Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg

I dag tar det nærmere seks timer å ta tog fra Oslo til Stockholm. Drømmen om å få til turen på under tre timer lever videre.
I dag tar det nærmere seks timer å ta tog fra Oslo til Stockholm. Drømmen om å få til turen på under tre timer lever videre. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Det er bra for klimaet, næringlivet og internasjonalt samarbeid, mener Ap-politiker Sverre Myrli. I tillegg kan togprosjektet være økonomisk lønnsomt å realisere.

ARENDAL (ABC Nyheter): – I dag tar toget rundt seks timer mellom Oslo og Stockholm. De aller fleste som reiser mellom Oslo og Stockholm tar ikke toget. De flyr, sier Jonas Karlsson til ABC Nyheter.

Han er daglig leder for selskapet Oslo-Sthlm 2.55, et selskap som eies av svenske byer og regioner langs strekningen, og som jobber for å realisere en reisetid med tog mellom de to byene på under tre timer.

– I dag er det to problemer. Det ene er at toget tar lang tid. Det andre er at sporene går der man la dem på 1800-tallet, og ikke der det bor mennesker. Vi vil gjøre to ting. Dels korte ned reisetiden, og dels flytte jernbanen opp til Mälardalen, hvor folk bor.

For å klare det, må Norge og Sverige bygge to nye jernbanestrekninger. En over grensen som forbinder Arvika og Oslo. Den kan kobles på eksisterende jernbanenett enten i Lillestrøm eller Ski. I tillegg ønsker selskapet en strekning i Sverige som forbinder to eksisterende jernbanelinjer kalt Mälarbanan og Vänerbanen.

– Det betyr at man må bygge 160 kilometer med ny jernbane for å kutte reisetiden til under tre timer. Vi har ikke foreslått høyhastighetstog på 320 kilometer i timen, men konvensjonelle tog på konvensjonelle skinner som er bygget for en hastighet opp til 250 kilometer i timen. Noe mer er det ikke behov for, for det er faktisk ikke så langt, sier Karlsson.

I tillegg kan en slik løsning legge til rette for både lokal- og regionaltog på strekningen.

Aktuelt: SV vil løfte togturistenes krav til Stortinget

(Artikkelen fortsetter under)

Jonas Karlsson er daglig leder i selskapet Oslo-Sthlm 2.55 som jobber for å realisere en raskere jernbaneforbindelse mellom Oslo og Stockholm. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Jonas Karlsson er daglig leder i selskapet Oslo-Sthlm 2.55 som jobber for å realisere en raskere jernbaneforbindelse mellom Oslo og Stockholm. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Et økonomisk lønnsomt jernbaneprosjekt

Karlsson påpeker at kundegrunnlaget eksisterer. Det er 1,4 millioner flyreiser mellom Stockholm og Oslo årlig, med 23 avganger i hver retning om dagen. Til sammenligning er det rundt 300.000 som tar toget.

– Får vi en togreise som tar under tre timer blir toget mye mer konkurransedyktig. Her er det penger å hente. Vi har jobbet for å vise at denne jernbanen ikke behøver betales med skattemidler. Dersom en majoritet av dagens flyreisende velger tog isteden vil billettinntektene være nok til å dekke kostnadene for å bygge jernbanen.

Ifølge selskapets beregninger vil en billettpris på 700 kroner gi stort nok årlig overskudd til å dekke kostnadene for byggingen av jernbanen på 30 år.

Selskapet kaller prosjektet «Skandinavias mest lønnsomme jernbaneprosjekt», og mener det kan være attraktivt å bygge ut for private aktører så vel som for staten. Selskapet ønsker nå en avklaring fra øverste hold om hvorvidt den norske og svenske staten ønsker å gå sammen om å realisere jernbaneprosjektet eller ikke. Hvis de ikke vil gjøre det, mener Karlsson det frie markedet bør få sin sjanse.

Les også: Toginteressen har eksplodert – men reisende klager

Planleggingen går framover

Per dags dato foreligger det ingen konkrete planer for å bygge ut jernbanestrekningen mellom Oslo og Stockholm fra statlig hold, men det har begynt å skje ting i Sverige.

Trafikverket i Sverige har gjennomført en Konseptvalgutredning om hvordan man kan forbedre strekninger mellom Oslo og Stockholm både for tog og biler. Den ble lagt fram i november 2017 og konkluderer med at togstrekningen har stort potensial og godt kundegrunnlag.

I arbeidet med ny Nasjonal transportplan i Sverige sa Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth følgende om strekningen: «Der ser vi at det finnes en sterk markedsinteresse for trafikk mellom Oslo og Stockholm, og vi vil se på forutsetningen for å utvikle den grenseoverskridende strekningen raskere. Trafikverket vil få i oppgave å jobbe med dette.»

I norsk Nasjonal transportplan 2018–2029 varslet regjeringen at det skal utarbeides en konseptvalgsutredning for Kongsvingerbanen. Den vil ha relevans for videre utvikling av jernbane mellom Oslo og Stockhom, ettersom det er på den linjen grensekrysningen med tog skjer i dag.

