Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Vakkert turistmål, men også sted for å minnes «Sleipner»

Ryvarden kulturfyr – der hav og himmel møtes

Video: Ryvarden kulturfyr - der hav og himmel møtes.

Ryvarden er kjent for fyrtårnet, uberørt natur, avslappende stillhet – og «Sleipner»-forliset. – Ryvarden skal ikke være en gravplass, men det kan være et fint sted å kunne minnes, forteller kulturfyrvokter.

SVEIO, HORDALAND (ABC Nyheter): Nord for Haugesund, mellom Sletta mot sør og Bømlafjorden mot nord, ligger Ryvarden fyr ved Mølstrevåg i Sveio. Fyret er en 6,9 meter høy bygning, klassisk malt i hvitt med rødt tak, og i motsetning til for eksempel Lindesnes fyr er det firkantet i formen og bygget i tre.

Veien ut til fyret er to kilometer lang, åpen hele året og det går fint an å kjøre ut hit på den humpete grusveien – vel og merke hvis du har tillatelse. Men det anbefales uansett å komme hit gående eller på sykkel. Da får du best oppleve det værbitte, grønne og steinkledde landskapet, befolket av villsauer som løper unna når du nærmer deg.

– Ryvarden er stedet der hav og himmel møtes. Det er et sted fylt med kultur og historie, blandet sammen med nyere tid i form av kunstgalleri og -butikk. Ryvarden er alt dette som møtes på ett sted. Og så må vi ikke glemme den urørte naturen, forteller kulturfyrvokter Gunn Beate Stråbø Håvardsholm til ABC Nyheter.

– Jeg er mye ute ved Ryvarden og det gjør noe med meg hver gang jeg kommer dit. Skuldrene mine senkes, det er noe med selve plassen, med naturen og lyset som gjør at jeg finner roen. Og jeg er ikke den eneste som opplever det slik.

Vafler ved turens slutt

I 1984 ble Ryvarden fyr automatisert og fraflyttet. Men fyret nektet å dø, og siden 1992 har Ryvarden vært flittig benyttet til kulturelle aktiviteter. Blant annet har Vamp spilt inn flere av sine album her. Den gamle fyrmesterboligen er blitt omgjort til et galleri, i tillegg er det her kafédrift, kunstatelier, en representasjonsbolig og Flókemuseet.

(Saken fortsetter under)

Det er to kilometer inn til Ryvarden, og så lenge du har kledd deg godt så kan du fint gå inn. Med mindre du foretrekker å sykle, naturligvis. Foto: Roger Grosvold

– Vi har omkring 35.000 årlig besøkende, i tillegg er det mange mennesker fra hele Haugalandet som går turer der ute. Dessuten kommer det folk hit fra andre deler av Vestlandet for å gå dagstur. De kommer ikke bare for å oppleve selve fyret, men også kombinasjonen av naturen, kulturen og det å kunne komme inn i varmen og nyte hjemmelagde vafler.

– Hvilken rolle vil du si kulturfyret har for lokalmiljøet og omegn?

– For Sveio er det fyrtårnet i kommunen og det er veldig kjent på hele Haugalandet. For mange har det også en viktig betydning i forhold til det kunne komme seg ut på tur og ha et mål i enden. Vi vil at alle skal få oppleve Ryvarden, så hvis noen har bevegelseshemming så kan de ringe og så får de kjøre ut hit. Vi har også installert heis slik at man enkelt kommer seg opp i galleriet i andre etasje. Stedet er i det hele tatt meget tilrettelagt for handikappede.

Les også: Norges siste levende fyrtårn

Dårlig skotøy og rullator

Også utenlandske tilreisende har for lengst oppdaget Ryvarden, og Håvardsholm forteller at interessen er stigende.

– Mange utenlandske har gjerne ferie litt senere på året enn oss nordmenn, så vi merker det når det kommer besøkende hit fra cruiseskip som har anløpt Haugesund. Norske turister er fremdeles i sterkt flertall, men vi har også mange briter som kommer på besøk.

(Saken fortsetter under)

Fra 1992 har Ryvarden vært brukt til kulturelle aktiviteter og omtales som Ryvarden kulturfyr. Foto: Roger Grosvold
Fra 1992 har Ryvarden vært brukt til kulturelle aktiviteter og omtales som Ryvarden kulturfyr. Foto: Roger Grosvold

Samtidig kan hun fortelle at det ikke er alle som har skodd seg skikkelig for å kunne gå de to kilometerne på grusvei ut til Ryvarden.

– Særlig gjelder det den eldre garde som har meldt seg på utflukter via cruiseskip. Noen overvurderer seg selv og vi har opplevd at de kommer i rullator og så skal gå to kilometer. Da arrangerer vi det slik at de blir kjørt til og fra porten.

Ryvarden kulturfyr består av flere bygninger, og i den største er det galleri og kafe. Hvis du går ut mot selve fyret vil du passere den tidligere fyrvokterboligen på høyre side.

– Her kan du leie overnatting, det er totalt soveplass for åtte til ti personer fordelt på fem soverom, og hit kommer alt fra venninnegjenger til næringsliv og brudefølge, forteller kulturfyrvokteren.

Les også: Lyngdals historiske annerledeshotell

Kvelden da alt ble forandret

26. november 1999 rammet katastrofen Ryvarden, da katamaranen MS «Sleipner» gikk på grunn på skjæret Store Bloksen på Sletta ikke langt fra fyret. Baugen brakk av, skipet skled av grunnen og en halvtime senere sank hovedskipet. 16 mennesker døde i sjøen, 69 ble merket for livet og hendelsen har for alltid etset seg inn i Ryvardens nære historie.

Like før du kommer frem til Ryvarden, er det på høyre side av veien reist et minnesmerke for de som mistet livet den fatale kvelden. I en lund like ved er det en stein der navnene til de omkomne er skrevet inn.

Selve monumentet står ut mot havgapet og er laget av kunstneren Arne Møland. Selv for en som aldri opplevde ulykken eller kjenner noen av de som ble rammet, gjør minnesmerket inntrykk i sin utforming, der seksten skikkelser – en for hver omkomne - står ubevegelige på toppen, med blikket vendt mot havet.

(Saken fortsetter under)

Hver av de seksten figurene representerer en av de omkomne fra Sleipner-forliset. Foto: Roger Grosvold
Hver av de seksten figurene representerer en av de omkomne fra Sleipner-forliset. Foto: Roger Grosvold

Gunn Beate Stråbø Håvardsholm synes det er et flott minnesmerke. Samtidig er hun glad for at det ikke er lokalisert nærmere Ryvarden.

– Det var flere plasseringer som ble diskutert, men jeg er glad for at det står der det står. Der har det fred og ro for seg selv. «Sleipner»-ulykken vil alltid være en del av historien til Ryvarden fordi det skjedde der det skjedde og det har vært så nært i alle årene som er gått siden, sier hun før hun fortsetter:

– Ryvarden skal ikke være en gravplass, men det kan være et fint sted å kunne minnes. Et sted der de etterlatte kan komme for å søke ro i fredelige omgivelser.

– I hvilken grad vil du si Ryvarden er blitt bundet opp av «Sleipner»-forliset?

– I de første årene etter ulykken var det mange markeringer som fant sted der, men de er blitt sjeldnere med årene. Familiene, de etterlatte og de overlevende trengte det nok også de første årene, det å skulle bearbeide en slik smerte tar tid. Stedet der ulykken inntraff er et farlig havstykke. Minnesmerket minner oss på det som skjedde og hvor vi befinner oss.

Hurtigbåten MS «Sleipner» gikk på grunn på skjæret Store Bloksen og sank den 26. november 1999. 16 personer omkom i forliset. Foto: Roger Grosvold
Hurtigbåten MS «Sleipner» gikk på grunn på skjæret Store Bloksen og sank den 26. november 1999. 16 personer omkom i forliset. Foto: Roger Grosvold

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter
Siste nytt
14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter
Populært