Trodde du togferie var lett? Da har du ikke prøvd å reise til Hamburg

Kristian Skjellum Aas driver Facebook-gruppa Togferie. Torsdag utfordret han samferdselsminister Jon Georg Dahe (Frp) på hva regjeringen vil gjøre for å bedre togtilbudet til Europa.
Kristian Skjellum Aas driver Facebook-gruppa Togferie. Torsdag utfordret han samferdselsminister Jon Georg Dahe (Frp) på hva regjeringen vil gjøre for å bedre togtilbudet til Europa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Noe var faktisk lettere før. Togferie for eksempel. Nå reiser folk seg på Facebook. – Vi krever bedre og raskere togtilbud til Europa og Oslo!

ARENDAL (ABC Nyheter): I mars 2019 ble det opprettet en gruppe på Facebook kalt «Togferie». Fem måneder senere har gruppen blitt et samlingssted for 26.500 medlemmer som ønsker å reise mer med tog.

– Det er en eksplosiv vekst. Interessen for å bruke tog for å dra på ferie er der, og den er stor, sier Kristian Skjellum Aas, som er moderator i gruppa.

Han deltok torsdag på arrangementet Hvor er vyene for jernbanen under Arendalsuka. Der utfordret han samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) på regjeringens tog-ambisjoner.

– Vi har et krav: Bedre og raskere togtilbud til Europa til og fra Oslo. Vi ønsker nattog til Hamburg via København. Det hadde vi fram til 1990. I dag kan man kjøre samme strekningen på 3-4 timer kortere tid fordi man slipper de to fergene man måtte ta den gangen. Likevel finnes ikke tilbudet lenger, påpeker Aas.

Salget øker

Fakta: Dette er togturistenes ønskeliste

NTB:

For utenlandsreiser:

* Få tilbake direktetog fra Oslo til København og fra Oslo til Hamburg, både på natt og dag.

* Nattog fra Nord-Danmark til Hamburg eller lenger ned i Tyskland, mange tar båt til Hirtshals og bytter til tog der.

* Gjøre det enklere å kjøpe billetter til tog i hele Europa, inkludert plassreservering for Interrail. I dag er det tungvint å orientere seg om hvor billetter kan kjøpes.

* At de skandinaviske togmyndighetene snakker sammen og samordner sine rutetider, og at Norge kobler seg på de nye nattogene som Sverige nå planlegger nedover i Europa.

* Samkjørte ruter fra Bergen/Stavanger/Trondheim via Oslo og ut av landet.

For innenlandsreiser:

* Forenklede billettsystemer etter mal av flyselskapene.

* Flere avganger og høyere fart mellom de store byene i Norge.

* Få tilbake fleksibiliteten man hadde før, med å kunne gå av og på igjen og ta neste tog uten å betale for ny billett.

* Flere sovevogner, og flere typer sovevogner i Norge. I andre land med nattog er det vanlig med liggekupeer med 4–6 plasser, som er ideelle for en familie.

* Mulighet for å ta nattog med sovekupé på billigere vis ved å dele kupeer.

* Bedre barnerabatter

* Bedre internett-dekning på norske tog

(NTB)

Kilde: Facebook-gruppen Togferie

Ferske tall fra billettselskapet Entur viser en betydelig økning i salg av utenlandsbilletter i sommer. Salget av interrailbilletter økte med 35 prosent, mens vanlige strekningsbilletter til og i utlandet, samt plassbilletter, økte med 20 prosent, skriver NTB fredag.

Likevel er det komplisert å komme seg på utenlandsferie med tog. Det eneste landet det går direktetog til fra Norge er Sverige, og den eneste nattog-ruten fra Norge til utlandet går fra Narvik til Stockholm.

Skal man reise fra Norge og lengre sør i Europa enn Hamburg, skal man ha flaksen med seg for å klare det på én dag. Tar du første tog fra Oslo 07.01 mot Gøteborg om morgenen, har du 13 minutters byttetid i Hamburg for å rekke siste tog mot Wien samme kveld. Da har du allerede foretatt bytte av tog i Gøteborg og København.

For å bestille togbillett til Hamburg på nett, må du dessuten innom to nettsider for å få det til, ingen av dem norske. Etappen Oslo-København bestilles på SJ.se, og etappen København-Hamburg på DSB.dk eller bahn.de.

Vy: Mange misfornøyde med alternativ transport i sommer

– Norge må slutte å være annerledesland

Gjennom en rekke eksempler viste Aas at Norge ligger langt bak andre europeiske land med sitt togtilbud. For eksempel flyr vi fire ganger så mye innenriks i løpet av et år enn svenskene gjør. Mens nordmenn har nesten 3 turer med fly innenriks i året i snitt, har svenskene 0,7 turer per person.

– Noe av grunnen til det er at vi har noen av Europas tregeste tog. Tog i Norge går sakte, har få avganger mellom de store byene og brukes i liten grad til langdistansereiser. For å få ned klimagassutslipper og flybruken, må vi ha et bedre togtilbud i Norge, sier Aas.

Han viser til at det i Norge er fire togavganger om dagen mellom Oslo og Bergen og mellom Oslo og Trondheim, syv avganger om dagen mellom Oslo og Kristiansand, og seks avganger om dagen mellom Oslo og Stavanger. Til sammenligning er det 29 avganger daglig mellom København og Aalborg, og 26 avganger daglig mellom Stockholm og Gøteborg.

