Trodde du togferie var lett? Da har du ikke prøvd å reise til Hamburg

Kristian Skjellum Aas driver Facebook-gruppa Togferie. Torsdag utfordret han samferdselsminister Jon Georg Dahe (Frp) på hva regjeringen vil gjøre for å bedre togtilbudet til Europa.
Kristian Skjellum Aas driver Facebook-gruppa Togferie. Torsdag utfordret han samferdselsminister Jon Georg Dahe (Frp) på hva regjeringen vil gjøre for å bedre togtilbudet til Europa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Noe var faktisk lettere før. Togferie for eksempel. Nå reiser folk seg på Facebook. – Vi krever bedre og raskere togtilbud til Europa og Oslo!

ARENDAL (ABC Nyheter): I mars 2019 ble det opprettet en gruppe på Facebook kalt «Togferie». Fem måneder senere har gruppen blitt et samlingssted for 26.500 medlemmer som ønsker å reise mer med tog.

– Det er en eksplosiv vekst. Interessen for å bruke tog for å dra på ferie er der, og den er stor, sier Kristian Skjellum Aas, som er moderator i gruppa.

Han deltok torsdag på arrangementet Hvor er vyene for jernbanen under Arendalsuka. Der utfordret han samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) på regjeringens tog-ambisjoner.

– Vi har et krav: Bedre og raskere togtilbud til Europa til og fra Oslo. Vi ønsker nattog til Hamburg via København. Det hadde vi fram til 1990. I dag kan man kjøre samme strekningen på 3-4 timer kortere tid fordi man slipper de to fergene man måtte ta den gangen. Likevel finnes ikke tilbudet lenger, påpeker Aas.

Salget øker

Fakta: Dette er togturistenes ønskeliste

NTB:

For utenlandsreiser:

* Få tilbake direktetog fra Oslo til København og fra Oslo til Hamburg, både på natt og dag.

* Nattog fra Nord-Danmark til Hamburg eller lenger ned i Tyskland, mange tar båt til Hirtshals og bytter til tog der.

* Gjøre det enklere å kjøpe billetter til tog i hele Europa, inkludert plassreservering for Interrail. I dag er det tungvint å orientere seg om hvor billetter kan kjøpes.

* At de skandinaviske togmyndighetene snakker sammen og samordner sine rutetider, og at Norge kobler seg på de nye nattogene som Sverige nå planlegger nedover i Europa.

* Samkjørte ruter fra Bergen/Stavanger/Trondheim via Oslo og ut av landet.

For innenlandsreiser:

* Forenklede billettsystemer etter mal av flyselskapene.

* Flere avganger og høyere fart mellom de store byene i Norge.

* Få tilbake fleksibiliteten man hadde før, med å kunne gå av og på igjen og ta neste tog uten å betale for ny billett.

* Flere sovevogner, og flere typer sovevogner i Norge. I andre land med nattog er det vanlig med liggekupeer med 4–6 plasser, som er ideelle for en familie.

* Mulighet for å ta nattog med sovekupé på billigere vis ved å dele kupeer.

* Bedre barnerabatter

* Bedre internett-dekning på norske tog

(NTB)

Kilde: Facebook-gruppen Togferie

Ferske tall fra billettselskapet Entur viser en betydelig økning i salg av utenlandsbilletter i sommer. Salget av interrailbilletter økte med 35 prosent, mens vanlige strekningsbilletter til og i utlandet, samt plassbilletter, økte med 20 prosent, skriver NTB fredag.

Likevel er det komplisert å komme seg på utenlandsferie med tog. Det eneste landet det går direktetog til fra Norge er Sverige, og den eneste nattog-ruten fra Norge til utlandet går fra Narvik til Stockholm.

Skal man reise fra Norge og lengre sør i Europa enn Hamburg, skal man ha flaksen med seg for å klare det på én dag. Tar du første tog fra Oslo 07.01 mot Gøteborg om morgenen, har du 13 minutters byttetid i Hamburg for å rekke siste tog mot Wien samme kveld. Da har du allerede foretatt bytte av tog i Gøteborg og København.

For å bestille togbillett til Hamburg på nett, må du dessuten innom to nettsider for å få det til, ingen av dem norske. Etappen Oslo-København bestilles på SJ.se, og etappen København-Hamburg på DSB.dk eller bahn.de.

Vy: Mange misfornøyde med alternativ transport i sommer

– Norge må slutte å være annerledesland

Gjennom en rekke eksempler viste Aas at Norge ligger langt bak andre europeiske land med sitt togtilbud. For eksempel flyr vi fire ganger så mye innenriks i løpet av et år enn svenskene gjør. Mens nordmenn har nesten 3 turer med fly innenriks i året i snitt, har svenskene 0,7 turer per person.

– Noe av grunnen til det er at vi har noen av Europas tregeste tog. Tog i Norge går sakte, har få avganger mellom de store byene og brukes i liten grad til langdistansereiser. For å få ned klimagassutslipper og flybruken, må vi ha et bedre togtilbud i Norge, sier Aas.

Han viser til at det i Norge er fire togavganger om dagen mellom Oslo og Bergen og mellom Oslo og Trondheim, syv avganger om dagen mellom Oslo og Kristiansand, og seks avganger om dagen mellom Oslo og Stavanger. Til sammenligning er det 29 avganger daglig mellom København og Aalborg, og 26 avganger daglig mellom Stockholm og Gøteborg.

