Trodde du togferie var lett? Da har du ikke prøvd å reise til Hamburg

Kristian Skjellum Aas driver Facebook-gruppa Togferie. Torsdag utfordret han samferdselsminister Jon Georg Dahe (Frp) på hva regjeringen vil gjøre for å bedre togtilbudet til Europa.
Kristian Skjellum Aas driver Facebook-gruppa Togferie. Torsdag utfordret han samferdselsminister Jon Georg Dahe (Frp) på hva regjeringen vil gjøre for å bedre togtilbudet til Europa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Noe var faktisk lettere før. Togferie for eksempel. Nå reiser folk seg på Facebook. – Vi krever bedre og raskere togtilbud til Europa og Oslo!

ARENDAL (ABC Nyheter): I mars 2019 ble det opprettet en gruppe på Facebook kalt «Togferie». Fem måneder senere har gruppen blitt et samlingssted for 26.500 medlemmer som ønsker å reise mer med tog.

– Det er en eksplosiv vekst. Interessen for å bruke tog for å dra på ferie er der, og den er stor, sier Kristian Skjellum Aas, som er moderator i gruppa.

Han deltok torsdag på arrangementet Hvor er vyene for jernbanen under Arendalsuka. Der utfordret han samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) på regjeringens tog-ambisjoner.

– Vi har et krav: Bedre og raskere togtilbud til Europa til og fra Oslo. Vi ønsker nattog til Hamburg via København. Det hadde vi fram til 1990. I dag kan man kjøre samme strekningen på 3-4 timer kortere tid fordi man slipper de to fergene man måtte ta den gangen. Likevel finnes ikke tilbudet lenger, påpeker Aas.

Salget øker

Fakta: Dette er togturistenes ønskeliste

NTB:

For utenlandsreiser:

* Få tilbake direktetog fra Oslo til København og fra Oslo til Hamburg, både på natt og dag.

* Nattog fra Nord-Danmark til Hamburg eller lenger ned i Tyskland, mange tar båt til Hirtshals og bytter til tog der.

* Gjøre det enklere å kjøpe billetter til tog i hele Europa, inkludert plassreservering for Interrail. I dag er det tungvint å orientere seg om hvor billetter kan kjøpes.

* At de skandinaviske togmyndighetene snakker sammen og samordner sine rutetider, og at Norge kobler seg på de nye nattogene som Sverige nå planlegger nedover i Europa.

* Samkjørte ruter fra Bergen/Stavanger/Trondheim via Oslo og ut av landet.

For innenlandsreiser:

* Forenklede billettsystemer etter mal av flyselskapene.

* Flere avganger og høyere fart mellom de store byene i Norge.

* Få tilbake fleksibiliteten man hadde før, med å kunne gå av og på igjen og ta neste tog uten å betale for ny billett.

* Flere sovevogner, og flere typer sovevogner i Norge. I andre land med nattog er det vanlig med liggekupeer med 4–6 plasser, som er ideelle for en familie.

* Mulighet for å ta nattog med sovekupé på billigere vis ved å dele kupeer.

* Bedre barnerabatter

* Bedre internett-dekning på norske tog

(NTB)

Kilde: Facebook-gruppen Togferie

Ferske tall fra billettselskapet Entur viser en betydelig økning i salg av utenlandsbilletter i sommer. Salget av interrailbilletter økte med 35 prosent, mens vanlige strekningsbilletter til og i utlandet, samt plassbilletter, økte med 20 prosent, skriver NTB fredag.

Likevel er det komplisert å komme seg på utenlandsferie med tog. Det eneste landet det går direktetog til fra Norge er Sverige, og den eneste nattog-ruten fra Norge til utlandet går fra Narvik til Stockholm.

Skal man reise fra Norge og lengre sør i Europa enn Hamburg, skal man ha flaksen med seg for å klare det på én dag. Tar du første tog fra Oslo 07.01 mot Gøteborg om morgenen, har du 13 minutters byttetid i Hamburg for å rekke siste tog mot Wien samme kveld. Da har du allerede foretatt bytte av tog i Gøteborg og København.

For å bestille togbillett til Hamburg på nett, må du dessuten innom to nettsider for å få det til, ingen av dem norske. Etappen Oslo-København bestilles på SJ.se, og etappen København-Hamburg på DSB.dk eller bahn.de.

Vy: Mange misfornøyde med alternativ transport i sommer

– Norge må slutte å være annerledesland

Gjennom en rekke eksempler viste Aas at Norge ligger langt bak andre europeiske land med sitt togtilbud. For eksempel flyr vi fire ganger så mye innenriks i løpet av et år enn svenskene gjør. Mens nordmenn har nesten 3 turer med fly innenriks i året i snitt, har svenskene 0,7 turer per person.

– Noe av grunnen til det er at vi har noen av Europas tregeste tog. Tog i Norge går sakte, har få avganger mellom de store byene og brukes i liten grad til langdistansereiser. For å få ned klimagassutslipper og flybruken, må vi ha et bedre togtilbud i Norge, sier Aas.

