Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

«Russerkirkegården» på Helgelandskysten

Se video fra «Russerkirkegården».

Etter krigen valgte norske myndigheter å flytte alle sovjetiske krigsfanger som døde i Nord-Norge til én stor krigskirkegård av frykt for røde spioner.

NORDØYA, TJØTTA (ABC Nyheter): – Dette minner meg om den amerikanske krigskirkegården som ligger i Étaples i Frankrike, forteller en franskklingende caravanturist som vi møter på en parkeringsplass på Nordøya på Tjøtta i Nordland.

Bak oss, noen mil sør for Sandnessjøen og med Helgelandskysten i ryggen, ligger det en stor, åpen plen som er inndelt i to seksjoner, en stor og en litt mindre. Smijernsporter leder inn til hver av slettene, som igjen er omgitt av en lav steinmur overvokst med frodig mose og gress.

Et nakent steinkors står på den minste plenen, mens en bauta med stjerne i relieff står reist på den største. Ved foten ligger det en rusten soldathjelm.

(Saken fortsetter under)

En enslig, rusten soldathjelm ligger ved foten av bautaen som står på Tjøtta sovjetiske krigsgravplass. Foto: Roger Grosvold
En enslig, rusten soldathjelm ligger ved foten av bautaen som står på Tjøtta sovjetiske krigsgravplass. Foto: Roger Grosvold

For en tilfeldig forbipasserende er det lite som tilsier at dette er en internasjonal krigskirkegård som rommer gravene til nærmere 8000 sovjetiske krigsfanger. Side om side ligger det siste hvilestedet til de som døde i ett av verdens største skipsforlis som i dag er ukjent for de aller fleste.

Frykten for spioner

I løpet av andre verdenskrig ble så mange som 100.000 sovjetiske krigsfanger sendt med tvang til Norge. Her ble de satt til arbeide med jernbane, vei, flyplasser og festningsanlegg rundt om i landet, men de aller fleste endte opp i Nord-Norge.

Da krigen omsider var slutt, hadde 13.000 russiske fanger mistet livet.

Som oftest var de blitt gravlagt på kirkegårder og gravgårder i umiddelbar nærhet av fangeleiren der de hadde sittet. Men etter krigen bestemte norske myndigheter at samtlige sovjetere som hadde mistet livet i Nord-Norge skulle flyttes til én og samme kirkegård på statens grunn. Tjøtta ble valgt fordi det er øde og avsidesliggende.

(Saken fortsetter under)

Bautaen på Krigskirkegården på Tjøtta. Foto: Roger Grosvold
Bautaen på Krigskirkegården på Tjøtta. Foto: Roger Grosvold

Den kalde krigen var et faktum, Norge var blitt medlem av NATO og flyttingen skulle gi bedre kontroll på sovjetiske statsborgere som ønsket å ta turen til gravstedet. Forsvarsminister Jens Christian Hauge frykter spioner kan komme til de ulike gravplassene, forkledd som sørgende familiemedlemmer.

Les også: Bybrannen i Ålesund - katastrofen som skapte fremskritt

– Manglende empati og verdighet

Selve overføringen av de sovjetiske gravene til Tjøtta gikk under navnet «Operasjon Asfalt», etter sigende fordi de døde ble fraktet i sekker kledt med asfalt og så gravd ned igjen. Da operasjonen ble kjent, reagerte lokalbefolkningen med protester og demonstrasjoner.

– «Operasjon Asfalt» var en ren dekkoperasjon. Det var nærmest total mangel på empati og verdighet i planlegging og gjennomføring hos de ansvarlige i Forsvarsdepartementet. De ønsket kun å få flyttet de døde så fort som mulig , sa den pensjonerte offiseren Inge Bildøy i et intervju med VG i 2016.

(Saken fortsetter under)

Smijernsporten som leder inn til Tjøtta sovjetiske krigsgravplass, etablert i 1951. Foto: Roger Grosvold

Halvor Fjermeros har skrevet boken «Med lik i lasten. Operasjon Asfalt – de sovjetiske massegravenes skjebne i Norge». I et intervju med VG forteller han at det ble nærmest mytteri på det ene skipet som fraktet de stinkende papirsekkene med døde sovjetere.

– Det er et forferdelig navn på en grusom operasjon. Spør du folk i Nordland hva «Operasjon Asfalt» var, vil sikkert mange tro at det handler om Vegvesenets plan for asfaltering av Riksvei 50. Det sier noe om hvor uvirkelig, og ukjent, denne operasjonen er for oss i dag.

Les også: Lyngdals historiske annerledeshotell

Frem fra glemselen

I løpet av 1951 ble 7551 russiske lik samlet på kirkegården, som går under navnet «Russerkirkegården». Selve innvielsen fant sted 8. juli to år senere, med utenriksminister Halvard Lange som holdt tale for de fremmøtte.

