Turistene rømmer Sri Lanka

VIDEO: Dette skjedde på Sri Lanka

Turister skynder seg nå hjem fra Sri Lanka og avlyser planlagte ferier etter at flere selvmordsaksjoner rammet øya første påskedag.

Sri Lanka ble utropt til toppdestinasjon i 2019 av reiseforlaget Lonely Planet.

Turister står nå i kø for å komme seg hjem eller avbestille reiser etter angrepene på Sri Lanka første påskedag. Massakren kostet 321 mennesker, inkludert minst 31 utlendinger, livet. Rundt 500 ble såret.

Landets lukrative turistindustri rammes hardt som følge av terroraksjonene.

Les også: Norske flypassasjerer får avbestille gratis etterangrepene på Sri Lanka

Den tyske læreren Martin Ewest (t.h.) var i Colombo med sin kone og datter da en rekke bomber gikk av ved kirker og luksushotell søndag. NTB Scanpix/AFP.
Den tyske læreren Martin Ewest (t.h.) var i Colombo med sin kone og datter da en rekke bomber gikk av ved kirker og luksushotell søndag. NTB Scanpix/AFP.

Den tyske læreren Martin Ewest kom til øya lørdag, med håp om et rolig ferieopphold med kona og deres 12 år gamle datter.

Alt endret seg da han hørte om angrepene.

– Vi ønsker å forlate landet så snart som mulig, men ambassaden kan ikke bistå oss fordi de er på ferie, flyselskapet sier de ikke kan gjøre noe og hotellet vårt har ikke tilbudt oss hjelp, sier 44-åringen til AFP.

Fakta om angrepene på Sri Lanka

 • Ved 7-tiden 1. påskedag kom de første meldingene om angrepene på Sri Lanka.
 • Tre kirker, St. Anthony's Shrine i Colombo, St. Sebastian-kirken i Negombo og Zion-kirken i Batticaloa på østkysten, og tre hoteller, Shangri-La, Cinnamon Gard og Kingsbury, ble angrepet nesten samtidig.
 • I alt sju selvmordsbombere sto bak de seks angrepene.
 • Senere søndag skjedde det to mindre eksplosjoner, den ene mot et lite hotell sør for hovedstaden Colombo, og den andre i bolig i en forstad til Colombo. I tillegg ble en hjemmelaget rørbombe uskadeliggjort i nærheten av flyplassen sent søndag. Mandag eksploderte tre bomber i en varebil parkert ved St. Anthony's Shrine. Ingen ble såret.
 • Minst 40 personer er pågrepet så langt.
 • 321 var registrert drept tirsdag formiddag. Rundt 500 såret.
 • 31 utlendinger er identifisert blant de drepte, ytterligere 14 er savnet. Blant de drepte er minst åtte briter, åtte indere, fire amerikanere, tre dansker, to australiere, to spanjoler, to kinesere, to tyrkere og to sveitsere, i tillegg til statsborgere fra Japan, Nederland og Portugal.
 • Myndighetene mener den lokale islamistiske ekstremistgruppen National Thowheeth Jama'ath (NTJ) står bak og gransker om de fikk internasjonal hjelp.
 • Sri Lankas politisjef utstedte en advarsel 11. april der det blant annet het at NTJ planla angrep på kirker, ifølge flere medier.
 • Interpol har sendt et team som skal bistå i etterforskningen.
 • Srilankiske myndigheter erklærte unntakstilstand fra midnatt mandag. I tillegg blir det portforbud fra klokken 20 mandag til klokken 4 tirsdag morgen.
 • Sosiale medier som Facebook, WhatsApp og Instagram er tidvis blitt blokkert av myndighetene for å hindre spredning av rykter og uriktig informasjon.
Kilde: NTB.

– Det er en vanskelig situasjon. Vi føler oss sårbare og håper å dra neste uke.

Kraftige eksplosjoner rammet søndag tre hotell i hovedstaden Colombo; Cinnamon Grand, Shangri-La og Kingsbury Hotel. Alle har blitt stengt inntil videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utenlandske turister på stranda ved Mount Lavinia i utkanten av Colombo. Arkivfoto fra 2016. NTB Scanpix/AFP.
Utenlandske turister på stranda ved Mount Lavinia i utkanten av Colombo. Arkivfoto fra 2016. NTB Scanpix/AFP.

– Avlyser alle planer

Den pakistanske næringslivslederen Kashif Ali unnslapp med skrekken. 33-åringen hadde forsøkt å ta inn på Cinnamon Grand med familien, men ble fortalt at ingen rom var ledige.

– Vi hadde en masse planer om å reise rundt i landet, men nå er vi redde for å dra noe sted, sier han til AFP, og legger til at eksplosjonene vekte skremmende minner om Pakistans egen terrorhistorie.

– Vi kom hit for å unnslippe den slags. Vi ville slappe av, ikke å sitte hele dagen på et hotell. Nå venter vi bare på å dra. Det har vært en bortkastet ferie, sier svigerinnen hans, Sobia Samreen, til AFP.

