Meny
Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

«Russerkirkegården» på Helgelandskysten

Se video fra «Russerkirkegården».

Etter krigen valgte norske myndigheter å flytte alle sovjetiske krigsfanger som døde i Nord-Norge til én stor krigskirkegård av frykt for røde spioner.

NORDØYA, TJØTTA (ABC Nyheter): – Dette minner meg om den amerikanske krigskirkegården som ligger i Étaples i Frankrike, forteller en franskklingende caravanturist som vi møter på en parkeringsplass på Nordøya på Tjøtta i Nordland.

Bak oss, noen mil sør for Sandnessjøen og med Helgelandskysten i ryggen, ligger det en stor, åpen plen som er inndelt i to seksjoner, en stor og en litt mindre. Smijernsporter leder inn til hver av slettene, som igjen er omgitt av en lav steinmur overvokst med frodig mose og gress.

Et nakent steinkors står på den minste plenen, mens en bauta med stjerne i relieff står reist på den største. Ved foten ligger det en rusten soldathjelm.

(Saken fortsetter under)

En enslig, rusten soldathjelm ligger ved foten av bautaen som står på Tjøtta sovjetiske krigsgravplass. Foto: Roger Grosvold
En enslig, rusten soldathjelm ligger ved foten av bautaen som står på Tjøtta sovjetiske krigsgravplass. Foto: Roger Grosvold

For en tilfeldig forbipasserende er det lite som tilsier at dette er en internasjonal krigskirkegård som rommer gravene til nærmere 8000 sovjetiske krigsfanger. Side om side ligger det siste hvilestedet til de som døde i ett av verdens største skipsforlis som i dag er ukjent for de aller fleste.

Frykten for spioner

I løpet av andre verdenskrig ble så mange som 100.000 sovjetiske krigsfanger sendt med tvang til Norge. Her ble de satt til arbeide med jernbane, vei, flyplasser og festningsanlegg rundt om i landet, men de aller fleste endte opp i Nord-Norge.

Da krigen omsider var slutt, hadde 13.000 russiske fanger mistet livet.

Som oftest var de blitt gravlagt på kirkegårder og gravgårder i umiddelbar nærhet av fangeleiren der de hadde sittet. Men etter krigen bestemte norske myndigheter at samtlige sovjetere som hadde mistet livet i Nord-Norge skulle flyttes til én og samme kirkegård på statens grunn. Tjøtta ble valgt fordi det er øde og avsidesliggende.

(Saken fortsetter under)

Bautaen på Krigskirkegården på Tjøtta. Foto: Roger Grosvold
Bautaen på Krigskirkegården på Tjøtta. Foto: Roger Grosvold

Den kalde krigen var et faktum, Norge var blitt medlem av NATO og flyttingen skulle gi bedre kontroll på sovjetiske statsborgere som ønsket å ta turen til gravstedet. Forsvarsminister Jens Christian Hauge frykter spioner kan komme til de ulike gravplassene, forkledd som sørgende familiemedlemmer.

Les også: Bybrannen i Ålesund - katastrofen som skapte fremskritt

– Manglende empati og verdighet

Selve overføringen av de sovjetiske gravene til Tjøtta gikk under navnet «Operasjon Asfalt», etter sigende fordi de døde ble fraktet i sekker kledt med asfalt og så gravd ned igjen. Da operasjonen ble kjent, reagerte lokalbefolkningen med protester og demonstrasjoner.

– «Operasjon Asfalt» var en ren dekkoperasjon. Det var nærmest total mangel på empati og verdighet i planlegging og gjennomføring hos de ansvarlige i Forsvarsdepartementet. De ønsket kun å få flyttet de døde så fort som mulig , sa den pensjonerte offiseren Inge Bildøy i et intervju med VG i 2016.

(Saken fortsetter under)

Smijernsporten som leder inn til Tjøtta sovjetiske krigsgravplass, etablert i 1951. Foto: Roger Grosvold

Halvor Fjermeros har skrevet boken «Med lik i lasten. Operasjon Asfalt – de sovjetiske massegravenes skjebne i Norge». I et intervju med VG forteller han at det ble nærmest mytteri på det ene skipet som fraktet de stinkende papirsekkene med døde sovjetere.

– Det er et forferdelig navn på en grusom operasjon. Spør du folk i Nordland hva «Operasjon Asfalt» var, vil sikkert mange tro at det handler om Vegvesenets plan for asfaltering av Riksvei 50. Det sier noe om hvor uvirkelig, og ukjent, denne operasjonen er for oss i dag.

