Meny
Les om prosjektetStatus: Dag 37 av 45 dager • 2626 km av 3351 km
Les merDag 37 av 45 dager • 2626 km av 3351 km

Vakkert turistmål, men også sted for å minnes «Sleipner»

Ryvarden kulturfyr – der hav og himmel møtes

Video: Ryvarden kulturfyr - der hav og himmel møtes.

Ryvarden er kjent for fyrtårnet, uberørt natur, avslappende stillhet – og «Sleipner»-forliset. – Ryvarden skal ikke være en gravplass, men det kan være et fint sted å kunne minnes, forteller kulturfyrvokter.

SVEIO, HORDALAND (ABC Nyheter): Nord for Haugesund, mellom Sletta mot sør og Bømlafjorden mot nord, ligger Ryvarden fyr ved Mølstrevåg i Sveio. Fyret er en 6,9 meter høy bygning, klassisk malt i hvitt med rødt tak, og i motsetning til for eksempel Lindesnes fyr er det firkantet i formen og bygget i tre.

Veien ut til fyret er to kilometer lang, åpen hele året og det går fint an å kjøre ut hit på den humpete grusveien – vel og merke hvis du har tillatelse. Men det anbefales uansett å komme hit gående eller på sykkel. Da får du best oppleve det værbitte, grønne og steinkledde landskapet, befolket av villsauer som løper unna når du nærmer deg.

– Ryvarden er stedet der hav og himmel møtes. Det er et sted fylt med kultur og historie, blandet sammen med nyere tid i form av kunstgalleri og -butikk. Ryvarden er alt dette som møtes på ett sted. Og så må vi ikke glemme den urørte naturen, forteller kulturfyrvokter Gunn Beate Stråbø Håvardsholm til ABC Nyheter.

– Jeg er mye ute ved Ryvarden og det gjør noe med meg hver gang jeg kommer dit. Skuldrene mine senkes, det er noe med selve plassen, med naturen og lyset som gjør at jeg finner roen. Og jeg er ikke den eneste som opplever det slik.

Vafler ved turens slutt

I 1984 ble Ryvarden fyr automatisert og fraflyttet. Men fyret nektet å dø, og siden 1992 har Ryvarden vært flittig benyttet til kulturelle aktiviteter. Blant annet har Vamp spilt inn flere av sine album her. Den gamle fyrmesterboligen er blitt omgjort til et galleri, i tillegg er det her kafédrift, kunstatelier, en representasjonsbolig og Flókemuseet.

(Saken fortsetter under)

Det er to kilometer inn til Ryvarden, og så lenge du har kledd deg godt så kan du fint gå inn. Med mindre du foretrekker å sykle, naturligvis. Foto: Roger Grosvold

– Vi har omkring 35.000 årlig besøkende, i tillegg er det mange mennesker fra hele Haugalandet som går turer der ute. Dessuten kommer det folk hit fra andre deler av Vestlandet for å gå dagstur. De kommer ikke bare for å oppleve selve fyret, men også kombinasjonen av naturen, kulturen og det å kunne komme inn i varmen og nyte hjemmelagde vafler.

– Hvilken rolle vil du si kulturfyret har for lokalmiljøet og omegn?

– For Sveio er det fyrtårnet i kommunen og det er veldig kjent på hele Haugalandet. For mange har det også en viktig betydning i forhold til det kunne komme seg ut på tur og ha et mål i enden. Vi vil at alle skal få oppleve Ryvarden, så hvis noen har bevegelseshemming så kan de ringe og så får de kjøre ut hit. Vi har også installert heis slik at man enkelt kommer seg opp i galleriet i andre etasje. Stedet er i det hele tatt meget tilrettelagt for handikappede.

Les også: Norges siste levende fyrtårn

Dårlig skotøy og rullator

Også utenlandske tilreisende har for lengst oppdaget Ryvarden, og Håvardsholm forteller at interessen er stigende.

– Mange utenlandske har gjerne ferie litt senere på året enn oss nordmenn, så vi merker det når det kommer besøkende hit fra cruiseskip som har anløpt Haugesund. Norske turister er fremdeles i sterkt flertall, men vi har også mange briter som kommer på besøk.

(Saken fortsetter under)

Fra 1992 har Ryvarden vært brukt til kulturelle aktiviteter og omtales som Ryvarden kulturfyr. Foto: Roger Grosvold
Fra 1992 har Ryvarden vært brukt til kulturelle aktiviteter og omtales som Ryvarden kulturfyr. Foto: Roger Grosvold

Samtidig kan hun fortelle at det ikke er alle som har skodd seg skikkelig for å kunne gå de to kilometerne på grusvei ut til Ryvarden.

– Særlig gjelder det den eldre garde som har meldt seg på utflukter via cruiseskip. Noen overvurderer seg selv og vi har opplevd at de kommer i rullator og så skal gå to kilometer. Da arrangerer vi det slik at de blir kjørt til og fra porten.

Ryvarden kulturfyr består av flere bygninger, og i den største er det galleri og kafe. Hvis du går ut mot selve fyret vil du passere den tidligere fyrvokterboligen på høyre side.

– Her kan du leie overnatting, det er totalt soveplass for åtte til ti personer fordelt på fem soverom, og hit kommer alt fra venninnegjenger til næringsliv og brudefølge, forteller kulturfyrvokteren.

Les også: Lyngdals historiske annerledeshotell

Kvelden da alt ble forandret

26. november 1999 rammet katastrofen Ryvarden, da katamaranen MS «Sleipner» gikk på grunn på skjæret Store Bloksen på Sletta ikke langt fra fyret. Baugen brakk av, skipet skled av grunnen og en halvtime senere sank hovedskipet. 16 mennesker døde i sjøen, 69 ble merket for livet og hendelsen har for alltid etset seg inn i Ryvardens nære historie.

Like før du kommer frem til Ryvarden, er det på høyre side av veien reist et minnesmerke for de som mistet livet den fatale kvelden. I en lund like ved er det en stein der navnene til de omkomne er skrevet inn.

Selve monumentet står ut mot havgapet og er laget av kunstneren Arne Møland. Selv for en som aldri opplevde ulykken eller kjenner noen av de som ble rammet, gjør minnesmerket inntrykk i sin utforming, der seksten skikkelser – en for hver omkomne - står ubevegelige på toppen, med blikket vendt mot havet.

(Saken fortsetter under)

Hver av de seksten figurene representerer en av de omkomne fra Sleipner-forliset. Foto: Roger Grosvold
Hver av de seksten figurene representerer en av de omkomne fra Sleipner-forliset. Foto: Roger Grosvold

Gunn Beate Stråbø Håvardsholm synes det er et flott minnesmerke. Samtidig er hun glad for at det ikke er lokalisert nærmere Ryvarden.

– Det var flere plasseringer som ble diskutert, men jeg er glad for at det står der det står. Der har det fred og ro for seg selv. «Sleipner»-ulykken vil alltid være en del av historien til Ryvarden fordi det skjedde der det skjedde og det har vært så nært i alle årene som er gått siden, sier hun før hun fortsetter:

– Ryvarden skal ikke være en gravplass, men det kan være et fint sted å kunne minnes. Et sted der de etterlatte kan komme for å søke ro i fredelige omgivelser.

– I hvilken grad vil du si Ryvarden er blitt bundet opp av «Sleipner»-forliset?

– I de første årene etter ulykken var det mange markeringer som fant sted der, men de er blitt sjeldnere med årene. Familiene, de etterlatte og de overlevende trengte det nok også de første årene, det å skulle bearbeide en slik smerte tar tid. Stedet der ulykken inntraff er et farlig havstykke. Minnesmerket minner oss på det som skjedde og hvor vi befinner oss.

Hurtigbåten MS «Sleipner» gikk på grunn på skjæret Store Bloksen og sank den 26. november 1999. 16 personer omkom i forliset. Foto: Roger Grosvold
Hurtigbåten MS «Sleipner» gikk på grunn på skjæret Store Bloksen og sank den 26. november 1999. 16 personer omkom i forliset. Foto: Roger Grosvold

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52 Forsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Ber Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Hjemsøkt av utallige jordskjelv
Siste nytt
21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52VerdenForsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25PolitikkBer Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenHjemsøkt av utallige jordskjelv
Populært