– Togbruken i Sverige har skutt i været i sommer, mens flytrafikken har gått markant ned. Det finnes allerede billige og greie måter å få et bedre togtilbud fra Norge til Europa på uten at vi må bygge masse ny infrastruktur. Vi kan sette opp nattog og gjøre det enklere å bestille billetter for eksempel. Myndighetene i Norge, Sverige og Danmark kan snakke sammen for å koordinere togavganger, slik at det er mulig å reise fra Norge til sentral-Europa på én dag. Det er på tide at vi gjør noe så Norge slipper å være annerledeslandet på dette, sier Kristian Skjellum Aas.

Les også: – Flere spor og økt kapasitet kan gagne flere passasjerer enn høyhastighetstog

Sprengt Oslo-kapasitet er problemet

Samferdselsminister Jon Georg Dale har hørt om gruppen Togferie, men er ikke medlem.

– Det er veldig sunt at det er et framvoksende engasjement rundt norsk jernbane. Vi er inne i en storhetstid for investeringer i jernbanen hvor bevilgningene har økt med 80 prosent de siste seks årene. Vi har ikke brukt så mye penger på jernbane siden 1962, da vi bygde Nordlandsbanen. At det genererer en økt interesse for utviklingen av jernbanen er positivt, sier Dale til ABC Nyheter.

– Skjellum viser til hvor få avganger det er mellom de store byene i Norge. Går det an å få til flere avganger uten å bygge ut mer?

– Det er jo spørsmålet. Du greier å få flere tog på deler av strekningen, men kapasiteten inn mot Oslo er sprengt. Nesten alle tog må innom Oslo. Det går 1000 tog inn og ut av Oslo S hver dag, det er der det butter. Derfor gjør vi store investeringer i Østlandsområdet med Intercity-prosjektet.

Gjennom store investeringer i Intercity-prosjektet skal det blant annet bygges dobbeltspor mellom en rekke byer på Østlandet, som skal øke togkapasiteten betraktelig. Det bygges også en 20 kilometer lang tunnel mellom Oslo og Ski, som skal halvere reisetiden mellom de to stedene.

Les også: Flere reiste med tog i fjor

Mulig med flere nattog

– Er det mulig å få satt opp flere nattog for eksempel?

– Det bør være mulig. Spørsmålet er hvor mange mennesker som reelt hadde reist. Det påvirker vurderingen man hittil har gjort. Når etterspørselen øker og betalingsviljen følger med er det klart at det er mulig å styrke togtilbudet der.

– Det er mange som vil reise på ferie til Europa med tog. Kunne man vurdert å sette opp nattog kun i sommermånedene?

– Det er et veldig kommersielt spørsmål. Det de ikke sier her er at det som har skjedd etter 1990 er at det kom et velfungerende marked for fly med langt flere flyavganger og gode priser. Folk sluttet å ta toget. Hvis det markedet kommer igjen, så blir et kommersielt grunnlag for å drive slike ruter.

(Artikkelen fortsetter under)

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) er tydelig på at regjeringen prioriterer pendlere framfor fritidsreisende i den pågående togsatsingen på Østlandet. Kapasitetsmessig er det mulig å sette opp nattog fra Oslo til Europa, dersom etterspørselen fra reisende er der. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) er tydelig på at regjeringen prioriterer pendlere framfor fritidsreisende i den pågående togsatsingen på Østlandet. Kapasitetsmessig er det mulig å sette opp nattog fra Oslo til Europa, dersom etterspørselen fra reisende er der. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Pendlere er første prioritet

– Er det en politisk målsetning for statsråden å snu den trenden med at flere reiser med fly enn med tog?

– Jeg har ikke tenkt til å bestemme hva slags reisevalg folk gjør. Men det er en politisk målsetning at folk skal ha et togalternativ. Det viktigste vi må gjøre er å styrke utbygging av infrastruktur. Så må vi, selv om ingen vil si det her, vi må prioritere pendlertrafikken. Det er de store volumdriverne på jernbanen, og som får folk på jobb til rett tid.

– Dere satser stort på et bedre togtilbud for pendlerne på Østlandet og i Oslo-regionen. Men hva med dem som pendler mellom Oslo-Bergen, Oslo-Stavanger, Oslo-Trondheim?

– Det er komplekst når kapasiteten ikke er ordentlig utbygd. Det jobber vi med i denne store investeringsperioden. Hovedprioriteten vår er å få pendlertrafikken til å fungere.

Samferdselsministeren har invitert svenske transportmyndigheter til samtaler i høst om hvordan de to landene kan samarbeide om å bedre togtilbudet.

Les også: Go-Ahead: – Passasjerer og ansatte har ingenting å frykte

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 Flystyrt i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21 Dette skjer i dag06:00 Hareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44 Dette skjedde i natt05:16 34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01 Massivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00 Statsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23 Kleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17 Riksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 Klimaforsker: – Blir lamslått når jeg tar det veldig innover meg16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel
Siste nytt
14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenFlystyrt i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkHareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44NorgeDette skjedde i natt05:16Norge34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01PolitikkMassivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00VerdenStatsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23SportKleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20PolitikkSalvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17NorgeRiksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58PengerSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17PolitikkRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48NorgeKlimaforsker: – Blir lamslått når jeg tar det veldig innover meg16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel
Populært