Turistene rømmer Sri Lanka

VIDEO: Dette skjedde på Sri Lanka

Turister skynder seg nå hjem fra Sri Lanka og avlyser planlagte ferier etter at flere selvmordsaksjoner rammet øya første påskedag.

Sri Lanka ble utropt til toppdestinasjon i 2019 av reiseforlaget Lonely Planet.

Turister står nå i kø for å komme seg hjem eller avbestille reiser etter angrepene på Sri Lanka første påskedag. Massakren kostet 321 mennesker, inkludert minst 31 utlendinger, livet. Rundt 500 ble såret.

Landets lukrative turistindustri rammes hardt som følge av terroraksjonene.

Les også: Norske flypassasjerer får avbestille gratis etterangrepene på Sri Lanka

Den tyske læreren Martin Ewest (t.h.) var i Colombo med sin kone og datter da en rekke bomber gikk av ved kirker og luksushotell søndag. NTB Scanpix/AFP.
Den tyske læreren Martin Ewest (t.h.) var i Colombo med sin kone og datter da en rekke bomber gikk av ved kirker og luksushotell søndag. NTB Scanpix/AFP.

Den tyske læreren Martin Ewest kom til øya lørdag, med håp om et rolig ferieopphold med kona og deres 12 år gamle datter.

Alt endret seg da han hørte om angrepene.

– Vi ønsker å forlate landet så snart som mulig, men ambassaden kan ikke bistå oss fordi de er på ferie, flyselskapet sier de ikke kan gjøre noe og hotellet vårt har ikke tilbudt oss hjelp, sier 44-åringen til AFP.

Fakta om angrepene på Sri Lanka

 • Ved 7-tiden 1. påskedag kom de første meldingene om angrepene på Sri Lanka.
 • Tre kirker, St. Anthony's Shrine i Colombo, St. Sebastian-kirken i Negombo og Zion-kirken i Batticaloa på østkysten, og tre hoteller, Shangri-La, Cinnamon Gard og Kingsbury, ble angrepet nesten samtidig.
 • I alt sju selvmordsbombere sto bak de seks angrepene.
 • Senere søndag skjedde det to mindre eksplosjoner, den ene mot et lite hotell sør for hovedstaden Colombo, og den andre i bolig i en forstad til Colombo. I tillegg ble en hjemmelaget rørbombe uskadeliggjort i nærheten av flyplassen sent søndag. Mandag eksploderte tre bomber i en varebil parkert ved St. Anthony's Shrine. Ingen ble såret.
 • Minst 40 personer er pågrepet så langt.
 • 321 var registrert drept tirsdag formiddag. Rundt 500 såret.
 • 31 utlendinger er identifisert blant de drepte, ytterligere 14 er savnet. Blant de drepte er minst åtte briter, åtte indere, fire amerikanere, tre dansker, to australiere, to spanjoler, to kinesere, to tyrkere og to sveitsere, i tillegg til statsborgere fra Japan, Nederland og Portugal.
 • Myndighetene mener den lokale islamistiske ekstremistgruppen National Thowheeth Jama'ath (NTJ) står bak og gransker om de fikk internasjonal hjelp.
 • Sri Lankas politisjef utstedte en advarsel 11. april der det blant annet het at NTJ planla angrep på kirker, ifølge flere medier.
 • Interpol har sendt et team som skal bistå i etterforskningen.
 • Srilankiske myndigheter erklærte unntakstilstand fra midnatt mandag. I tillegg blir det portforbud fra klokken 20 mandag til klokken 4 tirsdag morgen.
 • Sosiale medier som Facebook, WhatsApp og Instagram er tidvis blitt blokkert av myndighetene for å hindre spredning av rykter og uriktig informasjon.
Kilde: NTB.

– Det er en vanskelig situasjon. Vi føler oss sårbare og håper å dra neste uke.

Kraftige eksplosjoner rammet søndag tre hotell i hovedstaden Colombo; Cinnamon Grand, Shangri-La og Kingsbury Hotel. Alle har blitt stengt inntil videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utenlandske turister på stranda ved Mount Lavinia i utkanten av Colombo. Arkivfoto fra 2016. NTB Scanpix/AFP.
Utenlandske turister på stranda ved Mount Lavinia i utkanten av Colombo. Arkivfoto fra 2016. NTB Scanpix/AFP.

– Avlyser alle planer

Den pakistanske næringslivslederen Kashif Ali unnslapp med skrekken. 33-åringen hadde forsøkt å ta inn på Cinnamon Grand med familien, men ble fortalt at ingen rom var ledige.

– Vi hadde en masse planer om å reise rundt i landet, men nå er vi redde for å dra noe sted, sier han til AFP, og legger til at eksplosjonene vekte skremmende minner om Pakistans egen terrorhistorie.

