Meny

Spar like smart som oljefondet

Oslo Børs. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo Børs. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oljefondet er verdens største fond, og forvaltes på en meget fornuftig og langsiktig måte. Jeg mener at private sparere har mye å lære av oljefondet når de skal spare langsiktig. Det vil gi høyere langsiktig avkastning.

Stemmer: Bjørn Erik Sættem
Spareøkonom i Nordnet med mer enn 20 års erfaring innen personlig økonomi.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Nedenfor har jeg satt opp 5 smarte investeringstips basert på oljefondets strategi. Følger du disse er det trolig lettere å bygge opp «ditt eget oljefond» – eller «ditt eget pensjonsfond».

1. Lag en langsiktig plan, og hold deg til den

Oljefondet har et evighetsperspektiv på investeringene. Investeringsstrategien sier at inntil 70 prosent av fondet skal plasseres i aksjer og inntil 30 prosent i obligasjoner, samt noen prosenter i eiendom og infrastruktur. Fonds- og pensjonssparere har en kortere horisont enn oljefondet, gjerne 5, 10, 20, 30 eller 40 år, men kan med fordel bruke en lignende fordeling. Med en så lang tidshorisont jevner svingningene i aksjemarkedet seg ut.

Husk også på at Ola og Kari Nordmann vil motta størsteparten av pensjonen sin fra folketrygden/NAV, og den er i praksis en sikker renteplassering. Samlet aksjeandel i pensjonssparingen er derfor under 50 prosent for de fleste av oss, selv med en aksjeandel 70 prosent eller mer i jobbpensjon og privat sparing.

Når du har bestemt deg for en aksjeandel – enten den er 50, 70 eller 100 prosent – bør du holde deg til denne planen, slik oljefondet gjør. Ikke selg etter en kraftig korreksjon eller et krakk. Da taper du langsiktig avkastning. Ikke selg høns i regnvær!

2. Rebalanser – kjøp når det faller, selg når det stiger

En viktig del av strategien til oljefondet kalles rebalansering. Det innebærer at du nullstiller – eller tilbakevekter – porteføljen med jevne mellomrom.

Tenk deg at din sparing er fordelt med 70 prosent i aksjefond og 30 prosent i rentefond. Etter et aksjefall vil aksjeandelen falle under 70 prosent. Rebalansering innebærer at du i en slik situasjon kjøper aksjefond, for å bringe aksjeandelen tilbake til 70 prosent. Motsatt medfører en kraftig børsoppgang til at du selger aksjefond for å bringe aksjeandelen ned til 70 prosent. Dermed tvinges du til å kjøpe aksjer på lave kurser og selge på høye kurser. Rebalansering gir normalt en noe bedre risikojustert avkastning sammenlignet med en statisk portefølje.

Det kan høres tungvint ut å rebalansere selv. Det positive er at de fleste kombinasjonsfond (de med fastsatt aksjeandel) og pensjonsprofiler har automatisk rebalansering. Har du innskuddspensjon på jobben, nyter du allerede godt av rebalansering, siden dette er standard hos pensjonsleverandørene.

Les også: Regjeringen vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet

3. Spar jevnt og trutt

Etter hvert som oljen i Nordsjøen pumpes opp og blir solgt, blir pengene investert fortløpende i aksjer og renter. En tilsvarende jevn sparing i aksjer og renter skjer med din jobbpensjon, dersom du jobber i privat sektor.

En slik regelmessig sparing bør du også gjøre på privaten: Start en månedlig spareavtale i fond med fast trekk fra lønnskontoen din. Ved å spare månedlig automatiserer du sparingen din – og tvinger deg selv til å kjøpe også når kursene er lave.

PS: Husk bufferkonto til uforutsette utgifter før du starter langsiktig sparing.

4. Spre pengene over hele verden

Meglere i New York Stock Exchange (NYSE) 20. mai 2019. Foto: NTB Scanpix/AFP.
Meglere i New York Stock Exchange (NYSE) 20. mai 2019. Foto: NTB Scanpix/AFP.

Oljefondet investerer i flere tusen selskaper over hele verden. Ønsker du kun ett aksjefond, bør du velge et bredt, billig globalt indeksfond.

Er du litt mer avansert kan du med fordel investere i flere fond – i flere regioner – med ulik investeringsstil. Oljefondet har en overvekt av indeksforvaltning, men har også noen aktive mandat der de mener at forvalter kan skape meravkastning.

I tillegg til aksjefond, bør du også ha noe rentefond. Er du en mer avansert sparer kan du også gjerne spe på med eiendom (i tillegg til egen bolig), og alternative investeringer som hedgefond og PE-fond.