Les også: Lyngdals historiske annerledeshotell

Frem fra glemselen

I løpet av 1951 ble 7551 russiske lik samlet på kirkegården, som går under navnet «Russerkirkegården». Selve innvielsen fant sted 8. juli to år senere, med utenriksminister Halvard Lange som holdt tale for de fremmøtte.

De fleste som fikk sitt siste hvilested på Tjøtta var i mange år ukjente, kun 826 var identifisert. Men i 2009 fikk Falstadsenteret i oppdrag av den norske stat å gjennomføre et forskningsprosjekt der oppgaven var å identifisere sovjetiske borgere som døde i Norge under andre verdenskrig.

(Saken fortsetter under)

Etter flere års opprustning ble krigskirkegården gjenåpnet i oktober 2016. Navnene til 4000 døde russere er funnet og inngravert alfabetisk på bronseplater som er plassert på muren rundt gravplassen. Foto: Roger Grosvold
Etter flere års opprustning ble krigskirkegården gjenåpnet i oktober 2016. Navnene til 4000 døde russere er funnet og inngravert alfabetisk på bronseplater som er plassert på muren rundt gravplassen. Foto: Roger Grosvold

Som følge av dette arbeidet ble 4000 russiske navn hentet frem fra glemselen, og i 2015 ble samtlige navn på de som er gravlagt på Tjøtta sovjetiske krigsgravplass støpt inn i egne bronseplater som er montert opp på muren som går rundt kirkegården.

Les også: Marinejeger forlot Forsvaret for å satse alt på friluftsturisme

Et av verdens største skipsforlis

Gravplassen, som er utformet av landskapsarkitekt Karen Reistad, består som tidligere nevnt av to seksjoner. Den mindre delen som ligger til venstre ble ikke åpnet før i 1970. Dette er en internasjonal krigskirkegård for 1011 av de over 2500 som mistet livet da fangeskipet MS «Rigel» ble senket av britiske fly i sundet mellom Rosøya og Tjøtta.

(Saken fortsetter under)

En plakett i bakken markerer at dette er Tjøtta internasjonale krigsgravplass, etablert i 1970. Foto: Roger Grosvold
En plakett i bakken markerer at dette er Tjøtta internasjonale krigsgravplass, etablert i 1970. Foto: Roger Grosvold

I dag er det få som kjenner til skipsnavnet MS «Rigel», men målt i antall døde er den blant de store skipskatastrofene som inntraff under andre verdenskrig og en av de største i Norgeshistorien.

27. november 1944 var fangeskipet MS «Rigel» på vei sørover etter å ha tatt om bord 2248 russiske krigsfanger, 103 tyske fanger og også noen serbere, tsjekkere og nordmenn i henholdsvis Bodø og Narvik. Britiske bombefly senket skipet og 2572 mennesker omkom.

Til sammenlikning var det 1502 som mistet livet da RMS «Titanic» sank.

Les også: – Å selge Hamsun til ti kroner ville være en hån

Lik i lasten

Det skulle ta flere tiår før de døde ble hentet opp av sin våte grav og plassert på Tjøtta. Baugen på skipet, som grunnstøtte på Sær-Rosøya etter bombingen, lå synlig over havflaten helt frem til 1975. Inne i skipet lå det mer enn 1000 lik i lasterommet. Noen år før baugen ble kuttet, hentet svenske dykkere opp hodeskaller fra havbunnen.

(Saken fortsetter under)

Flyfoto av senkingen av MS «Rigel». Foto: Imperial War Museums
Flyfoto av senkingen av MS «Rigel». Foto: Imperial War Museums

Fremdeles finner man rester etter de omkomne på havbunnen.

– Det er en veldig spesiell stemning der nede. Man vet jo hva som skjedde, og da de hentet opp likene på 70-tallet vet jeg at de ikke fikk med alle. Det har jeg sett selv. Så man svømmer over lik, og det er en ekkel følelse , fortalte dykker Magne Wistnes i et intervju med VG i 2015.

Fra selve minnelunden kan du se ut mot sundet der skipet, og menneskene om bord, møtte sin skjebne i det iskalde havet. I 2012 hentet dykkere hjelpepropellene til «Rigel» opp fra dypet, og i dag står de boltet fast ved Rosøya. Som et evig minne om tragedien som en gang fant sted.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa
Siste nytt
20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa
Populært