Ved den internasjonale flyplassen i Colombo sto nervøse og utslitte reisende i kø for å reise ut, mens tungt væpnede soldater sto oppstilt ved inn- og utgangene.

En utenlandsk turist på besøk i Sri Lankas uavhengighetsmonument, oppført i Colombo til minne om uavhengighet fra britisk styre. Arkivfoto fra november 2018. NTB Scanpix/AFP.
En utenlandsk turist på besøk i Sri Lankas uavhengighetsmonument, oppført i Colombo til minne om uavhengighet fra britisk styre. Arkivfoto fra november 2018. NTB Scanpix/AFP.

Den fryktsomme stemningen var tydelig ved hotell langs hovedstadens berømte strandlinje. Femstjerners hotell som Taj Samudra Colombo og Galle Face har satt inn ekstra sikkerhetstiltak. Væpnede vakter hindrer alle andre enn gjester fra å komme inn.

Les også: Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka

– Utvis forsiktighet

USA har omgjort sitt reiseråd til Sri Lanka, og advarer om mulige nye terrorangrep. Land som Australia og Irland har også rådet sine borgere til å utvise forsiktighet i landet.

I reiserådet fra det norske Utenriksdepartementet heter det blant annet: «Flyplassen er foreløpig åpen, men det er økte sikkerhetstiltak og passasjerer bes om å komme minst fire timer før avreise. Alle reisende bes om ikke å oppsøke religiøse og offentlige steder til situasjonen er avklart. Følg med på lokale medier og følg råd fra lokale myndigheter.»

Turister rir på elefant under sightseeing i den urgamle byen Sigiriya i desember i fjor. NTB Scanpix/AFP.
Turister rir på elefant under sightseeing i den urgamle byen Sigiriya i desember i fjor. NTB Scanpix/AFP.

Sjefen for et lokalt reisebyrå, Morris Bernard, sier hans bedrift har fått inn en rekke avbestillinger. «Omtrent en fjerdedel av våre kunder har avlyst eller utsatt sine ferieplaner, og sier de er redde for å besøke landet.»

Ved et annet reisebyrå sier Saman Palitha at «den eneste gruppen vi ventet senere i måneden har avlyst sin bestilling. Det var 13 turister fra India som sa de for øyeblikket ikke føler seg trygge på å reise hit med familien».

En kilde ved hotellet Galle Face sier til AFP at «selv om turismen selvsagt blir skadelidende i en slik situasjon håper vi at det ikke vil få varige virkninger».

Mens langtidseffektene av angrepene foreløpig er uklare vil de kortsiktige trolig være ødeleggende for et land som regner turisme som en hovedkilde til utenlandsk valuta.

Les også: Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep

Oppsving etter borgerkrigen

En flere tiår lang borgerkrig med tamilske opprørere var ødeleggende for Sri Lankas økonomi, og rammet turistindustrien på den tropiske øya hardt.

Etter at krigen var over i 2009 kom turismen sterkt tilbake, og mer enn en million har besøkt landet årlig siden 2016, sammenlignet med 448.000 i 2009.

Reiseguideforlaget Lonely Planet blinket i oktober 2018 Sri Lanka ut som topp-destinasjon i 2019, og trakk frem landets «tidløse templer, varierte og lett tilgjengelige dyreliv, det voksende surfemiljøet og innbyggerne som tross alle bekymringer er gjestfrie og imøtekommende».

Manique Corteling fra Australia tror Sri Lanka vil komme sterkt tilbake som feriemål. NTB Scanpix/AFP.
Manique Corteling fra Australia tror Sri Lanka vil komme sterkt tilbake som feriemål. NTB Scanpix/AFP.

Men for mange besøkende, også dem som har sterke bånd til landet, vil frykten være vanskelig å bli kvitt.

– Jeg bor vanligvis ved hotellene som var mål for angrepene, så jeg har vært veldig heldig. Men det er første gang på alle mine reiser hit at jeg har vært redd, sier australske Manique Corteling.

– Men Sri Lanka vil komme sterkt tilbake. Landet kommet seg ut av forferdelige situasjoner tidligere.

Les også:

Oversatt og tilpasset for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.

En av de antatte selvmordsaksjonistene på vei inn i St. Sebastian-kirken i Negombo. NTB Scanpix/Reuters.
En av de antatte selvmordsaksjonistene på vei inn i St. Sebastian-kirken i Negombo. NTB Scanpix/Reuters.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:50 Raheem Sterling går glipp av Euro 2020-kvalifiseringen på Wembley03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Gransker Mattilsynet: Melder om lovbrudd, avvik og hemmelighold03:10 Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad03:07 Morales forlater Bolivia etter å ha fått asyl i Mexico02:38 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag
Siste nytt
03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:50SportRaheem Sterling går glipp av Euro 2020-kvalifiseringen på Wembley03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19NorgeGransker Mattilsynet: Melder om lovbrudd, avvik og hemmelighold03:10NorgePolitiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad03:07VerdenMorales forlater Bolivia etter å ha fått asyl i Mexico02:38VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag
Populært