PS: Har du boliglån bør du normalt betale ned dette til 60 til 75 prosent av boligverdien før du begynner langsiktig sparing – da får du litt mer slakk i økonomien. Les mer om denne vurderingen her . Du bør også spare med høy aksjeandel, slik at du kan regne med at avkastningen overstiger lånerenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Meglerbordet hos DNB Markets. Illustrasjonsfoto/arkiv: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Meglerbordet hos DNB Markets. Illustrasjonsfoto/arkiv: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

5. Spar bærekraftig

Både oljefondet og de fleste kapitalforvaltere i Norden utelukker verstingselskaper som medvirker til brudd på menneskerettigheter, grov korrupsjon, miljøskade og lignende. Det reduserer risikoen og øker samvittigheten i sparingen. Sjekk om din forvalter følger utelukkelseslisten til oljefondet.

Forvent 6-7 prosent avkastning på aksjer og 2-3 prosent på renter

Oljefondet har et mål om en forventet langsiktig nominell avkastning på 5 prosent på sine 9.000 milliarder kroner, som altså er investert på ca 70 prosent aksjer og 30 prosent renter. Målet består av en langsiktig realavkastning på 3 prosent (tidligere: 4 prosent) pluss en forventet inflasjon på 2 prosent (tidligere: 2,5 prosent).

En slik avkastning bør også være oppnåelig for deg og meg. Forvent 6-7 prosent langsiktig avkastning på aksjefondene dine og 2-3 prosent på rentefondene dine. Regn med en inflasjon på 2 prosent.

Med en miks på 70-30 fordelt på aksjer og renter ender du opp med ca 5 prosent nominell avkastning på lang sikt – eller 3 prosent realavkastning. Dermed kan du regne med å øke kjøpekraften på sparepengene dine.

PS: En avkastning på 5 prosent i en slik portefølje høres lavt ut sett i lys av at aksjemarkedet har gitt tosifret avkastning de siste 10 årene, og obligasjonsfondenes gode avkastning som følge av fallende renter. Husk på at den siste 10-års perioden har vært ekstraordinært sterk, og man kan ikke forvente at det vil fortsette. Rentene vil trolig forbli lave i mange år, og en risikopremie på ca 4 prosentpoeng på aksjer i forhold til renter er omtrent hva som har vært tilfelle de siste 100 årene.

Med en slik gjennomtenkt og robust sparestrategi kan du sove godt om natten og være temmelig sikker på at sparepengene dine vokser på lang sikt.

Denne kommentaren er en forkortet versjon av dette innlegget på Nordnetbloggen. Her kan du lese mer om vurderingene rundt aksjeandel og rebalansering.

Les også:

