Turistene rømmer Sri Lanka

VIDEO: Dette skjedde på Sri Lanka

Turister skynder seg nå hjem fra Sri Lanka og avlyser planlagte ferier etter at flere selvmordsaksjoner rammet øya første påskedag.

Sri Lanka ble utropt til toppdestinasjon i 2019 av reiseforlaget Lonely Planet.

Turister står nå i kø for å komme seg hjem eller avbestille reiser etter angrepene på Sri Lanka første påskedag. Massakren kostet 321 mennesker, inkludert minst 31 utlendinger, livet. Rundt 500 ble såret.

Landets lukrative turistindustri rammes hardt som følge av terroraksjonene.

Les også: Norske flypassasjerer får avbestille gratis etterangrepene på Sri Lanka

Den tyske læreren Martin Ewest (t.h.) var i Colombo med sin kone og datter da en rekke bomber gikk av ved kirker og luksushotell søndag. NTB Scanpix/AFP.
Den tyske læreren Martin Ewest (t.h.) var i Colombo med sin kone og datter da en rekke bomber gikk av ved kirker og luksushotell søndag. NTB Scanpix/AFP.

Den tyske læreren Martin Ewest kom til øya lørdag, med håp om et rolig ferieopphold med kona og deres 12 år gamle datter.

Alt endret seg da han hørte om angrepene.

– Vi ønsker å forlate landet så snart som mulig, men ambassaden kan ikke bistå oss fordi de er på ferie, flyselskapet sier de ikke kan gjøre noe og hotellet vårt har ikke tilbudt oss hjelp, sier 44-åringen til AFP.

Fakta om angrepene på Sri Lanka

 • Ved 7-tiden 1. påskedag kom de første meldingene om angrepene på Sri Lanka.
 • Tre kirker, St. Anthony's Shrine i Colombo, St. Sebastian-kirken i Negombo og Zion-kirken i Batticaloa på østkysten, og tre hoteller, Shangri-La, Cinnamon Gard og Kingsbury, ble angrepet nesten samtidig.
 • I alt sju selvmordsbombere sto bak de seks angrepene.
 • Senere søndag skjedde det to mindre eksplosjoner, den ene mot et lite hotell sør for hovedstaden Colombo, og den andre i bolig i en forstad til Colombo. I tillegg ble en hjemmelaget rørbombe uskadeliggjort i nærheten av flyplassen sent søndag. Mandag eksploderte tre bomber i en varebil parkert ved St. Anthony's Shrine. Ingen ble såret.
 • Minst 40 personer er pågrepet så langt.
 • 321 var registrert drept tirsdag formiddag. Rundt 500 såret.
 • 31 utlendinger er identifisert blant de drepte, ytterligere 14 er savnet. Blant de drepte er minst åtte briter, åtte indere, fire amerikanere, tre dansker, to australiere, to spanjoler, to kinesere, to tyrkere og to sveitsere, i tillegg til statsborgere fra Japan, Nederland og Portugal.
 • Myndighetene mener den lokale islamistiske ekstremistgruppen National Thowheeth Jama'ath (NTJ) står bak og gransker om de fikk internasjonal hjelp.
 • Sri Lankas politisjef utstedte en advarsel 11. april der det blant annet het at NTJ planla angrep på kirker, ifølge flere medier.
 • Interpol har sendt et team som skal bistå i etterforskningen.
 • Srilankiske myndigheter erklærte unntakstilstand fra midnatt mandag. I tillegg blir det portforbud fra klokken 20 mandag til klokken 4 tirsdag morgen.
 • Sosiale medier som Facebook, WhatsApp og Instagram er tidvis blitt blokkert av myndighetene for å hindre spredning av rykter og uriktig informasjon.
Kilde: NTB.

– Det er en vanskelig situasjon. Vi føler oss sårbare og håper å dra neste uke.

Kraftige eksplosjoner rammet søndag tre hotell i hovedstaden Colombo; Cinnamon Grand, Shangri-La og Kingsbury Hotel. Alle har blitt stengt inntil videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utenlandske turister på stranda ved Mount Lavinia i utkanten av Colombo. Arkivfoto fra 2016. NTB Scanpix/AFP.
Utenlandske turister på stranda ved Mount Lavinia i utkanten av Colombo. Arkivfoto fra 2016. NTB Scanpix/AFP.

– Avlyser alle planer

Den pakistanske næringslivslederen Kashif Ali unnslapp med skrekken. 33-åringen hadde forsøkt å ta inn på Cinnamon Grand med familien, men ble fortalt at ingen rom var ledige.

– Vi hadde en masse planer om å reise rundt i landet, men nå er vi redde for å dra noe sted, sier han til AFP, og legger til at eksplosjonene vekte skremmende minner om Pakistans egen terrorhistorie.

