rentene vil trolig forbli lave i mange år, og en risikopremie på ca 4 prosentpoeng på aksjer i forhold til renter er omtrent hva som har vært tilfelle de siste 100 årene.

Med en slik gjennomtenkt og robust sparestrategi kan du sove godt om natten og være temmelig sikker på at sparepengene dine vokser på lang sikt.

Denne kommentaren er en forkortet versjon av dette innlegget på Nordnetbloggen. Her kan du lese mer om vurderingene rundt aksjeandel og rebalansering.

Les også:

Oljefondet fikk en avkastning på 738 milliarder kroner

Fraråder pensjon for unge

Rapport: En av tre privat ansatte kan ende med pensjon under halv lønn

Forbrukerrådet vant over DNB i tidenes største søksmål


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden