Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Laksekontakt i havgapet

Nærmere den omstridte oppdrettslaksen er det knapt mulig å komme. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Norsk Havbrukssenter kan du komme tett på oppdrettsfisk og livet i havet. – Her har vi fordelen av at besøkende kan gå rett ut på anlegget, forklarer daglig leder Arnfinn Torgnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TOFT, BRØNNØYSUND (ABC Nyheter): Oppdrettsnæring er noe de fleste av oss har et distansert forhold til via TV-skjermen, kanskje vi har sett ett og annet anlegg ute i fjorden når vi har kjørt eller syklet forbi.

Men på Toft like utenfor Brønnøysund kan du oppleve et oppdrettsanlegg på nært hold, lære om moderne havbruk og ikke minst se laks sprette over vannskorpen som popcorn i en varm kjele.

– Dette er et mini demoanlegg der vi har 20.000 fisk, forteller daglig leder Arnfinn Torgnes.

ABC Nyheter møter ham en overskyet junidag.

– Vi arbeider med å utvide og håper å få det på plass til neste år for vi synes det er fint at de besøkende får et inntrykk av størrelsen. Og uansett om det er 20.000 eller 200.000 laks, den kommer uansett opp for å spise fór og oppfører seg likedan.

Undervannskameraer

Grunnsteinen ble lagt av daværende fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) i 2006 og våren 2008 kom Norsk Havbrukssenter i drift. I dag ligger oppdrettsanlegget tilgjengelig via en lang flåte som går opp til brygga.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å først ha fått på deg flytevest, kan du enkelt gå over til anlegget der guider viser frem moderne fórflåte og fóringsanlegg, lakse- og torskemerder, og kontrollrommet der det streames direkte fra undervannskameraer.

(Saken fortsetter under)

Norsk Havbrukssenter ligger på Toft, i Brønnøy kommune og samarbeider med flere oppdrettsselskaper og leverandører til oppdrettsnæringen. Foto: Roger Grosvold

I tillegg til laks er det også et miniakvarium ute på anlegget. Der kan du komme tett på alt fra sjøstjerner til torsk og krabbe, arter som alle hører naturlig til her ute.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Planen er å få opp fire slike anlegg som dette, men først må det gjøres et enormt grundig forarbeid. Blant annet må det tas prøver for å finne ut hvilke bunndyr som lever her. Finnes det for eksempel bunndyr som tolererer eller aksepterer at det er lavt oksygennivå? Det er bunndyr du ikke ønsker å ha, og dersom det er dårlig oksygennivå så egner heller ikke stedet seg til å drive oppdrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hele verden lar seg fascinere av Under: - Det har vært helt sjukt!

Naboskap og cowboyer

Miljøvernavdelingen, Fiskeridirektoratet, Mattilsynet og naboer er noen av de som skal spilles på lag med for å kunne drive og utvide til flere anlegg.

– Det er en og annen nabo som ikke er så veldig begeistret for at det dukker opp noe nytt i utsikten deres, men min holdning er at vi skal prøve å leve side om side og da nytter det ikke å dure frem på gangstervis.

Torgnes forteller at han har fått høre at folk utenfor opplever oppdrettsnæringen som en gjeng cowboyer, men de mener han er på vei ut.

– Det ser man på strukturen, det flotte for distriktene er at lokaliteten ligger her. Så lenge vi driver på den måten vi gjør, så er det en gevinst for distriktene.

Les også: Kvåsfossen hjelper villaksen: – En drøm for bygda siden 30-tallet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens lengste i akvariet

Selv om oppdrettsanlegget unektelig er hovedseverdigheten, har Norsk Havbrukssenter en innendørs utstilling der tema er havbruk. Egen audioguide sørger for at du får den informasjonen du trenger underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her får du også stifte bekjentskap med stedets forhistorie den gang det var butikk og møtepunkt for sjøfolk her. En rekke gjenstandene fra den gamle butikken, blant annet vekt og kassaapparet, står utstilt.

(Saken fortsetter under)

Arnfinn Torgnes ved saltvannsakvariet i museet. Foto: Magnus Stedje Fossen
Arnfinn Torgnes ved saltvannsakvariet i museet. Foto: Magnus Stedje Fossen

I rommet ved siden av er det både ferskvanns- og saltvannsakvarium med ulike dyrearter som hører naturlig hjemme i denne delen av landet.

– Jeg var ikke klar over det, men vi har jo verdens lengste dyr i saltvannsakvariet. Det er en slimorm som kan ha fangarmer på opp til femti meter. Det er en snedig skapning som sender ut fangarmer og fanger dyr som den tar tilbake og spiser, forteller Torgnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ryvarden kulturfyr – der hav og himmel møtes

Økt satsning på turisme

Senteret får hyppig besøk fra barnehager og skoleklasser, og tidene har forandret seg kraftig siden den gang Torgnes selv var ung.

– Vi har som mål at samtlige skolelever skal være innom, de skal få holde i en fisk og være med på hvordan den avlives. Jeg tror nok jeg kan si at halvparten av skolelevene som kommer hit aldri har tatt i en fisk, og vi bor jo i havgapet. Så vi har en kjempeviktig jobb å gjøre i det oppdragende perspektivet.

(Saken fortsetter under)

Ved Norsk Havbrukssenter kan du leie 5 moderne rorbuer. Foto: Roger Grosvold
Ved Norsk Havbrukssenter kan du leie 5 moderne rorbuer. Foto: Roger Grosvold

De siste årene har de jobbet med å videreutvikle reiselivskonseptet og leier ut fem rorbuer som ligger helt nede på kaia. Her kan man enkelt trekke stolen ut og nyte kveldssola på bryggekanten til lyden av sprettende laks.

– Vi satser for fullt på å bli en turistplass. og nå opplever vi at folk overnatter i rorbuene, mange velger å spise eller ta seg en kaffe i restauranten, og vi har ordnet en innendørs utstilling her der folk kan gå med audioguide. Så det er blitt et mer profesjonelt produkt og tanken er fremdeles at vi skal utvikle oss kontinuerlig.

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»