– Vi kom hit for å unnslippe den slags. Vi ville slappe av, ikke å sitte hele dagen på et hotell. Nå venter vi bare på å dra. Det har vært en bortkastet ferie, sier svigerinnen hans, Sobia Samreen, til AFP.

Ved den internasjonale flyplassen i Colombo sto nervøse og utslitte reisende i kø for å reise ut, mens tungt væpnede soldater sto oppstilt ved inn- og utgangene.

En utenlandsk turist på besøk i Sri Lankas uavhengighetsmonument, oppført i Colombo til minne om uavhengighet fra britisk styre. Arkivfoto fra november 2018. NTB Scanpix/AFP.
En utenlandsk turist på besøk i Sri Lankas uavhengighetsmonument, oppført i Colombo til minne om uavhengighet fra britisk styre. Arkivfoto fra november 2018. NTB Scanpix/AFP.

Den fryktsomme stemningen var tydelig ved hotell langs hovedstadens berømte strandlinje. Femstjerners hotell som Taj Samudra Colombo og Galle Face har satt inn ekstra sikkerhetstiltak. Væpnede vakter hindrer alle andre enn gjester fra å komme inn.

Les også: Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka

– Utvis forsiktighet

USA har omgjort sitt reiseråd til Sri Lanka, og advarer om mulige nye terrorangrep. Land som Australia og Irland har også rådet sine borgere til å utvise forsiktighet i landet.

I reiserådet fra det norske Utenriksdepartementet heter det blant annet: «Flyplassen er foreløpig åpen, men det er økte sikkerhetstiltak og passasjerer bes om å komme minst fire timer før avreise. Alle reisende bes om ikke å oppsøke religiøse og offentlige steder til situasjonen er avklart. Følg med på lokale medier og følg råd fra lokale myndigheter.»

Turister rir på elefant under sightseeing i den urgamle byen Sigiriya i desember i fjor. NTB Scanpix/AFP.
Turister rir på elefant under sightseeing i den urgamle byen Sigiriya i desember i fjor. NTB Scanpix/AFP.

Sjefen for et lokalt reisebyrå, Morris Bernard, sier hans bedrift har fått inn en rekke avbestillinger. «Omtrent en fjerdedel av våre kunder har avlyst eller utsatt sine ferieplaner, og sier de er redde for å besøke landet.»

Ved et annet reisebyrå sier Saman Palitha at «den eneste gruppen vi ventet senere i måneden har avlyst sin bestilling. Det var 13 turister fra India som sa de for øyeblikket ikke føler seg trygge på å reise hit med familien».

En kilde ved hotellet Galle Face sier til AFP at «selv om turismen selvsagt blir skadelidende i en slik situasjon håper vi at det ikke vil få varige virkninger».

Mens langtidseffektene av angrepene foreløpig er uklare vil de kortsiktige trolig være ødeleggende for et land som regner turisme som en hovedkilde til utenlandsk valuta.

Les også: Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep

Oppsving etter borgerkrigen

En flere tiår lang borgerkrig med tamilske opprørere var ødeleggende for Sri Lankas økonomi, og rammet turistindustrien på den tropiske øya hardt.

Etter at krigen var over i 2009 kom turismen sterkt tilbake, og mer enn en million har besøkt landet årlig siden 2016, sammenlignet med 448.000 i 2009.

Reiseguideforlaget Lonely Planet blinket i oktober 2018 Sri Lanka ut som topp-destinasjon i 2019, og trakk frem landets «tidløse templer, varierte og lett tilgjengelige dyreliv, det voksende surfemiljøet og innbyggerne som tross alle bekymringer er gjestfrie og imøtekommende».

Manique Corteling fra Australia tror Sri Lanka vil komme sterkt tilbake som feriemål. NTB Scanpix/AFP.
Manique Corteling fra Australia tror Sri Lanka vil komme sterkt tilbake som feriemål. NTB Scanpix/AFP.

Men for mange besøkende, også dem som har sterke bånd til landet, vil frykten være vanskelig å bli kvitt.

– Jeg bor vanligvis ved hotellene som var mål for angrepene, så jeg har vært veldig heldig. Men det er første gang på alle mine reiser hit at jeg har vært redd, sier australske Manique Corteling.

– Men Sri Lanka vil komme sterkt tilbake. Landet kommet seg ut av forferdelige situasjoner tidligere.

Les også:

Oversatt og tilpasset for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.

En av de antatte selvmordsaksjonistene på vei inn i St. Sebastian-kirken i Negombo. NTB Scanpix/Reuters.
En av de antatte selvmordsaksjonistene på vei inn i St. Sebastian-kirken i Negombo. NTB Scanpix/Reuters.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:09 Oljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt
Siste nytt
06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02NorgeFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05VerdenFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Norge352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:09VerdenOljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt
Populært