Oljefondet fikk en avkastning på 738 milliarder kroner Fraråder pensjon for unge Rapport: En av tre privat ansatte kan ende med pensjon under halv lønn Forbrukerrådet vant over DNB i tidenes største søksmålMer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:00 Kristoff sjanseløs på sjette etappe av Tour de Suisse17:59 Jubeldag for Norwegian på børsen17:53 Trossamfunn må opplyse om pengestøtte fra utlandet17:38 Slakter Gildes PR-kampanje etter NRK-dokumentar: - En veldig dårlig vurdering17:24 Finsk politi fant 64 ulovlige ulver og hybrider16:58 Trump: – Iran har gjort en meget stor feil!16:53 Nordkapp-halvøya reguleres til fortsatt privat eierskap16:48 Faren til Varhaug-tiltalt nekter skyld for bevis-ødeleggelse16:47 Stortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride16:22 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt – siste slag står i Stortinget16:05 Stortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride15:48 Ordkrig mellom USA og Iran etter nedskyting av drone15:42 Svenskene setter opp ekstra avganger på Dovrebanen15:40 Sp tar Ullevål-nedleggelsen til Stortinget15:04 Kommer med Alexander Kielland-svar høsten 202015:02 Rekordhøyt antall flyktninger i jobb eller utdanning14:53 Henrik Pedersen bekreftet som ny Strømsgodset-trener14:26 Livstidsdom for menneskesmuglere13:58 Anmodning om omgjøring i Abbasi-saken kan ta flere måneder13:55 USA: Irans nedskyting av drone var et uprovosert angrep13:53 MS-syk tapte kamp om uførepensjon i Høyesterett13:43 – Kroner en lang og vanskelig karriere13:41 VM-spillerne husker lite av fjorårets målfest mot Australia13:09 Skarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04 Putin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00 Abbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57 Norge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32 Fotball-VM: Australias giftige oppladning12:22 Stortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10 Knusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt11:44 Kongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43 Vil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30 Tyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07 WADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06 Flere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44 Siv Jensen er sykmeldt10:11 Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02 Norges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40 Se opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39 Viking forlenget med Berntsen09:15 Isbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01 Stor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00 Nå kommer skattepengene snart på konto08:29 Rev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26 Kronprinsparet til Oslo Pride08:21 Tidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04 – Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47 Xi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46 Landbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25 Svenske kåret til årets nykommer i NHL06:58 Messi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45 Fagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33 Streng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30 Norskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20 Dette skjer i dag06:15 Verdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00 Iran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00 Flere studieplasser for spesialsykepleiere06:00 Ekspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08 Ny dekan ved Høyskolen Kristiania04:56 Trump vil møte Putin i Japan04:04 Ber om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02 Russisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45 USA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33 Den internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06 Thon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01 Benekter komplott for å dømme Lula02:33 Oslo øst sier nei til ny bomring01:57 Mann funnet bevisstløs i Oslo01:54 SOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19 Datatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48 22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22 Jihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53 Mann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10 Rosenborg mot Aalesund i cupen22:33 TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10 Profilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03 Drama i danske regjeringsforhandlinger21:40 Meningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39 Stjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19 Myggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57 Fylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23 Cupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23 MC-ulykke på Romerike19:56 Mann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56 Tromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56 Bærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12 Enken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00 Dale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58 Trump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22 Stortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21 Telenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20 Aktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12 Mattilsynet skal granskes etter skandale17:53 Dale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50 Tre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49 Mata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær
Siste nytt
18:00SportKristoff sjanseløs på sjette etappe av Tour de Suisse17:59Børs og finansJubeldag for Norwegian på børsen17:53PolitikkTrossamfunn må opplyse om pengestøtte fra utlandet17:38NæringslivSlakter Gildes PR-kampanje etter NRK-dokumentar: - En veldig dårlig vurdering17:24VerdenFinsk politi fant 64 ulovlige ulver og hybrider16:58PolitikkTrump: – Iran har gjort en meget stor feil!16:53PengerNordkapp-halvøya reguleres til fortsatt privat eierskap16:48NorgeFaren til Varhaug-tiltalt nekter skyld for bevis-ødeleggelse16:47NorgeStortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride16:22Helse og livsstilUllevål sykehus vedtatt nedlagt – siste slag står i Stortinget16:05PolitikkStortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride15:48VerdenOrdkrig mellom USA og Iran etter nedskyting av drone15:42ReiseSvenskene setter opp ekstra avganger på Dovrebanen15:40PolitikkSp tar Ullevål-nedleggelsen til Stortinget15:04NorgeKommer med Alexander Kielland-svar høsten 202015:02NorgeRekordhøyt antall flyktninger i jobb eller utdanning14:53SportHenrik Pedersen bekreftet som ny Strømsgodset-trener14:26VerdenLivstidsdom for menneskesmuglere13:58NorgeAnmodning om omgjøring i Abbasi-saken kan ta flere måneder13:55VerdenUSA: Irans nedskyting av drone var et uprovosert angrep13:53Helse og livsstilMS-syk tapte kamp om uførepensjon i Høyesterett13:43Sport– Kroner en lang og vanskelig karriere13:41SportVM-spillerne husker lite av fjorårets målfest mot Australia13:09PolitikkSkarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04PolitikkPutin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00NorgeAbbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57MotorNorge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32SportFotball-VM: Australias giftige oppladning12:22PengerStortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10VerdenKnusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53NorgeUllevål sykehus vedtatt nedlagt11:44NorgeKongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43VerdenVil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30VerdenTyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07SportWADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06ReiseFlere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44PolitikkSiv Jensen er sykmeldt10:11PolitikkSenterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02PengerNorges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40SportSe opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39SportViking forlenget med Berntsen09:15VerdenIsbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01PengerStor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00PengerNå kommer skattepengene snart på konto08:29PengerRev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26KulturKronprinsparet til Oslo Pride08:21VerdenTidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04Sport– Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47VerdenXi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46NorgeLandbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25SportSvenske kåret til årets nykommer i NHL06:58SportMessi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45SportFagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33SportStreng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30NorgeNorskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20NorgeDette skjer i dag06:15SportVerdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00VerdenIran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00NorgeFlere studieplasser for spesialsykepleiere06:00VerdenEkspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08NorgeNy dekan ved Høyskolen Kristiania04:56VerdenTrump vil møte Putin i Japan04:04NorgeBer om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02NorgeRussisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45VerdenUSA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33SportDen internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06PengerThon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01PolitikkBenekter komplott for å dømme Lula02:33NorgeOslo øst sier nei til ny bomring01:57NorgeMann funnet bevisstløs i Oslo01:54VerdenSOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19NorgeDatatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48Verden22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22VerdenJihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53NorgeMann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10SportRosenborg mot Aalesund i cupen22:33ForbrukerTV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10PolitikkProfilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03PolitikkDrama i danske regjeringsforhandlinger21:40PolitikkMeningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39SportStjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19ReiseMyggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57PolitikkFylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23SportCupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23NorgeMC-ulykke på Romerike19:56NorgeMann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56SportTromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56SportBærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12VerdenEnken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00PengerDale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58PolitikkTrump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22PolitikkStortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21NæringslivTelenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20VerdenAktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12NorgeMattilsynet skal granskes etter skandale17:53PolitikkDale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50VerdenTre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49SportMata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær
Populært