Vil ikke gravlegge Nord-Norgebanen: – Det er ikke en kalkulator som skal utvikle Norge

Samferdselsministeren: – Interessant hvis det er lønnsomt

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) har planer om å møte svenske regjeringsrepresentanter i høst for å diskutere tog-samarbeid mellom Norge og Sverige. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) har planer om å møte svenske regjeringsrepresentanter i høst for å diskutere tog-samarbeid mellom Norge og Sverige. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) synes det er et interessant prosjekt.

– Hvis det er lønnsomt å bygge ut, er det smart å bygge ut. Det som er jobben nå er å se hva som skal til. Hvordan harmonerer dette prosjektet med de investeringene vi allerede gjør på jernbanen?

Dale peker på utfordringen med at alle togene må helt inn til Oslo.

– Det betyr at vi må prioritere å bygge ut kapasitet i det sentrale nettet vårt i Oslo. Hvis ikke kommer ikke folk fra Stockholm på 2 timer og 55 minutter uansett. Det arbeidet er vi i gang med gjennom Intercity-prosjektet, og det vil ta noe tid. De utbedringene vi gjør der muliggjør alle andre planer og danner et kommersielt grunnlag for annen togdrift, sier Dale til ABC Nyheter.

I løpet av høsten skal samferdselsministeren møte med representanter fra den svenske regjeringen for å diskutere grunnlaget for tog-samarbeid på tvers av landegrensen.

Ap: – Et kinderegg

Stortingsrepresentant Sverre Myrli (Ap) sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen. Han mener tog mellom Oslo og Stockholm på tre timer vil ha stor verdi.

Arbeiderpartiets Sverre Myrli er sterk tilhenger av å utrede satellittbasert veiprising, og mener den politiske diskusjonen om hva som bakes inn i en sånn avgift må komme etter utredningen. Myrli sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Arbeiderpartiets Sverre Myrli er sterk tilhenger av å utrede satellittbasert veiprising, og mener den politiske diskusjonen om hva som bakes inn i en sånn avgift må komme etter utredningen. Myrli sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Det er ingen tvil om at toget kommer til å oppleve en ny vår. Det er et sug etter jernbanereiser. Togene er fulle. Vi må holde tritt for å gi et godt tilbud. Karlstad ligger nærmere Oslo enn Stockholm og Ørebro er nesten på midten. Får vi knyttet alle disse punktene effektivt sammen vil det være svært viktig for næringslivet, sa Myrli under en tog-debatt i Arendalsuka.

Han mener betalingsviljen finnes i markedet, og påpeker at nesten hele den norske infrastrukturen for flynæringen er brukerfinansiert gjennom billettinntekter.

– Det eneste staten bruker penger på i flynæringen er det Widerøe flyr for staten. Resten er brukerfinansiert. Klart det er mulig å overføre det konseptet til tog mellom Oslo og Stockholm. Dette prosjektet er et politisk kinderegg, hvor du får masse i ett. Det er bra for klimaet, næringslivet og internasjonalt samarbeid. Det er så interessant at det fortjener å bli tatt videre til politisk toppnivå.

Norge og Sverige kommer tettere

Diplomat og tidligere politiker Kai Eide var Norges ambassadør til Sverige fra 2014-2017, og er i dag styreleder i Norsk-Svensk Handelskammer. Han mener den enorme utviklingen i næringssamarbeid mellom Norge og Sverige i seg selv er en god nok grunn til å satse på jernbane mellom Oslo og Stockholm.

– Utviklingen i næringssamarbeidet er kraftig. Sverige og Norge vender seg mer og mer mot hverandre, sa Eide da han innledet en debatt om Oslo-Stockholm-strekningen under Arendalsuka.

Videre ramset han opp en rekke eksempler på den positive utviklingen:

  • De siste ti årene har Sveriges vareeksport til Norge økt med 24 prosent. Norges eksport til Sverige har økt med 21 prosent. Med kortere reisetid på tog, kan mer av denne varetransporten gå på bane framfor vei.
  • Tjenesteeksport fra Sverige til Norge er fordoblet fra 2007-2017. Fra Norge til Sverige er det en firedobling i samme periode.
  • 2200 bedrifter i Sverige er norskeide. Sysselsettingen i disse er fire ganger så stor som i finske bedrifter i Sverige.
  • Sverige er det landet i verden som har størst direkte investeringer i Norge, tre ganger så mye som Danmark og Finland til sammen.

(Artikkelen fortsetter under)

Tidligere ambassadør til Sverige, Kai Eide, mener togprosjektet er fremtidsrettet og nødvendig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Tidligere ambassadør til Sverige, Kai Eide, mener togprosjektet er fremtidsrettet og nødvendig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Problemet er at det skjer lite innen innovasjon, forskning, akademia og politisk samarbeid. Vi kommer til å ha et fortsatt økt samarbeid i næringslivet, men vi trenger noe mer. Oslo og Stockholm er noen av de mest innovative hovedstedene i Europa, men vi må samarbeide bedre.

For å få til tettere samarbeid på flere områder, mangler det noe viktig ifølge Eide.

– Det er mulighet til adgang til de ulike miljøene. Det krever en rekke ting, men først og fremst transport og infrastruktur. Det vil knytte oss tettere sammen. Togprosjektet Oslo-Stockholm på under tre timer er et prosjekt jeg virkelig tror på. Det har en fremtid og det er en mulighet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Fransk politi brukte tåregass mot demonstranter11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre
Siste nytt
13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenFransk politi brukte tåregass mot demonstranter11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre
Populært