De fleste som fikk sitt siste hvilested på Tjøtta var i mange år ukjente, kun 826 var identifisert. Men i 2009 fikk Falstadsenteret i oppdrag av den norske stat å gjennomføre et forskningsprosjekt der oppgaven var å identifisere sovjetiske borgere som døde i Norge under andre verdenskrig.

(Saken fortsetter under)

Etter flere års opprustning ble krigskirkegården gjenåpnet i oktober 2016. Navnene til 4000 døde russere er funnet og inngravert alfabetisk på bronseplater som er plassert på muren rundt gravplassen. Foto: Roger Grosvold
Etter flere års opprustning ble krigskirkegården gjenåpnet i oktober 2016. Navnene til 4000 døde russere er funnet og inngravert alfabetisk på bronseplater som er plassert på muren rundt gravplassen. Foto: Roger Grosvold

Som følge av dette arbeidet ble 4000 russiske navn hentet frem fra glemselen, og i 2015 ble samtlige navn på de som er gravlagt på Tjøtta sovjetiske krigsgravplass støpt inn i egne bronseplater som er montert opp på muren som går rundt kirkegården.

Les også: Marinejeger forlot Forsvaret for å satse alt på friluftsturisme

Et av verdens største skipsforlis

Gravplassen, som er utformet av landskapsarkitekt Karen Reistad, består som tidligere nevnt av to seksjoner. Den mindre delen som ligger til venstre ble ikke åpnet før i 1970. Dette er en internasjonal krigskirkegård for 1011 av de over 2500 som mistet livet da fangeskipet MS «Rigel» ble senket av britiske fly i sundet mellom Rosøya og Tjøtta.

(Saken fortsetter under)

En plakett i bakken markerer at dette er Tjøtta internasjonale krigsgravplass, etablert i 1970. Foto: Roger Grosvold
En plakett i bakken markerer at dette er Tjøtta internasjonale krigsgravplass, etablert i 1970. Foto: Roger Grosvold

I dag er det få som kjenner til skipsnavnet MS «Rigel», men målt i antall døde er den blant de store skipskatastrofene som inntraff under andre verdenskrig og en av de største i Norgeshistorien.

27. november 1944 var fangeskipet MS «Rigel» på vei sørover etter å ha tatt om bord 2248 russiske krigsfanger, 103 tyske fanger og også noen serbere, tsjekkere og nordmenn i henholdsvis Bodø og Narvik. Britiske bombefly senket skipet og 2572 mennesker omkom.

Til sammenlikning var det 1502 som mistet livet da RMS «Titanic» sank.

Les også: – Å selge Hamsun til ti kroner ville være en hån

Lik i lasten

Det skulle ta flere tiår før de døde ble hentet opp av sin våte grav og plassert på Tjøtta. Baugen på skipet, som grunnstøtte på Sær-Rosøya etter bombingen, lå synlig over havflaten helt frem til 1975. Inne i skipet lå det mer enn 1000 lik i lasterommet. Noen år før baugen ble kuttet, hentet svenske dykkere opp hodeskaller fra havbunnen.

(Saken fortsetter under)

Flyfoto av senkingen av MS «Rigel». Foto: Imperial War Museums
Flyfoto av senkingen av MS «Rigel». Foto: Imperial War Museums

Fremdeles finner man rester etter de omkomne på havbunnen.

– Det er en veldig spesiell stemning der nede. Man vet jo hva som skjedde, og da de hentet opp likene på 70-tallet vet jeg at de ikke fikk med alle. Det har jeg sett selv. Så man svømmer over lik, og det er en ekkel følelse , fortalte dykker Magne Wistnes i et intervju med VG i 2015.

Fra selve minnelunden kan du se ut mot sundet der skipet, og menneskene om bord, møtte sin skjebne i det iskalde havet. I 2012 hentet dykkere hjelpepropellene til «Rigel» opp fra dypet, og i dag står de boltet fast ved Rosøya. Som et evig minne om tragedien som en gang fant sted.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Hauglie har fått oppryddingsplan fra Nav-direktøren19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elev drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia vil erklære unntakstilstand etter Venezia-flom17:13 Kina overvåker nordmenn med avanserte kameraer: – Kan zoome og beveges16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 Halvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Frykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 – Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35 SV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30 Vrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00 Dette skjer i dag05:58 Jihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33 Dette skjedde i natt05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 Kjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 – Den ubemerkede apokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst21:48 Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 – Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Brutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 Russland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl
Siste nytt
20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17NorgeHauglie har fått oppryddingsplan fra Nav-direktøren19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElev drept - flere såret i skyting på skole i California17:15VerdenItalia vil erklære unntakstilstand etter Venezia-flom17:13PolitikkKina overvåker nordmenn med avanserte kameraer: – Kan zoome og beveges16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01MotorHalvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenFrykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43Penger– Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38KulturDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43PolitikkOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35NorgeSV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30SportVrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00NorgeDette skjer i dag05:58VerdenJihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43PolitikkGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47Helse og livsstilSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39PolitikkKjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06Verden– Den ubemerkede apokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst21:48NorgePolitiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00Motor– Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenBrutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17PolitikkRussland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl
Populært