Meny

Turistene rømmer Sri Lanka

VIDEO: Dette skjedde på Sri Lanka

Turister skynder seg nå hjem fra Sri Lanka og avlyser planlagte ferier etter at flere selvmordsaksjoner rammet øya første påskedag.

Sri Lanka ble utropt til toppdestinasjon i 2019 av reiseforlaget Lonely Planet.

Turister står nå i kø for å komme seg hjem eller avbestille reiser etter angrepene på Sri Lanka første påskedag. Massakren kostet 321 mennesker, inkludert minst 31 utlendinger, livet. Rundt 500 ble såret.

Landets lukrative turistindustri rammes hardt som følge av terroraksjonene.

Les også: Norske flypassasjerer får avbestille gratis etterangrepene på Sri Lanka

Den tyske læreren Martin Ewest (t.h.) var i Colombo med sin kone og datter da en rekke bomber gikk av ved kirker og luksushotell søndag. NTB Scanpix/AFP.

Den tyske læreren Martin Ewest kom til øya lørdag, med håp om et rolig ferieopphold med kona og deres 12 år gamle datter.

Alt endret seg da han hørte om angrepene.

– Vi ønsker å forlate landet så snart som mulig, men ambassaden kan ikke bistå oss fordi de er på ferie, flyselskapet sier de ikke kan gjøre noe og hotellet vårt har ikke tilbudt oss hjelp, sier 44-åringen til AFP.

Fakta om angrepene på Sri Lanka

 • Ved 7-tiden 1. påskedag kom de første meldingene om angrepene på Sri Lanka.
 • Tre kirker, St. Anthony's Shrine i Colombo, St. Sebastian-kirken i Negombo og Zion-kirken i Batticaloa på østkysten, og tre hoteller, Shangri-La, Cinnamon Gard og Kingsbury, ble angrepet nesten samtidig.
 • I alt sju selvmordsbombere sto bak de seks angrepene.
 • Senere søndag skjedde det to mindre eksplosjoner, den ene mot et lite hotell sør for hovedstaden Colombo, og den andre i bolig i en forstad til Colombo. I tillegg ble en hjemmelaget rørbombe uskadeliggjort i nærheten av flyplassen sent søndag. Mandag eksploderte tre bomber i en varebil parkert ved St. Anthony's Shrine. Ingen ble såret.
 • Minst 40 personer er pågrepet så langt.
 • 321 var registrert drept tirsdag formiddag. Rundt 500 såret.
 • 31 utlendinger er identifisert blant de drepte, ytterligere 14 er savnet. Blant de drepte er minst åtte briter, åtte indere, fire amerikanere, tre dansker, to australiere, to spanjoler, to kinesere, to tyrkere og to sveitsere, i tillegg til statsborgere fra Japan, Nederland og Portugal.
 • Myndighetene mener den lokale islamistiske ekstremistgruppen National Thowheeth Jama'ath (NTJ) står bak og gransker om de fikk internasjonal hjelp.
 • Sri Lankas politisjef utstedte en advarsel 11. april der det blant annet het at NTJ planla angrep på kirker, ifølge flere medier.
 • Interpol har sendt et team som skal bistå i etterforskningen.
 • Srilankiske myndigheter erklærte unntakstilstand fra midnatt mandag. I tillegg blir det portforbud fra klokken 20 mandag til klokken 4 tirsdag morgen.
 • Sosiale medier som Facebook, WhatsApp og Instagram er tidvis blitt blokkert av myndighetene for å hindre spredning av rykter og uriktig informasjon.
Kilde: NTB.

– Det er en vanskelig situasjon. Vi føler oss sårbare og håper å dra neste uke.

Kraftige eksplosjoner rammet søndag tre hotell i hovedstaden Colombo; Cinnamon Grand, Shangri-La og Kingsbury Hotel. Alle har blitt stengt inntil videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utenlandske turister på stranda ved Mount Lavinia i utkanten av Colombo. Arkivfoto fra 2016. NTB Scanpix/AFP.

– Avlyser alle planer

Den pakistanske næringslivslederen Kashif Ali unnslapp med skrekken. 33-åringen hadde forsøkt å ta inn på Cinnamon Grand med familien, men ble fortalt at ingen rom var ledige.

– Vi hadde en masse planer om å reise rundt i landet, men nå er vi redde for å dra noe sted, sier han til AFP, og legger til at eksplosjonene vekte skremmende minner om Pakistans egen terrorhistorie.