– Vi kom hit for å unnslippe den slags. Vi ville slappe av, ikke å sitte hele dagen på et hotell. Nå venter vi bare på å dra. Det har vært en bortkastet ferie, sier svigerinnen hans, Sobia Samreen, til AFP.

Ved den internasjonale flyplassen i Colombo sto nervøse og utslitte reisende i kø for å reise ut, mens tungt væpnede soldater sto oppstilt ved inn- og utgangene.

En utenlandsk turist på besøk i Sri Lankas uavhengighetsmonument, oppført i Colombo til minne om uavhengighet fra britisk styre. Arkivfoto fra november 2018. NTB Scanpix/AFP.
En utenlandsk turist på besøk i Sri Lankas uavhengighetsmonument, oppført i Colombo til minne om uavhengighet fra britisk styre. Arkivfoto fra november 2018. NTB Scanpix/AFP.

Den fryktsomme stemningen var tydelig ved hotell langs hovedstadens berømte strandlinje. Femstjerners hotell som Taj Samudra Colombo og Galle Face har satt inn ekstra sikkerhetstiltak. Væpnede vakter hindrer alle andre enn gjester fra å komme inn.

Les også: Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka

– Utvis forsiktighet

USA har omgjort sitt reiseråd til Sri Lanka, og advarer om mulige nye terrorangrep. Land som Australia og Irland har også rådet sine borgere til å utvise forsiktighet i landet.

I reiserådet fra det norske Utenriksdepartementet heter det blant annet: «Flyplassen er foreløpig åpen, men det er økte sikkerhetstiltak og passasjerer bes om å komme minst fire timer før avreise. Alle reisende bes om ikke å oppsøke religiøse og offentlige steder til situasjonen er avklart. Følg med på lokale medier og følg råd fra lokale myndigheter.»

Turister rir på elefant under sightseeing i den urgamle byen Sigiriya i desember i fjor. NTB Scanpix/AFP.
Turister rir på elefant under sightseeing i den urgamle byen Sigiriya i desember i fjor. NTB Scanpix/AFP.

Sjefen for et lokalt reisebyrå, Morris Bernard, sier hans bedrift har fått inn en rekke avbestillinger. «Omtrent en fjerdedel av våre kunder har avlyst eller utsatt sine ferieplaner, og sier de er redde for å besøke landet.»

Ved et annet reisebyrå sier Saman Palitha at «den eneste gruppen vi ventet senere i måneden har avlyst sin bestilling. Det var 13 turister fra India som sa de for øyeblikket ikke føler seg trygge på å reise hit med familien».

En kilde ved hotellet Galle Face sier til AFP at «selv om turismen selvsagt blir skadelidende i en slik situasjon håper vi at det ikke vil få varige virkninger».

Mens langtidseffektene av angrepene foreløpig er uklare vil de kortsiktige trolig være ødeleggende for et land som regner turisme som en hovedkilde til utenlandsk valuta.

Les også: Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep

Oppsving etter borgerkrigen

En flere tiår lang borgerkrig med tamilske opprørere var ødeleggende for Sri Lankas økonomi, og rammet turistindustrien på den tropiske øya hardt.

Etter at krigen var over i 2009 kom turismen sterkt tilbake, og mer enn en million har besøkt landet årlig siden 2016, sammenlignet med 448.000 i 2009.

Reiseguideforlaget Lonely Planet blinket i oktober 2018 Sri Lanka ut som topp-destinasjon i 2019, og trakk frem landets «tidløse templer, varierte og lett tilgjengelige dyreliv, det voksende surfemiljøet og innbyggerne som tross alle bekymringer er gjestfrie og imøtekommende».

Manique Corteling fra Australia tror Sri Lanka vil komme sterkt tilbake som feriemål. NTB Scanpix/AFP.
Manique Corteling fra Australia tror Sri Lanka vil komme sterkt tilbake som feriemål. NTB Scanpix/AFP.

Men for mange besøkende, også dem som har sterke bånd til landet, vil frykten være vanskelig å bli kvitt.

– Jeg bor vanligvis ved hotellene som var mål for angrepene, så jeg har vært veldig heldig. Men det er første gang på alle mine reiser hit at jeg har vært redd, sier australske Manique Corteling.

– Men Sri Lanka vil komme sterkt tilbake. Landet kommet seg ut av forferdelige situasjoner tidligere.

Les også:

Oversatt og tilpasset for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.

En av de antatte selvmordsaksjonistene på vei inn i St. Sebastian-kirken i Negombo. NTB Scanpix/Reuters.
En av de antatte selvmordsaksjonistene på vei inn i St. Sebastian-kirken i Negombo. NTB Scanpix/Reuters.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært