Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Vakkert turistmål, men også sted for å minnes «Sleipner»

Ryvarden kulturfyr – der hav og himmel møtes

Video: Ryvarden kulturfyr - der hav og himmel møtes.

Ryvarden er kjent for fyrtårnet, uberørt natur, avslappende stillhet – og «Sleipner»-forliset. – Ryvarden skal ikke være en gravplass, men det kan være et fint sted å kunne minnes, forteller kulturfyrvokter.

SVEIO, HORDALAND (ABC Nyheter): Nord for Haugesund, mellom Sletta mot sør og Bømlafjorden mot nord, ligger Ryvarden fyr ved Mølstrevåg i Sveio. Fyret er en 6,9 meter høy bygning, klassisk malt i hvitt med rødt tak, og i motsetning til for eksempel Lindesnes fyr er det firkantet i formen og bygget i tre.

Veien ut til fyret er to kilometer lang, åpen hele året og det går fint an å kjøre ut hit på den humpete grusveien – vel og merke hvis du har tillatelse. Men det anbefales uansett å komme hit gående eller på sykkel. Da får du best oppleve det værbitte, grønne og steinkledde landskapet, befolket av villsauer som løper unna når du nærmer deg.

– Ryvarden er stedet der hav og himmel møtes. Det er et sted fylt med kultur og historie, blandet sammen med nyere tid i form av kunstgalleri og -butikk. Ryvarden er alt dette som møtes på ett sted. Og så må vi ikke glemme den urørte naturen, forteller kulturfyrvokter Gunn Beate Stråbø Håvardsholm til ABC Nyheter.

– Jeg er mye ute ved Ryvarden og det gjør noe med meg hver gang jeg kommer dit. Skuldrene mine senkes, det er noe med selve plassen, med naturen og lyset som gjør at jeg finner roen. Og jeg er ikke den eneste som opplever det slik.

Vafler ved turens slutt

I 1984 ble Ryvarden fyr automatisert og fraflyttet. Men fyret nektet å dø, og siden 1992 har Ryvarden vært flittig benyttet til kulturelle aktiviteter. Blant annet har Vamp spilt inn flere av sine album her. Den gamle fyrmesterboligen er blitt omgjort til et galleri, i tillegg er det her kafédrift, kunstatelier, en representasjonsbolig og Flókemuseet.

(Saken fortsetter under)

Det er to kilometer inn til Ryvarden, og så lenge du har kledd deg godt så kan du fint gå inn. Med mindre du foretrekker å sykle, naturligvis. Foto: Roger Grosvold

– Vi har omkring 35.000 årlig besøkende, i tillegg er det mange mennesker fra hele Haugalandet som går turer der ute. Dessuten kommer det folk hit fra andre deler av Vestlandet for å gå dagstur. De kommer ikke bare for å oppleve selve fyret, men også kombinasjonen av naturen, kulturen og det å kunne komme inn i varmen og nyte hjemmelagde vafler.

– Hvilken rolle vil du si kulturfyret har for lokalmiljøet og omegn?

– For Sveio er det fyrtårnet i kommunen og det er veldig kjent på hele Haugalandet. For mange har det også en viktig betydning i forhold til det kunne komme seg ut på tur og ha et mål i enden. Vi vil at alle skal få oppleve Ryvarden, så hvis noen har bevegelseshemming så kan de ringe og så får de kjøre ut hit. Vi har også installert heis slik at man enkelt kommer seg opp i galleriet i andre etasje. Stedet er i det hele tatt meget tilrettelagt for handikappede.

Les også: Norges siste levende fyrtårn

Dårlig skotøy og rullator

Også utenlandske tilreisende har for lengst oppdaget Ryvarden, og Håvardsholm forteller at interessen er stigende.

– Mange utenlandske har gjerne ferie litt senere på året enn oss nordmenn, så vi merker det når det kommer besøkende hit fra cruiseskip som har anløpt Haugesund. Norske turister er fremdeles i sterkt flertall, men vi har også mange briter som kommer på besøk.

(Saken fortsetter under)

Fra 1992 har Ryvarden vært brukt til kulturelle aktiviteter og omtales som Ryvarden kulturfyr. Foto: Roger Grosvold
Fra 1992 har Ryvarden vært brukt til kulturelle aktiviteter og omtales som Ryvarden kulturfyr. Foto: Roger Grosvold

Samtidig kan hun fortelle at det ikke er alle som har skodd seg skikkelig for å kunne gå de to kilometerne på grusvei ut til Ryvarden.

– Særlig gjelder det den eldre garde som har meldt seg på utflukter via cruiseskip. Noen overvurderer seg selv og vi har opplevd at de kommer i rullator og så skal gå to kilometer. Da arrangerer vi det slik at de blir kjørt til og fra porten.

Ryvarden kulturfyr består av flere bygninger, og i den største er det galleri og kafe. Hvis du går ut mot selve fyret vil du passere den tidligere fyrvokterboligen på høyre side.

– Her kan du leie overnatting, det er totalt soveplass for åtte til ti personer fordelt på fem soverom, og hit kommer alt fra venninnegjenger til næringsliv og brudefølge, forteller kulturfyrvokteren.

Les også: Lyngdals historiske annerledeshotell

Kvelden da alt ble forandret

26. november 1999 rammet katastrofen Ryvarden, da katamaranen MS «Sleipner» gikk på grunn på skjæret Store Bloksen på Sletta ikke langt fra fyret. Baugen brakk av, skipet skled av grunnen og en halvtime senere sank hovedskipet. 16 mennesker døde i sjøen, 69 ble merket for livet og hendelsen har for alltid etset seg inn i Ryvardens nære historie.

Like før du kommer frem til Ryvarden, er det på høyre side av veien reist et minnesmerke for de som mistet livet den fatale kvelden. I en lund like ved er det en stein der navnene til de omkomne er skrevet inn.

Selve monumentet står ut mot havgapet og er laget av kunstneren Arne Møland. Selv for en som aldri opplevde ulykken eller kjenner noen av de som ble rammet, gjør minnesmerket inntrykk i sin utforming, der seksten skikkelser – en for hver omkomne - står ubevegelige på toppen, med blikket vendt mot havet.

(Saken fortsetter under)

Hver av de seksten figurene representerer en av de omkomne fra Sleipner-forliset. Foto: Roger Grosvold
Hver av de seksten figurene representerer en av de omkomne fra Sleipner-forliset. Foto: Roger Grosvold

Gunn Beate Stråbø Håvardsholm synes det er et flott minnesmerke. Samtidig er hun glad for at det ikke er lokalisert nærmere Ryvarden.

– Det var flere plasseringer som ble diskutert, men jeg er glad for at det står der det står. Der har det fred og ro for seg selv. «Sleipner»-ulykken vil alltid være en del av historien til Ryvarden fordi det skjedde der det skjedde og det har vært så nært i alle årene som er gått siden, sier hun før hun fortsetter:

– Ryvarden skal ikke være en gravplass, men det kan være et fint sted å kunne minnes. Et sted der de etterlatte kan komme for å søke ro i fredelige omgivelser.

– I hvilken grad vil du si Ryvarden er blitt bundet opp av «Sleipner»-forliset?

– I de første årene etter ulykken var det mange markeringer som fant sted der, men de er blitt sjeldnere med årene. Familiene, de etterlatte og de overlevende trengte det nok også de første årene, det å skulle bearbeide en slik smerte tar tid. Stedet der ulykken inntraff er et farlig havstykke. Minnesmerket minner oss på det som skjedde og hvor vi befinner oss.

Hurtigbåten MS «Sleipner» gikk på grunn på skjæret Store Bloksen og sank den 26. november 1999. 16 personer omkom i forliset. Foto: Roger Grosvold
Hurtigbåten MS «Sleipner» gikk på grunn på skjæret Store Bloksen og sank den 26. november 1999. 16 personer omkom i forliset. Foto: Roger Grosvold

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:11 Ap varsler mistillit mot Hauglie15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Varsler kunngjøring om riksrettssaken mot Trump13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Krise for jordbruksinntektene i 2018 viser nye Nibio-tall12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog – bilføreren omkom07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38 Stein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 Av 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42 Fotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41 Veske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10 Kulde på vei etter regnværet14:08 Trump og Erdogan møtes én til én14:07 Over 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45 Telenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41 En person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17 Nye CO2-tall: – Vanskelig å være optimistisk på grunnlag av dette13:08 Christiansen klar for finale i svømme-EM12:34 Professorer: Regjeringen fikk klar beskjed om trygderegler i 201712:25 Russiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01 Dramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56 – Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25 Syklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt11:24 Knutby-pastor Helge Fossmo kan løslates i 2021
Siste nytt
15:11PolitikkAp varsler mistillit mot Hauglie15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkVarsler kunngjøring om riksrettssaken mot Trump13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivKrise for jordbruksinntektene i 2018 viser nye Nibio-tall12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog – bilføreren omkom07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38PengerStein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeAv 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42SportFotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41VerdenVeske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10NorgeKulde på vei etter regnværet14:08VerdenTrump og Erdogan møtes én til én14:07PengerOver 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45Helse og livsstilTelenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41VerdenEn person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17VerdenNye CO2-tall: – Vanskelig å være optimistisk på grunnlag av dette13:08SportChristiansen klar for finale i svømme-EM12:34PolitikkProfessorer: Regjeringen fikk klar beskjed om trygderegler i 201712:25VerdenRussiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01MotorDramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56Penger– Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25NorgeSyklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt11:24VerdenKnutby-pastor Helge Fossmo kan løslates i 2021
Populært