Han viser til at det i Norge er fire togavganger om dagen mellom Oslo og Bergen og mellom Oslo og Trondheim, syv avganger om dagen mellom Oslo og Kristiansand, og seks avganger om dagen mellom Oslo og Stavanger. Til sammenligning er det 29 avganger daglig mellom København og Aalborg, og 26 avganger daglig mellom Stockholm og Gøteborg.

– Togbruken i Sverige har skutt i været i sommer, mens flytrafikken har gått markant ned. Det finnes allerede billige og greie måter å få et bedre togtilbud fra Norge til Europa på uten at vi må bygge masse ny infrastruktur. Vi kan sette opp nattog og gjøre det enklere å bestille billetter for eksempel. Myndighetene i Norge, Sverige og Danmark kan snakke sammen for å koordinere togavganger, slik at det er mulig å reise fra Norge til sentral-Europa på én dag. Det er på tide at vi gjør noe så Norge slipper å være annerledeslandet på dette, sier Kristian Skjellum Aas.

Les også: – Flere spor og økt kapasitet kan gagne flere passasjerer enn høyhastighetstog

Sprengt Oslo-kapasitet er problemet

Samferdselsminister Jon Georg Dale har hørt om gruppen Togferie, men er ikke medlem.

– Det er veldig sunt at det er et framvoksende engasjement rundt norsk jernbane. Vi er inne i en storhetstid for investeringer i jernbanen hvor bevilgningene har økt med 80 prosent de siste seks årene. Vi har ikke brukt så mye penger på jernbane siden 1962, da vi bygde Nordlandsbanen. At det genererer en økt interesse for utviklingen av jernbanen er positivt, sier Dale til ABC Nyheter.

– Skjellum viser til hvor få avganger det er mellom de store byene i Norge. Går det an å få til flere avganger uten å bygge ut mer?

– Det er jo spørsmålet. Du greier å få flere tog på deler av strekningen, men kapasiteten inn mot Oslo er sprengt. Nesten alle tog må innom Oslo. Det går 1000 tog inn og ut av Oslo S hver dag, det er der det butter. Derfor gjør vi store investeringer i Østlandsområdet med Intercity-prosjektet.

Gjennom store investeringer i Intercity-prosjektet skal det blant annet bygges dobbeltspor mellom en rekke byer på Østlandet, som skal øke togkapasiteten betraktelig. Det bygges også en 20 kilometer lang tunnel mellom Oslo og Ski, som skal halvere reisetiden mellom de to stedene.

Les også: Flere reiste med tog i fjor

Mulig med flere nattog

– Er det mulig å få satt opp flere nattog for eksempel?

– Det bør være mulig. Spørsmålet er hvor mange mennesker som reelt hadde reist. Det påvirker vurderingen man hittil har gjort. Når etterspørselen øker og betalingsviljen følger med er det klart at det er mulig å styrke togtilbudet der.

– Det er mange som vil reise på ferie til Europa med tog. Kunne man vurdert å sette opp nattog kun i sommermånedene?

– Det er et veldig kommersielt spørsmål. Det de ikke sier her er at det som har skjedd etter 1990 er at det kom et velfungerende marked for fly med langt flere flyavganger og gode priser. Folk sluttet å ta toget. Hvis det markedet kommer igjen, så blir et kommersielt grunnlag for å drive slike ruter.

(Artikkelen fortsetter under)

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) er tydelig på at regjeringen prioriterer pendlere framfor fritidsreisende i den pågående togsatsingen på Østlandet. Kapasitetsmessig er det mulig å sette opp nattog fra Oslo til Europa, dersom etterspørselen fra reisende er der. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) er tydelig på at regjeringen prioriterer pendlere framfor fritidsreisende i den pågående togsatsingen på Østlandet. Kapasitetsmessig er det mulig å sette opp nattog fra Oslo til Europa, dersom etterspørselen fra reisende er der. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Pendlere er første prioritet

– Er det en politisk målsetning for statsråden å snu den trenden med at flere reiser med fly enn med tog?

– Jeg har ikke tenkt til å bestemme hva slags reisevalg folk gjør. Men det er en politisk målsetning at folk skal ha et togalternativ. Det viktigste vi må gjøre er å styrke utbygging av infrastruktur. Så må vi, selv om ingen vil si det her, vi må prioritere pendlertrafikken. Det er de store volumdriverne på jernbanen, og som får folk på jobb til rett tid.

– Dere satser stort på et bedre togtilbud for pendlerne på Østlandet og i Oslo-regionen. Men hva med dem som pendler mellom Oslo-Bergen, Oslo-Stavanger, Oslo-Trondheim?

– Det er komplekst når kapasiteten ikke er ordentlig utbygd. Det jobber vi med i denne store investeringsperioden. Hovedprioriteten vår er å få pendlertrafikken til å fungere.

Samferdselsministeren har invitert svenske transportmyndigheter til samtaler i høst om hvordan de to landene kan samarbeide om å bedre togtilbudet.

Les også: Go-Ahead: – Passasjerer og ansatte har ingenting å frykte

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Politiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"
Siste nytt
15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16NorgePrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgePolitiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"
Populært