– Togbruken i Sverige har skutt i været i sommer, mens flytrafikken har gått markant ned. Det finnes allerede billige og greie måter å få et bedre togtilbud fra Norge til Europa på uten at vi må bygge masse ny infrastruktur. Vi kan sette opp nattog og gjøre det enklere å bestille billetter for eksempel. Myndighetene i Norge, Sverige og Danmark kan snakke sammen for å koordinere togavganger, slik at det er mulig å reise fra Norge til sentral-Europa på én dag. Det er på tide at vi gjør noe så Norge slipper å være annerledeslandet på dette, sier Kristian Skjellum Aas.

Les også: – Flere spor og økt kapasitet kan gagne flere passasjerer enn høyhastighetstog

Sprengt Oslo-kapasitet er problemet

Samferdselsminister Jon Georg Dale har hørt om gruppen Togferie, men er ikke medlem.

– Det er veldig sunt at det er et framvoksende engasjement rundt norsk jernbane. Vi er inne i en storhetstid for investeringer i jernbanen hvor bevilgningene har økt med 80 prosent de siste seks årene. Vi har ikke brukt så mye penger på jernbane siden 1962, da vi bygde Nordlandsbanen. At det genererer en økt interesse for utviklingen av jernbanen er positivt, sier Dale til ABC Nyheter.

– Skjellum viser til hvor få avganger det er mellom de store byene i Norge. Går det an å få til flere avganger uten å bygge ut mer?

– Det er jo spørsmålet. Du greier å få flere tog på deler av strekningen, men kapasiteten inn mot Oslo er sprengt. Nesten alle tog må innom Oslo. Det går 1000 tog inn og ut av Oslo S hver dag, det er der det butter. Derfor gjør vi store investeringer i Østlandsområdet med Intercity-prosjektet.

Gjennom store investeringer i Intercity-prosjektet skal det blant annet bygges dobbeltspor mellom en rekke byer på Østlandet, som skal øke togkapasiteten betraktelig. Det bygges også en 20 kilometer lang tunnel mellom Oslo og Ski, som skal halvere reisetiden mellom de to stedene.

Les også: Flere reiste med tog i fjor

Mulig med flere nattog

– Er det mulig å få satt opp flere nattog for eksempel?

– Det bør være mulig. Spørsmålet er hvor mange mennesker som reelt hadde reist. Det påvirker vurderingen man hittil har gjort. Når etterspørselen øker og betalingsviljen følger med er det klart at det er mulig å styrke togtilbudet der.

– Det er mange som vil reise på ferie til Europa med tog. Kunne man vurdert å sette opp nattog kun i sommermånedene?

– Det er et veldig kommersielt spørsmål. Det de ikke sier her er at det som har skjedd etter 1990 er at det kom et velfungerende marked for fly med langt flere flyavganger og gode priser. Folk sluttet å ta toget. Hvis det markedet kommer igjen, så blir et kommersielt grunnlag for å drive slike ruter.

(Artikkelen fortsetter under)

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) er tydelig på at regjeringen prioriterer pendlere framfor fritidsreisende i den pågående togsatsingen på Østlandet. Kapasitetsmessig er det mulig å sette opp nattog fra Oslo til Europa, dersom etterspørselen fra reisende er der. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) er tydelig på at regjeringen prioriterer pendlere framfor fritidsreisende i den pågående togsatsingen på Østlandet. Kapasitetsmessig er det mulig å sette opp nattog fra Oslo til Europa, dersom etterspørselen fra reisende er der. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Pendlere er første prioritet

– Er det en politisk målsetning for statsråden å snu den trenden med at flere reiser med fly enn med tog?

– Jeg har ikke tenkt til å bestemme hva slags reisevalg folk gjør. Men det er en politisk målsetning at folk skal ha et togalternativ. Det viktigste vi må gjøre er å styrke utbygging av infrastruktur. Så må vi, selv om ingen vil si det her, vi må prioritere pendlertrafikken. Det er de store volumdriverne på jernbanen, og som får folk på jobb til rett tid.

– Dere satser stort på et bedre togtilbud for pendlerne på Østlandet og i Oslo-regionen. Men hva med dem som pendler mellom Oslo-Bergen, Oslo-Stavanger, Oslo-Trondheim?

– Det er komplekst når kapasiteten ikke er ordentlig utbygd. Det jobber vi med i denne store investeringsperioden. Hovedprioriteten vår er å få pendlertrafikken til å fungere.

Samferdselsministeren har invitert svenske transportmyndigheter til samtaler i høst om hvordan de to landene kan samarbeide om å bedre togtilbudet.

Les også: Go-Ahead: – Passasjerer og ansatte har ingenting å frykte

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06 Haaland uaktuell til Malta-kampen11:20 EM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10 Dansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09 En drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04 Eckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49 Gressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02 Høy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00 35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40 Serbias president innlagt på sykehus
Siste nytt
20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29MotorNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06SportHaaland uaktuell til Malta-kampen11:20SportEM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10VerdenDansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09VerdenEn drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04SportEckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49SportGressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02PolitikkHøy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00Sport35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40VerdenSerbias president innlagt på sykehus
Populært