– Vi kom hit for å unnslippe den slags. Vi ville slappe av, ikke å sitte hele dagen på et hotell. Nå venter vi bare på å dra. Det har vært en bortkastet ferie, sier svigerinnen hans, Sobia Samreen, til AFP.

Ved den internasjonale flyplassen i Colombo sto nervøse og utslitte reisende i kø for å reise ut, mens tungt væpnede soldater sto oppstilt ved inn- og utgangene.

En utenlandsk turist på besøk i Sri Lankas uavhengighetsmonument, oppført i Colombo til minne om uavhengighet fra britisk styre. Arkivfoto fra november 2018. NTB Scanpix/AFP.

Den fryktsomme stemningen var tydelig ved hotell langs hovedstadens berømte strandlinje. Femstjerners hotell som Taj Samudra Colombo og Galle Face har satt inn ekstra sikkerhetstiltak. Væpnede vakter hindrer alle andre enn gjester fra å komme inn.

Les også: Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka

– Utvis forsiktighet

USA har omgjort sitt reiseråd til Sri Lanka, og advarer om mulige nye terrorangrep. Land som Australia og Irland har også rådet sine borgere til å utvise forsiktighet i landet.

I reiserådet fra det norske Utenriksdepartementet heter det blant annet: «Flyplassen er foreløpig åpen, men det er økte sikkerhetstiltak og passasjerer bes om å komme minst fire timer før avreise. Alle reisende bes om ikke å oppsøke religiøse og offentlige steder til situasjonen er avklart. Følg med på lokale medier og følg råd fra lokale myndigheter.»

Turister rir på elefant under sightseeing i den urgamle byen Sigiriya i desember i fjor. NTB Scanpix/AFP.

Sjefen for et lokalt reisebyrå, Morris Bernard, sier hans bedrift har fått inn en rekke avbestillinger. «Omtrent en fjerdedel av våre kunder har avlyst eller utsatt sine ferieplaner, og sier de er redde for å besøke landet.»

Ved et annet reisebyrå sier Saman Palitha at «den eneste gruppen vi ventet senere i måneden har avlyst sin bestilling. Det var 13 turister fra India som sa de for øyeblikket ikke føler seg trygge på å reise hit med familien».

En kilde ved hotellet Galle Face sier til AFP at «selv om turismen selvsagt blir skadelidende i en slik situasjon håper vi at det ikke vil få varige virkninger».

Mens langtidseffektene av angrepene foreløpig er uklare vil de kortsiktige trolig være ødeleggende for et land som regner turisme som en hovedkilde til utenlandsk valuta.

Les også: Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep

Oppsving etter borgerkrigen

En flere tiår lang borgerkrig med tamilske opprørere var ødeleggende for Sri Lankas økonomi, og rammet turistindustrien på den tropiske øya hardt.

Etter at krigen var over i 2009 kom turismen sterkt tilbake, og mer enn en million har besøkt landet årlig siden 2016, sammenlignet med 448.000 i 2009.

Reiseguideforlaget Lonely Planet blinket i oktober 2018 Sri Lanka ut som topp-destinasjon i 2019, og trakk frem landets «tidløse templer, varierte og lett tilgjengelige dyreliv, det voksende surfemiljøet og innbyggerne som tross alle bekymringer er gjestfrie og imøtekommende».

Manique Corteling fra Australia tror Sri Lanka vil komme sterkt tilbake som feriemål. NTB Scanpix/AFP.

Men for mange besøkende, også dem som har sterke bånd til landet, vil frykten være vanskelig å bli kvitt.

– Jeg bor vanligvis ved hotellene som var mål for angrepene, så jeg har vært veldig heldig. Men det er første gang på alle mine reiser hit at jeg har vært redd, sier australske Manique Corteling.

– Men Sri Lanka vil komme sterkt tilbake. Landet kommet seg ut av forferdelige situasjoner tidligere.

Les også:

Oversatt og tilpasset for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.
En av de antatte selvmordsaksjonistene på vei inn i St. Sebastian-kirken i Negombo. NTB Scanpix/Reuters.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Varsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01 Zlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18 Rekkehusbrann i Bergen slokket09:14 Arsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00 Facebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59 Australsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58 Bolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20 Politiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17 – Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet
Siste nytt
18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54VerdenVarsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01SportZlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18NorgeRekkehusbrann i Bergen slokket09:14SportArsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00VerdenFacebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59VerdenAustralsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58NorgeBolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20NorgePolitiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17Politikk– Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet
Populært