Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep

Tre av de 290 drepte i terrorangrepene på Sri Lanka første påskedag, begraves,
Tre av de 290 drepte i terrorangrepene på Sri Lanka første påskedag, begraves, Foto: Gemunu Amarasinghe / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenlandsk etterretning advarte for flere uker siden politiet på Sri Lanka om mulige kirkeangrep. Mange spør nå om blodbadet kunne vært forhindret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 300 mennesker fra minst tolv land ble drept i selvmordsangrepene mot seks kirker og hoteller første påskedag.

Advarselen om den lite kjente islamistgruppa National Thowheeth Jama'ath (NTJ) nådde tilsynelatende ikke statsministerens kontor før etter at terroren var et faktum.

Svikten kan være et uttrykk for den bitre politiske striden som lenge har preget Sri Lankas regjeringsapparat.

Navn og adresser

Regjeringens talsmann Rajitha Senaratne fortalte mandag at utenlandske etterretningstjenester begynte å sende advarsler om et mulig terrorangrep allerede 4. april. Forsvarsdepartementet skrev deretter et brev til landets politisjef med informasjon som omfattet gruppens navn.

Etterretningen kom fra India, ifølge The New York Times. 11. april fikk landets sikkerhetstjenester konkret etterretning om at NTJ planla å bombe katolske kirker, skriver avisa. Et lekket notat fra politiet inneholdt navn, adresser og telefonnumre, samt informasjon om at NTJs leder var under tett overvåking.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppa var inntil nå mest kjent for å ha vandalisert buddhiststatuer, og myndighetene sier de har en sterk mistanke om at gjerningspersonene fikk hjelp fra utlandet.

«Enorm fiasko»

– Vi skammer oss over det som skjedde. Hvis navnene til de involverte personene allerede var kjent, hvorfor ble de ikke pågrepet? spør landets justisminister Rauff Hakeem.

Han kaller angrepene «en enorm fiasko fra etterretningstjenestene», ifølge avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Maithripala Sirisena, som var utenlands da terroren rammet søndag, er øverste ansvarlig for politiet.

Han avsatte statsminister Ranil Wickremesinghe og oppløste hans regjering i oktober. Sri Lankas høyesterett gjeninnsatte siden statsministeren, men han har siden ikke fått lov til å møte i landets nasjonale sikkerhetsråd. Dermed har regjeringen hans ikke fått innsyn i etterretningsopplysninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

24 srilankere pågrepet

Myndighetene sier de visste at gruppen gjennomførte opplæring og hadde opprettet skjulesteder. Men verken de sju selvmordsbomberne eller de 24 som er pågrepet i kjølvannet av angrepene, er navngitt. Samtlige er srilankere, ifølge myndighetene.

Motivet for terroren er ikke klart, og ingen gruppe har tatt på seg ansvaret for angrepene mot tre kirker og tre luksushoteller.

President Sirisena, som også er forsvarsminister, utpekte mandag et etterforskningsteam under ledelse av høyesterettsdommer Vijith Malalgoda, som skal rapportere tilbake innen to uker. Presidentensseniorrådigver Shiral Lakthilaka avviser overfor New York Times at det har vært en svikt i sikkerheten.

Tok ikke grep

Etterretningen «indikerte aldri at det kom til å skje et angrep av et slikt omfang», ifølge presidentens stabssjef Hemasiri Fernando.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De snakket om en eller to isolerte hendelser, sier Fernando til BBC.

Stabssjefen, som også er statssekretær i forsvarsdepartementet, sier alle de viktige avdelingene i politiet ble orientert om varselet, men erkjenner at ingen tiltak ble innført.

Myndighetene har erklært unntakstilstand fra midnatt mandag, og landets sikkerhetsråd varsler omfattende fullmakter til politiet og sikkerhetsstyrkene for å utføre ransakelser og pågripelser. Lignende fullmakter ble gitt under kampen mot tamilske opprørere i borgerkrigen som tok slutt i 2009.